BOK: Gammaldags husmanskost på nytt sätt … för LCHF och Paleo

Boken LCHF för seniorer av Birgitta Höglund och mig, har varit slutsåld ett längre tag. Birgittas bok Långkok för LCHF och paleo har också varit slutsåld. Birgitta har nu ordnat en nyutgivning på Lumio förlag: Gammaldags husmanskost på nytt sätt … LCHF och paleo. Den är en sammanställning av de båda nämnda böckerna. Den kommer ut i sommar, men går att förhandsbeställa redan nu.
Birgitta Höglund skriver mer om detta.

 

Comments

 1. 1
  Anders Rydén säger

  Off topic.
  På SVT play finns nu dokumentären sista skörden.
  Rekommenderas å det varmaste.

 2. 2
  Birgitta Höglund säger

  Ja det var ett mycket intressant och skrämmande program. Min matfilosofi utgår från att vi ska använda så mycket ekologisk och närproducerad mat som möjligt, just för att få den så näringsrik som möjligt och samtidigt värna om vår natur.

 3. 3

  Mat förlorar näring när den tillagas –
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mat-forlorar-naring-nar-den-tillagas

  Vetenskapens värld ikväll, SVT2.

 4. 4
  Björn Ekholm säger

  Det jag kommer skriva nu kommer jag få mycket skit för och det räknar jag med då detta är en träffpunkt för LCHF. Har själv levt enligt LCHF i flera långa omgångar i hopp om att framförallt få ordning på min mage som bråkat ända sedan tidiga tonåren. Är 40 år gammal nu. Jag fick ingen förbättring av magen under dessa långa försök (flera månader varje gång). Jag började undra om detta verkligen kan vara rätt så jag satte mig ner på riktigt allvar och läste på. Vände intresset mot paleolitisk kost istället och begrundade det jag läste. Plötsligt stod det klart för mig. Den enda kosten som vi människor faktiskt är skapta för är ju logiskt sett den vi ätit sen ett par miljoner år tillbaka. Alla forskare verkar ju också överens om att framförallt vårt matsmältningssystem inte ändrats sen stenåldern. Detta lät ju självklart tyckte jag och bestämde mig för att ge kostmodellen en riktig chans. En månad har gått nu och döm om min förvåning, min krånglande och ständigt uppbåsta mage är ett minne blott! För första gången i mitt liv sedan barndomen mår jag bra i magen! Det kan endast förklaras med TVÅ saker. Att jag nu äter en kost som är fri från både gluten och laktos. Förutom själva magen hade jag ofta halsbränna tidigare. Helt som bortblåst nu. Vad min poäng med detta är att jag vill tipsa folk som inte hittar en lösning på sina kroppsliga problem att testa detta och se om det hjälper. Vi har trots allt inte konsumerat gluten eller laktosprodukter i mer än knappt 10000 år vilket är en väldigt kort tid i mänsklighetens historia. Vissa forskare pekar på runt 7500 år. Dom flesta naturfolk i världen har dessutom haft relativt högt kolhydratintag pga mycket rötter och andra vegetabilier och trots detta inte bli sjuka. Undantaget inuiter som av naturliga skäl inte hade tillgång till vegetabilier utan nästan uteslutande levde på fett kött. Det enda naturfolket i världen som levde på en kost som liknar LCHF men deras organ var också utvecklade sen lång tid tillbaka till den kosten. Bl a hade dom en naturligt förstorad lever för att kunna bryta ner fettet och andra ämnen i det råa köttet. Det har inte vi nordbor. Hoppas att jag med detta inlägg har lyckats skapa en eftertanke och även gett ett tips till människor som har ”provat allt” att se kostens betydelse i ett nytt ljus! Må väl!

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Björn Ekholm
  Lchf är ju i sig glutenfri, när man undviker spannmål.
  Jag tycker att vi brukar råda alla som inte mår bra på LCHF att prova att utesluta laktoshaltiga produkter.
  Även i övrigt brukar jag säga att var och en ska prova sig fram till vilken kost de mår bäst på.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa