PriusHealth Verktyg för att hantera Diabetes typ2

Jag fick ett mail från P-J som ville uppmärksamma mig på ett arbete som pågår på Lunds Universitet:

Verktyget PriusHealth utvecklas i en forskningssatsning vid Lunds Universitet för att öka patienters inflytande och möjligheter att bättre hantera typ 2-diabetes.”

https://www.diabetesstudie.se/

Sen följer Praktiska tips om kosten. Råden baseras på Livsmedelsverkets kostrekommendationer. Livsmedelsverket har ju redan för flera år sedan deklarerat att deras kostråd enbart är ämnade för friska. Kost vid sjukdom ansvarar Socialstyrelsen för. Socialstyrelsen har givit ut rekommendationer där de ger diabetikerna 4 olika alternativa dieter, varav lågkolhydratkost är en. Varför ger Lunds universitet ut ett verktyg med enbart Livsmedelsverkets kolhydratrika kostråd? Det är ju på gränsen till kriminellt.

Ur Verktyget:

Praktiska tips om kosten

För att ytterligare hjälpa dig att i små steg finna de hälsosamma vanor som passar dig så har vi sammanställt några konkreta tips. Dessa baseras på Livsmedelsverkets rekommendationer.1

 Mycket följer du säkert redan. Men vi blir aldrig färdiga med vår hälsa och det är viktigt att fundera på om det är något av detta som är angeläget för dig att fokusera ännu mer på. Som alltid på verktyget så handlar det mer om att inspirera din nästa fråga och hitta ditt personliga sätt än om att ge dig en färdig lista att slaviskt följa.

 

 1. Försumma inte baljväxter som bönor, ärter och linser. De är en nyttig bas för många rätter men är lite bortglömda i dagens kost.
 2. Ha gärna frysta grönsaker hemma.De är lika nyttiga som färska. I synnerhet färska bär som lingon och blåbär är perfekta att frysa in och ha under vintern. Det är dock mycket nyttigare att äta bären som de är än att göra sockrad sylt av dem.

 

 1. Att fisk och skaldjur är nyttigtär allmänt känt. För att öka intaget kan du prova nya former. Ha fisk eller skaldjur på smörgåsen, prova fiskburgare eller att ha mer fisk i soppor och grytor.
 2. Byt till fullkornsbröd. Knäckebröd är utmärkt eftersom det ofta innehåller 100% fullkorn. Se dock upp med mörkt bröd och kolla att den mörka färgen inte beror på att man hällt i sirap. Sirap får blodsockret att rusa i höjden.
 3. Välj ris, pasta och couscous med fullkorn. Mathavre och matkorn är andra fullkornsalternativ.

 

 1. Byt ut delar av vetemjölet mot grahamsmjöl eller annat fullkornsmjöl om du gör pajdeg, pannkakor eller pizza. Det är extra viktigt med fiberrika kolhydrater i stället för ”snabba” kolhydrater då man har diabetes. Fullkorn ger också långvarig mättnad och underlättar att hålla vikten. Fullkorn innehåller dessutom järn, folat, antioxidanter och andra skyddande ämnen.
 2. Det pågår heta debatter om huruvida man ska äta kolhydrater eller fett. Men det viktigaste är inte den exakta fördelningen mellan kolhydrater och fett utan sammansättningen av fettet. I en stor studie där personer bytte kolhydrater mot fett var risken för hjärtkärlsjukdom, dödlighet och cancer högre hos de som ersatte en del av kolhydratintaget med mättat animaliskt fett jämfört med de som åt vegetabiliskt fett.2

Smör, grädde och kokosfett innehåller mycket mättat fett, vilket är skadligt. Stek därför hellre i olja. Rapsolja innehåller även den nyttiga fettsyran omega-3. För att få mer vegetabiliska fetter är nötter och frön bra alternativ. Det är alltså stor skillnad på fett och fett.

 

 1. Mager ostinnehåller lika mycket näring som fet, mindre mättat fett och färre kalorier. Studier visar att hårdostar generellt är nyttigare än mjukostar.
 2. Prova andra baser för din sås, till exempel tomatsalsa med vitlök eller spännande örter istället för den traditionella gräddsåsen. Eller skippa såsen helt och låt den underliggande maten komma till sin rätt.
 3. Charkprodukter innehåller ofta mycket salt och mättat fett. Att dra ner på chark minskar därför risken för hjärt- och kärlsjukdom.
 4. Mindre saltintag i befolkningen skulle minska hjärtinfarkt och stroke avsevärt.Smaklökarna vänjer sig vid salt och genom att minska intaget långsamt så anpassar man sig lättare till mindre salt. Prova att använda färska örter i stället för salt. Ställ inte alltid fram salt på bordet. Ibland saltar man då bara av gammal vana.
 5. Det finns mycket dolt sockeri smaksatt yoghurt, söta flingor, fruktkrämer, soppor och bröd. Ät gärna surdegsbröd eller annat bröd utan tillsatt socker.
 6. Undvik halvfabrikat och färdigrätter.De innehåller ofta stora mängder mättat fett och dolt socker.

Referenser:
1.Livsmedelsverket. Hitta ditt sätt.
2. Schwab, U., et al., Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type-2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic review. Food Nutr. Res 2014;58.

 

Min kommentar: De hänvisar alltså till en sammanställning av Ursula Schwab m fl, som är mycket ensidig och för fram åsikten att omättat fett är bättre än mättat. De undviker alla studier och sammanställningar som har visat att mättat fett är minst lika bra för hälsan som omättat.

 

Comments

 1. 1
  Henrik säger

  Jag reagerade genast när jag såg namnet Ursula Schwab i referenserna. Ursula Schwab är en mycket omstridd person i Finland, ungefär som Mai-Lis Hellenius i Sverige. Medan Mai-Lis går läkemedelsindustrins intressen så går Ursula livsmedelsindustrins intressen. Ursula är till utbildningen agronom och utsågs av agronomförbundet till Årets Påverkare för sina insatser att påverka ”en hälsosam livsstil”. Docenten och näringsterapeuten Ursula Schwab har också fått professorstitel i näringsterapi vid Östra Finlands Universitet i Kuopio. Finländarna (också journalisterna) är ett auktoritetstroende folk, så i debatten om närings- och kostfrågor står Ursulas åsikter högt i kurs.

 2. 2
  Thomas Jansson säger

  De här figurerna vet ju om att LCHF fungerar och därmed så skulle merparten av all forskning man utför vara totalt onödig.

  Detta att luras utan att ljuga är ju en specialitet som är kostskojarnas främsta kännetecken,,,

 3. 3

  De har endast 3 av 13 rätt, vilket är en helt upprörande okunnighet.

  Tydligen så flockas alla mindre begåvade människor till nutritionism som har blivit en form av modern religion.

 4. 4
  Hanveden säger

  Det är väl bara att ta reda på vilka som står för forskningsmedlen till forskningssatsningen…
  Sedan är det bara att följa pengarna bakåt precis som vanligt!

  ”NovoNordisk Foundation” är enligt länken till Lunds Universitet med: https://www.ludc.med.lu.se/research-units/translational-diabetes-research/group-members/anders-rosengren-principal-investigator/

  mLCHFh B-) .

 5. 5
  Erling säger

  Peter M Nilsson börjar svikta i övertygelsen om att mättat fett skulle vara ohälsosamt. Pratar dom inte med varandra på kafferasten på Lunds universitet?

 6. 6
  Hanveden säger
 7. 7
  Mormor säger

  Helt enkelt ett otroligt svammel….
  Fullkornsalternativ är ju alltid kolhydrater i alla fall, även om det tar lite längre tid att spjälka dom…
  Och att omättat fett är nyttigare än mättat har dom enligt mej fått om bakfoten…..om det omättade fettet ska kunna komma in och oxideras genom den abituella beta-oxidations cykeln, behövs det bestämda enzymer som isomerasi o epimerasi, som strukturerar om det omättade till mättat….
  Man förstår inte var farligheten kommer in i bilden nånstans, kan ingen av dom här experterna förklara hur det skulle gå till på ett lite djupare perspektiv? Utan att använda sej av meta-analyser och dylikt, som vi vet för det mesta är subjektivt utförda och tolkade…
  Sen säja att man ska hellre steka i olja låter helt på tok…..om man vet att all flytande olja har dubbel-bindningar och även om det skulle röra sej om en monounsaturated olja som t ex olivolja, så förstörs i vilket fall som helst dubbel-bindningen (i och med att den från cis kan övergå till trans…) och medverkar antagligen till en inflammation nånstans, eftersom kroppen inte känner igen den nya molekylen utan betraktar den som främmande och går på den med immun-försvaret…
  Men äta bröd utan tillsatt socker var ju ett bra råd! Om man nu måste äta bröd?
  Och att ett sånt här ”verktyg” skulle kunna åstadkomma en förbättring av diabetes-sjukdomar verkar osannolikt, skulle räcka med om alla sjuka, både ettor och tvåor, fick tipset att läsa Jörgen Vesti Nielsens strålande inlägg ovan……och så har vi ju också professor Roger Ungers utsökta video om insulin och glukagon, som klargör en del olika nya aspekter….
  Än så länge, som Pingo säjer ovan, verkar alltså okunnigheten om fenomenet diabetes från våra vårdgivande instanser att vara upprörande och forskningen otillräcklig, sett från en vetenskaplig synpunkt…

 8. 8

  Om man har nått en viss position (t.ex. fått en professorstjänst) verkar man kunna kläcka ur sig vilka dumheter som helst – med krav att bli tagen på allvar. Som av en händelse associerar jag till denna länk: https://www.svaradoktorn.se/427029039/4614923/posting/information-om-livsmedelsverket

 9. 9
  Göran Sjöberg säger

  Hanveden #7

  Intressant att detta välinformerade inslag hos Kostdoktorn var från 2010. Inte verkar etablissemanget ha påverkats speciellt mycket på sju år.

  Det är nog så att viljan till vetenskap i kostfrågan helt enkelt saknas.

 10. 10
  LCHF-Bengt säger

  Diabetes typ 2 måste vara den enklaste sjukdomen i världen att hålla på avstånd. Blodsockermätare och lite gogglande om matvarors kolhydrat och stärkelseinnehåll. Själv kan jag inte begripa varför folk inte läser på om sin sjukdom, själv önskar jag att jag hade diabetes istället på en nervsjukdom. I mitt fall finns ytterst lite information, och den informationen säger bara att problemet bara förvärras med tiden. Nu har det problemet inte förvärrats av 6,5 års lchf-ätande, men jag vet inte hur jag ska gå vidare? finns kanske någon på denna blogg som kämpar med nervsjukdomar som kanske hittat en väg för att reparera dessa?

 11. 11

  #8

  Vi ska nog vara tacksamma över enkelomättade fettsyror. Vi tillverkar själva en avsevärd mängd mättad 16 kols palmitinsyra med en smältpunkt runt 63 C. Sedan kan vi desaturera en del av detta till enkelomättad fettsyra med smältpunkt strax under 0 C Skulle inte det ske i tillräcklig omfattning skulle vi istället behöva öka andelen fleromättade fettsyror för att alls kunna röra oss.

  Och de är långt känsligare för härskning. Minns att linolja, en av de vi äter, är så oxidationsbenägen att den kan självantända tillsammans med trassel.

 12. 12
  Mormor säger

  Erik, absolut…..man ska helst inte upphetta dom bara, inte för inte står det på flaskorna med olio extra vergine di oliva att den är ”estratto a freddo” och dessutom att den ska förvaras ”al riparo della luce e fonti di calore”…och kroppen kan alltså också tillverka den själv, om i behov, vilket den inte kan med de två essentiella fettsyrorna, linoleic acid (w6) med 2 dubbelbindningar och alpha-linolenic acid (w3) med 3 dubbelbindningar, vilka vi alltså måste få i oss med dieten, dock i rätt proportion….och, som du så riktigt säjer, är hyperkänsliga för ljus, luft och värme, förstörs lätt…!! Inte bra….

 13. 13
  Bengt Nilsson säger

  Annika: Du skriver ”4 olika alternativa dieter”, men det är hela 5 olika i Socialstyrelsens PDF:
  Traditionell diabeteskost
  Måttlig lågkolhydratkost
  Medelhavskost
  Traditionell diabeteskost med lågt GI
  Extrem lågkolhydratkost

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  13 Bengt Nilsson
  Fast man kan ju inte direkt säga att Soc rekommenderar den strikta lågkolhydratkosten.

 15. 15
  Bengt Nilsson säger

  Annika: Din länk till Lunds Universitet leder till Anders Rosengren och naturligtvis skickade jag ett mail till honom med hänvisning till din blogg och fick ett snabbt svar:

  Hej Bengt,
  Trevligt att det väcker reaktioner – det är bra att det finns ett engagemang för hälsofrågor. Texten som är citerad i bloggen visar en liten del av allt innehåll på verktyget och det blir ungefär som att klippa ut en sida ur en bok och tro att det representerar hela innehållet. På andra sidor skriver vi om de andra av socialstyrelsen rekommenderade dieterna och också att mättat fett inte är så farligt som man tidigare trott. Vi följer forskningen noggrant och uppdaterar fortlöpande baserat på metaanalyser och myndigheternas officiella kostråd.
  Bästa hälsningar
  Anders

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  5 Erling
  Det var redan 2010 som Peter M Nilsson sa ifrån att mättat fett inte är farligt:
  ”Därmed måste man sätta punkt…”, som Hanveden påpekade.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa