LCHF-magasinet nr 2, 2017

Nytt nummer av LCHF-Magasinet har kommit.

Axplock ur innehållet: Myndigheternas klappjakt på den nyttiga maten, tex förbudet av Max LowCarb-burgare. Blues Kök & Bar i Globen har fått samma förbud mot sina populära LCHF-rätter.
Resistent stärkelse – Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson lanserar  sin bok om RS i bönor, Låt bönor förändra ditt liv (Ännu inte utkommen men går att förbeställa).
Anders Sterner vill införa begreppet ’Artriktig föda’. Han är skeptisk till LCHF-begreppet ur flera synvinklar.
Frågor och svar: Andreas E och SS Skaldeman svarar. Patrik Olsson och Fredrik Söderlund hårdtränar inför Tough Viking. De startar kl 14.30 på Stockholms stadion, den 13 maj. Fest efteråt i Kvänums kök på Östermalm.
Referat från LCHF-kryssningen den 18 feb. 550 deltagare.
Martina Johansson skriver om mikronutrienternas roll i lågkolhydratkosten.
Ann Fernholm om den kommande studien arrangerad av Kostfonden –  om kost vid diabetes typ 1. Efterfrågad av många: blir t1D friskast av lågfettkost, liberal LCHF, eller strikt LCHF.
Bo Z har intervjuat Lars Bern om hans livs- och hälsohistoria. Han håller på att initiera Riksföreningen för Metabol Hälsa.
My Westerdahl  om sockerberoende.
Johan Falk skriver om att vi inte ska vara så dogmatiska inom LCHF, och tvärsäkert säga hur ’man’ ska göra, utan vara mer ödmjuka inför att förhållandena kan vara olika för olika personer.
Recension av Jason Fungs bok Fetmakoden.
Minnesord över Staffan Lindeberg, paleolitiker, som avled i julas. Bo Z skriver om hur han oroas över sjukdomar och dödsfall bland folk vi känner till som äter stora mängder frukt.
Många läckra recept av Tommy Runesson och Monique Forslund.
Bo Z avslutar med en betraktelse över sambandet mellan kost och livslängd.

Prenumerera på LCHF-magasinet.

 

Comments

 1. 1
  Robert säger

  Litsfeldts och Olssons bok om mikrobiomet och resistent stärkelse verkar mycket intressant. Någon som provat resistent stärkelse, antingen i form av potatismjöl eller linser, bönor osv?

 2. 2
  jala säger

  Rå potatis är klart det bästa,godaste och effektivaste.

 3. 3
  ByPass x2 säger

  ”Robert says — 1 maj, 2017 at 22:41: Någon som provat….”

  Ja, har nu hållit på med det i 2v pga lite VÄL hård mage… Och visst blev det bättre.
  Potatismjöl i kallt vatten varje morgon:
  V1 — 1 kryddmått/1ml
  V2 — 2 krm

 4. 4
  Robert säger

  Citat från sammanfattningen av Litsfeldts bok:
  ”Effekten går att testa. Patriks flickvän Mia åt i ena fallet bröd enbart och i andra fallet brödet tillsammans med en deciliter bönor. Utan bönor höjdes blodsockret till 10 och med bönor blev det knappast någon höjning alls. Lägre blodsocker ger mindre utsöndring av insulin, det hormon som låser fett i kroppen.Det finns forskare som anser att vi idag bara är i början på en kunskapsrevolution när det gäller mikrobiomet (kroppens egna bakterier). Det forskas om att kunna bota typ 2-diabetes och övervikt med bakterier men innehållet i den här boken handlar om den naturliga vägen. Den väg som kan påbörjas idag och inte om tio år med läkemedel.Och hur gick det för Mia? Hon som ätit mindre mängd kolhydrater men surkål och bönor? Jo, sedan mitten på november 2015 har hon tappat 40 kilo.Patrik har idag trots minimala insulininjektioner ett friskvärde på sitt blodsocker.”

 5. 5

  Rå potatis ska vara bra mat för de nyttiga tarmbakterierna. Och råa potatisskivor i ett glas vatten ( över natten) är bra att dricka varje morgon. Det har jag vetat i många år. Men sen blev allt så förvirrat, vad gällde potatis och så… Men idag ska jag köpa en förpackning ekologisk potatis. Potatis är bra.

 6. 6
  Gunnar Isaksson säger

  Robert says

  Jag har testat både potatismjöl och vita bönor ur konservburk. Potatismjölet tyckte jag var så äckligt att jag slutade.

  Däremot bönorna fungerade verkligt bra för att kurera min mycket lösa mage som bara blev värre med tiden. Jag behöver endast typ en matsked några gånger i veckan till maten för att magen ska bli helt perfekt.

  Tänk på att bönor innehåller lektiner som endast kan brytas ned mha tryckkokning. Alla bönor i konservburk är tryckkokade.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  5 Maggan
  Rå skalad potatis tycker jag är utmärkt gott att gnaga på, men jag vet inte hur effektivt det är. Potatismjöl utrört i kallt vatten tyckte också jag var suveränt äckligt, plus att jag fick gaser i tarmen av det. Men gaser i tarmen är kanske ett gott tecken på nyttiga tarmbakterier?

 8. 8
  jala säger

  Att dricka vattnet efter potatiskok gjorde man förr i tiden för att rätta till magen.

 9. 9
  Robert säger

  Annika,

  Rå potatis innehåller ingen stärkelse som vår kropp kan bryta ner, enbart resistent stärkelse. Det beror på hur mycket man äter, men borde vara bra för tarmbakterierna även i små mängder. Fördelen med rå potatis jämfört med potatismjöl är att man får allt det andra också, vitaminer, mineraler, lite protein, osv. Själv har jag lite svårt för rå potatis, men ska prova att vänja mig lite. Kanske lite vinäger på?

  Potatismjöl är ren resistent stärkelse. De flesta vetenskapliga studier på resistent stärkelse är från 30 g och uppåt. Motsvarar väl en medelstor rå potatis ungefär. Eller 4 msk potatismjöl. Man kan ha det i en smoothie, då märker man inte av det alls.

  Gasbildning är normalt i början, bättre att börja med lite grann, och långsamt öka.

 10. 10

  Jag provade potatismjöl och gav upp efter någon månad. Blev som du Annika plus spluttrig också. Evigt rännande på toa. Märkte inga som helst positiva effekter. Jo, jag fick mindre torr hud. Jag ser inget annat skäl till det mitt i vintern.

 11. 11
  Robert säger

  Per Wikholm hade mycket bra information om resistent stärkelse på sin blogg, men den försvann när han tragiskt gick bort. Men av en slump upptäckte jag att hans guide finns kvar på LCHF.se:
  LCHF guiden resistent stärkelse

 12. 12

  Va? Har lchf.se återuppstått? Kors i taket.

 13. 13
  Robert säger

  Hemul,

  Nja, senaste inlägget verkar vara ett och ett halvt år gammalt. Men det finns bra information likväl.

 14. 14

  Men sajten är uppe. Den har ju varit puts väck sedan, ja, länge.

 15. 15
  Dennis säger
 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  14 hemul
  Ja sajten ligger uppe sedan okänt lång tid. Dessförinnan hade den varit nedsläckt flera år. Men inget nytt skrivs på sidan.
  Det är bra att vi får tillgång till all information som finns på sidan.

 17. 17

  ”Låt bönor förändra ditt liv” Nu har boken kommit ut.
  Åhh så sugen jag är på att köpa den.
  Jag som redan har så många kokböcker. Hälsoböcker osv
  Skulle aldrig mer köpa någon.
  Ska jag eller ska jag inte? Det var frågan.
  Jag känner mej splittrad.

 18. 18

  Har någon här köpt boken?
  Vad tyckte ni i så fall om recepten?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  17 Maggan
  Vi har inte hunnit köpa och läsa boken ännu. Vi får återkomma till den senare.

 20. 20

  Tror jag faller för min egen nyfikenhet och köper den.
  Den verkar intressant

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa