Är frukt nyttigt för diabetiker?

SVT.se.
Enligt denna epidemiologiska studie är frukt nyttigt för diabetiker. Den har förstås samma svaghet som andra epidemiologiska studier, att den inte bevisar några orsakssamband. Det kan tex vara en övervikt av ’hälsomedvetna’ människor som äter frukt, och är friska. Då kan det vara andra friskfaktorer som gör skillnaden. De kanske äter mindre godis, och dricker mindre läsk?

Jag känner inte att jag vill rekommendera frukt till diabetiker. Den innehåller för mycket fruktos. Grönsaker innehåller lika mycket nyttigheter, så vitt vi vet, men mindre socker.  Frukt är också ofta väldigt mycket giftbesprutade, för att klara lagring och transport.

Men jag tror väl inte att enstaka frukter någon gång ibland är till stor skada. Själv tar jag en frukt ibland, vid festliga tillfällen.

 

Comments

 1. 1
  Pre-diabetiker säger

  Bra att du bemöter sådana här studier med kloka synpunkter!

 2. 2
  Kjell Holmsten säger

  Från att tidigare varit för att ett äpple om dagen skadar ingen så har jag ändrat uppfattning efter att jag läst på om fruktsocker och dess skadeverkningar på levern bland annat. Har ett äppelträd på kolonilotten och smakar varje år ett äpple garanterat giftfritt, nåja men absolut bättre än köpeäpplen som är bland det skadligaste man kan äta.

 3. 3
  sten bjorsell säger

  Enligt Svensk forskning t.o.m publicerad i Läkartidningen är frukt och grönt overksamt eller skadligt när det kombineras med en lågfettdiet. Tillsammans med en högfettdiet, baserad på fet mjölk, smör och grädde istf nyckelhålsprodukter visade det sig att frukt och grönt var mycket nyttigt!
  Forskningen av Sara Holmberg.
  https://ww2.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14179
  Allvarlig kärlsjukdom minskade med 75% för de som kombinerade frukt och grönt med fet mat!
  (De flesta nyttighetrna i Frukt&Grönt är fettlösliga, endast sockret tas upp utan fett, anledningen till att frukt&grönt ökade sjukligheten jmf med de som ”bara” åt lågfett, se diagram!)

  Hur man ens kan skriva artiklar om statiner efter att sådana forskningsresultat antyder hur dödlig den enorma korruption vi i Sverige har bland läkare, läkarskribenter, läkemedelsföretag, SLV och politiker är. Ingen i maktställning vågar stöta sig med detta mammons berg.

 4. 4

  Jag har inte läst studien, men ibland finns svaret i vad man avstår snarare än vad man väljer. Vad avstod fruktätarna ifrån?

 5. 5
  Susanne säger

  Jag köper aldrig frukt längre. Men äter under vår sommarsäsong de ljuvligt goda bär och frukter som jag får plocka själv i vänners trädgårdar. Totalt obesprutade och sååå gott om man jämför med den smaklösa importerade.

 6. 6

  Jag fuskade med LCHF för några år sen och fastade samtidigt. Åt då en och annan frukt. Resultatet blev magsår och förhöjda blodsockervärden. Så för mig fungerade det inte. Säkert för personer som har bättre insulintolerans. Men de har kanske inte diabetes? Däremot kan jag ta en apelsinklyfta eller en bit äpple enstaka gånger bara för att få smaken i munnen.

 7. 7

  Här är länk till studien.
  https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002279

  Tycker nog inte att man visar att frukt minskar risk för diabetes eller att det är bra för diabetiker att få i sig fruktsocker.
  När man beskriver kosten så delas den upp i följande grova grupper. 1. Kött, 2. Mejeriprodukter. 3. Kokta grönsaker. 4. Färska grönsaker. 5. Frukt.
  – Tycker ni att underlaget är bra för att dra slutsatsen att diabetiker mår bättre av att äta frukt? – Saknas det inte en tydlig specificering av all kost? Hur mycket fett och vilken typ? Hur mycket socker ochsnabba kolhydrater. Hur mycket högprocessad mat?
  Jag tycker att underlaget för studien som man redovisar är mycket svagt, kan man dra några vettiga slutsatser utifrån det?
  Finns ingen beskrivning över vad frukt är för något – dvs vilka typer, med hur mycket fruktsocker och är olika typer av bär inkluderade.
  Om man ska kunna värdera en studie måste där finnas en tydlig redogörelse för alla olika kostvariabler – det har man inte gjort – enl min bedömning.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa