Är det dags att alltid servera växtbaserad mat i Sundsvalls skolor?

Jonas Paulsson (Köttfri måndag) skriver debattartikel i Sundsvalls tidning.

Han tycker att det är dags att servera endast växtbaserad mat i Sundsvalls skolor, av alla olika anledningar.

Jag tycker att just växande barn, samt gamla och sjuka, bör få den allra mest högkvalitativa maten, och det är animalisk mat.
Vuxna friska människor får själva bestämma vilken mat de väljer att äta, men barn, gamla och sjuka har inte den valmöjligheten, utan måste ofta äta den mat som serveras dem av andra.

Hans andra argument, att gräsbetande djur skulle vara sämre för klimat och miljö är ju helt befängda. Om man tänker sig en fridfullt gräsbetande ko, och jämför med ett högtekniskt bönodlande, så säger det sig själv att kon är oskyldig i sammanhanget. Den ingår i det naturliga kol-, och vattenkretsloppet, samt gödslar den mark den går på. Den klarar sig utmärkt utan fossilbaserad konstgödsel, vilket inte bönodlingen gör.

 

Comments

 1. 1
  Eliaz säger

  Lektiner är dessutom giftiga, vilka bla finns i bönor och vete…

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/05/22/beans-toxic-lectin-rich-foods.aspx

 2. 2
  Thomas Langborg säger

  Bra kommentar från Dig Annika!! So true!

 3. 3
  Elisabeth G säger

  Det är så sorgligt att denna kost, som är skadlig för både människor och miljö, ska ha fått sådant genomslag. Jag har kanske läst för mycket av Lars Bern men numera undrar jag allvarligt vad det är som driver Jonas Paulsson. Är han bara okunnig, en missledd djurens vän eller något ännu värre?

 4. 4
  Lars Cederberg säger

  Hoppas innerligt han får svar på tal från någon som är lika klok och påläst som Annika

 5. 5
  Majsan säger

  I norrbotten har det varit en hel del klagomål på den vegetariska maten, särskilt i Malmfälten. Så jag tror att en del skolor tagit bort veganmaten som val och andra minskat på de vegetariska rätterna. Många barn klagar att de inte håller sig mätta hela dagen när det är vegetarisk mat. Det kom upp på föräldrarådet som jag är med i på sonens högstadieskola senast i maj. Så jag tror Paulsson får svårt att få igenom sitt förslag.

 6. 6

  Såg en psykiatriker med en intressant åsikt angående animaliskt och vegetariskt på Kostdoktorn.. Djur kan freda sig med näbbar och klor, tassar och tänder. Hur försvarar sig växter mot sina fiender? Genom att utveckla gifter. Vi har väl genom tidernas lopp blivit motståndskraftiga mot några men hur är det i sin helhet?

 7. 7
  Rolf Löfgren säger

  ”Vi uppmanar därför skolorna i Sundsvall att under höstterminen servera eleverna nyttig, klimatsmart och djurvänlig växtbaserad kost genom att ersätta dyra animalier med billiga baljväxter.”
  Detta är pseudovetenskap av värsta sort. Skada våra barn med icke art-egen mat.
  Det borde vara straffbart.

 8. 8
  Helge säger

  Claude Marcus en av de som satt sitt namn på Swedish Nutrition Foundations skrift om socker, där man inte ens nämner de skadliga effekterna fruktosmolekylen har! Där förnekar de också att någon kan bli beroende av socker! (Se: https://snf.ideon.se/2015/01/09/snfs-sockerrapport-2014/ )
  Claude Marcus, veganen David Stenholtz som startade den lilla vegan propaganda gruppen ”Läkare för Framtiden”.
  De två och socialdemokraten Göran Greider skrev en artikel, som syftade till att ge initiativet i kostdebatten till livsmedelsindustrin med hjälp av den usla artikeln.:
  https://www.dn.se/debatt/infor-en-sockerskatt-och-subventionera-gronsaker/ Där skriver de saker som:
  ”Om vi sedan använder skatteintäkterna till att subventionera något hälsosamt livsmedel flerfaldigas vinsterna. Jordbruksverket i USA (USDA) har räknat ut vinster av subventioner för att göra fullkornsprodukter och grönsaker 10 procent billigare.”
  Det låter som livsmedelsindustrin som vill sälja in sitt synsätt med hjälp av en vegan och en socialdemokratisk politiker. Ett synsätt som förringar farorna med socker .
  Man kan jämföra industripropagandisten Claude Marcus med en oberoende forskares synsätt:
  Se videon i detta inlägg:
  https://forum.kostdoktorn.se/topic/5714-gudiols-teorier/?do=findComment&comment=122272

  Livsmedelsindustrin gillar inte att de har problem med att sälja margarin och andra värmebehandlade omega 6 fetter. De vill också försätta att sälja den processade sockerrika industrimaten. Industrin gillar inte LCHF för de vill att folk skall äta det som de helst vill sälja,
  och de säljer inte folkhälsa. Veganerna gynnar industrin för de är emot LCHF.
  Men industrin vill sälja socker och stärkelserika produkter och värmebehandlade omega 6
  fetter, och det har inte veganer av David Stenholz typ något emot.

 9. 9
  Helge säger

  Veganer är troende. De tror att det är naturligt att leva bara på vegetabilier, men de har aldrig varit annat än en liten minoritet, och inget tyder på att det kommer att bli något annat.

 10. 10

  Annika, vi har här att göra med fanatiska åsiktsfascister. De är inte intresserad av saklig debatt.
  De är inte intresserade av att människor kan göra sina egna val och lära av sina misstag. Samma revolutionerande anda som Maos rödgardister.
  Liksom i fall som med minkfarmarna kommer vi att få se aktiviteter riktade mot djuruppfödare.
  Du har visat övertygande på fördelar med LCHF, särskilt för vissa grupper av sjuka och du argumenterar sakligt och underbyggt av fakta.
  I fallet med Bigpharma har vi att göra med skojare, i fallet med veganfascisterna med omogna stollar som i dagens samhällsanda är farliga.
  Jag är tacksam att någon kunnig som du vågar och vill driva frågan på ett vuxet sätt Tack för det.

 11. 11
  Lena i Umeå säger

  Det är ju intressant att när man förespråkar en liberal LCHF-kost (dvs. naturlig oprocessad mat) till barn så anses det nästintill vara barnmisshandel, och det sägs att barn inte kan bestämma själva mm. Jag tänker också på det som hänt de senaste tre åren efter professor Noakes oskyldia tweet.

  Men när man förespråkar en vegetarisk kost så får man stå oemotsagd (utom här förstås).

  Märkligt!

 12. 12
  Patrik säger
 13. 13
  Helge säger

  SNF de stora livsmedelsföretagen sockerindustrin, försäljarna av processad mat. De vlll inte diskutera den sockerrika processade maten. De vill inte diskutera den ökande fetman,diabetesen
  och övriga metabola åkommor.
  Därför passar det BIG-sugar och de andra, att veganerna tjafsar om kött eller inte kött i stället för att man diskuterar de stora hälsoproblemen som högkolhydratkosten orsakar.
  Om skolorna tar bort köttet så blir skräpmaten som vissa skolor serverar inte bättre.
  Läkemedelsindustrin ökar försäljningen pga den dåliga kosten.

  Men det är tydligt varför både BIG-food och BIG-pharma skräms av LCHF.
  En så enkel sak, som att äta RIKTIG MAT. Oprocessad mat utan en massa extra socker och kemikalier. En hälsosam kost skrämmer sockerindustrin och andra aktörer som tjänar på ohälsan.

  Tyvärr tar inte politikerna ansvar för situationen trots att staten skulle tjäna mycket på kostråd som gynnar folkhälsa.

 14. 14
  Helge säger

  Jonas Paulsson skriver om ”Mat-klimat-listan” från SLU. Vad han inte skriver är att listan är skriven av en doktorand. Den är publicerad 2012.
  Där står det:
  ”ENDAST KLIMAT I MAT-KLIMAT-LISTAN
  Mat-klimat-listan behandlar endast miljömålet Klimatpåverkan och ska inte användas som ensamt verktyg vid kostplanering.”

  Det står också i skriften att datan i listan är användbart under 2012 och 2013 och därefter bör en utvärdering ske.

  Kort sagt det handlar om ett förslag, som tydligen inte blev mer än så. Jonas Paulsson propagerar för veganism, men verkar inte bry sig om det han skriver i övrigt har något med verkligheten att göra.

 15. 15
  Per-Olof Persson säger

  Växthuseffekten beror till 90-98 % på vattenångan i atmosfären enligt fysiken. De stackars korna kan inte hjälpa att de inte är lönsamma för de globala livsmedelsjättarna.

 16. 16
  Reefer säger

  De flesta forskare är ganska överens om att det var tillskottet av animaliskt protein som fick våra förfäders hjärnor att växa och göra oss till de högintelligenta apor vi är idag.
  Men varför låta vetenskap komma i vägen för vegansk ideologi? Tillbaka till chimpansstadiet!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa