Generaldirektörerna försvarar de gällande kostråden

Den 10/2 skrev generaldirektörerna för Livsmedelsverket och Socialstyrelsen, Annica Sohlström och Olivia Wigzell en debattartikel i Dagens samhälle: Ohälsosamma matvanor riskerar folkhälsan. Den 24 mars publicerades en artikel av Jenny Levin m fl: Kostråd måste få kunna anpassas till individen.

Nu har direktörerna kommit med ett bemötande: De flesta mår bra av de generella kostråden.

De ger de vanliga råden och rekommendationerna, och hänvisar till en global konsensus. De påstår tex att det finns starkt vetenskapligt stöd  för att mättat fett inte är bra. Det är inte sant. Det finns många metaanalyser som visar att det inte finns stöd för det mättade fettets farlighet.

Folket i världen försöker förtvivlat att minska på det mättade fettet, och det ligger på många håll kvar en rekommendation att minska på totala fettintaget. I avsaknad av fett blir människor hungriga och ’sugna’ och äter då mera kolhydrater, inklusive socker, som de inte uppfattar som lika farligt som  fett. Det höga sockerintaget ger människor insulinresistens, metabola syndromet och diabetes typ 2, som nu visar en rekordartad ökning i hela världen.

Det krävs en radikal förändring av de officiella kostråden så att människor förstår att de ska undvika socker i möjligaste mån, minska på stärkelseintaget, och i stället äta mera av naturligt fett.

 

Comments

 1. 1
  Göran säger

  Man blir ju bara förbannad av den här idiotin!! Hur kan mättat fett vara farligt, 55% av energin i bröstmjölk är mättat fett. Fattar absolut ingenting av deras infantila resonemang!!!

 2. 2

  Livsmedelsverket har ju länge skämt ut sig med sin okunnighet och sitt fullkomligt absurda sätt att hålla fast vid gamla förlegade myter – som t.ex. det mättade fettets farlighet. Dessutom har de kraftfullt varnat för såväl kolloidalt silver som aprikoskärnor och linfrön – samtliga produkter med rejäla anticanceregenskaper. Själv har jag nu under snart tre år dagligen intagit ca ½ dl kolloidalt silver och 10 bittra aprikoskärnor. Även om ketogen kost och tillskott av ett antal vitaminer och mineraler har hjälpt till, så har sannolikt just kolloidalt silver och aprikoskärnor medverkat till att min enligt läkarna ”obotliga” cancer tycks ha försvunnit (epitelcellscancer med spridning i lymfan, för den som ev. kan något om cancer).
  Några på SLV borde definitivt byta jobb! Ur folkhälsosynpunkt är deras uttalanden kontraproduktiva!

 3. 3
  Marie Georgsson säger

  God kväll gott folk<3.

  De som bestämmer i vårt land, vill inte att människorna fixar sina åkommor på ett sätt som gör att de inte få vara med och bestämma över oss. samtidigt som de vill tjäna pengar, mycket pengar på oss lättlurade människoskara. Ännu kan man inte ta patent på växter som finns i vår natur, det enda de kan göra är att försvåra eller få oss att tro att det naturliga är skadligt för vår kropp och sinne.

  Då kan de få in oss i fållan och vi blir lättare att styra. Nu är ju inte allt som sjukvården gör av ondo, vi har många tekniska kunskaper och framgångar att tacka för mycket som har hjälpt oss.
  detta tar inte bort att vi måste tänka själva och inte blint tro allt vi hör bara för att en "läkare" har sagt det.
  Ta tillbaka makten över ditt eget liv och bekämpa det som känns fel, samt kräv att läkaren förklarar för dig på ett sätt som du förstår. Vi kan läka oss på många olika sätt och att stoppa i oss kemikalier som vi kallar för läkemedel har inte gjort någon gladare.

  Något du ska tänka på är att inte mata dina dåliga celler med det som de älskar mest av allt och det är socker, bättre att svälta ut dem och ge vår kropp näring så den kan ta itu med det som skadar oss.

  Jag har hjälpt min dotter och andra att bli av med eksem som sjukvården inte klarar av att bota utan endast tar bort symtomen på. Då blir man utskälld av överläkaren att man sysslar med humbug och en massa skit. För mig får de kalla det för vad de vill, jag har lyckats med det som de har gått bet på.
  Förstår varför de blir så irriterade på mig. Jag är ju ingen läkare och utbildad inom de fina skolorna eller köpt av någon. Men kunskap har jag, lärt mig sen jag var ett barn hur vi fungerar och vad vår natur kan erbjuda oss på ett enkelt sätt så vi får vara så friska vi bara kan. Men detta får man inte prata om i Sverige.

  En liten tanke så här i natten. Sov gott nu alla där ute.<3

 4. 4
  Rolf Löfgren säger

  Riksrevisionen publicerade rapport 2016:9 den 26/5 2016 – Säkra och effektiva läkemedel. I den kritiserar de Läkemedelsverket med flera för korruption som tex. svängdörrsprincip med industrin. Livsmedelsverket är med all sannolikhet, utsatt för liknande korruption från industrin.

  Denna rapport behöver studeras och lyftas fram, för att det ska bli någon förändring. Idag är det industrin som styr både maten och medicinen.

  Det är gratis att beställa rapporten.
  https://www.riksrevisionen.se/sv/rapporter/Rapporter/EFF/2016/Sakra-och-effektiva-lakemedel–hur-hanterar-staten-lakemedelsindustrins-inflytande/

 5. 5
  Siv Wetterberg säger

  JÄTTEBRA SKRIVET, Siv

 6. 6
  foie gras säger

  Kan generaldirektörer inte dras inför rätta för spridande av villfarelser?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 foie gras
  Problemet är att rättsväsendet betraktar verken som högsta experter i ämnet.
  Det ska bli spännande att se hur det går med rättegången mot Tim Noakes i Sydafrika, men vi får inte ha för stora förhoppningar om utgången.

 8. 8
 9. 9
  Dennis säger

  Det som är välkänt nu är att Verk och Myndigheter är de sista som tar till sig ny kunskap. Blir ju så också när de väger samman alla gamla s.k. studier. Samtidigt så förhindras ny kunskap i vissa fall komma ut om den anses inte passa in. Ett exempel är Olle Johanssons forskning och skador av elektromagnetiska fält från t.ex. de gamla bildskärmarna med elektronkanoner. Hur motarbetad har inte han varit och ställts utan anslag e.t.c.

 10. 10
  goranlowenberg säger

  Fixat!!

 11. 11

  Bedrövligt svar av generaldirektörerna. De skriver:

  ”Livsmedelsverkets kostråd är samma råd som ges av myndigheter världen över: ät mer frukt och grönt, mer fisk, mindre kött, mindre socker och salt, byt vitt mjöl mot fullkorn, byt en del av smöret och grädden mot vegetabiliska oljor.”

  ”Till skillnad från vad författarna påstår finns det enligt NNR ett starkt vetenskapligt stöd för att risken för hjärt- och kärlsjukdom minskar om man byter ut en del av det mättade fettet mot nyttigt omättat fett, som till exempel rapsolja.”

  Problemet där är att NNR inte stämmer med forskningen!

  ”samma råd som ges av myndigheter världen över” Det stämmer men råden stämmer inte med den seriösa moderna forskningen.

  Att det finns direkt fusk i gammal forskning har påvisats. Se:

  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/

  De dåliga kostråden kommer från USAs kostråd, och de har kritiserats av Nina Teicholz i BMJ.

  Se: https://www.bmj.com/content/351/bmj.h4962

  Nina Teicholz utsattes för att de som kritiserades inte bemötte kritiken, utan de försökte tysta/få bort kritiken i stället.

  180 personer skrev på ett brev, som krävde att BMJ drog tillbaka artikeln.
  Men den sakliga grunden för ett tillbakadragande fanns inte. Nina Teicholzs kritik var korrekt.
  Kritikerna ville inte ta till sig den seriösa forskningen. Nina Teicholz skriver om det.

  Nina gjorde en korrigering, men i de stora frågorna kvarstår kritiken, och pga att Nina har RÄTT,
  så vill kritikerna artikeln skall dras tillbaka, för att hon har rätt, och därför kan de inte leverera ett bra svar.Se:
  https://thebigfatsurprise.com/comment-bmj-correction-notice/

  Så generaldirektörerna tycker ”kejsarens nya kläder”är bra, och de hänvisar till ”konsensus”.
  Men det grundar sig INTE på rigorös vetenskap. Därför bemöter inte generaldirektörerna i sak,
  vilket inte heller gjordes mot Nina Teicholz BMJ artikel.

  ”Konsensus” i stället för fakta fungerar aldrig i längden.

 12. 12
  Lars Johansson säger

  När smör och kött är inflammationshöjande och ger cancer jämfört med vegetabiliskt fett, då gör man om man tror på LCHF hoppet att det finns i bröstmjölken, så det måste vara bra ändå.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  12 Lars Johansson
  Smör och kött är inte inflammationsframkallande, och ger inte cancer. Var har du fått det ifrån? Smör och kött innehåller animaliskt fett, vilket ingår i människans ursprungliga föda. En arts ursprungliga föda kan inte vara till skada för den.

 14. 14
  Fetknoppen säger

  Såg DOX ”Sockerfilmen” häromkvällen den säger allt, men det var väl därför den sändes SENT och samma med reprisen! Då vanligt folk börjar gå på halvljus eller redan sover.

  T.o.m med min inbitne sockenasse under vårt tak fick sig en rejäl funderare.

  Bästa och mest kvalitativa 1 tim 37 min jag haft på länge!

 15. 15
  Lars Johansson säger

  Det står så att det ger inflammation i NNR. Och Charlotte Erlandsson har skrivit i en chatt på TV4 ”Nej, LCHF (jag antar animaliskt fett, min anm) är inte bra, för mycket protein och för mycket fett, det ger inflammationer. Ät neutrala grönsaker, försök minska sockerhalten, blanda i citron, ät tomatsallader med tomat och lök,”

 16. 16
  Fetknoppen säger

  Oj, glömde att bifoga länkadressen till DOX ”Sockerfilmen”: https://www.svtplay.se/video/6614800/sockerfilmen/sockerfilmen-avsnitt-1?start=auto

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  15 Lars Johansson
  Varken NNR eller Charlotte EA är trovärdiga. De går på falsk vetenskap.
  Men vi ska naturligtvis inte äta för mycket mat av någon sort. Bara det vi behöver.

 18. 18
  I Like Neil Young säger

  Folk brukar ju vara förbannade på skatterna – det är något som har en ordentlig förmåga att röra upp heta och djupa känslor i folklagren när det kommer till politik och myndighetsutövning….

  Man kan ju förundras över att folk sen helt plötsligt har sån tilltro till genomkorrumperade statliga verk som Livsmedelsverket och Läkemedelsverket? Det borde ju verkligen uppröra tycker man.
  Att svenska myndigheter helt medvetet håller folk sjuka för att Goldman Sachs och Rotchilds ska få tjäna ännu mer….men jag antar att folk har väldigt svårt att mentalt sätta ihop den här ekvationen.

  Det hela blir för stort och svårt att ta in kanske. Men det är den yttersta orsaken till att en stor del av världen ser ut som den gör – även på denna nivå.

  Jag säger bara – sluta stå med mössan i hand med böjt huvud och mumla mot överheten – ta ansvar för din egen hälsa och be BigBank fara nånstans…

 19. 19

  Tommy Cederholm som har haft viktiga uppdrag i SNF har försvarat tesen, att mättat fett är farligt i insändaren : https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2014/06/Fettintag-och-hjartsjukdom-i-omstridd-metaanalys/

  Men direkt efter förklarar Jonas Lindblom varför Cederholms resonemang inte är korrekt.

 20. 20

  51% av svenskarna är feta eller överviktiga. Trots det så håller fast vid de felaktiga kostråden. I USA
  som är mer fettskrämda än vi svenskar kommer de som är barn idag leva kortare än deras föräldrar.

  Men trots det tror generaldirektören för folkhälsomyndigheten att våra kostråd är bra. SLV låter sig
  ledas av ILSI . Se: https://www.sourcewatch.org/index.php/International_Life_Sciences_Institute

  SLV låter sig ledas av ILSI i stället för att ledas av vad som är bra för folkhälsan. Varför kan inte regeringen tillsätta en generaldirektör, som är intresserad av kost och folkhälsa?

 21. 21

  Hoppsan, i inlägg 19 råkade jag skriva SNR, där det skulle vara: SNF (Jag har ändrat det nu/Annika)
  https://snf.ideon.se/medlemsforetag/

  Som synes i länken är Nordic Sugar A/S och Coca-cola medlemmar i SNF.

 22. 22

  Varför kan inte generaldirektören lyssna på vad oberoende amerikanska nutritionsforskare säger i stället för svenska forskare med band till SNF?
  Se t. ex. https://harvardmagazine.com/2016/05/are-all-calories-equal

 23. 23
  Jenny säger

  Det var verkligen ett bedrövligt svar! Om man nu kan kalla det svar när man inte svarar? Jag har precis som Helge ovan följt Nina Teicholz och den kritik hon riktat mot de Amerikanska råden och kommer fram till samma slutsats. ”De dåliga kostråden kommer från USAs kostråd…”
  Vi har en situation inom vården idag som inte är bra för patienterna. Många som riskerar att få felaktiga kostråd rentav skadliga och dessutom olika råd beroende på vem man stöter på alltså beroende på om vårdgivaren har läst på eller inte, om vårdgivaren har kunskap och kan individanpasssa kostråden, om vårdgivaren rent av är rädd att förlora sin legitimation?
  ”Ohälsosamma matvaror riskerar folkhälsan” eller är ohälsosamma matvanor en konsekvens?
  Hur som helst så är kostråd på gruppnivå inte anpassade till just ditt välmående. Lite ödmjukhet inför vad vi faktiskt ännu inte vet vore fint. Kostråd har ändrats tidigare och kommer att ändras igen!
  Trevlig fredag! https://youtu.be/kqi9cjHjNlI

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa