Insomningstips – medveten andning

Jag har alltid, under mitt vuxna liv, haft en dålig sömn. Svårt att somna och täta uppvaknanden. När man ligger där och inte kan somna så är det lätt att problemen i tankarna tornar upp sig, och ångesten ligger på lur.
Men häromdagen kom jag på något som fungerade perfekt för mig. Jag tänkte på min andning. När man tänker på något så kommer inte de jobbiga tankarna fram. Kanske monotonin i andningen var sövande? Sen var det plötsligt morgon.

Någon annan som har bra tips för sömnen?

 

Comments

 1. 1
  goranlowenberg säger

  Inget vatten och kaffe efter 18.00 Mg-tabletter innan läggdags 🙂

 2. 2
  Bodil Damberg säger

  Fick nyligen ett tips, som har fungerat varje natt i ca 1 vecka nu. Är verkligen tacksam.
  Metoden kallas ” 4-7-8 breathing”. De Weil. Finns en länk på Youtube samt även från svensk media.
  Bodil Damberg
  (Rhodos 2014)
  (Googling ger flera träffar, tex https://www.amelia.se/halsa/svart-att-sova-4-7-8-metoden-sags-fa-dig-att-somna-inom-en-minut/ AD)

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 goranlowenberg
  Jag har inte druckit koffeinkaffe efter lunchtid i många år nu. Med koffein i kroppen har min sömn varit i stort sett obefintlig.

 4. 4
  Viggo Blokhus säger

  Att koncentrera sig på andningen, eller något annat monotont ljud med en fast frekvens, är till stor hjälp vid när man har svårt att somna.
  I filmen ”Seven” använde skådespelaren Morgan Freeman en metronom på nattduksbordet för att skingra tankarna vid sänggåendet, eftersom han bodde i ett lyhört hus med störande grannar.
  Jag vet att en metronom är effektivt.

 5. 5
  kit ljung säger

  Jag använder andningsminuten. Optimalt är högst 5-6 andetag, in ELLER ut, inte både ock, på en minut. Det sägs att vi då hamnar i parasympatiska nervsystemet.

  Första gången hade jag 18 utandningar. Idag landar jag på 6, ibland 5. Använder den som stressreducerare flera gånger dagligen, i bilkön, på en toalett, på en bänk i solen.
  Somnar gott varje kväll och sover i sträck, ca 7 – 8 tim, men använder även muntejpning: en smal hudvänlig tejpremsa lodrätt från näsan ner till hakan hindrar snarkning och tillåter näsandning hela natten.

 6. 6
  AnnaS säger

  Tips Anders Olsson
  http://www.medvetenandning.se

 7. 7
  Lennart säger

  Tänka på andningen fungerar perfekt för att somna.
  Jag har provat en sak till som fungerar för mig, jag går upp samma tid alla dagar oavsett hur sent det blir kvällen innan, 7 – 8 timmars sömn verkar vara optimalt och sömnigheten brukar infinna sig efter 16-17 timmars vaken tid.

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Magnesiumtillskott på kvällen alldeles innan sänggåendet har hjälpt mig mycket. Det har också varit välgörande att jag inte lägger mig på tom mage.

 9. 9
  kicki säger

  Fungerar som Annika – om jag dricker kaffe efter kl 15 så är det helt omöjligt att somna förrän, säg, 02. Så det låter jag bli. – Många föreslår magnesium och mår gott av det. Brukar rekommenderas mot benkramper under natten, men av magnesium blir mina kramper värre. Jag har provat många ggr men magnesium får jag förmodligen i mig tillräckligt från maten. – Vad som däremot tar bort kramperna är vanligt salt blandat i ett glas vatten på kvällen, det gör ”susen”.

 10. 10
  Gunnar Isaksson säger

  För oss som äter LCHF så verkar det vara så att vi har mycket mindre behov av sömn. Det har jag verkligen märkt av och vaknar ofta mycket tidigt hur pigg som helst. Insomnandet sköter jag genom långsam och djup andning. I värsta fall sätter jag igång en föreläsning på Youtube 😀

 11. 11
  Göran Sjöberg säger

  Jodå!

  Att andningsteknik kan ha en avstressande inverkan är välkänt och jag har själv tillämpat den med framgång i många år.

  Vad gäller nattsömnen undrar jag om inte åldern (70+) nu visar sig för jag tenderar nu att vakna vid tre-fyratiden och har då svårt att somna om. Då brukar jag sätta mig upp i sängen och läsa någon timma för att sedan lugnt somna om igen och att vakna upp vid åttatiden igen. Den senare sömnen blir inte lika djup som den första.

  Med ständig ”semester” nuförtiden blir det ofta en tupplur mitt på dagen också och det bidrar kanske till uppvaknandet mitt i natten.

 12. 12
  Pre-diabetiker säger

  Jag tycker att LCHF sen 10 år tillbaka var just det som gav mig god sömn och inget uppvaknande på natten. Nu sover jag utan uppvaknande ända till tidiga morgon. Det kan hända enstaka gånger att sömnen inte infinner sig, men då finns det något skäl som är relevant, alltifrån koffeinkaffe eller något tråkigt.

 13. 13
  Frida D säger

  Det finns 10 timmars videor på youtube med olika naturljud. Regn, storm, åska, havsvågor som slår mot stranden. Den med havsvågor är en storfavorit, den räcker hela natten. Man kan använda video to mp3 och spara filen på datorn och spela den offline. Det finns med fågelkvitter också. Havsvågor vid sänggående, det låter som någon som andas tungt. Man kan andas i takt med vågorna. Och så lite kvitter på morgonen när man ska vakna. Det har verkligen hjälpt mig, det stänger ute trafikbuller och annat trapphusljud.

 14. 14

  Brukar meditera i cirka 20 minuter med ett mantra. Efter det kommer sömnen. Fast olika andningsövningar är ju också en slags meditation, som blockerar tankar som stör insomningen

 15. 15

  Svalt, mörkt och tyst i sovrummet är viktigt. Att läsa en lagom tråkig text hjälper och naturligtvis yoga, som innebär djupandning.
  Kaffe på eftermiddagen, TV-tittning eller datorjobb strax före sänggåendet eller en spänningsroman på nattygsbordet måste undvikas.

 16. 16
  Eva Helena säger

  Martina Johansson har lärt mig att om man vaknar för tidigt på morgonen (vilket inte är ovanligt när man blir lite äldre) har man för tidig kortisolutsöndring. Det avhjälps med några zinktabletter vid sänggåendet. Zink hämmar kortisoltillverkningen. Mig hjälper 60mg zn och lite mg utmärkt.

 17. 17

  Jag undrar om inte detta med störd sömn är särskilt vanligt hos kvinnor, liksom det stressrelaterade utmattningssyndromet. Kvinnorollen innebär ofta att ha många fler bollar i luften än männen. Utöver yrkesutövningen ska hemmet barnen maten tvätten planeras, genomföras och följas upp. Sen tillkommer vård av frisk man i hemmet!

 18. 18
  Nisse säger

  Nåt som brukar hjälpa mig, om jag ligger sömnlös och tankarna mal på, är att upprepa för mig själv: ”Det är dumt att oroa sig för nånting som inte har hänt”. eller ”Jag kan ändå inte göra nåt åt det nu, bättre att vänta till i morgon”. Fast jag är lite skeptisk till ordet ”inte”, som jag tror hjärnan har svårt att förstå, så jag brukar försöka hitta på liknande ”mantran” utan ordet inte. Magnesiumcitrat (tips av Dr Mercola) gör att jag sover, men då vaknar jag inte när ungarna vill ha tröst på natten.

 19. 19
  Tony Löfberg säger

  Hejsan. Mitt trick sedan hjärtoperation 2003 är att hitta hjärtrytmen och känna in den ordentligt..

 20. 20
  Mikael Eriksson säger

  Sedan jag började att somna framför tvn så har mina sömnproblem försvunnit. Jag sover ca 3-4 timmar, vaknar mitt i natten och är tvärpigg. Jag jobbar med olika saker några timmar, typ läser, löser korsord, lär mig nya saker, typ spanska. Sedan somnar jag framför tvn igen, och sover 3-4 timmar en andra gång.

  Jag är piggare och har mer energi nu än när jag försökte att somna i sängen och sova 8 timmar i sträck.

 21. 21
  katarina säger

  Jag har en svart ögonmask plus att jag lyssnar på Keto Talk med Jimmy Moore och Dr Adam Nally. Det är en superbra podd, man koncentrerar sig på podden, alla andra tankar är helt borta och efter en stund kommer sömnen. Podden kan man lyssna färdigt på nästa dag, eller kväll, eller natt. Det har funkat klockrent för mig. Skulle jag vakna mitt i natten kan jag lyssna ännu en stund. Numera är jag alltid utvilad.

 22. 22
  Nisse säger

  Annika,

  jag läste för länge sedan om en doktor som för 100-150 år sedan arbetade på nordkalotten. Han fick för sig att kartlägga befolkningens dagliga magnesiumintag och kom fram till 1200 mg per person i genomsnitt.

  Idag är genomsnittet i Sverige nere på ca 200 mg/dag/person. Det tyder på att vi allihopa kan ha en konstant magnesiumbrist. Ska man ta magnesiumtillskott gäller det att ta rätt sort. Om jag kommer ihåg så räknade Rune Eliasson ut att Emgesan togs upp 25 gånger sämre än Magnesium Recip tuggtablett.

  Enda problemet med tuggtabletterna är aspartam 4 mg/tbl.

  Magnesiumet har ett klart lugnande och avslappnande verkan på hela nervsystemet. Själv tar jag 3-4 tuggtabletter med magnesiumcitrat och somnar innan jag hunnit halvvägs till sängen.

  Det där med Zink som Eva Helena skriver om har jag inte provat med det låter interesant.

  //Nisse

 23. 23
  Mormor säger

  Ooh, så många utmärkta tips för att somna…tack alla!
  Kicki, det du skrev om kramper och ett glas vatten med salt verkar intressant…jag lider också av otäcka kramper lite då och då, har provat med magnesium, men hjälper mej inte just för det problemet! Hur mycket salt tar du…och var har du hittat den lite ovanliga informationen? Har aldrig hört det förr, men kan tänka mej att det borde kunna funka rent fysiologiskt…

 24. 24
  kicki säger

  #23 Mormor
  Jag hänvisar egentligen bara till min egen erfarenhet. – Men någonstans har jag läst om att de som äter enl lchf skulle kunna tänkas få i sig mindre med Nacl eftersom man undviker processad industrimat. – På webben finns också en intressegrupp som behandlar hur man kan pressa ner sin vikt med äggfasta under en tid. Där rekommenderar man att man intar sk saltshots mot utmattningskänsla som en del tycks drabbas av under dietperioden.
  Men som jag nämnde så har jag drabbats av besvärliga benkramper under natten och på morgonen under de senaste 2 året. (Ätit själv enl lchf i 2-3 år) Letade efter hjälp på webben och på många håll rekommenderade man magnesiumtillskott. – Provade under en tid med magnesiumtabletter (av rätt sort!) sedan med magnesiumolja på huden – men det hjälpte inte alls mot mina kramper. – Som jag minns det så började jag fundera om jag hade någon annan störning i omsättningen av kroppssalterna och tänkte då på nacl. – blandar ca 1/2 – 1 tsk salt i ca 1,5 dl ljummet vatten och dricker på kvällen. Det får inte vara så koncentrerat att man mår illa av det förstås. – Min erfarenhet är att det tagit bort mina besvärliga kramper effektivt, har inga problem alls numera.

 25. 25
  Mormor säger

  Kicki, skulle vara toppen om det funkade även för mej…det dumma är bara att dom kommer inte varje natt, men däremot ofta i flera anfall per natt, så då kunde jag pröva det efter första anfallet och se om det hjälper på dom följande…!? För när dom sätter in, så missar jag den nattens sömn..inte roligt! Tack..!

 26. 26
  Lars Henrik säger

  Extra salt mot kramper i kombination med magnesiumtillskott och, inte att förglömma, att hålla fötterna varma med sockor. Kom ihåg att sockorna ska vara lösa så att de inte stoppar blodflödet.

  Dessa åtgärder satte P för mina kramper. Det hjälper nog också att få i sig tillräckligt med vätska

 27. 27
  Mormor säger

  Lars-Henrik…vätska lika med vin…går det bra? Då borde jag vara ok…? Varma fötter kör jag också med!! Är dom kalla kan du glömma sömnen…bra påpekat!!

 28. 28
  Lars Henrik säger

  Osäker på vinet som krampförebyggare Mormor 😉 Däremot brukar en skvätt vin underlätta insomnandet har jag noterat 🙂

 29. 29

  Dålig, orolig sömn = Hypericum enligt anvisningar.
  Dessutom orsakar b-vitaminbrist sömnstörningar. Har man slutat drömma kan också det vara ett tecken på b-vitaminbrist.. Kommer drömmarna tillbaka är det ett tecken på att man är på rätt väg. En kropp i emotionell stress förbrukar mer b-vitamin än vanligt! Dålig sömn på det håller ekorrhjulet igång. Ett eller flera trauma i form av sorg, saknad eller annat är nog för att höja stressnivåerna..

  Mina kramper dag som nattetid försvann med Magnesiumtillskott. Det tog inte två veckor ens. Sjukvården var absolut ingen hjälp, tips eller något som var i närheten av läkareden.. Apotekets doser är väl som alltid för låga.. Livsmedelsverkets kvacksalveri är för friska hackor.

 30. 30
  Gunnel Bengtsson säger

  Ögonbrynstricket för insomning:
  1) Drag upp ögonbrynen så långt du bara kan, men med stängda ögonlock!
  2) Nu ska du hålla ögonbrynen däruppe, så fort du känner att de börjar ramla ner, så UPP med dem i högstaläge igen.

  Ett tips är att du tänker dig att du tittar på dig själv i en spegel och där håller koll på att ögonbrynen inte åker ner.

  De flesta somnar inom 5 minuter. Det är jobbigt att hålla upp ögonbrynen, och det är omöjligt att tänka på nåt annat om du samtidigt måste hålla koll på dem i ”spegeln”!

  Prova! Garanterat fritt från biverkningar!!!

 31. 31
  Arvid säger

  När man väl har somnat så kan snarkning vara ett problem.
  Här är länk till Testfakta om snarkning och hjälpmedel.
  https://mailchi.mp/testfakta/tta-hjlpmedel-mot-snarkning-smnexperten-ger-rd?e=0527f233d2

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  31 Arvid
  Där ges rådet att gå ner i vikt för att minska snarkningen. Det bästa sättet för viktnedgång och mot snarkning är LCHF. Den kosten minskar fettinlagringen och ödemet i svalget, och därmed minskar snarkningen.

 33. 33
  claes v. säger

  Ta 3-6 mg Melatonin 1/2 tim. före önskad insomningstid. Borde egentligen vara standard sedan ca. 1990-talet för sömnproblem. Även vid langa flygningar med stora tidsskillnader. Sedan ca. 2005 vet man ocksa att Melatonin är en mangsidig (vielseitig) Antioxidant.
  Om jag bara fick ta 5 food supplements om dan, vore säkert M. en av dem.
  Som gammal norrlänning med gammaldags uppfostran vet jag även av ”fördelarna” med en kvällsbön och att fa lämna över ”pendenserna” till Herren. Sorry, jag vet, det later stenalder. Men som en mig bekannt US pastor brukar säga: ”Obey and trust the Lord, and leave all the consequences to him”. Tro mig, det ”funkar”. claes v. / ND

 34. 34

  Hej Annika !

  Tusentals människor tejpar numera munnnen på natten med väldigt gott resultat. Det visar sig nämligen att munandning i vila innebär en låggradig form av hyperventilering som ger en sämre sömn.

  I en studie med en grupp fullt friska personer täpptes näsborrarna till så att försökspersonerna bara kunde andas genom munnen när de sov. Alla deltagare började snarka redan första natten. En person fick sömnapné (andningsuppehåll). Samtliga upplevde också att de hade sovit sämre. Mer info finns här – https://www.medvetenandning.se/blogginlagg/munandning-leder-till-snarkning/

  Martina Johansson, som driver en populär blogg om bl a LCHF skriver ”Jag är RELIGIÖS när det kommer till min muntejp numera och tejpar munnen varje natt. Tejpar jag inte sover jag mycket sämre och vaknar torr som en öken i munnen. Dessutom vaknar jag 1-3 gånger för att gå upp och kissa. Jag började tejpa munnen sommaren 2016 efter att ha checkat av alla tecken på lätt sömnapné. Jag behöver ingen CPAP men jösses vad många som skulle behöva det utan att veta om det!” – https://martinajohansson.se/muntejpen-hur-har-det-gatt/

  Vänligen
  /Anders Olsson

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa