Blir man tjock av att äta extra fett?

Jason Fung skriver hos Kostdoktorn.
Som jag uppfattar det är överviktiga människor (oftast?) både insulinresistenta och leptinresistenta. När de äter mycket fett så lagras överskottet in direkt i fettcellerna, och då går de inte ner i vikt. Jag tror att detta gäller för många överviktiga, och de bör då inte äta mycket fett. De kan snarare äta ’lagom’ av riktig mat, LCHF. Hur mycket detta ’lagom’ är får var och en prova sig fram till. Det är risk att man måste stå ut med vissa hungerkänslor om man vill gå ner i vikt, men vid LCHF-kost brukar dessa hungerkänslor vara lätt uthärdliga och gå fort över. Ett bra tips är periodisk fasta. Fasta är oöverträffat som viktnedgångsmetod.
Synpunkter?

 

Comments

 1. 1

  Försökte äta lagom av vanlig mat ett tag efter många år med LCHF. Det gick inte bra. Ledde till magsår och skyhögt blodtryck. Jag går inte ner i vikt längre men äter LCHF för hälsan. Det är möjligt att det som Jason Fung säger kan passa vissa men i så fall bör han visa seriös forskning på det.

 2. 2
  Ethel Loberg säger

  Ja det här verkade lite nytt från allt vi tidigare har lärt inom LCHF-läran. En överviktig som vill förändra matintag för att gå ner i vikt ska inte bara ta bort snabba kolhydrater utan även avstå fett. Återstår då fasta i perioder och därefter strikt LCHF, om jag fatta detta korrekt.

  Hjälp.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Jag menar bara att den som är överviktig ska äta LCHF, och får anpassa matmängden efter behovet av viktnedgång. Den ska förstås äta hög fettandel av den mat den äter, men inga enormt stora mängder fett.

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Det brukar lösa sig själv då man blir proppmätt och illamående om man överäter fett?

  Men jag tror mycket på periodisk fasta – sedan drygt 2 veckor äter jag med få undantag 1 gång per dag och det fungerar hur bra som helst.

  – 5 kg
  – blodtrycket ner nästan 20 mmHg
  – minsta värde på bs 4,5 mmol/mol

  Ska tilläggas att jag går knappt 4 km dagligen och att jag startade efter en lång tids stillasittande med mycket jobb. Dessutom bröt jag av lillfingret före jul och blev ännu mera orörlig.

  Blodtrycket vet jag sedan tidigare att det sänks kraftigt av någon slags motion, däremot var det lägsta blodsockret som mättes upp kl 17 en överraskning.

  Kommer,definitivt att fortsätta så här, inte minst för att det är så bekvämt. Äter på en lunchrestaurang och väljer mera grönsaker istället för potatis. Ofta fisk – blir intressant att se hur det kommer att påverka fettlevern på sikt,,,,

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Thomas Jansson
  ”Det brukar lösa sig själv då man blir proppmätt och illamående om man överäter fett”
  Det brukar låta så från de som inte har problem med vikten. Men om jag konsekvent skulle äta tills jag blev ’proppmätt och illamående’, eller ens så mycket jag har lust med, skulle jag bli stor som ett hus. Därför måste jag bestämma mig för hur mycket jag ska äta varje måltid, och nöja mig med det, och inte ta om. Det brukar gå bra. Jag blir nöjd och mår bra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa