Hjärnan tillverkar fruktos

The Conversation.

Ny forskning: Hjärnan tillverkar fruktos från glukos, vilket skadar hjärncellerna och orsakar demens.
Diabetikerna som har högt blodsocker har mångdubbelt ökad frekvens av demens.
Fyndet måste bekräftas av ytterligare forskning.

Socker som intas går troligen rakt upp i hjärnan och dödar hjärnceller. Dementa personer bör därför inte äta socker.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Viktigt citat från artikeln: ”När det finns överskott av glukos kan processerna som bryter ner det bli mättade, så kroppen omvandlar glukos till fruktos istället, genom att använda en process som kallas polyolvägen, en kemisk reaktion som är inblandad i diabetiska komplikationer.”

  Alltså vägen till dementia och Alzheimers går tydligen en bit långt över normalt blodsocker och ketoner. Att det bara tog 20 minuter efter förhöjt blodsocker att se höjda fruktosnivåer i hjärnan, i direkt proportion till blodglukoshöjningen, innebär att varje större kolhydratmåltid drar sitt lilla demensstrå till stacken…
  Alltså dags att rekommendera minskat kolhydrtasintag och LCHF till alla som vill minska risken för hjärnskador. Vid vilken ålder blir demens mätbar egentligen?

  Jag har ätit LCHF nu i drygt 5 år, emot kärlkramp som också minskade kraftigt, innan den försvann helt med IF. Att nu få reda på att risken för demens samtidigt är en rejäl gratisbonus!

  Tack för den artikeln, Annika!

 2. 2
  Ted Hutchinson säger

  Vitamin D3 intake as regulator of insulin degrading enzyme and insulin receptor phosphorylation in diabetic rats
  https://sci-hub.cc/10.1016/j.biopha.2016.11.116
  It is possible that having optimal vitamin d3 status could reverse the insulin resistance brought about by high fructose consumption?
  If humans consumed the same amount of vitamin d3 as was given to these rats.
  24 iu for each 160 g rat per day.
  that works out at 150 iu per kg.
  If 70 kg adults consuming 20% of their calories from fructose (or added sugars) were given 10,000iu daily vitamin d then perhaps we could reverse insulin resistance in diabetic adults?

 3. 3
  sten bjorsell säger

  Ted Hutchinson: I would be careful with Vitamin D3 after seeing my calcium scan score increased after 3 years on 5,000 IU per day and LCHF. But maybe I had too much cheese? 2 slices of cheese are 20 gram and contain 200 mg Calcium and need to be balanced with the same amount of Magnesium to obtain same low heart disease risk (Calcification) as the Japanese. The Finns, that consume 4:1 Calcium-magnesium ratio have 10X higher incidence of heart disease than the Japanese. About one 400 mg MgO is required to balance just 20 g. cheese. Not balancing and taking D3 is said to render soft tissue calcification.
  I am following Mercola’s advice now to get more of the Vitamin D3 from the sun. And it seems also that we can load up lots of it in the bright parts of the year for the rest of the year as D3 is stored in our own fat, which is re-metabolized through the winter, without burning it. Hence supplements become emergency band-aid. It also means we get lots of vitamin D3 from fat from animals kept outdoors, slaughtered in the autumn, but less when slaughtered later and nothing when reared last 6 months in stables, the treatment most of our beef gets. Pigfat from modern indoor facilities must be totally devoid of D3.
  We need to move food production back from industrialists to small farmers rearing animals as in the past. We try to buy that way! Is the scandal littered Smithfields Bacon branded and sold under local supermarket brands all over Europe today? Most of what we eat here today coming from Polish and Bulgarian intensive facilities, really animal concentration camps?

 4. 4

  Sten Bjorsell: vid supplement av vitamin D3 rekommenderas att komplementera med vitamin K2,, för att förhindra att kalcium lagras in i bl.a kärlen. Dr. Mercola m.fl rekommenderar också att hålla koll på vitamin D-nivån genom provtagning ex 2 ggr/år. I.o.m detta får man möjlighet att reglera/optimera sin egen nivå,, beroende på tillgång till sol osv.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa