Magsjuk patient fortsatte att ta Metformin – avled

I Läkartidningen.se.

Detta måste ständigt påminnas om. En Metformin-medicinerande patient bör göra uppehåll med den tabletten vid sjukdom. Annars riskerar njurarna att upphöra att fungera och patienten kan dö.
Det är inte alls säkert att sjukvården observerar att detta är dödsorsaken, utan dödsdiagnosen kan bli slentrianmässigt hjärtinfarkt eller dylikt.
Vid njursvikt ska inte heller Metformin tas, och det kan vara svårt för en diabetiker att veta exakt när njurarnas funktion försämras.
Därför är Metformin en potentiellt farlig medicin, även om den är bra för en ’frisk’ diabetiker.
En ’frisk’ diabetiker bör därför i första hand satsa på strikt LCHF som är ofarligt för hälsan. Om kostbehandlingen inte räcker kan Metformin komma ifråga, men då bör njurprov kontrolleras regelbundet.

 

Comments

 1. 1
  Helene säger

  Kan man ta hjärtmedicinerna Digoxin och Eliquis med t ex astmamediciner och hälsokost som Selen Vitlök Q10 Omega3 MSM havtornolja longovital och andra vitaminer?

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Undrar om Charlotte Erlanson-Albertsson, CEA med spenatpillren, som tidigare kritiserat LCHF som farligt för njurar pga av högt proteinintag nu också kommer att fotsätta värna om njurarna genom att varna för metformin…

  Att hennes LCHF-varning aldrig togs tillbaks sedan det klargjorts att LCHF innebär oförändrat proteinintag är väl något som orsakat motstånd till hennes piller även i LCHF-kretsar.

  Annars bör alla med blodsockerproblem även varnas i STORA BOKSTÄVER för att statiner kan orsaka och alltså även förvärra Diabetes-2, något som ofta (eller alltid?) leder till njursvikt på slutet.
  Jason Fung är ju njurdoktor och kom in på hur man botar diabetes när han insåg att de flesta av hans sämsta patienter var diabetiker.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 Helene
  Jag vet inte av några hinder mot att ta dessa mediciner tillsammans. Omega 3 bör man kanske inte ta i överskott eftersom de då är blodtunnande, vilket Eliquis också är.
  Någon annan?

 4. 4
  Gunnar Isaksson säger

  Det var bra att få reda på detta. Nog har jag hört att Metformin i vissa sammanhang kan vara farligt men inte av vilka orsaker,

  Jag har aldrig behövt äta Metformin eftersom jag började direkt med LCHF. Det är i alla fall mycket bra att veta hur det ligger till för jag stöter jämnt och ständigt på diabetiker som verkar behöva Metformin åtminstone under en övergångsfas.

 5. 5

  Tips!

  Dr Mercola har gett ut en ny bok: Fat for fuel

  Har beställt den nyss, kanske nåt att titta på för er. Finns ju en del nördar som jag här som inte får nog, nya vinklar hela tiden på konceptet LCHF.

 6. 6
  Göran Sjöberg säger

  Bo

  Jag funderar på den boken också men har inte bestämt mig ännu.

  Mercola är mycket kunnig även om han är för kommersiell i min smak förutom att ”fearmongering” är i överkant på hans blog.

  Ändå följer jag hans nyhetsbrev med intresse – man får dock använda sitt eget sunda omdöme och som vanligt sovra i all information. Ibland är det riktigt bra intervjuer han bjuder på tycker jag.

 7. 7

  Min bror hade nedsatt njurfunktion och han åt metformin mot sin diabetes typ 2. Han dog för några veckor sedan av en hjärtattack i sömnen enligt läkare men han hade också nedsatt njurfuktion och ville inte börja med LCHF eller sluta med metforminet. Jag misstänker starkt att hans nedsatta njurfunktion kan vara dödsorsak. Tyvärr ville han inte att jag skulle tjata om kosten men veckan innan han dog berättade han för mig hur han hade det och att han ville ha hjälp. Tyvärr var det försent.

 8. 8
  kicki säger

  Jag har beställt Fat for fuel och den ska komma vilken dag som helst.
  Ser med spänning fram emot att läsa den. Mercola har ju starka åsikter i många frågor.

 9. 9
  Mormor säger

  Ska bli intressant att höra vad du tycker om den, Kicki!! Har känslan av att det inte kommer fram något nytt, men kan missta mej…
  Det han skrev om för ett tag sen, att det inte är så värst hälsosamt att alltid vara i ketos verkar i alla fall ganska logiskt, de anaboliska faserna borde ju i teori växla med de kataboliska för att få en jämvikt…
  Är nyfiken på dina åsikter så småningom…!!

 10. 10
  kicki säger

  Ja, jag kan dela med mig vad jag tycker när jag så småningom läst den. Det är förmodligen inga revolutionerande nyheter för oss som har mycken kunskap om lchf, men det visar sig!

  Trevlig fortsättning på den fina, varma helgen!

 11. 11
  Reefer säger

  Alltid, alltid själv läsa bipacksedeln och aldrig, aldrig lita på att läkaren ger dig full information. En läkare är en läkare och inte farmakolog.
  I bipacksedeln står det klart och tydligt att omedelbart upphöra med intaget av Metformin en rad olika orsaker, bla magproblem:

  https://www.fass.se/LIF/product?nplId=20070911000042

  https://www.fass.se/LIF/product?nplId=19960927000041

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa