Så minskar du risken för hjärtinfarkt

I Expressen.

Bl a Mai-Lis Hellenius uttalar sig. Angående kosten  rekommenderar hon medelhavskost, med olivolja. Hon inser att socker är en stor riskfaktor för hjärtsjukdom. Hon rekommenderar inte fettsnålt.

Mai-Lis brukar säga att mättat fett är farligt för hjärtat. Är det någon som känner till någon jämförande behandlingsstudie som visar att smör är sämre än olivolja för hjärtat? Om man inte vet någon sådan studie kan man kanske fråga Livsmedelsverket – eller Mai-Lis. Hon brukar inte svara när jag mailar henne, men hon kanske svarar någon annan?
Jag var på en föreläsning med henne för några år sen, och då frågade jag efter jämförande behandlingsstudier mellan mättat och omättat fett. Då svarade hon att hon skulle komma till dem sedan, men det gjorde hon aldrig.
Fördelen med smör är att det produceras i Norden, medan olivolja måste importeras från medelhavsområdet. Det behövs bara krig eller kris så fungerar inte olivoljeimporten, sedan smörproduktionen i norden är nedlagd pga brist på efterfrågan. Då står vi där med skägget i brevlådan.
Smör är också godare än olivolja, åtminstone i vissa sammanhang.

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  stor dag för Mai-Lis – hon får även en helsida i Dagens Nyheters upplaga på webben där hon undervisar i hur man ändrar livsstil och slipper hjärtinfarkt nedtecknat av den sedvanligt helt okritiska journalisten Evelyn Jones.

 2. 2
  Lars Lundqvist säger

  Spanska kvinnor förväntas leva längst i Europa, 2014 var deras förväntade livslängd 85.5 år. Svenskorna förväntas bli 84.0 år. Spanska kvinnor dricker 20% mer alkohol, röker 10% mer och är 33% fetare. Trots det har de marginellt lägre blodtryck och hela 40% mindre risk att dö i förtid i hjärt och kärlsjukdomar än svenskorna. Allt enligt WHO.
  Spanjorerna använder 10 gånger mer olivolja än svenskarna. Per capita förbrukar de c. 1 liter per månad, dvs 3 cl per dag. Numera ser vi till att vi får i oss denna mängd olivolja tillsammans med någon cl äppelvinäger som en mycket god salladsdressing till vår LCHF brunch. Steker gör vi i smör och grädde sparar vi inte på i omeletten.
  Och inte är vi rädda för den spanska solen under vintern här på spanska solkusten!

  Varför japanskor blir äldst i världen med 86.8 år är en annan intressant fråga. Deras diet avviker ju radikalt från vår västeuropeiska. Och de är smalast i världen, dricker mycket lite alkohol och få röker.

 3. 3
  Helene säger

  Japaner äter väl mycket ris det är ju kolhydrater och de äter mer grönsaker mm dricker lite alkohol som sagt men mer då? Avgaser utsläpp – dans & gym?

 4. 4
  Lars Lundqvist säger

  Kanske japanskorna håller sig slanka genom att äta mindre, bara tills de är 80% mätta, och därför lever längst i världen.
  Troligen utsätts de för mer luftföroreningar, 91% bor i tätorter, än svenskorna, där 85% bor i tätorter. Av spanjorerna bor bara 77% i tätorter.
  Japanerna har bytt ut vår potatis mot ris, men kanske viktigare i sammanhanget lång livslängd är att de äter mycket mer och ofta rå fisk och mindre kött än vi gör.
  De dricker grönt te som måltidsdryck och äter mycket havstång, kan det påverka livslängden?
  Japanskornas risk att dö i förtid i hjärt och kärlsjukdomar är hälften av svenskornas!

  Det borde vara lättare att förstå varför spanjorskorna blir 1.5 år äldre än svenskorna, än varför japanskorna med så helt annorlunda matvanor blir äldst i världen.
  Livslängden fortsätter öka hos japanskorna och spanjorskorna snabbare än hos svenskorna.
  Kvinnorna i Singapore, som troligen har liknande matvanor som japanskorna, ligger tvåa efter japanskorna i lång levnadslängd och spanjorskorna hamnar på bronsplats.

 5. 5
 6. 6
  Lars Lundqvist säger

  Japanerna äter cirka 70 kg ris per capita och år.
  Svenskarna ätet bara 6 kg, dvs mindre än en tiondel av japanerna.
  Ris är viktigaste baslivsmedlet i asiatiska länder. Kineserna äter något mer ris per capita än japanerna, men kineserskorna dör 9 år före japanskorna. Detta beror i första hand på mindre utvecklad sjukvård i Kina. Det är sjukvårdens utveckling som i huvudsak höjer den förväntade medellivslängden med 0.25 år varje år, inte ändrade matvanor. Japanskorna har lett den utveckling de senaste 20 åren!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  4 Lars Lundqvist
  Jag vet inte hur det är med japanernas hälsoutveckling. Någon som vet?
  Men Asien i övrigt håller på att drabbas av en sjukdomsepidemi. De har fått diabetes i upp till 20%.
  En stark teori är att sockret har kommit in i deras mathållning och gjort dem metabolt sjuka.
  Ris har de ätit i tusentals år, och klarat av, men sedan sockret kom in i kosten och gjort dem insulinresistenta, tål de inte längre risets blodsockerhöjande effekter.
  Japanerna har kanske stått emot västvärldens sockerinfluenser?

 8. 8
  Lars Johansson säger

  Det som har ökat är köttätandet. Risbollarna har alltid varit med socker.

 9. 9

  6 Lars.
  Har du någon länk till ditt påstående eller är det taget ur luften?

 10. 10
  Lars Lundqvist säger

  Kolla på WHOs rapport för icke smittsamma sjukdomar hur bl.a. japaner, svenskar och spanjorers hälsa och dödsorsaker har utvecklats.
  https://apps.who.int/iris/bitstream/10665/128038/1/9789241507509_eng.pdf?ua=1

  Har inte kollat på sockerkonsumtionens utveckling i olika länder, men jag anser att stastiken kan vara missvisande då t.ex. fruktos inte ingår. Men har själv sett utveckling i både Indien och Saudi Arabien under många år. Det dricks mycket läsk och äts mycket glass i det varma klimatet. Och deras tee är extremt sött.
  Att förstå varför japanskorna blir äldst i världen år efter år är inte enkelt, med en så avvikande livstil och diet.
  Som jag påstod i min kommentar 4 borde det vara lättare att få ett grepp om varför spanjorskorna med i stort samma livsstil som svenskorna lever 1.5 år längre och har 40% lägre risk att i förtid dö i hjärt och kärlsjukdomar

 11. 11
  Lars Lundqvist säger

  Jala 8
  Riskunsumtionen fick jag från https://ravarumarknaden.se/ris-ravaran-som-ar-varldens-nast-efterfragade-sadesslag/konsumtion-av-ris-varlden-land/. Dividerade totalkonsumtionen med ländernas befolkning. Sveriges konsumtion per capita kan du enkelt hitta på nätet. Lyckades inte på kort tid hitta Japans och Kinas utan fick räkna ut den på egen hand.
  Jag tror inte det är riset i sig själv som orsakar japanskornas livslängd, men mer deras totala kaloriintag. Enligt WHO är de extremt slanka.

 12. 12

  År 2004-2005. Påstår att det är konsumtion utan att tagit reda på exporten.
  Du nämner i sammanhanget kalorirestriktion. Visst så äter vi inte så mycket ris utan mer bröd och potatis. Har ingen länk till detta utan utgår bara från sunt förnuft.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  9 Lars Lundqvist
  Det är svårt att dra några säkra slutsatser ur den sammanställningen. Dödsorsaksregister kan bero mycket på lokala traditioner för dödsdiagnossättning. Diabetesförekomsten var ofta osannolikt låg, kanske pga bristande diagnossättning.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  9 Lars Lundqvist
  Som kuriosum ang japanernas höga levnadsålder såg jag en uppgift en gång att det förekom i Japan att man frös ner sina gamla döda, och fortsatte att hösta in deras pensioner. Sen när man tyckte att fick vara nog så tinade man upp dem och dödförklarade dem. Man kan ju inte veta hur utbredd denna företeelse är.

 15. 15
  Lars Lundqvist säger

  Jala 11
  Det är ländernas konsumtionstabell som jag utgått från. Där ingår inte exporten. Det finns separata tabeller för ländernas produktion där exporten ingår.

  Annika 12,
  Diabetes rapporteras sällan som direkt dödsorsak. Samma gäller väl lunginflammation som många dör i. Håller med om att det är svårt att jämföra dödsorsaker i olika länder, men utvecklingen per land borde väl vara relativt säker.
  Och att japanskorna blir äldst i världen och spanjorskorna i Europa sedan lång tid är väl också accepterat av de flesta. Det länge sen svenskorna blev äldst i världen, minns det hände under ett år någon gång på 1960-talet. Sedan dess har Sverige i många avseende tappat sin topp placering.
  Det vore intressant att se hur förekomsten av diabetes utvecklats eftersom den troligen är en grundorsak till många olika dödsorsaker orsakade av icke smittsamma sjukdomar. Har du någon referens till frekvensen av diabetes i olika länder?

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  14 Lars Lundqvist
  Nej jag har ingen referens till diabetesstatistik i olika länder. Det är bara olika artiklar jag har läst om saken.
  Någon som har referens till tillförlitlig statistik?

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  Här är en artikel från Google om diabetesförekomsten i världen.

 18. 18

  Lars. Rapporten handlar om 2004-2004 framtagen 2011. Den säger helt riktigt inget om export. Den säger inget om hur mycket som slängs eller används som djurfoder nämner inget om hur mycket som konsumeras av turister. Mestadels så används det som bukfylla ungefär som vi stoppar en massa bröd i munnen.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  8 Lars Johansson
  Intaget av rött kött har inte ökat på kanske 30 år. Det som har ökat är fågel. Bild.
  Men inte dramatiskt det heller.

 20. 20
  Lars Lundqvist säger

  17 Annika
  Tack för din referens. Ingen signifikant skillnad mellan länderna Japan, Spanien och Sverige. Sverige ligger marginellt bättre till, men alla tre länderna har en minskande trend av ålderskorrigerade diabetes..Jag kan inte finna något annat än 10 gånger högre olivoljekonsumtion hos spanjorskorna än hos svenskorna, som kan bidra till mindre risk för hjärt och kärlsjukdomar. Spanjorskorna röker mer, dricker mer, är fetare och har marginellt högre diabetes förekomst.Trots alla dessa högre risker har de lägre blodtryck och signifikant lägre risk att dö i förtid av hjärt och kärlsjukdomar.

  Bäst har Schweiz lyckats med att hålla nere diabetes liksom på många andra områden. Schwieiska män blir äldst i världen, slår japanska män med flera år. Japanska män dricker och röker mer och kanske stressar de också mer.

  Utvecklingen i Polynesien och Mellersta Östern, t.ex. Egypten m.a.p. diabetes är skrämmande.Så onödigt! Vid ett nyligt turistbesök i Egypten, serverades söta kakor som frukost tillsammans med sötade juicer. Sött te är standard dryck.

  18 Jala
  Jag kan inte tänka mej att ris som används som djurfoder, för turister eller svinn påverkar det faktum att japaner konsumerar 10 gånger mer ris än svenskarna. Vi äter troligen istället mycket mer potatis och bröd än japanerna. Att det har någon signifikant inverkan på hjärt och kärlsjukdomar tror jag inte. Däremot fisk och ofta i rå form istället för kött kombinerat med mindre portioner, slutar äta när de är 80% mätta, kanske minskar risken att dö av hjärt och kärlsjukdomar?.

 21. 21

  Lars. Att du inte kan tänka dig säger inget om fakta. Varför skulle de sluta äta när de är 80& mätta?
  Det låter som det är mycket fria fantasier från din sida Lars. Vi betraktas som storkonsumenter när det gäller bröd som vi äter i tid och otid. Bröd har ett högre kolhydrat jämfört med ris som vi inte med säkerhet vet att det äts i den mängd som du vill göra gällande.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  20 Lars Lundqvist
  Epidemiologiska uppgifter som att spanjorskorna äter mer olivolja än svenskorna, är inte bevisande fakta för nyttighet. För det behövs jämförande behandlingsstudier.
  Association är inte causation (orsaksbevisande). Jag frågade efter jämförande behandlingsstudier.

 23. 23
  Lars Lundqvist säger

  Annika 22
  Håller med att mitt påstående bara är baserad på en observation som inte bevisar något. Kanske är något för Kostfonden eller det nybildade RMH att undersöka vad som finns och var det behövs mer studier.
  Det borde ju finnas massor med studier om olivoljans hälsoeffekter. Som jag ser det är olivoljan den verkligt signifikanta ingrediensen i Medelhavskosten som skiljer den från vad vi i nordvästra Europa stoppar i oss.

  Jala 21, fakta kan tydligen inte övertyga dig att japanerna äter tio gånger mer ris än svenskarna.
  Har vistas åratal i Asien. Ris är basfödan, det är ingen myt.

  Det är en vanesak att aldrig äta sig mätt, som man med lite vilja lätt kan träna upp. Enligt WHOs rapport som jag tidigare referedade till finns det ingen annan nation än Japan, som har så låg andel kvinnor med ett BMI över 30. WHO uppger 4 riskfaktorer för icke smittsamma sjukdomar;
  Rökning, Alkoholkonsumtion, Högt blodtryck och Fetma. Japanskorna ligger mycket bra till på alla dessa faktorer och har bara halva risken att i förtid dö av hjärt och kärlsjukdomar mot svenskorna.
  Diabetes förekomsten är dock marginellt högre än i Sverige, men Japan kanske har bättre kontroll på diabetesförekomsten än Sverige?
  Bröd och potatis är kanske mindre hälsosamt än ris, men det förklarar inte varför schweiziska män blir äldst i världen. För Schweiz del tror jag att en världsledande sjukvård tillgänglig för alla har stor betydelse för den långa livslängden. Den ökning av förväntad livslängd som pågått sedan 1950 talet med 0.25 år per år kan inte ha med hälsosammare dieter att göra utan vi har en ständigt bättre sjukvård att tacka för det eller hur? Hälsosammare diet kan troligen i framtiden minska trycket på sjukvården och vi kanske kan få ett längre hälsosammare liv, inte bara ett långt liv och dö friska. Inte som idag förlora i genomsnitt 10 år av livet med grava funktionsnedsättningar.

 24. 24

  Lars. Du har inte kommit med någon som helst fakta, bara en massa tro. Jag orkar inte spilla mer tid på dig då jag anser dig vara oseriös.

 25. 25
  Lars Lundqvist säger

  På tal om Spanien vars kvinnor förväntas leva längst i Europa, är nu den äldsta levande europén en spanjorska. Hon är 115 år. Medelhavskosten uppges som en bidragande orsak till hennes höga ålder.
  Världens äldsta var fram till förra veckan en italienska, som avled 117 år gammal. Hon var den sista människan född på 1800-talet.
  Den dokumterad äldsta människan i historien blev 122 år och dog på 1920-talet.
  Hon var fransyska.
  Det tycks vara något hälsosamt med länderna runt Medelhavets norra kust!
  Men det är en förbättrad sjukvård som höjt den förväntade livslängden med nästan 50 år sedan Europas nu äldsta människa föddes.
  Däremot tycks ännu inte sjukvården rå på människans maximala ålder. Det har inte hänt mycket med den på 5000 år.
  För mer detaljer se https://www.svenskamagasinet.nu/shortnews.12279.html

 26. 26

  Såg någon gång förra året ett program med Michael Mosley där en forskare hade hittat en metod att med hjälp av ett urinprov förutsäga risken för hjärt- och kärlsjukdom. I programmet utfördes ett par studier, i mina ögon seriösa sådana, med kontrollgrupp. Det visade sig att de som intog 2 cl olivolja dagligen hade avsevärt lägre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än de som istället intog rapsolja eller åt som vanligt. Det var 75 deltagare fördelade på tre grupper. Jag är inte säker på hur länge studien varade men jag tror att det var tre månader. Man gjorde ytterligare en studie där man jämförde Extra Virgin med olivolja av sämre kvalitet och båda hade samma positiva effekt.

 27. 27

  Olivolja är säkert bättre än rapsolja, men det hade varit mer intressant att veta vad de åt för kost.

 28. 28

  Här hittade jag ett referat från programmet med Mosley. Jag mindes nog lite fel, det handlade ”bara” om hjärthälsa, inte kärlhälsa.
  https://viktcoachen.mabra.com/4-teskedar-olivoljadag-ger-battre-hjarthalsa/

 29. 29

  Vad jag kunde bedöma var det ”vanliga” engelsmän, tjocka och smala om vartannat, som åt det man normalt äter i England. Förutom oljan skulle de inte ändra på något i kosten.
  Risken för hjärtproblem mättes före och efter studietiden.

 30. 30
  Tony Löfberg säger

  ..efter min andra hjärtinfarkt, en bypass och 2st ballongsprängningar (precis fyllda 50år) då jag under stora delar av mitt liv försökt att leva hälsosamt och inte ätit den förordade medicin så känner jag mig rätt hjälplös. Kommer att äta den förbaskade medicinen men vill gärna hjälpa mina värden på traven med rätt kost (kosttillskott?) och motion. Vem ska jag tro på? Vilken diet passar bäst? Jag har extremt förhöjda värden (ärftligt), vill inte ha fler reaktioner.. Hjälp mig att hitta den perfekta kombinationen..

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  29 LenaK
  Vad var det för utfallsmått som mättes?

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  30 Tony Löfberg
  Det är inte lätt att säkert säga hur du ska göra, men jag tycker definitivt att du inte ska äta kolhydratrikt, och undvika socker som pesten. Det finns ingen anledning att äta snålt avseende naturligt fett, som smör, ekologiskt kokosfett och virgin olivolja.
  Ev förslag på kosttillskott får andra bidra med.

 33. 33
  Dennis säger

  Tony, vilka värden menar du är åt pipan? Är man inte för sjuk så kan en ”leverrening” vara till hjälp också för de flesta. Om inte för annat så förhindra gallstenar i framtiden. (Jag lovar att den fungerar).

 34. 34
  Lars Lundqvist säger

  29 och 31,
  Jag har länge efterfrågat någon enkel markör för hjärt och kärlsjukdomar. Kolesterolprofiler är det enda rådet jag fått, men moderna rön gör mig osäker.
  Jag blir ju en smula osäker vad som händer med kärlväggarna efter övergång till fettrik kost och helt annorlunda kolesterolvärden, visserligen alla bättre utom LDL. Kanske blodtryck är en bra markör, men man hade gärna velat se blodkärlen invändigt på ett enkelt sätt. Har frågat många gånger om Arteriografi kan vara en markör, men aldrig fått något svar.
  Tänk om det är så enkelt att 2-3 cl olivolja per dag signifikant kan reducera risken att dö i förtid av någon hjärt och kärlsjukdom Borde vara utan risk att konsekvent använda olivolja som salladsdressing tillsammans med äpplevinäger. Och god är denna typiska dressing som används så flitigt i Spanien.

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  34 Lars Lundqvist
  Arteriografi är en bra mätning av kärlhälsan. Den mäter elasticiteten i aortan, vilket avspeglar inflammationsgraden, och graden av förträngningar. Rekommenderas att prova.

 36. 36

  Annika, tyvärr vet jag inte vad utfallsmått är och kommer bara ihåg det jag redan berättat.
  Hittade nu detta på BBC, där experimentet beskrivs i detalj. Visar dessutom på brister i mitt minne. 🙁
  https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/tWtLcz30LZm3YTk5VfZ307/is-olive-oil-really-good-for-me

 37. 37

  Tyvärr har BBC inte redovisat resultatet från rapsoljegruppen men den grafen var helt rak, så mycket minns jag helt säkert.

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  37 LenaK
  Utfallsmått är samma sak som utvärderingsmått. Var det labvärden eller hårda ändpunkter, dvs sjukdom eller död?
  Egentligen är det död som är det enda säkra, sjukdom är ett subjektivt mått. Labvärden är mycket tveksamma som utfallsmått. Särskilt blodfettvärden.

 39. 39

  @ 38 Annika Dahlqvist

  ..fast då är det ju så dags.. 😉

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  39 Mayne Sundewall Hopkins
  Jo men i forskningssammanhang är det en hård ändpunkt, om det blir en avgörande skillnad.

 41. 41
  Fredrik säger

  Tony jag vet inte vad som är bäst men jag har sett flera studier som visat att plack i kärl kan försvinna med växtbaserad kost.

 42. 42
  Fredrik säger

  Tony kom också att tänka på vad jag läste.
  Coenzyme Q10 ,L-carnitine, D-ribose, Magnesium

 43. 43
  Lisabet säger

  Läs vad Karl Arfors säger om sina blodkärl:

  https://karlarfors.se/mina-blodkarl-blev-42-ar-yngre/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa