Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten på korståg mot ohälsosamma matvanor

Nationell kraftsamling… på Livsmedelsverkets hemsida.

Axplock ur texten:

Sjukdomar kopplade till levnadsvanor står för en allt större del av samhällets kostnader. Enbart fetman kostar uppskattningsvis cirka 70 miljarder kronor per år.
—————-
Inrätta ett nationellt saltprogram. Myndigheter och livsmedelsföretag behöver samverka för att sänka saltkonsumtionen, till exempel genom ett koordinerat frivilligt saltsänkningsarbete. Högt saltintag pekas ut som en av de viktigaste riskfaktorerna för ohälsa som är kopplad till matvanorna.


Inga starka samband mellan reglering av sockerrika livsmedel och utvalda
hälsoutfallsmått. En anledning kan vara att individer har möjlighet att byta ut
det reglerade livsmedlet och behålla det totala kaloriintaget oförändrat. Sannolikt
behöver regleringar och andra ekonomiska och strukturella tillvägagångsätt
samordnas för att uppnå en effekt på folkhälsan.”

Ur kommentar:
Kan någon tala om för mig varför i hela h-e jag ska ge mina skattepengar till, och lägga Sveriges barns framtida hälsa i händerna på ett gäng mumbojumbo-svamlande idi-er …..

 

Comments

 1. 1

  Som vanligt är de helt ute och cyklar, det ser man inte minst på stycket om salt.

  En väl förtäckt informationskampanj för att kunna starta indoktrinering i irrlärorna i ännu tidigare åldrar.

 2. 2

  Med tanke på vad man kan läsa så # Inrätta ett nationellt saltprogram. Myndigheter och livsmedelsföretag behöver samverka för att sänka saltkonsumtionen, till exempel genom ett koordinerat frivilligt saltsänkningsarbete. Högt saltintag pekas ut som en av de viktigaste riskfaktorerna för ohälsa som är kopplad till matvanorna.# får det mig att tänka på följande låt.
  https://www.google.se/search?q=when+will+they+ever+learn&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwiLoL7Ol5LUAhXDdCwKHfrPDYwQvwUIIygA&biw=1280&bih=591

 3. 3
  I Like Neil Young säger

  Bilaga 8:

  sid 2/11

  ”Inga starka samband mellan reglering av sockerrika livsmedel och utvalda
  hälsoutfallsmått. En anledning kan vara att individer har möjlighet att byta ut
  det reglerade livsmedlet och behålla det totala kaloriintaget oförändrat. Sannolikt
  behöver regleringar och andra ekonomiska och strukturella tillvägagångsätt
  samordnas för att uppnå en effekt på folkhälsan.”

  Kan någon tala om för mig varför i hela h-e jag ska ge mina skattepengar till , och lägga Sveriges barns framtida hälsa i händerna på ett gäng mumbojumbo-svamlande idioter som uppenbarligen inte kan någonting förutom det Roche , Merck m.fl talat om ska stå i läroböckerna och de korrumperade forskningsstudierna? Kaloriintag – dårar…

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Kanske konsumentombudsmannen, Cecilia Tisell, kan hjälpa oss mot den vilseledande
  information som SLV uppenbarligen sprider här på uppdarg av de störstsa skräpmatsföretagen? Flera metastudier visar ju nu på att varken mättat fett eller salt har något samband med fetma och sjukdom, ofta tvärtom. KO borde skydda oss konsumenter mot dessa stora företags ovetenskapliga propaganda. Och sen sockerförsvaret som nämns ovan i #3! Kan någon ge länkar till metastudier om det dom påstår, ”inga samband mellan sockerrika livsmedel och hälsa”? Eller ”klarar” dom sig logiskt genom sin omskrivning?

 5. 5

  Ur led är tiden. Hamlet visste vad han talade om. Kommer den någonsin att vara i led?
  Vad gör Doktorn på jobbet? Det kan man många gånger undra.
  https://www.vardanalys.se/Rapporter/2013/Ur-led-ar-tiden—Fyra-utvecklingsomraden-for-en-mer-effektiv-anvandning-av-lakares-tid-och-kompetens/

 6. 6
  Arne Söderback säger

  dietisterna rör bara runt maten på tallriken. sicka parasiter.

 7. 7
  Sigge Johansson säger

  I Like Neil Young sade 28 maj, 2017 at 10:52:
  ”…ett gäng mumbojumbo-svamlande idioter som uppenbarligen inte kan någonting…”

  Kunde inte sagt det bättre själv — Mitt i prick! ☺

 8. 8
  XMargareta säger

  Jag tycker det vore intressant att få se de referenser, som tex Livsmedelsverket m.fl. menar underbygger påståendet att saltintaget är så farligt.

  Finns de? och hur är de gjorda?

 9. 9
  Sigge Johansson säger

  Kan rekommendera följande artiklar från den utmärkta sajten Kurera.se:
  https://kurera.se/for-lite-salt-ger-dig-hogt-blodtryck/
  https://kurera.se/skillnaden-mellan-olika-sorters-salt/

  Till skillnad från Livsfarlighetsverket är dessa artiklar verklighetsbaserade.
  Använder själv enbart oraffinerat s.k. ”havssalt”…

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  8 XMargareta
  Jag googlade på ’saltstudier’ och fick genast en träff:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=447100
  Så det är tydligen olika hur de tolkar studier.

 11. 11
  Eliaz säger

  Här finns ett antal studier: ”Twenty-Five Years of Scientific Evidence Fails to Show Any Benefit of a Low-Salt Diet”

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/09/20/salt-myth.aspx

 12. 12
  sten bjorsell säger

  Uppenbarligen är saltet en s.k. ”röd sill”, något som inte existerar men fokuserar om debatten på något meningslöst. Effekten blir att farligt socker och lätthärsknande och välbesprutade växtoljor blir utsatta för mindre debatt. Vilka goda studier finns det om sockrets ( mest fruktosens) farlighet för leverförfettning och vanebildning? Hur ser det ut för växtoljorna? I tidigare studier om mättat fett som SLV stött sig på hade man lagt ihop både transfetter och tårtor med äkta mättat fett för att få ”rätt” svar, om jag inte missminner mig. Om man inte kan klaga på ett statligt verk hos KO, vem vänder man sig till dådå?

 13. 13
  Eliaz säger
 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  12 sten bjorsell
  Livsmedelsverket anses besitta den högsta expertisen i landet, det finns därför ingenstans att överklaga dess bedömningar. Då är det bara civil olydnad som gäller.

 15. 15
  XMargareta säger

  Tack för referenser.

  Efter snabbskumning av dem, så tycks det mig vara så att saltets farlighet är överdriven vad gäller friska människor, som tex har njurar etc. så friska att ett alltför stort saltintag lätt kan eliminieras.

  Min slutsats så långt:
  Ett överdrivet intag av raffinerat salt med endast NaCl (koksalt) kan nog skapa obalanser, tror jag.

  Har själv sedan länge använt Herbamare eller Trocomare. De är havssalt med torkade örter. Fint som allmän krydda också.
  Har också någon tid använt Himalayasalt, som sägs kunna innehålla ännu fler salter än havssalt, men jag uppskattar den goda kryddningen man får med ovanstående varianter md örter.

 16. 16
  Eliaz säger

  Uppfattar det som att typ av salt har betydelse, dvs det är skillnad mellan processat och naturligt salt såsom havssalt och himalayasalt. Tillsatser tex antiklumpmedel känns onödigt att ha med. Sedan verkar balansen mellan natrium och kalium vara betydelsefull. Jag kör mest med havssalt till syrning vilket funkar jättebra och himalaya i maten. Upplever Himalaya som något mindre salt.

 17. 17
  kicki säger

  Skummade igenom skrivelsen från Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten och man kan konstatera att stora delar av texten var kvalificerat svammel som inte kan ha någon positv bäring på folkhälsan. Man saknar helt den elementär kunskapen om hur matens beståndsdelar påverkar vår hälsa i allra högsta grad – i varje fall är det inget man framhåller som viktigt. Man hänvisar till olika nordiska studier i nutrition av varierande kvalitet.
  Man menar att man ska minska på intaget av fett, kolhydrater och salt. Dessutom minska portionsstorleken av det som till äventyrs hamnar på den lilla tallriken (man ska ha mindre tallrikar)
  Vad man ska få äta är oklart, det talas om ett intag av minst 500 gr frukt o grönt varje dag, men vilka frukter o grönsaker man tänker sig har man inte brytt sig om att redovisa. Om man får äta animaliskt protein vet jag inte. Hittade inga tydliga rekommendationer där. – Men man har ju sedan länge påpekat att man bör minska köttkonsumtionen – fiskätandet är oklart om man rekommnenderar.
  Efter en stunds reflexion kommer jag till att man kan äta frukt o grönt ( kanske bönor?)

 18. 18
  kicki säger

  Dr Mercola skriver om farorna av att få i sig för litet salt.
  Är du noggrann med din hälsa så struntar du i Livsmedelsverkets felaktiga råd.
  Följ länken nedan för mer information:
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/03/15/war-on-salt.aspx

 19. 19
  Eliaz säger

  Livsmedelsverket kanske snart börjar promota lufterianism. Dom får väl trolla fram några lämpliga studier först;-)

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Lufterian

 20. 20
  I Like Neil Young säger

  Kanske var det så att Gabriel Wikström tvingades läsa igenom dokumentet om den ”Nationella Kraftsamlingen” med tillhörande bilagor och därefter skyndsamt sjukskrev sig.

 21. 21
  Helge säger

  Här är en till som berättar om misstaget ett försöka sänka saltkonsumtionen ytterligare:

  https://www.dailymail.co.uk/health/article-4546722/Salt-won-t-heart-attack-says-scientist.html

  SLV och folkhälsomyndigheten skriver så här om salt:
  ”Det höga saltintaget står för en stor andel av sjukdomsbördan och de största källorna är vanliga livsmedel såsom kött- och charkprodukter, bröd och hel- och halvfabrikat. Därför behövs ett långsiktigt, nationellt program för att gradvis sänka salthalten i livsmedel generellt.”

  De skriver även så här:
  ”Ohälsosamma mat- och rörelsevanor och sjukdomarna som de orsakar har globalt pekats ut som ett resultat av en fetmafrämjande, ”obesogen”, livsmiljö som har utvecklats sedan senare delen av 1900-talet (15). Exempel på detta är en ökad tillgänglighet till mat dygnet runt, relativt lägre matpriser, ett större utbud och marknadsföring av ohälsosam mat, större portionsstorlekar, mindre fysiskt aktiva yrken och färre transporter till fots och cykel (15-17).

  Vilket vedervärdigt dravel!
  Här är Abstract av ref. 15:
  ”Abstract
  The simultaneous increases in obesity in almost all countries seem to be driven mainly by changes in the global food system, which is producing more processed, affordable, and effectively marketed food than ever before. This passive overconsumption of energy leading to obesity is a predictable outcome of market economies predicated on consumption-based growth. The global food system drivers interact with local environmental factors to create a wide variation in obesity prevalence between populations. Within populations, the interactions between environmental and individual factors, including genetic makeup, explain variability in body size between individuals. However, even with this individual variation, the epidemic has predictable patterns in subpopulations. In low-income countries, obesity mostly affects middle-aged adults (especially women) from wealthy, urban environments; whereas in high-income countries it affects both sexes and all ages, but is disproportionately greater in disadvantaged groups. Unlike other major causes of preventable death and disability, such as tobacco use, injuries, and infectious diseases, there are no exemplar populations in which the obesity epidemic has been reversed by public health measures. This absence increases the urgency for evidence-creating policy action, with a priority on reduction of the supply-side drivers.
  Copyright © 2011 Elsevier Ltd. All rights reserved.

  Ref 17s Abstact ser ut så här:
  ”Abstract
  A 2009 systematic review of the international evidence on food and beverage marketing to children is the most recent internationally comprehensive review of the evidence base. Its findings are consistent with other independent, rigorous reviews conducted during the period 2003-2012. Food promotions have a direct effect on children’s nutrition knowledge, preferences, purchase behaviour, consumption patterns and diet-related health. Current marketing practice predominantly promotes low nutrition foods and beverages. Rebalancing the food marketing landscape’ is a recurring policy aim of interventions aimed at constraining food and beverage promotions to children. The collective review evidence on marketing practice indicates little progress towards policy aims has been achieved during the period 2003-2012. There is a gap in the evidence base on how substantive policy implementation can be achieved. We recommend a priority for future policy relevant research is a greater emphasis on translational research. A global framework for co-ordinated intervention to constrain unhealthy food marketing which has received high level support provides valuable insight on some aspects of immediate implementation research priorities.”

  Så felet på läsk är att det är ”näringsfattigt”!! Inte ett ord om att socker är den VÄRSTA kolhydraten som höjer insulinet, och orsakar leverförfettning!

  Det ser ut som om SLVs och Folkhälsomyndighetens skrift har skrivits av tjänstemän på Nordic Sugar. Är det så? Eller hur kunde det bli så snett?

  Fetma och diabetes är metabola sjukdommar. Hur kan de missa det? Minskar man på den mat som
  höjer insulinet, så kan man bli av med fetma och typ 2 diabetes.

  Det vet 100 000 tals svenskar. Men inte SLV och Folkhälsomyndigheten. De förstår inte vad som orsakar fetman och diabetesen. Det är en enorm skandal! Hur kan massmedia missa att fylla spalterna med detta. Deras nivå är på Trump-nivå.

 22. 22
  Helge säger

  Kort sammanfattning av ovanstående inlägg.

  Hela SLVs och Folkhälsomyndighetens skrift verkar gå ut på att dölja vilken roll sockret, de snabba kolhydraterna, och den processade färdigmaten spelar i fetman, diabetesen och hjärt- och kärl sjukdomarnas tillkomst.

 23. 23
  Helge säger

  Här är en youtube video med Nina Teicholz, som ger en bra bakgrund till etablissemangets oförmåga, att göra något åt fetma och diabetes epidemin, och varför de vägrar att ta till sig den moderna vetenskapen.

  https://www.youtube.com/watch?v=FXjB-5-uzuw

 24. 24
  I Like Neil Young säger

  23:

  Stort tack Helge, nåt av det bästa jag sett på länge. Magnituden av fusket och korruptionen är monumentala. Nu pratar vi bara kost och hälsa här – men hur många andra områden går samma väg?
  Jag kommer att posta denna länk hos Lars Bern också – jag anser att det Nina tar upp är betecknande för det allmänna tillståndet i världen i dag på alla kritiska områden. Folk måste verkligen vakna upp.

 25. 25
  Helge säger

  Hej ”I Like Neil Young”. Jag misstänker att fler av video filmerna från ”Low Carb Breckenridge 2017”
  är utmärkta de också. Det verka vara 6 stycken, som finns på youtube. Jag har sett en del av Dr. Zoë Harcombes video, och den är också utmärkt . Den utgår från Zoe Harcombes doktors avhandling:
  ”An examination of the randomised controlled trial and epidemiological evidence for the introduction of dietary fat recommendations in 1977 and 1983:
  A systematic review and meta-analysis”

  Så det finns nog goda skäl att se allihop!

 26. 26

  Det är inte salt som är boven i dramat utan socker i kombination med högt intag av föda med lågt Ph-värde. Se gärna filmen ”All that sugar” om ni vågar – sök på ”sockerfilmen svt play”.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa