Blodsocker 7,8

Barn och barnbarn kommer hem till påsk. Jag skyller på maken – han tyckte att vi skulle ha lite kaffebröd att bjuda på, så jag har igår och idag bakat chokladkakor och vetebullar med mandelmassefyllning.  Jag försökte hålla nere sockermängden i bullarna, och då blev de ganska smaklösa. Det fick mig att inse att det är sockret som gör den avgörande smaken i kaffebrödet.

I alla fall tog jag ett blodsockerprov nu, och det visade 7,8. Jag brukar normalt inte gå upp till mer än 6,5 på dagen (oftast under 5,5). Så trots att bullarna var smaklösa lyckades de höja blodsockret ordentligt (Jag åt kanske 3 bullar ’för avsmakningens skull’). Suck.

 

Comments

 1. 1
  goranlowenberg säger

  på gränsen till agarplatta!!

 2. 2
  goranlowenberg säger

  kan man inte ta stevia, de är ju jättesött??!!

 3. 3
  Jan Tagestam säger

  Även solen har fläckar.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Kan vara ide att använda dextrose istället för socker eftersom man då slipper den farliga fruktosen ?
  Har någon provat att baka på det viset?

 5. 5

  Höjs blodsockret mindre om man precis innan har ätit en LCHF-måltid? Dvs, höjs blodsockret i relation till procent-delen kolhydrat vs fett?

 6. 6
  foie gras säger

  Minns med saknad min mammas goa kanelbullar med mycket smör socker och kanel och tackar min skapare varje dag för att jag aldrig lärde mig baka dom.

 7. 7

  Tror våra smaksinnen är väldigt olika. Har alltid tyckt att bullar och det mesta annat kaffebröd är för sött. Brukade sprätta bort pärlsockerkornen på bullar och den vita glasyren på wienerbröd och det mesta av sylten också.Själva degen i ett wienerbröd tycker jag är lagom söt, utan något på. Kanske en del kräver högre grad av sötma för att det ska smaka något och vi som känner mer blir äcklade av för mycket? Tror jag skulle ha gillat dina bullar, Annika! -)

 8. 8
  Mormor säger

  Nästa gång tar du aningen mer socker…men äter bara två..!?

 9. 9
  MickeB säger

  Vetet i kaffebrödet räcker för att höja blodsockret, det behövs inte socker

 10. 10
  Göran Sjöberg säger

  Själv kunde jag ”provsmaka” en hel plåt med bullar på den ”gamla goda tiden” och då hade jag som tur var ingen blodsockermätare.

  Men det finns väl goda LCHF-recept?

  Varför inte chokladdoppade kokoskakor. Det finns ett bra i recept i ”LCHF för seniorer” på sid 165. Kanske barnen kunde tycka om dom också. Kardemummakakan på sid 173 verkar vara en bra ersättning för bullar.

 11. 11
  Göran Sjöberg säger

  Mandelmusslor med vispgrädde och bär gillar vi skarpt.

 12. 12
  Majsan säger

  Åh Annika jag känner helt igen mig….Jag har ingen blodsockermätare så jag vet inte vad värdet är vid bakning för mig. Tyvärr blir vissa bakverk ”fel” utan socker så det är svårt att minska alltför mycket på sockret. Vi brukar göra chokladbollar med halverad sockermängd och rullad i kokos det brukar även ungarnas kompisar gilla.

  Dottern fyller 12 år snart och då blir det i alla fall smörgåstårta för det önskar hon sig alltid.

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  Lite OT
  Äter 1 gång/dag – är inne på 3:e veckan. Två heldagsfastor på söndagarna.

  Igår gick vi en liten vandringsled på 1 mil på fastande mage – inga som helst problem.

  Kaffe med kokosfett som ”frukost” sedan lunch 11 på en lunchrestaurang där det går utmärkt att välja bort kolhydraterna och istället välja grönsaker. Utmärkt fisk flera gånger i veckan.

  Promenaden till och från lunchen är 3,6 km vilket ger ungefär 35 minuters promenad – en minimimängd.

  Blodsockret har sjunkit rejält, mitt dagslägsta brukar inträffa någonstans mellan kl 17 – 19 och har varit nere på 5,4 mmol/l som lägst. Fastesockret är fortsatt för högt men går neråt.

  Cirka 5 kg har försvunnit hittills – blir spännande att se hur detta fortsätter – stressnivån har gått ned rejält sedan vi flyttade från gården – tror det har stor betydelse,,,,

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  5 TBM
  Jag tror att blodsockret höjs mindre, eller långsammare, om man nyss har ätit en LCHF-måltid.
  Men den sammanlagda blodsockerhöjningen blir möjligen lika hög ändå.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  Självklart hade jag kunnat baka något LCHF-recept, men jag gick på önskemålen. Gammal vana.
  Jag ska bättra mig nästa gång.

 16. 16
  I like Neil Young säger

  Om blodsockret kommer över 5.7 mmol/l, så har man ätit för mycket kolhydrater.
  Då får man skärpa sin diet.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  16 I like Neil Young
  Det stämmer, för friska. De som är T2-diabetiker, kan gå upp i blodsocker utan att ha ätit kolhydrater, pga överaktiv glukoneogenes.
  Samt att även proteinintag kan medföra höjning av blodsockret.

 18. 18
  I like Neil Young säger

  #17 Annika Dahlqvist

  Alkohol hjälper mot överaktiv glukoneogenes.

 19. 19
  Jösses säger

  Påskmarsipan:
  2,5 dl mandelmjöl
  2 msk kokosolja
  1 st liten bittermandel och riv den
  1,5 msk konjak
  1,5 msk flytande honung
  Gör en mandelmassa av detta, ta lite mer mandelmjöl om det blir för löst. Gör tex små kulor med en tandpetare i. Ställ på en tallrik i frysen.
  Medan de fryser. Smält en halv (40 till 50 gram) 99%-ig chokladkaka i en liten kopp i vattenbad.
  När kulorna är kalla och stela, doppa dem i chokladen och ställ på tallriken igen.
  Alla vuxna jag bjudit på de här har gillat dem skarpt.
  Om det är till barn däremot kan man byta konjaken mot pressad citron och 99% choklad till 85%.

 20. 20

  Jag känner igen mig i din fallna frestelse. Tror att det bara är mänskligt att falla någon gång ibland men då komma tillbaka på banan ganska snart. Kanske bidrar det höjda värdet till att man disciplinerar sig efteråt. För mig blir det lite fusk vid just familjeträffar och stora helger. Men har lärt mig knepet att ta lite dvs en nypa kanelbulle, tårtbit eller potatis. Att få smaken i munnen räcker ofta för mig och känner då en delaktighet med de andra runt bordet. Men visst faller jag djupare vid enstaka tillfällen i alla fall. Samhället är ju så överfullt av kolisar överallt.

 21. 21
  Göran Sjöberg säger

  Att ”synda” då och då är knappast fel om man inte är insulinresistent för då är man inne på farliga vägar – jag och min fru är väl medvetna om detta.

  Det här är kanske lite OT men hos Malcom Kendrick dök följande ”skarpa” LCHF-föreläsning upp och där Dr. Ted Naiman sammanfattar ”allt” runt socker och fett i kosten och vad som händer i kroppen när den lägger ”på hullet”.

  https://youtu.be/Jd8QFD5Ht18

  Föreläsningen går i en rasande fart och förutsätter att man redan förstår en hel del av hur det hela ”fungerar” men den är väldigt övertygande när det gäller hur vikten kan kontrolleras med kostens sammansättning.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  18 I like Neil Young
  Menar du att alkohol botar typ2-diabetes?
  Jag tror inte på det – och i så fall kanske boten är värre än soten.

 23. 23
  Elisabeth G säger

  Såvitt jag vet ska särskilt diabetiker akta sig för alkohol. I vart fall enligt läkare.

  Här hittade jag en riktigt god LCHF-kaka. Enkel att göra och man är fullt nöjd efter en – två bitar (beroende på storleken). Kaffe eller ett glas rött vin är gott till. Saltet kan man hoppa över om man vill. Jag tycker det ger extra ”sting” till kakan medan maken föredrar den utan. Vi strör kokosflingor på kakan.

  https://www.kostdoktorn.se/recept/choklad-och-jordnotsruta

 24. 24
  Lilian Rooth säger

  Annika, Mycket tack för din blogg som ger bra hänvisningar. Helt gratis.
  Gästerna får äta sitt socker och mjöl. Folk tror inte att mjölet höjer blodsockret så de bjuder diabetiker på macka i stället för kakor. Bra tips: ät pålägget. Själv tittar jag på eller äter en ostbit när jag bjuder på fika. Tack och lov för att det finns torrt vin.

 25. 25
  Lars Henrik säger

  Tips:

  Se DOX: Sockerfilmen idag på SVT 2 kl 21:35!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa