Skrämselartikel även i amerikansk diabetologtidning

Svenska diabetesläkare skrev en artikel för att skrämma diabetesföräldrar från att ge sina barn LCHF-kost, i feb 2016. Det kunde ge barnen ’normoglykemisk ketoacidos’ vilket var livshotande. Det kunde bli aktuellt med omhändertagande av sociala myndigheter. Det visade sig sedan att det beskrivna fallet var helt uppdiktat.
Amerikanska diabetesläkare har nu blivit inspirerade att skriva en motsvarande skrämselartikel.  Artikeln är refererad i Dagens Diabetes .

Björn Hammarskjöld har skrivit om saken i sin blogg Kostkunskap.

Detta är fruktansvärt. T1-diabetesbarn får en mycket bättre blodsockerkontroll om de drar ner på kolhydraterna. De är ju ännu inte insulinresistenta och behöver oftast inte äta strikt LCHF, utan liberalt. Kanske ca 50 g kh per dag, i form av stärkelse. De får prova sig fram till vilken kolhydratmängd som ger dem det mest stabila blodsockret.
Självklart bör de helt undvika socker, som är den giftigaste formen av kolhydrat. Socker driver dem in i insulinresistens och metabolt syndrom, vilket är särskilt skadligt för typ 1. De kan se sig som sockerallergiker.

Diabetesläkarna i fråga är sannolikt påverkade av insulinfabrikanterna, som ser sin stora insulinförsäljning hotad av LCHF.

Kostfonden har initierat en studie på vilken kost som ger bästa resultat på blodsockret vid t1D. Stöd insamlingen genom enstaka bidrag, eller ännu hellre bli månadsgivare.

 

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa