Sluta med dåliga läkemedel till diabetiker

Mona Landin-Olsson, professor och ordförande i Svensk Förening för Diabetologi (SFD) har skrivit en debattartikel i Sundsvalls tidning, med ovanstående rubrik.
Hon anför att gamla läkemedel orsakar hypoglykemier (attacker av lågt blodsocker), vilket då ökar komplikationerna på lång sikt för diabetikerna, och gör att behandlingen blir mera kostsam i längden även om de gamla medicinerna är billigare än de nya.

Som jag har förstått det så är det de täta och långvariga hyperglykemierna (högt blodsocker), och hög halt i blodet av insulin (hyperinsulinemi) som är största orsaken till långtidskomplikationer hos diabetikerna. Den bästa behandlingen av det är förändrade kostvanor hos diabetikerna, från högkolhydrat-lågfett till lågkolhydrat-högfett. Det minskar  blodsockret och blodinsulinet. Nya kostråd om detta skulle vara helt gratis, diabetesteamet finns ju redan på plats och pratar med patienterna. Nationella DiabetesRegistret, NDR, skulle också kunna registrera kostvanorna hos diabetikerna, och följa upp hur de korrelerar med komplikationerna. Det tillägget till NDR skulle kosta minimalt.

På så sätt skulle man kunna förbättra diabetesbehandlingen, till mycket låg kostnad, och på sikt minska kostnaderna avsevärt – och höja diabetikernas livskvalitet avsevärt.
Det är bara läkemedelsindustrin som skulle se en negativ vinstutveckling på grund av minskat medicinbehov.

 

Comments

 1. 1
  Mormor säger

  Sorry Annika…..men dina utmärkta, goda råd låter litet för enkla för krångel-Sverige….
  Betala över 9 miljarder sek för komplikationer av en sjukdom, som inte ens är en sjukdom, utan ett felaktigt sätt att livnära sej på, och sen spara våra skattepengar genom att stänga förlossningsavdelningar på sjukhus i städer på landsbygden, är rent ut sagt korkat…för att inte säja något värre…
  Det enda man skulle kunna vara överens om i artikeln är, att med dessa riktlinjer företräder inte Sverige vare sej den mest optimala eller minimala diabetes-behandlingen…utan vi får helt enkelt hoppas på patienterna själva, som med lite utbildning i ämnet får goda förutsättningar att förbättra diabetes-vården och hjälpa de vårdhavande en bit på traven…

 2. 2
  Arne Söderback säger

  Förr rekommenderade man fett och brännvin till diabetiker.
  Säkert bättre än insulin. till diabetes 2, 3, 4 osv.
  Motion och koständring gäller.
  Tog fram ett örtbaserat preparat baserat på den kinesiska traditionen . Den Gule Kjesaren gav dessa örter till sin familj vid högt blodsocker. (1000 är före vår tidräkning) , astragllis rehmanniae , trichosantis. Sökte forsknings pengar för detta. Hamnade sist av de som sökte. insulin+cortison , insulin+cytostatika, insulin+statiner, insulin+insulin. fick pengar. Jag kom fram till att de som delade ut dessa pengar var köpta av big pharma.

  Hej Arne!

  Jag lovade ett utlåtande när jag provat ditt naturmedel mot Diabetes typ 2. Jag är Ordförande i Helsingborgs Diabetesförening och är typ 2 Diabetiker sedan 25/30 år tillbaka Jag använder måltidsinsulin 3 ggr dagligen och långtidsverkande 1 ggr per dygn. Jag har dessutom ordinerats Metformin 500 mg 3 ggr dagligen. Metformin är ju bra men är svår för magen. Här kommer det intressanta in i bilden med D1-B ört tabletten in. Jag har provat naturmedlet ca 2 månader fördelen med det är ju för min del inga magproblem. Jag har provat mig fram efter till en dos på en halv tablett 3 ggr dagligen vilket har fungerat bra. Och jag har kunnat minska på måltidsinsulinet ett par enheter vid varje tillfälle, och blodsockert har minskat. Jag har även funnit att naturmedlet har en ganska lång verkningsgrad. Mitt slutord är att jag har haft nytta av det.
  MVH Anders Olsson

 3. 3
  ByPass x2 säger

  Kanske lite OT, MEN….

  Lyssnade i morse av gammal vana på reprisen av ”Vetenskapsradions veckomagasin” i P1 från 170505.
  Där intervjuades en överläkare Anders Rönnblom som arbetar med glutenintoleranta på Akademiska sjukhuset i Uppsala om det faktum att allt fler väljer bort gluten av hälsoskäl utan att ha konstaterad glutenintolerans. Överläkaren menade bl.a. att ”…mat med gluten innehåller ofta fullkorn, vilket är bra för hjärthälsan”.

  • Vid googlande på ”fullkorn kolhydrater” säger första träff ”43% kolhydrater”.

  HUR kan en läkare då rekommendera allmänheten att proppa i sig mat med SÅ kraftigt FETT-alstrande innehåll, undras förvånat?
  BRÖD hör väl överhuvudtaget inte hemma på matsedeln — oavsett mjölsort — har jag förstått. Evolutionen har ju konstruerat oss att ”tankas” med enbart kött, fisk, ägg och vatten adderat med lite från växtriket då och då.
  OM jag nu fattat det hela rätt….

 4. 4
  jala säger

  Gluten är djävulens påfund och den läkare som som säger att det inte är farligt både fängslas..
  https://madeleineschoice.wordpress.com/2014/03/11/gluten-ar-ett-absolut-gift-for-kroppen-och-bor-undvikas-helt/

 5. 5
  I Like Neil Young säger

  # 3

  Jag skulle bli förvånad om du inte fattat det hela rätt så rätt…:)

 6. 6
  Mormor säger

  3 ByPass x2
  Överläkaren Anders Rönnblom på Akademiska Sjukhuset i Uppsala som du berättar om, tillhör tydligen gruppen av läkare, som inte ens fått en basal utbildning i biokemi, för annars skulle han ju inte påstå att fullkorn är bra för hjärthälsan…..om jag inte tar fel är hjärtat en muskel och dom går väl vanligtvis på fett som bränsle?? Blir väl lite kontraproduktivt om den stackars hjärtmuskeln först ska behöva omvandla kolhydraterna i det glutenrika fullkornet till fettsyror, innan dom kan komma till användning?
  Och till Anders Olsson, som är diabetiker sedan 25-30 år, skulle jag vilja säja att om du hade prövat vad Annika säjer i sin kommentar ovan, hade du antagligen inte behövt pröva varken måltidsinsulin eller metformin eller naturmedel för att bli bättre och må bra…en sådan kostomläggning slår dom flesta medicinska terapier med hästlängder, vilket är bevisat av dom otaliga personer som redan genomgått dylika erfarenheter.

 7. 7
  Maja säger

  Hej!

  Min sambo (58 år) fick diabetes typ 1 på hösten 2012 (NB: ett år efter 3 sprutor mot TBA).
  För ett par veckor sedan, fick har sitt gamla basinsulin utbytt – sprutor morgon och kväll, mot en enda spruta på morgonen. Förnärvarande tar han 28 enheter basalinsulin.
  De flesta dagana är behovet av måltidsinsulin minimal. I går (07.05) tog han totalt 7 enheter.

  Han är också fysisk aktiv person och löper regelbundet 45-50 minuter flera gånger i veckan. Men p.g.a. insulinbyte har han haft träningspaus. Tidigare, efter varje löparrunda med det ”gamla” insulinet, gick hans bs upp flera enheter och blev tvungen att kompensera med måltidsinsulin. Det ska bli intressant, hur det nya basinsulinet fungerar i detta sammanhang.

  För övrigt, äter har strikt LCHF sedan 2008.

  Jag kan också tillägga att har dricker dagligen ca. 0,5 l kefir; lagad av s.k kefirgryn. Kefirgryn är en svamp från mellanöstern. Svampen fermenteras med mjölk, därmed bildas lactobacterier (flera olika stammar), som är väldigt bra för svampkulturen/immunförsvaret i tarmen.

  Dessutom tar han en tesked (5 gram) askorbinsyra varje morgon (han äter inte frukost).

  I länken nedanför dr. Michael Mosley berättar om probiotika och vilken påvarkan kefir har för tarmen:
  https://www.bbc.com/news/health-38800977

 8. 8
  Helge säger

  Att påstå att vården av typ 2 diabetiker i sverige är evidensbaserad är mycket, mycket svart humor.

 9. 9
  ing-marie säger

  Min sambo fick stroke mars 2016 Han har typ 2 diabetes Han fick metformin Sandoz han är trött ingen matlust maten smakar inte Har läst fass Försöker med lchf inte gott när maten inte smakar Ger honom fettkaffe på morgonen inte kul att vara med på detta Påpekade till läkaren om medicinerna fick bort 3 blodtryck Nu en halv blodtryck tab och 1 st blodförtunnande Han frågade vart jag tagit min läkarlicens Tänkte säga på ett cornflakes paket

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  9 ing-marie
  Det kan hända att Metformin har aptitlöshet som biverkan för din sambo. Jag föreslår att han slutar med Metformin och satsar på strikt LCHF i stället.
  Återkom gärna hit och berätta hur det gick.

 11. 11
  ing-marie säger

  Tack för svaret. Ska meddela hur det går

 12. 12
  Reefer säger

  Metformin slår dessutom hårt mot njurarna så problem med dessa lär komma säkert som ett spam mejl på hotmail efter ett par års intagande.

 13. 13
  I Like Neil Young säger

  Köpte just den nyutkomna boken Låt Bönor Förändra Ditt Liv av Patrik Olsson och Lars Erik Litsfeldt, har hunnit halvvägs – alla som är intresserade av problematiken kring Diabetes rekommenderas att läsa denna.

 14. 14
  Ing-Marie säger

  Hej.
  Se denna dokumentär om diabetes.
  https://123movies.men/movie/0v85nKxw-what-the-health.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa