BB i Sollefteå (OT)

I Dagens medicin.

Landstinget Västernorrland dras med stort underskott. På en ganska liten folkmängd har vi tre fullständiga akutsjukhus. Allra mest lågbefolkat är Sollefteås upptagningsområde. Sollefteborna har knappt 10 mil till Örnsköldsvik och drygt 12 mil till Sundsvall. Som jämförelse har Ånge knappt 10 mil till Sundsvall, och de har aldrig haft något BB i Ånge.

Sollefteborna är väldigt upprörda för att deras BB har lagts ner, och man kan väl förstå dem. Att förlora sitt BB är att ta en stor trygghet ifrån en stad. Men det är låg förlossningsfrekvens i Sollefteå. Det föds i genomsnitt knappt ett barn per dygn. Det krävs stora resurser för att hålla ett BB i verksamhet. Det ska vara förlossningspersonal dygnet runt, gynekologjour, barnläkarjour, intensivvårdsjour, med kringresurser. Det är enorma resurser för en förlossning per dygn, i ett fattigt landsting.

Många politiker i Stockholm har uttalat sig att BB i Sollefteå inte bör stängas. Nu har regeringen beslutat att avsätta 500 milj till förlossningsvården i Sverige. Pengarna ska fördelas mellan landstingen i förhållande till befolkningen. Det blir ca 12 milj kr till Västernorrland. Den beräknade vinsten av nedläggningen är ca 15 milj.
Om BB i Sollefteå öppnas igen, finns det garanti att statliga pengar fortsätter att komma även i framtiden, för att hålla verksamheten igång?

 

Comments

 1. 1

  Det blir 12 miljoner till Västernorrland. I stort samma pengar som man vill spara in genom att stänga BB.

 2. 2

  Om man först får 12 milj. och sedan stänger och då spar ytterligare 12 så har man ju plötsligt 24 milj att rulla hatt för istället!

  🙂

 3. 3
  Thomas Jansson säger

  Skulle nog bli avsevärt billigare att anordna hotell för de blivande mammorna så att de slipper föda utmed vägarna.

  1 barn per dygn är inte mycket att hålla igång en såpass avancerad verksamhet på.

  Det finns för- och nackdelar med att bo på landet,,,,

 4. 4
  Lennart säger

  Gravida kvinnor i Sundsvallsområdet kan väl åka till Sollefteå och föda där.

  Avståndet är troligtvis detsamma, oavsett i vilken riktning man åker.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  3 Thomas Jansson
  I Sundsvall finns ett fint patienthotell (eftersom det är ett länssjukhus med specialitéer som inte finns på länsdelssjukhusen, som onkologklinik, med strålbehandlingsenhet)
  I Övik finns några rum med vandrarhemsstandard i anslutning till sjukhuset.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  4 Lennart
  Sundsvall har drygt 1500 förlossningar per år, Sollefteå 350. Det är knappast realistiskt att sundsvallsborna ska förlösas i Sollefteå.

 7. 7
  Göran Sjöberg säger

  Egentligen är det en underlig värld – vårt ”moderna” kolhydratstinna samhälle.

  Vad jag förstått hade ”naturfolkens” kvinnor inga stora problem med själva födandet och födde därför ofta ensamma i avskildhet om jag nu inte har fått allt om bakfoten. Detta varierade säkert mellan olika naturfolk.

  Med jordbrukets införande uppstod problemen med födandet vilket återspeglas i bibels beskrivning av denna förvandling från jägar- och samlarsamhället till jordbrukssamhället då människan fördrivits ur lustgården och sedan vara tvungen att arbete i sitt anletes svett på åkrarna och att kvinnan då också måste föda med smärta.

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  Övervikten börjar bli stor hos dagens mammor, nu har man upptäckt att risken för typ 1 ökar med ökad vikt hos mammorna.
  Jag har inte siffrorna aktuella men antalet kejsarsnitt har ju också ökat rätt så mycket.

 9. 9

  Pardon me! Men jag tycker kanske herrarna får vara litet försiktiga när de uttalar sig om gravida och födande kvinnor.

 10. 10
  En farmor säger

  #9 kicki
  Instämmer med dig. Pratade med en nybliven pappa häromdagen och han var glad att det inte var han som skulle förlösas.

 11. 11
  Göran Sjöberg säger

  kicki #9

  Jag känner mig ”lite träffad” av din kommentar och vill därför ”försvara” mitt inlägg #7.

  Annikas blog är en LCHF-blog som pekar på det absurda i dagens kostråd i förhållande till vår långsiktiga hälsa och då är det rimligt att vi också tar upp dessa missförhållande till debatt även när det gäller graviditeter. Ohälsan som kostråden för med sig drabbar inte minst kvinnor och då på många olika plan och där förlossningssvårigheterna inte är den minst skrämmande. Den ”sjuka” maten är själva grunden till svårigheterna som jag har förstått detta.

  Frågorna som Thomas tar upp bör därför diskuteras men inte ses som några ”anklagelser” mot kvinnor utan som anklagelser mot ett sjukt system. En seriös diskussion om varför kvinnor idag drabbas av allt svårare förlossningar och vad det är i vår kost som orsakar detta är mer än välkommen i mina ögon.

  Jag skulle också vilja delta i en sådan diskussion. Själv misstänker jag att svårigheterna har att göra med kolhydraterna, den ökande insulinresistensen och de förhöjda insulinnivåerna som denna resistens för med och som därmed ökar på tillväxthormonerna, t.ex. IGF1. Vad vet man t.ex. om förlossningsbesvär hos traditionella eskimåer i förhållande till dom ”moderna” eskimåer som är anpassade till vår ”sjuka” kost har?

  Kanske någon känner till någon bra litteratur som tar upp dessa fråga?

  Det borde finnas.

 12. 12
  Mormor säger

  Kicki….du har tusen gånger rätt…blir häpen ibland när jag hör hur karlar uttrycker sej om kvinnliga ”göromål”…. (inklusive min egen man….)
  Själv födde jag fyra små pluttisar på 60-talet….tack och lov blev man på den tiden väl omhänder-tagen och fick hjälp allteftersom, med de olika problem som uppstod….och när man så efter en vecka fick åka hem, var man ganska bra beredd på att tackla den första jobbiga tiden….
  Nu fasar jag för dom stackars blivande mödrarna, som vet att det tar dom nån timme bara att komma fram till sjukhuset….med risken det innebär… blir nervös bara vid tanken…
  Jag skulle vägra att föda barn i ett sånt läge…och tycker att ett modernt samhälle får ta den utgiften och spara in pengar på andra sätt.
  Inte undra på att landsbygden avbefolkas, fast politikerna vidhåller det motsatta…
  Och vad äter dom sen om inte bönderna står ut?? Är dålig framförhållning helt enkelt….

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  Om det var mitt inlägg som Kicki avsåg kan jag komplettera detta samt ge lite mera info till Göran Sjöberg:

  – Runt 25 procent av alla mödrar var överviktiga 2007 (BMI 25-30) jämfört med knappt 20 procent 1992.

  – Bland dem som räknas som feta (BMI över 30) var ökningen kraftigare. Från cirka 7 procent till nära 12 procent.

  Att moderns BMI när hon blir gravid påverkar både graviditet och förlossning är välkänt.

  Övervikt och fetma ökar kraftigt risken för graviditetsdiabetes, blodtryckssjukdomar samt havandeskapsförgiftning.

  Dessutom ökar naturligtvis risken för att kvinnorna får en bestående typ 2 diabetes.

  Eftersom fostret utsätts för ett högt blodsocker kommer det också att drabbas av mer eller mindre allvarlig insulinresistens och risken för att barnet får en för stor födelsevikt ökar samtidigt som sannolikheten att det får typ 2 diabetes och övervikt ökar.

  Ny statistik visar också att barn till feta mödrar får ökad risk att drabbas av typ 1 diabetes. Hur mycket större denna risk är vet jag ännu inte – detta fenomen var helt nytt för mig men det omtalas på flera ställen som får anses vara tillförlitliga.

  Självklart ska vi män få ha åsikter om både graviditet och förlossningar – så märkvärdigt är det faktiskt inte,,,,

 14. 14
  Sávoi säger

  Män och kvinnor skapar ett barn tillsammans, det är lika illa att kvinnor tycker att män inte ska uttala sig om kvinnosaker, som när män anser att kvinnor inte kan vara politiskt och ekonomiskt lika dem.

  Landsbygden avfolkas av samma krafter som driver allt annat i våra samhällen på vår jord. Har ni hört ordet lönsamhet?
  Den mest drivande kraften har varit jordbruket och dess organisering, från början. Vi har fått hela vårt ”biom” förstört genom den mat vi äter, och allt detta som leder till för hur vi lever och hur friska vi är.
  Kejsarsnitten har ökat, liksom också fetman hos alla, även kvinnor. Vi ser alltmer nästan epidemiliknande sjukdomstillstånd, cancern tex och man kan se samma saker hända i viktiga ekosystem på jorden, i regnskogarna, korallreven.
  Föroreningarna är oerhörda och de drabbar oss människor lika illa som allt annat i naturen. Redan vid födelsen behöver vi människor få de rätta bakterier i oss som ska skapa den individ vi blir allteftersom vi växer upp.

  De metabola sjukdomarna kommer att öka, och och den sjukvård vi har kommer också att öka.

 15. 15
  Mormor säger

  Jag kan slå vad om att hade det varit männen som föder barn hade förlossningsvården sett helt annorlunda ut…
  Sen är vissa viktiga aspekter för båda könen undantagna den ekonomiska lönsamheten…eller borde åtminstone vara det…
  Och klart att män får uttala sej om kvinnosaker men kvinnorna i fråga har väl rätt att uttrycka sin mening om dessa uttalanden?
  Angående de ökande metaboliska sjukdomarna måste vi börja nånstans….då borde vi kanske börja med att sörja för att dom som producerar det vi äter, får det så bra som möjligt och inte sätta käppar i hjulet hela tiden…

 16. 16
  Sávoi säger

  Då måste vi ändra i de ekonomiska krafterna som bönder och andra verkar under.

  Männen har ju också rätt att uttala sig om hur det ser ut i samhället, för det är ju det allt handlar om.
  Sjukvården, i den ingår också BB. Big Agro och Big Pharma, styr.

 17. 17
  Thomas Jansson säger

  15 Mormor

  ”Och klart att män får uttala sej om kvinnosaker men kvinnorna i fråga har väl rätt att uttrycka sin mening om dessa uttalanden?”

  Självklart – men ofta är kommentarerna från er kvinnor helt utan sakligt innehåll,,,,

  Man kan ha oändligt mycket åsikter om hur landets gemensamma intressen hanteras just nu men det är knappast något som kan avhandlas i den här bloggen – staten prioriterar allt annat än sina egna medborgares intressen just nu men folk börjar vakna upp från sitt sovande tillstånd, men det går sakta,,,,

 18. 18

  Jag har en gedigen vårdutbildning så jag är väl insatt i frågan ifrån den synvinkeln – men jag vill ändå påpeka att män bör träda varsamt ifråga om graviditet o förlossningsfrågor. Jag säger inte alls att ni har fel ifråga om metabol sjuklighet och hur den påverkar människor i olika skeden. – Vad som vore välkommet är om män stöttar kvinnor när de begär bättre förlossningsvård och lyssnar in kvinnors egna önskemål. Tack till mormor som begriper min kommentar. Jag har väl inget emot att män uttalar sig men det var kanske extremt länge sedan man fick sina egna barn, världen ändrar sig och jag tycker att den förlossningsvård vi nu har är undermålig och verkligen behöver förbättras för kvinnorna och barnens hälsa.

 19. 19
  Mormor säger

  Kicki…bravissima!! Och även för männens ju… Finns det något viktigare än en barnafödsel? Pojke eller flicka…lika viktiga…
  Thomas, har du aldrig fött barn så verkade kanske min kommentar utan sakligt innehåll, men jag kan försäkra att det inte överensstämmer med verkligheten…

 20. 20
  Caroline säger

  10 mil mellan Ånge och Sundsvall är inte jämförbart med 10 mil mellan Sollefteå/Örnsköldsvik eller Sollefteå/Sundsvall. Vägstandarden och underhållet (både vinter och i allmänhet) är helt annorlunda utefter en Europaväg (mindre än en mil efter riksväg) jämfört med ”bara” riksväg vart du än åker från Sollefteå!
  Dessutom var Sollefteå det BB i landet som hade näst högst rankning i en undersökning som presenterades två veckor innan nedläggningen:

  Ett antal medicinska specialiteter granskas i rankingen däribland förlossning. Som mått på kvalité i just förlossningsvården används dels antalet kejsarsnitt bland förstföderskor dels allvarliga bristningar vid förlossning.

  Vid förlossningen i Sollefteå är det 7,3 procent av förstföderskorna som förlöses med kejsarsnitt. Det är det tredje bästa resultatet av 43 sjukhus. (Medianvärde – 11,5 procent) (Länssjukhuset Sundsvall Härnösand – 13,4 procent och plats 31) (Örnsköldsviks sjukhus- 10,6 procent och plats 19)

  När det gäller allvarliga bristningar har Sollefteå bäst resultat i landet. Enligt rankingen drabbas 0,9 procent av kvinnorna som förlösts i Sollefteå av allvarliga bristningar. (Medianvärd 2,9 procent.) (Länssjukhuset Sundsvall Härnösand- 3,4 procent och plats 33) (Örnsköldsviks sjukhus – 3,2 procent och plats 24)

  Uppgifterna bygger bland annat på Sveriges kommuner och landstings Öppna jämförelser från 2015.

 21. 21
  Göran Sjöberg säger

  ”När det gäller allvarliga bristningar har Sollefteå bäst resultat i landet. Enligt rankingen drabbas 0,9 procent av kvinnorna som förlösts i Sollefteå av allvarliga bristningar. (Medianvärd 2,9 procent.) (Länssjukhuset Sundsvall Härnösand- 3,4 procent och plats 33) (Örnsköldsviks sjukhus – 3,2 procent och plats 24)”

  Men vad beror nu detta på?

  Är barnen mindre och kvinnorna mindre överviktiga i Sollefteå? Det tycker jag själv skulle vara en intressant frågeställning att diskutera i sammanhanget

 22. 22
  Sávoi säger

  Här finns en massa intressant information om barnafödande, men nog tror jag att kvinnors vikt har stor betydelse och då är vi åter inne på maten vi äter … och då kanske också på frågor om de mikroorganismer som vi till stor del består av.

 23. 23
  Sávoi säger

  Här finns en massa intressant information om barnafödande, men nog tror jag att kvinnors vikt har stor betydelse och då är vi åter inne på maten vi äter … och då kanske också på frågor om de mikroorganismer som vi till stor del består av.

  https://www.barnsidan.se/forlossning/efter-forlossningen.htm

  Det finns också en intressant video att se ”Microbirth” heter den.

 24. 24
  Thomas Jansson säger

  Detta är ju ett gammalt problem med att bo i Norrland – får man en allvarlig hjärtinfarkt i Arjeplog eller liknande platser långt ifrån ett sjukhus så dör man sannolikt.

  Å andra sidan tycker jag att miljön där skulle förorsaka färre hjärtinfarkter än att bo i Stockholm vilket sannolikt inte är fallet om man tittar på de socioekonomiska faktorerna.

  När det gäller BB så tycker jag att man gott kan se till att få skapliga patienthotell i anslutning till de större sjukhusen. Man får väl satsa en del av de inbesparade slantarna på att se till att det går värdigt till?

 25. 25
  Thomas Jansson säger

  #21 Göran

  ”Är barnen mindre och kvinnorna mindre överviktiga i Sollefteå? Det tycker jag själv skulle vara en intressant frågeställning att diskutera i sammanhanget”

  Detta spår är värt att kolla upp, spontant gissar jag på att det är värst i de större städerna,,,,

 26. 26

  Kvinnosjukvården o förlossningssjukvården samt barnsjukvården är inte heller så lysande i stockholmsområdet. Det finns stora förbättringar att göra även där.

 27. 27

  Göran. Det tycks som du tror att bristningar vid förlossningar beror på övervikt? Berätta hur du har kunskap om något sådant. – Det finns andra mycket betydelsefulla parametrar, personalens utbildning, rutiner som följs till punkt och pricka. Hur många barnaföderskor varje barnmorska måste hjälpa samtidigt, hur snart en kvinna tas emot på förlossningen, hur länge man får stanna kvar efter förlossningen så att man upptäcker problem och inte hittar dem mycket långt efter förlossningen.
  Jag tycker fortfarande att flera herrar är ute på hal is med sitt tyckande.
  Hur många egna förlossningar har ni upplevt där ni själva tryckt ur er ett barn?

 28. 28
  Thomas Jansson säger

  #27 Ska man komma någonstans med ökad förståelse och kunskap måste man få fråga.

  Att då komma med beskyllningar att vi är ”ute på hal is” tycker jag är en dålig ansats för att komma vidare – vore det inte bättre att försöka få upp kunskapsnivån istället?

  Både jag och Göran är tekniker och eftersom stora mammor oftast får stora barn (med undantag för rökare vilket ju som bekant håller ned vikten på den lille) så är det ju ett logiskt antagande att de i större utsträckning drabbas av komplikationer – vilket de faktiskt också gör.

  Att det sedan är många andra faktorer som spelar in är självklart eftersom variationerna m a p bristningar är så stora från BB till BB.

 29. 29
  Göran Sjöberg säger

  Kicki,

  Ärligt talat är jag intresserad av sambandet mellan kost och hälsa och vill gärna, som man, vara med och diskutera detta även i dessa kvinnofrågor. Alla fakta är då välkomna och för mig grunden i en bra diskussion och antagonism mellan könen tror jag inte är någon bra diskussionsgrund.

  Efter ett fyrtioårigt harmoniskt äktenskap (med Sávoi) tror jag själv att män och kvinnor kan fungera ihop som goda livskamrater och även ha en intellektuell gemenskap.

 30. 30
  Thomas Jansson säger

  Här Göran finns lite att läsa på – jag tycker att detta med mödrarnas tillstånd är mycket intressant av den enkla orsaken att det är ju sannolikt där som förutsättningarna till största delen formas för den lille,,,

  Länk till den alltid lika intressanta Ann Fernholm:

  https://annfernholm.se/2017/02/14/fetma-under-graviditeten-varfor-pratar-vi-inte-mer-om-riskerna/

 31. 31
  Göran Sjöberg säger

  Thomas,

  Tack för länken – den tillför verkligen något i denna debatt!

  Ann Fernholm är väl inte heller någon manlig individ 🙂

  Jag vet inte vad Kicki säger om detta?

 32. 32
  Thomas Jansson säger

  Här hittade jag en hel del information av intresse:

  https://www.rikshandboken-bhv.se

 33. 33
  Lasse P säger

  Jag tycker det nog jävli..att gå på muggen och dumpa en tvåa när man hård i magen så vad kvinnor kan få genomlida vid en födsel vågar jag inte ens tänka på, så låt kvinnorna vara experter på sitt.
  Jag har inte en susning varför naturen gav kvinnorna egenskapen ”avelsdjur” men den kunde väl gjort det mindre smärtfyllt och jag tror inte någon man kan föreställa sig hur det kan vara.

 34. 34
  Elisabeth G säger

  # 33

  Bara för att man är den som föder barnet är man inte expert på hur man får en så bra förlossning som möjligt. Och när det nu är så att moderns vikt har betydelse samt att födelsevikten ökar, vilket också har betydelse, är det fullt rimligt att diskutera vilken roll den kolhydratstinna livsstilen spelar i detta.

 35. 35
  Reefer säger

  Som Annika skrev så är det inte rimligt att hålla igång en dyr verksamhet som BB på en liten ort med så få förlossningar. Väldigt synd att media så ensidigt rapporterar om det här, vinklingen är ”arga mammor” som ockuperar lokalerna i Sollefteå. Ingen ställer relevanta frågor om det rimliga att bor man på en liten ort så kan man faktiskt inte förvänta sig att ha storstadsstandrad på vården eller att övriga Sverige ska bidra med skattepengar till en verksamhet som går med underskott.

 36. 36
  Mormor säger

  Moderator…igen?? För lite ironi?? Har inte förolämpat någon…!?
  Men det är rimligt att vi ska bidra med skattepengar till uppförandet av storslagna magnifika sjukhus, installerande av svindyra laboratorier och underhåll av ”stjärnkirurger” som utan kontroll kan utföra de mest oetiska operationer man kan tänka sej….plus att vi ska betala för en sjukvård som kostar skjortan pga felaktiga och ovetenskapliga terapier…??
  Är det hela inte en fråga om korrekta val för det allmännas bästa??
  Vi hade t ex en alldeles utmärkt BB-avdelning på Bollnäs sjukhus, som prisades av alla….nerlagd, för den var gubevars inte lönande….nu begär ingen ett BB med storstadsstandard runt hörnet, men ett minimum av välfärdssverige vill även vi,som bor på landet, ha…även om det inte lönar sej just för ögonblicket, men säkerligen skulle det göra det i det långa loppet!?

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  36 Mormor
  Om man som du skriver en kommentar om att vi ska lägga ner hela Norrland, och det är ironi, så bör man nog skriva att det är ironi. Det kan finnas folk som inte förstår att det är ironi, utan tror att man menar allvar, och då blir det en olycklig serie av kommentarer som följer.

 38. 38
  Olle Holmqvist säger

  En läkare sa på RingP1 att flera mindre sjukhus inte alls var dyrare än stordrift, utan att det handlade om MAKT.

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  38 Olle Holmqvist
  Det är klart att det skulle gå att ha flera små sjukhus med låg standard i ett landsting, med bibehållen budget. Men problemet är att befolkningen vill ha tillgång till nya tekniker, med avancerad cancerbehandling, undersökningsmetoder och andra dyra medicinska landvinningar. Och det går inte att kombinera med många små sjukhus.
  Man försöker nu att ha länskliniker i Västernorrland, men det är stora problem iom att klinikcheferna får ägna mycket arbetstid åt resor mellan städerna. Och ändå är det problem med att alla är missnöjda eftersom cheferna inte är närvarande den mesta tiden. Cheferna är inte heller glada åt situationen. Det är svårt att veta hur man ska göra för att det ska bli bra för alla.

 40. 40

  Hur klarar Norge av att ha bättre sjukvård på landsbygden än vi svenskar tydligen mäktar med?? Har någon kännedom om hur man gör där?

 41. 41
  I Like Neil Young säger

  #38

  Jag håller nog med dig.
  Och jag kan inte se varför man inte skulle kunna lägga om verksamheter så att man har enheter med lite lägre standard på landsbygden men som ändå klarar det basala. Det är inte raketforskning vi talar om, det är barnafödsel. Nåt som sker i tält på tundran t.ex. Jag antar att vi i Sverige inte klarar av att organisera sjukvård på ett adekvat sätt.

  Vi kan ta som exempel undersköterskelöner och det som förr kallades hemsamarit och ålderdomshem. Nåt som är mera misskött än det idag, har jag svårt att tänka mig. Systemfel är väl bara förnamnet.

 42. 42
  Mormor säger

  37 Annika Dahlqvist
  Tack för förklaring….även för förra gången….tyckte dock det var så självklart båda gångerna, men överskattar kanske mina landsmäns kapacitet att förstå?? Ska absolut förtydliga om det blir nån mer spydighet….
  För övrigt håller jag med kommentaren 41… Sverige borde kunna bättre!!
  Utan landsbygd, ingen mat…borde vara en prioritet? Lönar sej i längden…

 43. 43

  En gång i tiden fanns det ”sjukstugor”, hade inte de enklare akutsjukvård och något litet antal vårdplatser för inneliggande patienter och även okomplicerade förlossningar med förlossningsplatser?
  Att föda barn är inte sjukvård – men blir det komplikationer – oftast ovanligt – så k a n det leda till sjukvård.

 44. 44
  Mormor säger

  Har en känsla av att det ofta blir mer komplikationer än man tror?! Två förstfödingar i min lilla by bara sista året höll på att stryka med för lång resa till närmaste sjukhus, ingen av dom var överviktig eller hade problem innan… hur kan man förutse sånt?? Den ena sa att hon kommer aldrig mer att föda barn…..och den andra antagligen också…!?
  Kicki, tack för länken om ”saveourbones”…när du ändå är på tråden…skulle vilja tipsa Bokmal om den, men hittar inte tillbaka till den tråden…är intressant!

 45. 45

  Mormor – tyvärr hittar jag inte just den länken. Men lägger in en annan som varnar för de ”hjälpämnen” som mediciner innehåller och som kan vara toxiska. – Men man kommer ändå till Saveourbones och kan nog söka information om frågor relaterade till benskörhet. Hoppas det är till någon hjälp! https://saveourbones.com/not-so-inactive-ingredients-in-drugs-are-doing-more-harm-than-good/. Är man intresserad kan man nog anmäla sig till Nyhets-mailen man skickar ut.

 46. 46

  Tittade litet extra på ”saveourbones” sida – upptill finns en liten meny – om man öppnar den så hittar man – Articles – en lång lista på artiklar man skrivit. Du kan kanske hittar vad du letar efter om du tittar där – lycka till!

 47. 47

  Till andra på tråden – ursäkta sidospåret om saveourbones!

 48. 48

  Här är litet info om hur sjukvård kan bedrivas i glesbygd!
  https://www.vardfokus.se/tidningen/2013/nr-5-2013-5/specialister-pa-glesbygd/

 49. 49
  Thomas Jansson säger
 50. 50
  Annika Dahlqvist säger

  50 Linnéa
  Förlossningsvården i Sverige är inte en fråga för LCHF. Jag skrev också ’OT’ i rubriken.
  Som bloggare måste man ha rätt att skriva personligt färgade inlägg ibland.

 51. 51
  Jenny säger

  #35
  Refeer
  Sollefteå BB gick inte med underskott som du påstår. Alltså behövde inte andra betala skatt för att hålla en icke lönsam förlossning igång.
  De höll budgeten och hade god statistik och har fått beröm för sina resultat.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa