Mai-Lis far ut mot kokosfettet

Expressen.se.

Den som är farlig för hälsan är Mai-Lis Hellenius själv.
Vilka studier, med hårda ändpunkter, kan hon hänvisa till som visar att kokosfett är farligt för hälsan? Det hon säger är bara nys.
Hon borde läsa på om Steve Newport som förbättrades i sin demens av kokosfett. Det är också många som blivit förbättrade i olika inflammationer, tex ulcerös colit, av kokosfett.

Senare: Jag får påpekandet i kommentar att artikeln är från 2015. Har Mai-Lis månne modifierat åsikten om kokosfett sedan dess?

 

Comments

 1. 1
  Göran säger

  Helt rätt Annika, M-L är ju hälsofara personifierad!!!

 2. 2
  Konsument i Sverige säger

  Tror att palmolja är avsevärt farligare!
  https://www.svd.se/jurist-om-myndigheternas-tioariga-tystnad-kriminellt/om/den-farliga-palmoljan

  ”Den globala produktionen av palmolja har ökat enormt – trots att riskerna varit kända i nästan tio år. Italienska konsumentjuristen Dario Dongo hävdar att myndigheternas tystnad i palmoljefrågan hänger ihop med produktens enorma betydelse för livsmedelsindustrin.”

 3. 3

  M-L H får onekligen ta plats i allehanda media. I egenskap av ” professor ” dessutom oemotsagd.
  Snacka om fake news… Något för ”Uppdrag granskning ” att ta upp? Torde vara så, bara dom vill och törs. Tror emellertid inte att det kommer att hända, de största elefanterna i rummet förblir nog osedda.

 4. 4
  Elisabeth G säger

  Det är en skam att denna människa fortsätter att sprida hälsofarliga kostråd. Antingen är hon köpt eller så har hon inte skött sin fortbildning. Oavsett vilket är det lika illa för dem som tror på henne.

 5. 5
  Henrik B säger

  Artikeln är 1,5 år gammal. Vad gör den aktuell just nu?

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Henrik B
  Nu missade jag igen att det var en gammal artikel.
  Undrar om hon har ändrat åsikt sedan dess?

 7. 7

  Annika…
  Hon har knappast ändrat åsikt. För henne är nog prestigen viktigare än att inse att hon lärt fel hela livet och bör tänka om och tänka rätt. Dessutom vill hon nog hålla sig väl med Pfizer.

 8. 8
  Ann-Margret säger

  På tal om olika sorters fett, så var jag nyligen på en pensionärsträff där en dietist höll föredrag. Vid frågestunden efteråt frågade en man vilket ”smör” man ska ha på brödet. Hennes svar var BECEL i första hand, men även Lätta, Lätt & Lagom, och andra margariner, är bäst. Inte smör eller Bregott.

  Dessutom sa hon att man kan aldrig få för lågt kolesterolvärde, så man ska äta både statiner och Betavivo havrehjärtan.

  Var hon månne sponsrad av margarinindustrin, läkemedelsindustrin, och Betavivo…….:-)
  Eller var det bara okunnighet.

 9. 9
  Dennis säger

  Senast jag åt Santa Marias s.k. kokosmjölk/grädde så blev jag väldigt risig i kistan så av den anledningen avstår jag denna produkt i framtiden.

 10. 10

  #9 Dennis
  Vad menar du med ”sk kokosmjölk/grädde. Läser man innehållsförteckningen är väl Santa Marias ett bättre val än många andra. Själv blir jag helkonstig i magen av kokosfett. Trodde första gången att jag åkt på vinterkräksjukan. Tolererar kokosmjölk något bättre, i små mängder.

 11. 11
  Ada Dell säger

  Räcker det inte med att äta en välbalanserad LCHF-kost?

  Varför alla konstiga komplement och kosttillskott?

 12. 12
  Dennis säger
 13. 13
  Henrik B säger

  Men det låg väl inte Mai-Lis Hellenius bakom?

 14. 14
  Eva Helena säger

  Dennis,
  Jag håller med dig beträffande kokosmjölken. Den är inte bra, vad innehåller den egentligen?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  14 Eva Helena
  Vi är många i världen som har upplevt att vi mår mycket bra på kokosfett. Vad är det som inte är bra?

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  11 Ada Dell
  Det räcker långt med välbalanserad LCHF-kost. Men våra jordar är så utarmade på viktiga mineraler, och andra mikronutrienter, att det kan vara bra att ta vissa tillskott. Det gäller naturligtvis i ännu högre grad människor som äter en näringsfattig LågFettHögCarb-kost men de har inte fått information om det.

 17. 17
  Eva Helena säger

  Kokosfettet har jag inget att invända mot, men som Dennis, tycker jag mig inte må väl av Santa Marias kokosmjölk.

 18. 18
  Ada Dell säger

  #16 Annika Dahlqvist

  Är vår odlingsmark utarmad på askorbinsyra och kokosfett?

 19. 19
  Göran säger

  Sannolikt inte men den saknar 75% av de mineraler som icke utarmad mark innehåller. Därav tillskott, trevlig kväll!

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  18 Ada Dell
  Kokosfettet bedömer vi vara ett utmärkt nyttigt mättat fett.
  Askorbinsyran är jag inte så insatt i, det får någon annan svara för.

 21. 21
  Dennis säger

  20. Kan i mitt fall ha varit något med Santa Marias produkt i konserv som ställt till det. Kokosfett må ju vara hur bra som helst men finns det brister från produktionen och i lagring så är det ingen höjdare vill jag lova. Kanske är kokosfett i denna form speciellt känslig också. För övrigt så undviker jag konserver rent generellt numera. Enda som det inte går att undvika ibland är Soldatens ärtsoppa och Norrlandspölsa :-).

 22. 22
 23. 23

  Nina T kanske inte kännde till att den hårt processade palmoljan var skadlig. Mer naturell palmolja som inte blivit upphettad, har bättre egenskaper och verkar inte vara farlig på samma sätt. Men för övrigt gör den intensiva odlingen av oljepalmer att miljön tar enorma skador och att de vilda djurens habitat förstörs och djuren utrotas.

 24. 24

  Läste nyss att Livsmedelsverket numera menar att vi kan äta mättade fetter till viss del. De har tydligen tagit till sig att ingen forskning någonsin visat att mättade fetter är farliga och ger upphov till sjukdomar. – Men, säger man, bara 1/3 av fettet ska vara mättat. – Undrar just vad man grundar den rekommendationen på?? Man tycks fortfarande ha dubier – tänker man att mättat fett är litet olämpligt trots allt?

 25. 25

  Henrik Ennart Svenska Dagbladet:
  https://www.svd.se/livsmedelsverkets-rad-valj-bort-livsmedel-med-palmolja#

  ””Välj bort kakor, kex och annat som innehåller palmolja”, råder Livsmedelsverket. När oljan raffineras bildas ämnen som är cancerframkallande eller kan skada njurar och testiklar. De kemiska namnen är glycidylestrar och 2- och 3-mcpd estrar.”

 26. 26

  Edward Blom Svenska Dagbladet:
  https://www.svd.se/ondska-att-tillata-palmolja-i-brostmjolksersattning/om/den-farliga-palmoljan

  ”Edward Blom rasar på Twitter över de myndigheter som tillåter cancerogen palmolja som ingrediens i bröstmjölksersättning.

  – De som låter detta fortsätta borde rullas i tjära och fjädrar och springa gatlopp, säger han till SvD.”

 27. 27

  Henrik Ennart Svenska Dagbladet:
  https://www.svd.se/klar-skarpta-regler-for-palmolja-i-barnmat-infors–om-tre-ar/om/den-farliga-palmoljan

  ”EU inför gränsvärden för cancerframkallande ämnen i palmolja, andra oljor och bröstmjölksersättning i december. Men den säkerhetsmarginal som Livsmedelsverket vill ha – och som även gäller gröt och välling – införs först 2020.”

 28. 28
  Jörgen säger
 29. 29
  Dennis säger

  Det här svaret fick jag från Livsmedelsverket när jag frågade om vad de grundar sina rekommendationer på beträffande mättat fett:

  Hej Dennis! Livsmedelsverket har aldrig varit helt emot mättat fett. Visserligen är mättat fett till skillnad från fleromättat fett inget vi behöver få i oss, men i praktiken skulle det vara omöjligt och inte heller nödvändigt att helt undvika mättat fett, eftersom de olika fetterna finns tillsammans i varierande blandningar i den mat vi äter. Det forskningen visar tydligt är att risken för hjärt-och kärlsjukdom minskar om man byter ut en del av det mättade fettet (från till exempel smör, grädde och charkprodukter) mot fleromättat fett (från till exempel fet fisk och rapsolja) och enkelomättat fett (från till exempel olivolja, rapsolja och nötter).
  En del påstår att vetenskapen skulle ha svängt när det gäller synen på fett. Men den systematiska genomgången av nya studier, publicerade efter år 2000, har tvärtom stärkt de tidigare rekommendationerna, som betonar att det är viktigt att välja rätt sorts fett. I nordiska näringsrekommendationer kapitel 10 finns information om vad råden om fett grundar sig på samt referenser till de vetenskapliga publikationer som råden bygger på (sid 238 – 247).
  Här är länken till NNR:
  https://norden.diva-portal.org/…/diva2…/FULLTEXT01.pdf
  Här är en länk till den systematiska genomgången:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4095759/

 30. 30
  goranlowenberg säger

  Märkligt då bröstmjölk innehåller mer mättat fett än omättat fett och ännu mindre fleromättat fett??!! Men Livsmedelsverket har ju garanterat bättre koll på detta.

 31. 31
  Dennis säger

  Livsmedelsverket gör av med våra skattepengar. De borde inte ge några råd alls.

 32. 32
  Konsument i Sverige säger

  #28 Jörgen

  Förtjockningsmedel i…och vad är kokosextrakt?

  INGREDIENSER: Ekologiskt kokosextrakt 71% (kokosnöt: Vietnam), vatten, förtjockningsmedel (E 415, Xantangummi).

 33. 33
  Jösses säger

  Angående referensen i inlägg 29, undra på att slutsatsen blir som den blivit när man läser vilka som har gjort genomgången:

  ”2008 avslöjades det att ILSI tagit emot 126 miljoner från EU för att ta fram de europeiska kostråden. Bland medarbetarna fanns då Livsmedelsverkets chefsnutritionist Wulf Becker. Han satt i styrkommittéen för ILSI:s nätverk Eurreca som hjälpte till att utforma kostråden.”

  ”Ursula Schwab valdes till årets näringspåverkare av Agronomförbundet 2013. Hon har för sin forskning fått livsmedel till försökspersoner från åtminstone 12 olika företag som Unilever med flera. Hon har enligt sin egen jävsdeklaration hållit föredrag mot ersättning från Unilever.”

  Lotte Lauritzen var svårt att hitta något vettigt om men hon har gjort en himla massa fiskoljeforskning, hon har väl hittat något Norskt företag som sponsrar henne.

  Ulf Riserus är ökänd ”muffinsforskare”.

  Matti Uusiupa har haft olika expert och förtroendeuppdrag i Finlands hjärtförbund och Diabetesförbund under 30 år.

  ”Tine Tholstrup forklarer, at der er sket meget i fedtforskningen.
  – I de sidste fem år er der kommet en række data frem fra meget store befolkningsstudier, som ikke kan dokumentere evidens for, at der en sammenhæng mellem mættede fedtsyrer og hjertekarsygdomme, hvilket er et paradoks, da det mættede hæver det ugunstige LDL kolesterol.”

  Så hur skall man då tolka Tines medverkan i genomgången?

 34. 34
  Lars Pekkala säger

  Aha……Livsmedelsverket tycker att man skall vara försiktig med palmolja……..hur blir det med margarin då???

 35. 35
  Hans Ahlén säger

  Hur menar du. Extra virgin palmolja har jag inget att erinra mot, medan margarin är kemiskt hopkok, inte tjänligt som människoföda.

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  35 Hans Ahlén
  Livsmedelsverket gillar ju margarin. Jag tror Lars avsåg vad SLV tycker om margarin när det är gjort på palmolja. Det är knappast extra virgin som används till margarin.

 37. 37
  Jan-Erik Sandström säger

  Annika!

  Starta en ny tråd med denna suveräna intervju med Lars Bern.
  https://www.youtube.com/watch?v=KRmUhBYIu28

 38. 38

  Å ständigt denna Mai Lis. Som om det aldrig fanns någon annan än Mai Lis som Sveriges ”kostorakel”. Så snart man säger ”expert” dyker hon upp, i SVT , i tv4 och i DN. Hon är kroniskt närvarande med sin ”vägledning” från anno 50-90 talet.
  Finns det verkligen absolut ingen annan att referera till än henne gällande kostråd? Varför inte Annika, Andreas E, Karl Arfors eller någon Funktionellmedicinare? Och att överhuvudtaget fortfarande behöva höra ordet Becell 2016 gör mig djupt besviken. På ena sidan propagerar man för ekologisk mat och å andra sidan skall man konsumera industriella fetter och ge spädbarn sockercocktails från Nestlé. Jag tar mig för pannan.

 39. 39
  I Like Neil Young säger

  #38

  Det handlar om vad/vem som passar kapitalet, makten och NWO. Inte om vad som passar hälsa, liv och välstånd för den enskilde.

 40. 40
 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  40 AMMI
  Läkare för framtiden består av en samling militanta veganer.
  Det går alltid att hitta labparametrar, som här TMAO, som visar det man önskar. Ingen har dock lyckats visa att de som äter animalier dör tidigare i hjärtinfarkt och stroke. Eller?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa