Högfett-dieter till råttor och möss

Det har varit vanligt inom kostforskning på högfettkost, att man dragit slutsatser ang mössens hälsa, och extrapolerat det även till människors hälsa. Det blev då inte så bra. Men det har visat sig att för att få mössen att äta högfett-kost så har man varit tvungen att ge dem en massa socker därtill, vilket då (sannolikt) har orsakat diverse metabola nackdelar.
https://healthinsightuk.org/2015/01/05/why-high-fat-diet-studies-on-rats-and-mice-are-not-to-be-trusted/

 

Comments

  1. 1
    sten bjorsell säger

    Bra att du skriver om de här ”högfettstudierna” på råttor. Såg redan för flera år sedan förklaringen till ”varför” man blandade i 20% socker i dieten: Djuren åt inte fettet med mindre än att det fanns lite socker i det också. Att studierna används som bevis för att diabetes orsakas av fett är skandalöst. Att råttorna dessutom var genetiskt utvalda/framavlade för att få diabetes gör råttstudierna helt värdelösa, tills det står klar att på en riktig lågkolhydratkost, 5% protein och resten fett, klarade sig även dessa råttor utmärkt och gick ned i vikt, mot alla odds alltså, nästan som en vanlig sjuk diabetiker.
    Forskningsfusket sprids dock, i fortsättningen förmodligen med hjälp av ”faktakoll”, som endast säger vad vi hört tidigare. ”Råttor får diabetes på högfettkost”, ”Faktakollat med Yale University”, alltså dom som regelbundet fortsätter att sprida ut att deras studieresultat beror på fett genom att aldrig nämna sockerinnehåll. Endast en detaljgranskning av tillverkarens specifikation av ”högfettkosten” klargjorde den 20%-iga sockerhalten.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa