Hur äter jag idag?

Jag har ätit LCHF nu i tretton år. Under olika skeden i mitt liv, i med- och motgång.
Nu är jag pensionär och lever ett lugnt liv, tillsammans med min man. Enstaka föreläsningar, LCHF-kurser på Nolaskogs, LCHF-veckor på Rhodos, LCHF-kryssningen, LCHF-campingen.
Beträffande kosten försöker jag tänka på vad som är realistiskt för vanliga människor att äta. Det innebär att jag inte tror på extrema intag  av enstaka makro- eller mikronutrienter. Jag tror inte på att äta stora mängder fett, utan bara inte fettsnålt, men av bra (naturligt) fett. Socker försöker jag undvika så långt det går, stärkelse likaså. Ingen pasta, inget ris – men en bit potatis eller tunt bröd kan slinka ner ibland.
Grönsaker tycker jag om, och äter liberalt av.
Jag skulle kunna stoppa i mig stora mängder mat, men försöker hålla intaget ganska lågt. Jag idkar inte så stor fysisk aktivitet, och behöver därför inte så mycket mat. Jag har inga problem med hunger. Ibland kan jag känna sug efter något, när jag inte ska, och då väntar jag först på att det ska gå över. Om det inte gör det så tar jag mig något, tex en ostrulle, en skiva ost med smör på, och då släpper suget efter några minuter.
Jag försöker att inte sitta vid datorn för länge i taget. Då tar jag pauser med lite hushållsarbete, eller en promenad runt i huset. Jag försöker att ta en längre promenad ute var eller varannan dag. Jag håller inte på med styrketräning, för jag tycker inte att man ska behöva göra saker som man inte har lust med. Jag röker inte och dricker inte alkohol till vardags.
Jag är tämligen frisk så vitt jag kan bedöma själv. Alla mina labprover, och blodtryck etc, är normala. Vikten ligger stabilt på några kg mer än önskevikt.

Tillskott av olika slag tror jag att vi kan ha nytta av eftersom vi har alltmer utarmade jordar. Den bästa maten kan komma från gräsbetande djur och vildfångad fisk, och obesprutade grönsaker. Om man äter lagom av sådan mat kanske man inte behöver några tillskott, men det blir kanske inte alltid så perfekt med det.

För tillfället tar jag 2-3 gånger i veckan tillskott av MSM, magnesium, zink, D-vitamin och selen. Jag vet inte om det är rätt och bra, men det tar jag. Jag tar också ca en dsk ekologiskt kokosfett varje dag. Sen får det bli som det blir, jag känner ingen stor vånda ifråga om vad jag ska äta.
Min vånda gäller hur det ska gå för mänskligheten, i alla olika avseenden.

 

Comments

 1. 1
  Simon Templar säger

  Exakt!

 2. 2
  Mormor säger

  Din vånda är min vånda….och kanske ännu mer än för de fysiska sjukdomarna med olyckliga konsekvenser och elände utan like för oss alla, fasar jag för de psykiska…hur i allsin dar ska vår hjärna med alla dess celler…de 100 miljarderna med neuroner, plus de 900 miljarderna av astrocyter, oligodendrocyter och microglia…kunna funka med den skräpmat mänskligheten stoppar i sej på grund av dels okunnighet och dels mat-industrins girighet!? Överallt ökar våldsdåd, brottslighet och terrorismen katastrofalt…
  Vi går åt fel håll… Är övertygad om att ditt håll är det enda rätta…

 3. 3
  Dennis säger

  Personligen kommer jag att undvika bli ”en pensionär” därför den identiteten känns inte lyckosam utan jag stannar kvar som ”individ”, ibland under utveckling, ibland inte.
  En inkomst i form av en pension har jag däremot inget emot.

 4. 4
  Anita Nordin säger

  Då, för tretton år sedan, när du började, och på köpet kanske tappade i vikt, hur åt du?

 5. 5
  I Like Neil Young säger

  Annika – Du låter som sundheten själv….:)

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Anita Nordin
  Innan jag lade om kosten åt jag fettsnålt, och fettet bestående av margariner och fleromättade fetter. Kolhydratrikt, jag var inte heller särskilt rädd för socker eftersom jag trodde att det naturliga mättade fettet var hälsoboven över alla andra. Jag åt alltså helt enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
  Efter kostomläggningen blev jag frisk från alla mina krämpor, och tappade på köpet 20 av mina överviktskilon. Jag har skrivit lite om detta högst i höger bloggmarginal.

 7. 7
  Sávoi säger

  Joo, jag är också hur frisk som helst. Men en gammal ulcerös colit som inte visat sig på åtta år, under denna tid jag ätit LCHF, har sorgligt nog nu återkommit, men bara efter klockan 14.00, och framåt några timmar.
  Jag äter mycket grönsaker numera, när jag inte själv lagar maten för då blir det mindre sådant. Jag har också joggat en del förut, ”lufsat” som jag kallar min teknik för, och jag har älskat att göra yoga en stund varje morgon. Tyvärr har jag inte hunnit med det på ett bra tag nu och jag orkar liksom inte komma igång igen. Fast imorse lyckades jag ta mig tid till några yogarörelser, och det var fantastiskt skönt för kropp och tarmar.

 8. 8
  I Like Neil Young säger

  8 Sávoi

  Får man fråga vilken ålder du hunnit fram till?

 9. 9
  Sávoi säger

  @ I Like Neil Young

  Det beror väldigt mycket på tillfälle. Ibland känner jag mig som 100 år, fast nyss när jag skottade mycket snö för en liten stund sedan var jag betydligt yngre. 🙂

 10. 10
  Ethel Loberg säger

  Har nu läst Jasons Fungs Fetmakoden. Han påpekar där vikten av ”När man ska äta”. Även om vi väljer 8 timmars ätfönster ska vi tugga så sällan som möjligt, helst vara ohungrig 6 timmar mellan frukost och middag. Detta för att insulinet verkligen ska få lugn och ro. Håll 100% rent mellan målen, inga mellanmål.

  Själv fixar jag 6 timmars mättnad med fetkaffet sen fyller jag på med en allsidig maträtt av så mycke nyttigheter som det bara går, just i denna tid är det nässelstuvningen som toppar mattallriken varje dag. Tack vare mättat fett i maten så är det lätt som en plätt att avstå käk resten av tiden till nästa frukost. Så ja, LCHF funkar!

 11. 11

  Annika, en detalj bara.
  Jag har tidigare sett att du äter filmjölk. Många väljer fetare produkter som t ex turkisk yoghurt. Hur resonerar du?

 12. 12
  Mormor säger

  Sávoi…det du skriver låter inte alls roligt…!! Håller just på och läser om D-vitaminet för andra gången i en bok av Jörgen Spitz…har du händelsevis gjort nyligen ett blodprov för att se om du är på en låg nivå…eller inte?? Är vanvettigt viktigt med en högre nivå av denna substans som nu praktiskt taget betraktas som ett hormon…och är jätteviktigt för olika funktioner i kroppen…!! Bland annat just för depression…. Alla cellerna lär ha receptorer för detta livsnödvändiga hormon som fortfarande inte många läkare har notis om p g av otillräcklig tid för att läsa om alla nya rön…!! Du måste också kolla din nivå av magnesium…!! Ev ta tillskott…!!? Alla reaktioner med vår ATP-molekyl, som ger oss energi, är i behov av magnesium…..
  Och sen är fysisk aktivitet ett av de bästa sätten att skaffa sej livs-lust….lufsa på!!

 13. 13

  Så bra du sammanfattar kosthållningen. Och slutklämmen är bedårande 🙂

 14. 14

  En synpunkt bara. LCHF står ju för low-carb, inte no-carb. Det brukar jag alltid påpeka för mina belackare nu när åren går och jag inte alltid är så strikt. Det är ju en princip vi talar om. Ett tänk.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  12 Calle
  Jag har ätit filmjölk till frukost i så många år, och jag tycker så mycket om smaken. Jag kan bara inte förmå mig att avstå. Men jag tar bara ca 1,5 dl. Det blir 7 g laktos.

 16. 16
  Lennart säger

  Ang. tillskott av olika slag, jag läser att Du tar tillskott i form av msm 3 ggr/vecka.
  Jag är nyfiken på msm, har läst att det handlar om svavel.
  Behöver Vi tillskott av svavel eller är det ngt annat som är bra med msm?

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  17 Lennart
  Vi lär behöva svavel och det är nog brist på det i vår normala kost.

 18. 18
  Mormor säger

  Laktosen är i alla fall den minst farliga kolhydraten i och med att enzymet laktas har den minst effektiva förmågan att spjälka upp en sockermolekyl, i det här fallet alltså laktos, till galaktos och glukos…detta av den anledningen att inte höja det osmotiska trycket för mycket för spädbarnen, som bara får i sej detta slags socker med bröstmjölken, det går långsamt alltså och antalet partiklar blir färre i o m att dom två sockermolekylerna binder tillsammans en längre tid…mindre risk för att suga åt sej vätska och få diarrée…tycker jag mej komma ihåg..?

 19. 19
  Lars Lundqvist säger

  Jag har under de senaste två åren prövat olika versioner av LCHF för att sänka mitt blodsocker och därmed kanske minska tillväxten av min prostatacancer, som kom tillbaka efter en operation för 6 år sedan.
  Tiden före prostataoperationen låg jag på gränsen till diabetes både med faste och långtidssockret. Mitt BMI var som högst 29!
  Minimerade till att börja allt som innehöll glukos och blodsockret sjönk. Totalstopp på godis och choklad, läsk, juice och glass.
  Slutade med mellanmål och hoppade över frukosten, bara två mål per dag, och blodsockret sjönk ytterligare någon tiondels procent.
  Prövade under 6 månader strikt LCHF, under 20 g kolhydrater per dag. Blodsockret steg marginellt!
  Fick sluta eftersom jag blev för mager, BMI under 20 och trög mage, trots att jag vräkte i mig kalorier i form av fett, 50% mer än mitt teoretiska behov.
  Sista 3 månaderna har jag gått tillbaka till måttlig LCHF, omkring 100 g KH per dag och till min förvåning sjönk mitt HbA1c från 5.6 % till 5.2%, vikten har stabilerats och magen blivit mer normal.
  Har aldrig haft så lågt blodsocker sedan jag började mäta det för 20 år sedan! Blodanalyserna är gjorda på samma spanska lab senaste 4 åren. Tar blodanalyser var tredje månad i samband med PSA test. Jag är nu 74 år.
  Andra bidragande orsaker kanske är att jag sedan nyår solar hela kroppen 30 minuter varje dag vid middagstid på spanska solkusten och att jag tar 3 cl olivolja med vinäger som salladsdressing per dag.
  Har dessutom börjat dricka grönt te.

  Tacksam för kommentarer och förklaringar. Någon med liknande erfarenheter?

 20. 20

  Hur är ditt PSA-värde i dag? Står det stilla eller går det att sänka? En god vän är i samma situation som du. Hans Psa-värden står i princip stilla men han tar inga mediciner (hormoner)

 21. 21
  Lars Lundqvist säger

  21 Katta

  Det är relativt kraftig variation mellan PSA analyserna som jag låter göra var 3 månad. Ena gången t.ex ett värde på 0.43 och 3 månader senare 0.31. Så blir man lättad 3 månader ända till nästa resultat 0.49. Mitt sista resultat blev 0.45. Den interpolerade linjära trenden mella de oförutsägbara individuella analyserna är en måttlig ökning med 0.1 per år. Kliniskt var prostatacancern tillbaka 4 år efter operationen, då den linjära trenden passerade. 0.2, Mitt PSA passerade den spanska detektionsgränsen, som är 0.04 (den svenska är 0.1) , extrapolerat drygt 2 år efter operationen.
  Dubbleringstiden mellan 0.2 till 0.4 för mitt PSA beräknat från den linjära trenden var 2 år.
  Risken att utveckla livshotande metastaser inom 15 år måttlig, 6% enligt John Hopkins institutet.
  Eftersom min förväntade återstående livslängd också är 15 år, så avvaktar jag för tillfället med ytterligare behandlingar. Alltid stora risker med biverkningar som kan försämra livskvalitén under mina sista år.
  Jag har inte kunnat se några synbara korrelationer från avsiktliga variation i min LCHF-diet, som i grunden är både socker och fruktsnål. Cancertumörer lever ju på glukos och fruktos, så därför är min strategi att genom diet hålla nere mitt blodsocker. Min förvåning var stor att sedan jag övergått från strikt LCHF till måttlig, så sjönk långtidssockret från 5.6% till 5.2.

  Jag är full av energi och fri från sjukdomssymptom.

 22. 22
  Göran Sjöberg säger

  Lars,

  Vad jag förstod, när jag ”läste på” för några år sedan, är det ”hugget som stucket” om man mäter sina PSA-värden eller låter bli med tanke på hur länge man sedan lever. Håller man på att mäta oroar man sig i stort sett i onödan. Det hela verkar vara lite som med mammografi. Helt enkelt ett sätt för sjukvårdsindustrin att hålla ruljansen igång.

  Det klokaste man kan göra är nog att som du följa en relativt strikt LCHF-linje.

  Det viktigaste är nog att få ned insulinnivåerna eftersom insulinet utgör en tillväxtfaktor för cancer (IGF) och här är strikt LCHF och intermittent fasta oslagbart. Det var kanske därför naturfolken aldrig drabbades av cancer.

 23. 23
  Lars Lundqvist säger

  22 Göran,

  Jag är ytterst tacksam att min franska husläkare för 15 år sedan varje år började analysera mina PSA-värden. Första analysen visade på förhöjning över det förväntade PSA för min ålder, men palpering och UV visade att höjningen troligen berodde på godartad prostata förstoring.
  Det årliga PSA värdet fortsatte dock stiga och för 7 år sedan var det klarlagt att jag hade 7 små måttligt aggressiva cancertumörer i min prostata. De var fortfarande Innanför kapseln och både fransk och svensk urolog rekommenderade bortopering av prostatan. Alternativet var vänta och se.
  Tyvärr väntade jag något för länge med operationen, 6 månader, och en av de små tumörerna hade hunnit igenom prostata kapseln och en millimeter av den blev kvar i bukhålan efter operationen.

  Det är dumt att inte analysera PSA för allla män över säg 50 år, tidig upptäckt av all cancer är nyckel till kurativ behandling. Hade en hustru som gick bort i försent upptäckt ändtarmscancer. Den hade spridit sig till levern. Det blev ett plågsamt sista år för henne.

  Förväntade livslängden hos naturfolken liksom alla folk för säg 150 år sedan var bara 30-35 år och i den åldern är det ett fåtal som utvecklat en cancer. Vår sjukvård har höjt och höjer fortfarande den förväntade medellivslängden med 0.25 år per år. Japanskorna som lett medellivslängdsligan de senaste 15 åren förväntas idag leva till över 86 år. Deras diet bidrar troligen till att de håller sin topposition, men det är inte ändrade matvanor som gör att de ökar livslängden med 0.25 år per år.
  Nej modern sjukvård är inget som jag vill avstå från, men en hälsosam diet kan troligen fördröja tiden tills jag behöver den.

  Har du någon förklaring varför blodsockret sjönk då jag gick från strikt LCHF, mindre än 20 g KH per dag, till måttlig med omkring 100 g KH?

 24. 24
  Sávoi säger

  @ mormor

  Vad? Du har missuppfattat det jag skriver, jag är inte alls deprimerad. Min hälsa och mitt sinne är utmärkta, det är bara trist med ulcerösa coliten, som jag just nu lider av.

  Egentligen gick mina associationer till en film som gick för länge sedan, i vilken gamla mormor hela tiden blev tillsagd av sin familj att hon inte fick äta sötsaker för hon hade diabetes. Till slut blev hon så leds på det att hon bestämde sig för att äta ihjäl sig på just tårtor, bakelser och annat smaskigt.

  Den här tråden handlar ju om vad vi äter, eller kanske vad Doktor Dahlqvist äter. Jag är LCHFare, sedan 2009.

  Jag har gjort yoga i flera herrans år och är i god fysisk kondition, just nu är Paolo Robertos underbara bok om yoga min favorit. Han tycker ju att vi LCHF’are är lata, men det är jag inte. Paolo skulle nog gilla mig, tror jag. Mitt yogande…alltså. 🙂

 25. 25
  Mormor säger

  Jamen så skönt då…tyckte jag läste att du var leds på livet och ibland bara ville dö….och då blev jag så orolig…men nu blir jag orolig för mej själv, var i all världen läste jag detta nånstans…eller kan jag möjligen ha blandat ihop den kommentaren med din?? Sorry…!!
  I vilket fall som helst så säjer Spitz att D-vitamin skyddar även mot autoimmuna sjukdomar, alltså även ulcerös colit och Crohns…du kan ju alltid försöka, om det nu händelsevis skulle hjälpa med tillskott vore ju mycket vunnet…!?

 26. 26
  Göran Sjöberg säger

  Lars #23

  Jag kan bara beklaga det din familj drabbats av. Själv har jag som sagt valt att inte testa mina PSA-värden trots påtryckningar från omgivningen. Min fru har samma inställning till mammografin.

  När det gäller naturfolken och cancer frapperades alla kolonialläkare av att de inte kunde upptäcka något enda fall av cancer hos dessa folk som levde på sina traditionella sätt men att cancerfallen dök upp med samma frekvens som hos de europeiska kolonisatörerna ett antal år efter att de anammat Européernas levnadsvanorna.

  Något svar på din fråga om blodsockret har jag inte och tvivlar på att någon annan har det heller.

  En sak är dock säker och det är att blodsockerregleringen är oerhört komplex även om vi i princip förstår hur insulinspikarna som produceras i betacellerna i bukspottskörteln efter en kolhydratrik måltid effektivt stänger av glukagonproduktionen i alfacellerna som är betacellernas närmaste grannar och därmed upphör också nyproduktionen av glukos i levern. Detta gäller dock bara för metabolt friska personer. Hos T2 diabetiker har alfacellerna blivit insulinresistenta och känner därför inte av insulinet och fortsätter därför producera glukagon och därmed producerar levern glukos till blodet trots att det redan finns mer än nog av blodsocker hos T2 diabetikerna.

  Det finns en suverän föreläsning av Professor Robert Unger som på ett ypperligt pedagogiskt sätt förklarar detta och som jag alltid rekommenderar till seriöst intresserade.

  https://youtu.be/VjQkqFSdDOc

 27. 27
  XMargareta säger

  Jag har ett nyhetsbrev från ”Jon Barron” Fick ett i dag. Kunde inte låta bli, att kopiera det mesta i det. Jon Barron är en vetenskapsjournalist. Här i det kopierade finns tyvärr inga referenser till det som han refererar, men jag tycker, att data är intressanta. Det är ett utdrag i en bok, som Jon Barron har skrivit och man kan ladda ner den gratis, som e-bok i alla fall om man är prenumerant på hans nyhetsbrev.
  ”Unfortunately, many of us know someone who has had a heart attack. In most instances, doctors have attributed the cause to smoking, eating habits, weight problems, high cholesterol, or high blood pressure. But a growing number of people–actually half of those who have heart attacks–are experiencing sudden heart attacks without the normal warning signs, shocking doctors and family members who thought they were healthy. Due to the nature of unexpected heart attacks, doctors so far have not been able to study the illness, understand its causes, or properly treat patients.

  After years of scientific research, this is starting to change. Thanks to a major study conducted in Paris, we may have finally found the significant contributing factor: a fatty acid. The study shocked the medical community, which expected to find genetics or stress at the root of the problem. But after thirty-five years of research, involving 5,240 middle-aged Parisian men with no known cardiovascular disease, doctors are now shifting their attention to non-esterified fatty acid (NEFA). Doctors found that when age, body mass index (weight), heart rate, systolic (or diastolic) blood pressure, tobacco consumption, parental history of myocardial infarction or sudden death, cholesterol, triglycerides, fasting plasma glucose (diabetic status), and insulin concentration were simultaneously entered into a matrix that looked at how and why each person died, they found that the fasting plasma NEFA concentration remained an independent risk factor for sudden death.

  Circulating NEFA concentration in the blood is a factor that deserves added attention. It isn’t just implicated in sudden heart attacks, but there is also growing evidence that it’s implicated in the onset of cancer too. So, what exactly are non-esterified fatty acids? In short, NEFAs in the blood represent a buildup of excess omega-6 fats in the body. As we discussed in Chapter 7, this is caused by eating an overabundance of polyunsaturated fats such as corn, peanut, sunflower, and safflower oils–in other words, virtually every vegetable oil and processed food you buy in the supermarket. Although members of the medical community might be ’shocked’ by this information, it would barely elicit a knowing nod from anyone who has read this far.

  How do NEFAs cause sudden heart attacks? Scientists are still trying to find a direct link, but some studies have shown that high levels of NEFAs can alter potassium channels, which means they inhibit the proper flow of potassium in and out of heart cells. This is important since the heart is a pump controlled by the exchange of ions through the aforementioned channels, thereby generating electrical signals. Voltage dependence is regulated by the concentration of extra-cellular potassium. As external potassium is raised, the voltage range of the channel opening shifts to more positive voltages. Simply put, heart cells regulate the positive potassium charge with other ions and the result is a heartbeat. Upset the balance and you upset the heartbeat–and NEFAs upset the balance. Also, scientists found a correlation between NEFAs and high intra-cellular sodium and calcium levels, which also affect heart rhythms. And finally, studies have shown that an overabundance of NEFAs can interfere with endothelial nitric oxide production, which can lead to hypertension.

  Numerous studies have shown that a dietary supplement of omega-3 fatty acids can reduce the NEFA concentration in plasma and in cell membranes and suppress fast heart rhythms associated with heart attacks. Eating fish and taking omega-3s reduces the risk of sudden cardiac arrest. Another option, of course, is just cutting back on the amount of highly refined, high omega-6 vegetable oils.”

  Om man googlar på” Baseline of Health Foundation” borde man komma till en hemsida, där man om man vill kan läsa mer.

  ———————————————————————–

  ——————————————————————————–

 28. 28
  XMargareta säger

  För fullständighets skull. Jon Barron säljer kosttillskott också. Jag tycker, att han genom åren varit vettig i det mesta.

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  25 Mormor
  Jo det är sant att Savoi hade skrivit att hon ville dö, men det var bara ett skämt. Jag tog bort det eftersom det kunde missförstås för att vara allvar. Men ditt svar fick vara kvar, vilket då blev rumphugget. Det är inte lätt att vara moderator.

 30. 30
  Thomas Jansson säger

  #26 Göran Sjöberg

  PSA-proverna är rena skojerier och säger knappast något om eventuell cancer.

  Mammografi ger ökad chans att få cancer,,,

  Jag har hittat en lång serie videor på Youtube – sök på dr John Bergman, finns naturligtvis en video om prostatan också,,,

 31. 31
  Rolf Löfgren säger

  Jag har hållit mig till LCHF i ca 10 år, och jag mår idag klart bättre, än för 10 år sedan.
  Begreppet ”Artegen föda” har jag funderat en del kring, och min syn är att vi bör äta lokal producerat efter säsong.

  Vad åt man för 100 – 150 år sedan. I den trakt där man bor. Jag som Hälsing tänker på småbönder med en del rot- och grönsaks- odling, rätt lite spannmål, främst havre och korn. Blandad djurhållning, kor, får, getter, höns och grisar var vanligast. Hästar stod för kraften i arbetet. Jakt och fiske var viktiga för mat-försörjningen. Potatis odlades, men det är en nykomling och passar inte in.

  Undvika alla industriella ny-uppfunna matvarianter.

 32. 32
  Mormor säger

  Lars, om jag vågar mej på en gissning med lite biokemi som grund, skulle det lägre långtids-blodsockret, trots ökat intag av CHO, kunna bero på din konsumtion av fett…!?
  Fettsyrorna, som efter beta-oxidation i mitokondrierna omvandlas till acetilCoA och fortsätter in i Krebs cykel som försiggår på samma ställe, måste kondensera med oxalsyra (för att kunna genomgå Krebs cykel), som kommer från en reaktion med karbossilation av piruvatsyran, alltså slutprodukten i glykolysen. Den kan även rigenereras i nämnda cykel, men om då någon av de intramediära metaboliterna används för syntes av viktiga biomolekyler, måste den nybildas..! Alltså blir behovet av glukos avsevärt ökat och jag antar att kroppen anpassar sej…?
  Om du då i stället öker intaget av CHO tar kroppen av den källan och behöver inte tillverka lika mycket själv, finns ju alltså redan tillgängligt!
  Dessutom för att inmagasinera tre fettsyror behövs det en molekyl glycerol…alltså vare sej dina uppätna fettsyror skyfflas undan i fettväven eller förbränns till energi, behövs det glukos…
  När du alltså ökade intaget av CHO och antagligen minskade lite på fettintaget, så trappade kroppen, som alltid strävar efter homeostas, ner sin egen produktion av glukos för att uppnå detta mål…!?
  Låter det här plausibelt eller inte??
  Ett tack till Göran, för att du alltid påminner om Professor Roger Ungers videoföreläsning…. verkligen suverän!! Man kan höra den hur många gånger som helst…

 33. 33
  Mormor säger

  29 Annika
  Gudars skymning, vilken lättnad!! Tack snälla du!! Blev faktiskt jätteorolig och tänkte att nu är det kört…visste ju att jag läst det nånstans, men kunde inte hitta var…men i och med att jag börjar glömma mycket och dessutom skakar lite på händerna sen nån månad tillbaka är jag verkligen rädd….kan man ha både Parkinsson och Alzheimer ihop?? Skulle vara typiskt!!
  Igen, stort tack….

 34. 34

  #33 Mormor – jag hade också läst den kommentar som du refererade till och som Annika tog bort – man börjar undra om man inte har koll längr -?

 35. 35
  Mormor säger

  34 Kicki
  Jaa exakt….jösses amalia så skraj jag blev…! Speciellt när man med ilfart närmar sej de 80 är det lätt att börja tvivla på sej själv…blev så lättad över Annikas kommentar!

 36. 36
  Sávoi säger

  Med risk för att vara som någon sorts rättshaverist måste jag påpeka att jag varken är deprimerad eller vill dö, det har jag banne mig aldrig skrivit.

  Däremot skrev jag att jag ibland är leds på livet och att man då skulle kunna äta tårtor och bakelser etc. Det var bara menat som att kolhydrater förkortar livet, det tror jag de gör nämligen. Jag förstår att både doktor Dahlqvist och mormor (kanske någon mer?) missförstod mig.
  Jag kommer inte mera att skriva här..

 37. 37
  Mormor säger

  Men Sávoi…alla är vi så glada för att du varken är deprimerad eller vill dö…det var helt ett missförstånd från min sida!! Tyckte mej förstå det bara och i såna fall känns det alltid litet oroligt, att jag sen blev orolig för mej själv också, är en annan femma….det hör nog till åldern?? Ber igen om ursäkt….
  Annika har tagit bort två kommentarer även för mej…so what is the problem..??
  Klart att du ska fortsätta med dina kommentarer…varför i all världen skulle du sluta med dom för en sån här bagatell?? Vi vill höra hur det går för dej med din ulcerösa colit, som vi hoppas du blir av med!?!
  Och att sen kolhydrater förkortar livet för oss har du ju helt rätt i….därför måste vi välja dom noga och bara äta dom som är bra och innehåller viktig näring…
  Kostexperterna verkar inte förstå att de tomma kalorier som kommer från vitt raffinerat socker och en del andra CHO inte alls är så oskyldiga som dom vill få oss att tro….glukos är ju den enda substans som kan oxideras till ribos och förekommer i alla våra celler som nukleinsyror, alltså i DNA, RNA, ATP osv… Är diabetes, fetma, cancer på stubben!!

 38. 38
  Lennart säger

  Fråga till mormor, Du verkar ha bra koll på Biokemi och näringsämnen på djupet.
  Jag har funderingar kring svavel och msm, om jag dricker 3 till 4 glas rött ekologiskt vin per vecka
  (svavel tillsätts till vin även ekologiskt)
  täcker det en människas behov av svavel?

 39. 39

  @36 Savoi.
  Hoppas verkligen att du fortsätter skriva här då jag anser att du behövs som jämvikt till alla professorer och förståsigpåare Dina kloka ord och din underbara humor.

  Till moderatorn. Mitt minne är numera helt korrekt.

 40. 40
  Mormor säger

  Hmm…har aldrig tänkt på den saken faktiskt..!? Det var en bra fråga… på sista tiden med alla dom här diskussionerna om vad det är i medelhavsdieten, som gör att den står så pass högt i kurs, har jag flera ggr velat kommentera, men inte vågat, och säja att det kanske är vinets förtjänst!? Jag emigrerade till Italien 1960 och trodde jag kommit till himmelriket…det var vin både till lunch och middag, ibland även till frukosten för somliga, åtminstone per ”i montanari”… dom som bodde på landsbygden och i högre liggande orter…stadsborna hoppade vanligtvis över frukosten på den tiden och tog bara en espresso på närmaste bar, nu för tiden däremot tar folk cappuccino med socker- och mjöl-rika brioches innan dom springer iväg till respektive arbetsplatser…
  Det lär inte bero på resveratrolo (eller resveratolo) i alla fall, för då måste man dricka cirkus 16 liter/dag för att få i sej den nödvändiga mängden, läste jag nånstans…
  Däremot tror jag inte så mycket på olivoljan, som ju är enkelomättad och används flitigt i alla kök för det som kallas ”soffritto” och utgör basen för alla såser och ragùer….(alltså man fräser lök, selleri och morot i olivolja), följaktligen förstörs den dubbla bindningen…inte bra! Och lustigt nog äter inte italienare så mycket grönsaker som man skulle kunna tro, tycker dom äter mer kött och fisk och pollo…går man ut och äter och beställer en kötträtt får man aldrig grönsaker till, det måste man beställa extra….såväl som sallad…förutom att praktiskt taget varje måltid inleds med pasta av något slag, till vilken det även äts vanligt bröd eller grissini, och alltid av vitt raffinerat mjöl… Barilla frodas!! Bo här och säja att vi inte äter pasta varje dag är ett helgerån…
  Tror nog att det är den kost som äts på Kreta, som räknas som den bästa…men där har jag aldrig varit…
  Försöker bli av med mitt vindrickande men efter den här frågan ska jag nog tänka lite mer på saken…!?

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  40 Mormor
  Så vitt jag vet så har inte medelhavsfolket idag någon bättre hälsa eller längre livslängd än oss, kanske tvärtom. Så det var nog förr, med kanske andra kostvanor, som deras hälsa var bättre än vår. Någon som vet bättre?

 42. 42
  Lars Lundqvist säger

  26 Göran, 32 mormor
  Tack för era kommentarer som fått mej förstå att kroppens blodsockerkontroll är extremt komplex och mycket återstår att utforska. Som 74-årig lekman ger jag upp om att fördjupa mina grunda kunskaper. Jag får fortsätta mitt experimenterande för att finna optimal kolhydrat mängd i kosten. Den tycks inte ligga under 20 g per dygn utan snarare upp mot 100..
  Det kanske ligger något i de officiella japanska kostråden att man ska dagligen äta tillräckligt med ris, japanskorna lever ju längst i världen med 86.8 år mot svenskorna som hamnar på 12 plats i livslängds ligan enligt WHOs rapport för 2015, med 84 år.

  26 Göran, 30 Thomas. Ett förhöjt PSA ger dej en första signal att undersöka om du håller på att utveckla en prostatacancer. För att bekräfta och vid cancer fastslå bästa behandlingsmetod krävs flera mer komplicerade och dyrbara mätningar. Genom att avstå från att ta ett ofarligt och billigt PSA, avstår man från att minimera risken från att få spridning till skelettet. Det kanske är så att man kan leva lika långt med en besvärlig skelettcancer som en bortoperad prostata, men jag vill inte byta min livskvalitet mot min väns, som en dag inte kunde resa sig ur sängen på grund av en metastas på ryggraden. Kemisk kastrering, operation och strålning klarade hans liv, men han måste ta starka morfindoser för att stå ut med sina smärtor resten av livet.

  40 mormor,
  När det gäller förväntad livslängd så tror jag att man bäst betrakta kvinnornas, eftersom de har ett mer lika riskbeteende när det gäller rökning och alkoholintag. För kvinnorna kanske därför deras olika dieter kan ge en fingervisning vad som är hälsosammast.
  Japanskorna har senaste 15 åren lett livslängdsligan. Spanjorskorna kommer på tredje plats, fransyskorna på 5 och italienskorna på 7 plats. Svenskorna hamnar först på 12 plats.
  Som jag framfört tidigare på denna blogg tror jag att 2-3 cl daglig kall olivolja på brödet och till salladen är det som gör medelhavsdieten hälsosam. Svenskorna dricker mer vin än italienskorna så inte tror jag vinet kan förklara skillnaden. Och männen från Medelhavsländerna drar troligen ned sin förväntade livslängd med sitt vinpimplande och rökning. Schweiziska män blir äldst i världen och svenska män kommer på en 4e plats.

 43. 43
  Robert säger

  23 Lars Lundqvist
  Många har samma erfarenhet som du. På engelska kallas det ”Physiological insulin resistance”. Teorin är ungefär, att kroppen behöver en viss mängd glukos, när man inte äter knappt någon stärkelse, så måste kroppen spara det den har.

  Många har haft samma problem efter lång tid strikt Keto, när de då lägger till KH, så får de lägre fasteblodsocker. Även bättre sömn rapporteras.

  Slutsats: vi är alla unika. Långt ifrån alla kommer må bäst av extremt strikt LCHF.

 44. 44
  Robert säger

  27 XMargareta:
  Mycket intressant studie. De onaturliga raffinerade oljorna, kan nog vara lika illa som raffinerade kolhydrater för hälsan, eller t.o.m. värre. En LCHF diet bestående av köpt grillad kyckling + ”köpebea” eller majonnäs (båda består av raffinerad rapsolja eller ännu värre oljor) kan säkert hjälpa viktnedgång, men knappast bra för hälsan.

  All friterad mat är ännu ett steg värre, eftersom oljan då är oxiderad och ännu farligare.

  Modern skräpmat består av raffinerade kolhydrater + raffinerade växtoljor. Dessutom lägger man till diverse kemikalier (E-nummer) som dödar tarmbakterier.

  En fruktansvärd kombination, och inte konstigt att vi har en epidemi av fetma, diabetes, autoimmunitet, osv.

 45. 45
  Olle Holmqvist säger

  SMHI har i besvarat ett mail och sagt att juni & juli på Mälarens breddgrad, det är då vi kan ha tillräckligt med vit D från solen. En del av oss undviker att kemikalisera kroppen med rena kemikalier – som aldrig prövats av evolutionen – alltså kosttillskott, som numera mer än varannan svensk lär ta, Kosttillskott är enklare att prångla ut än medicin eftersom ingen läkarförskrivning behövs, därmed större volymer och mer lönsamt. Det är samma företag Merck, DSM, Hoffman-LaRoche m fl som syntetiserar dessa. Dessa företag förekommer också i andra sammanhang.

  https://pubs.acs.org/cen/coverstory/83/8325/8325vitamins.html
  bildtext till labbild:
  TO YOUR HEALTH Otto Isler (left) did pioneering work for Roche in the 1940s on the synthesis of vitamins A, E, and K. He is shown in his lab with his assistant Gody Ryser.

  Den som vill äta naturenligt och vill justera kroppens D-behov, nu inför den sista mörka månaden före juni kan äta 150 g gösfile en gång i veckan. Fångas på mete i våra sjöar och sportfiskas i åmynningar. Kan beställas i fiskdisken. Gör att det kan finnas yrkesfiskare på Vänern, Vättern,
  Hjälmaren och Mälaren. Fint det! Filén steks försiktigt i mycket smör (”smörkokas)” ca 2 min på varje sida i stekpanna under lock.
  Serveras med varm tomat, dillkvist, grön sparris. Som såsbas: steksmöret blandas med hälften crème fraiche (34 %) som smaksätts med önskvärd krydda, t ex salladskrydda eller blandning, eller vitlökspulver, dock inte pepparrot som blir för dominerande, min favorit är annars gräslök, men det finns inte alltid.

  Det här plus en stor röd grape varje dag, plus leverbiff en gång per vecka håller de kemiskt syntetiserade kosttillskotten borta.

 46. 46
  Lisabet säger

  Hur är det med insjöfisk, har inte de för höga halter av kvicksilver och andra miljögifter?

 47. 47
  Olle Holmqvist säger

  ”Kvicksilverhalten i gädda, abborre och gös uppmättes till mellan 0,15 och 0,30 mg/kg.
  Denna haltnivå bedöms som låg eller mycket låg enligt Naturvårdsverkets bedömnings-
  grunder”
  https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/2003/Fisk-fran-Malaren-bra-mat.pdf

  Undersökn fr 2001, gissar r att den är lägre nu efter 2009 då kvicksilver ersattes av kompositer i tänder. Tandläkerierna var en stor källa. Det räcker med att unna sig gös en gång i veckan.
  Bör f ö jämföras med vilka ”bisubstanser” finns i konst-D, i tillskotten. Antagligen lika ringa.

  Gravida och ammande kan ju ta det extra försiktigt.

  > Levergryta, gösfilè så kan du välja
  om du vill syntetpiller slippa svälja”

 48. 48
  Lars Lundqvist säger

  43 Robert,
  Tack så mycket för du gav mig en förklaring och skönt att höra att vad jag iakttaget med minskat blodsocker då jag gick över från strikt LCHF, under 20g KH, till måttlig LCHF med c. 100 g KH dagligen inte är ovanligt.
  Jag slutade med den strikta LCHF för att stoppa min viktnedgång. Nu är vikten konstant och mitt blodsocker mycket bra. Hoppas det förblir så.

 49. 49
  Mormor säger

  Lars, på vilken plats kommer dom grekiska kvinnorna då? Vet du det? Verkar som om dom flesta prisar just det grekiska medelhavskonceptet av mathållningen…?? Det italienska innehåller då på tok för mycket CHO…så försämras folkhälsan här också år efter år, men Barilla och andra matkolosser organiserar konferenser lite då o då, har sett även svenska professorer inblandade och alla talar sej varma för de nyttigheter som raffinerade kolhydrater kan tillföra oss stackare som tror på vad dom här experterna säjer…
  Tror egentligen inte heller att det svavel som tillsätts vinet kan ha någon större betydelse, metaboliseringen av alkohol stjäl ju trots allt viktiga vitaminer som behövs för samma ändamål av den riktiga mat vi borde äta, absorberingen börjar ju redan i munhålan och balansen av enzymer altereras..
  Olivoljan är jag däremot lite skeptisk till, vid behov syntetiserar ju kroppen den själv eftersom det är en omega 9, alltså borde den egentligen inte vara avgörande..!? Och dessutom med den där känsliga dubbelbindningen blir den lite knepig…hoppar en väteatom över på andra sidan och bildar en trans-syra är den nog till mera skada än nytta??
  Däremot är jag övertygad om att en annan faktor kunde vara viktigare och det är D-vitaminet… och den kvantitet av sol medelhavsbefolkningen volente o nolente utsätts för…tror att det kan förklara en hel del..?
  Jag har inte heller hört Annika rekommendera en så strikt kolhydratreducerad kost som du pratar om, såvida du inte är diabetiker förstås, har alltid förstått att det rekommenderade intaget ska vara lågt och tycker nog att 100 gram kan vara ganska så lagom, men som sagt, var och en måste pröva sej fram till sin egen gräns…för alla behöver vi ju både kolhydrater och mättat fett, det ena för tillväxt och det andra för energi…
  Alltså lite kolhydrater, moderat med proteiner och generöst med mättat fett inom våra individuella gränser, golden standard åtminstone för mej.

 50. 50
  Annika Dahlqvist säger

  48 Lars Lundqvist
  Ja varje diabetiker kan själv prova ut vilken kolhydratmängd som ger bästa och stabilaste blodsocker, med minsta effektiva insulindos.

 51. 51
  Lars Lundqvist säger

  49 mormor
  Grekiskorna hamnar först på 20e plats t.o.m. slagna av svenskorna med 0.4 år.
  Enligt WHO beror den förväntade medellivslängden i huvudsak på hur utvecklad sjukvården är.
  Men för icke smittsamma sjukdomar som idag svarar för huvuddelen av dödsfallen i den utvecklade delen av världen har WHO identifierat 4 livsstilsrelaterade riskfaktorer, med rökning som nummer ett, alkolintag som nummer två följt av högt blodtryck (över 140) och fetma ( BMI över 30). 34% av grekiskorna rökte år 2012 vilket är högt, bland italienskorna rökte bara 18% och bland spanjorskorna 27%. Svenskorna har troligen tappat i sin topplacering på 1960-talet genom stor andel rökare, 24%.
  Antalet ålderskorrigerade dödsfall i hjärt och kärlsjukdomar är dubbelt så högt bland grekiskorna
  som bland spanjorskorna och de var ökande i motsats till de flesta länderna 2012.
  Grekerna konsumerar mest olivolja i världen, 50 % per capita mer än spanjorerna som ligger tvåa, men det hjälper inte mot rökning och något sämre utvecklad sjukvård.

  Solljuset i Medelhavsländerna kan spela in på medellivslängden. Spanien har troligen fler solskenstimmar än Grekland och Italien.

  Jag har helt på eget bevåg följt en strikt LCHF diet, inte för jag var diabetiker eller för att jag ville gå ned i vikt, utan för att minska mitt blodsocker och därmed kanske bromsa min prostatacancer tillväxt. En period körde jag också med totalstopp på all frukt…

 52. 52
  Sávoi säger

  Jag förstår mig inte riktigt på LCHF-are som ägnar sin energi åt att hela tiden stödja BigPharma genom att förespråka det jordbruk som föröder och förgiftar vår enda jord i massomfattning och med de mest skruvade argument. Man kan ju då lika gärna hjälpa Big Pharma genom att försvara statiner och insulin som ”nyttigheter”.

 53. 53
  Annika Dahlqvist säger

  52 Sávoi
  Vilket jordbruk avser du och med vilka skruvade argument?

 54. 54
  Annika Dahlqvist säger

  51 Lars Lundqvist
  Man får inte dra alltför stora växlar på medellivslängden i ett land, eftersom den avspeglar livsvanor beträffande mat, rökning, alkohol etc även för 20-40 år sen, då de som dör nu var i medelåldern. Man kanske ska se på sjukligheten i den nuvarande befolkningen i stället?

 55. 55
  Lars Lundqvist säger

  54 Annika
  Håller helt med att livsvanor påverkar medellivslängden långt fram i tiden. Men sjukdomsbegreppet är svårt, var får man statistik från och hur ska man definiera sjukdom. Sjukfrånvaron i Sverige är bland de högsta i världen, kanske t.o.m. den högsta. Men inte är vi de sjukaste?

  För att återanknyta till ditt ursprungliga inlägg vill jag för tydlighet skull sammanfatta min erfarenhet av LCHF;
  I ett försök att sänka mitt blodsocker från 5.5% började jag med strikt LCHF, mindre än 20 g KH för 2 år sedan. Anledningen till försöket var att jag ville försöka bromsa tillväxten av min prostacancer som då hade återkommit efter operationen för 6 år sedan. Cancercellerna lever ju på glukos och fruktos så jag blev också mycket restriktiv med t.ex. frukt.
  Tyvärr såg jag ingen effekt på mitt blodsocker som pendlade mellan 5.4-5.6%. Fasteblodsockret visade heller ingen nedåtgående trend och pendlade ännu kraftigare än långtidssockret.
  Effekten av strikt LCHF var viktminskning och trög mage och när mitt BMI sjönk under 20 trots att jag ökade på mitt fettintag så att jag stoppade i mej 50% för mycket kalorier, så avbröt jag den strikta LCHF dieten för 4 månader sedan och övergick till måttlig LCHF med omkring 100 g KH.
  Magen blev normal, viktminskningen har upphört och till min stora förvåning sjönk mitt blodsocker till 5.2%, det lägsta värde som jag har haft sedan jag började mäta det för c. 20 år sedan i 55 års åldern.
  Jag förstår nu från kommentar 43, Robert, och sökningar på nätet på Physiological Insulin Resistance att detta inte är ett oväntat resultat!

  Tack för din blogg, jag lär mig hela tiden från den!

 56. 56
  Robert säger

  48 Lars,

  Tack själv för dina bra inlägg om hälsa i olika länder, intressant diskussion. Tack också för att du delade med dig av din bakgrund. Jag tror alla som läst ditt inlägg känner samma sak: vi önskar dig all lycka, och att du kommer kunna hålla cancern i schack.

 57. 57
  Göran Sjöberg säger

  53 Annika

  Där ser man hur det kan bli fel om man är två som använder samma dator.

  Det var nu jag själv och inte min hustru som skrev inlägget.

  Vad jag själv ser är den världsomfattande förödelsen av vår livsmiljö och vår hälsa som det industriella jordbruket med sina monokulturer, jordbruksgifter och konstgödning skapar på alla sätt och vis. Att i detta sammanhang raljera om att ”äta gösfile” är i mina ögon ett medvetet demagogiskt knep och att med ett typiskt ”Skruvat argument” försöka förlöjliga oss som tar vår framtid på allvar. Det är inte ett seriöst sätt att argumentera för sin sak.

  Själv tror jag att jordens framtid och vår hälsa ligger i ett avancerat ekologiskt jordbruk och som jag många gånger har skrivit om i mina krönikor.

  För övrigt ser jag just nu den otroligt sofistikerade skogsskövling där man fullständigt sopar rent på de berg jag nu blickar ut över i Norra Lappland. Effektivt är det utan tvekan.

  Här är också ett inlägg jag nyss gjorde hos Malcolm Kendrick som passar in i detta sammanhang.

  ——-

  I now read the following written by my favorite philosopher 150 years ago which suits well the essence of the present blog.

  “In this he does not allow himself to be led astray by the right or by humanness, but with harsh consistency crushes and pulverizes everything that opposes his plan; he plunges millions without pity into every kind of misery, and condemns millions to bleed and die. Nevertheless, he royally rewards his adherents and helpers, and always protects them, never forgetting anything and thus attains his end.”

  Who was the philosopher, what was the subject he was addressing and where can you find this quote?

 58. 58
  Olle Holmqvist säger

  Om någon är intresserad av C-tillskott och Paulings megadoser. P. resonerar så här: När vi primater miste förmågan att själva tillverka vårt C, så klarade vi behovet i stället via födan. Omgivningen var rik på C. Vår nära släkting gorillan äter 5 g C per dag. Våra rekommendationer går mellan 0,02 och 0,1 g¨. Vad P. inte tog hänsyn till var att gorillan är vegetarian och måste konsumera enorma mängder blad för att tillfredställa sitt energibehov, därav följer sekundärt en enorm konsumtion av C-vitamin, som inget har att göra med behovet av C.

  Jag läste för många år sedan boken om gorillans liv, författad av en av fyra unga kvinnor som specialiserat sig på varsin av de fyra stora. Mest känd blev Jane Goddall på Schimpans. Tyvärr minns jag inte namnet på hon som studerade och skrev en bok om gorillan. Kan någon hjälpa? Hur som gorillans liv är att äta och sova. Den måste ägna så stor tid åt att äta för att klara energiförsörjningen.

  Människans alimentation liknar mer grisens, trots att vi är mer släkt med gorillan.
  Paulings argument för megadoser C håller inte. Mkt intressant att googla om C.

 59. 59
  Olle Holmqvist säger

  > 57
  ” Att i detta sammanhang raljera om att ”äta gösfile”….
  svar : det var inte i ”detta sammanhang” = hotet mot jorden. Det var i sammanhanget
  behöver vi tillskott.

 60. 60
  XMargareta säger

  @Robert 44

  Ja och som i artikeln skall man ju akta sig för att få för mycket omega 6 i förhållande till omega 3.
  Det lär ju vara inflammationsdrivande och just detta med inflammation i ådrorna är av intresse när det gäller plack.

 61. 61
  Hanveden säger

  @XMargareta 60

  Här är en video från Integrativ Medicin som endast visats 11200 gånger…

  https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM&feature=youtu.be

  Här ett föredrag av Professor Karl Arfors om ”Omega 3 / Omega 6 och dessas roll i inflammation”.
  Där Karl tar upp bla om hur SLV vill att vi skall äta mer omega6 och förkorta våra telomerer…

  mLCHFh

 62. 62
  XMargareta säger

  Tack Hanveden

 63. 63
  Olle Holmqvist säger

  https://libris.kb.se/bib/395782
  boken som presenterade mig för min vän Gorillan
  för 50 år sedan

 64. 64
  Stefan säger

  @47
  Olle Holmqvist says:
  26 april, 2017 at 19:26

  GÖSses Matilda;-) vilken negativ syn du har på vitamin D, när du påstår om att det är konstgjort(D2) med div. tillsatser…Visst finns det skräpformer av kosttillskott, men det finns ju bra också…
  D3 från t ex fisk i liposomal form (som ju förstås även gäller C-vitamin m fl) och förstås tillsammans med K2-vitamin i MK-7 formen, så att det verkligen går ut i ben och inte i mjukdelar är Kung…
  Några referenser:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22516724
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22713153
  https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/on-the-trail-of-the-elusive-x-factor-a-sixty-two-year-old-mystery-finally-solved/

 65. 65
  Olle Holmqvist säger

  Stefan companero
  Fint med debatt i sak med underlag.

  Ref 1
  ”only 1 study with clinical endpoints has been completed. This study showed maintenance of vascular elasticity during a 3-y supplementation period, with a parallel 12% loss of elasticity in the placebo group. More studies, both in healthy subjects and in patients at risk of vascular calcification, are required before conclusions can be drawn. ” Alltså bara en studie. Vad betyder 12% förbättring kliniskt ?
  Mkt viktigare: sannolikt jämfördes med/utan tillskott. Inte nyttan av lite planerad normalkost.
  vilket ju inte ligger i BIG SUPPLEMENTs intresse.

  Ref 2
  ?? Allmäna synpunkter pa vad som behövs vetas. Ställer alla upp på. Inget om kost-D versus
  extraherade eller syntetiska rena kemikalier. Eller ?

  Ref 3
  > The best way to get the daily requirement of vitamin K is by eating food sources. in their diet Ät mat, passa dig för tillskott.<

  PS – GÖSses är inte det uttrycket "raljerande" ?

 66. 66
  Lars Lundqvist säger

  68 Olle
  Glöm tillskott och gös, hyr istället mitt radhus vid foten av La Concha ovanför Marbella. Det blir ledigt i höst. Har bastu och pool så du kan sola lagom hela vintern. Gör som fåglarna flytta från Norden på vintern. Billiga och färska grönsaker finns det också gott om, för att inte tala om olivoljan. Förläng sommaren och livet.

 67. 67

  Vore det inte en ganska lätt sak för dig att komma ner till idealvikt genom att höja intaget av kokosolja på morgonkvisten och förlänga tiden utan kaloriintag under dag och kväll?

  Tack för ditt engagemang i hälsofrågorna!

 68. 68
  Annika Dahlqvist säger

  67 Filip
  Det vore lätt att öka intaget av kokosfett på morgonen. Det som är svårt är att komma ihåg att minska matintaget under övriga dagen, eftersom jag tycker att det är så gott och trevligt att äta.
  Jag känner mig också ganska tillfreds med min nuvarande mathållning – och vikt. Det är ingen stor börda att bära på några kilos övervikt, man har då en känsla av en fettreserv att ta av om det blir ’sämre tider’.

 69. 69

  Härligt att du mår bra! Önskar allt gott i framtiden.

  Med vänlig hälsning
  Filip

 70. 70
  olle holmqvist säger

  har just kollat burgare + savojkål. funkar !

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa