Ögontrycksmätning hos optiker

Glaukom – Grön starr – är en vanlig sjukdom hos äldre. Den drabbar ca 5% av personer över 70 år, vanligare ju äldre. Glaukom karaktäriseras av förhöjt tryck i ögat. Det höga trycket skadar synnerven så att synen skadas. I första hand är det det perifera synfältet som försvinner. Man kan även få glaukom utan förhöjt ögontryck, även om det är ovanligt.
Orsaken är okänd, men det är troligen en cirkulationsstörning i ögat. Vi har en stark misstanke att det metabola syndromet ökar risken för glaukom.
Ärftlig benägenhet finns men är inte obligat. Det är lämpligt att syskon och barn till glaukomiker kollar sina ögontryck regelbundet. Hur ofta vet jag inte att det rekommenderas. Årligen, vid ålder över 60-70?

Den vanligaste behandlingen är medicinering i form av ögondroppar som minskar ögontrycket. Räcker inte detta för att sänka trycket kan man operera.

Sjukdomen kan vara symtomlös länge, och synskadan ett faktum innan det upptäcks, varför det kan vara lämpligt att kolla sina ögontryck ibland. Det går oftast inte att få det gjort hos ögonläkare. De är alldeles för få för behovet av ögonsjukvård, och har fullt upp med att behandla de redan konstaterat sjuka. Vissa familjeläkare är bra på att ta ögontryck, men alla är inte det.
Däremot är alla (?) optiker idag bra på att kolla ögontryck. De använder en tryckpuffsapparat, som de kan avläsa trycket med.

Så det är bara att beställa tid hos optiker för synundersökning med tryckmätning. Det kostar en slant, men det är väl värt om det kan hjälpa att bevara synen.

 

Comments

 1. 1
  Solidag säger

  Tack snälla för informationen

 2. 2
  Magnus säger

  Att kolla ögontrycket från 40 års ålder är bra om man har syskon/förälder med glaukom sa en ögonläkare till mig.

 3. 3
  Göran Sjöberg säger

  Vi har idag fått ett kvitto på att strikt LCHF kan få glaukom att gå tillbaka. Min fru hade förlorat mörkersynen och var diagnostiserad med glaukom och fått ögondroppar utskrivna för detta. Då insåg vi också att hon befann sig i ett sent skede av diabetes med nervskador i fingrarna (perifer neuropati).

  Allt detta har gått tillbaka! Redan efter ett år hade mörkersynen återvänt och smärtorna i fingertopparna är nu helt borta.

  Hos vår optiker mätte vi nyligen inte bara trycken i våra ögon utan de fotograferade också våra ögonbottnar – allt var perfekt! Dessa undersökningar var dessutom helt gratis.

  Hos tandläkaren får vi också bara beröm idag men tidigare gjorde han stora förtjänster på oss båda två.

  Det blir bara bättre och bättre – strikt LCHF lönar sig!

 4. 4
  Lars Pekkala säger

  Ett halvår före jag lade om till LCHF hade jag fått mörka fläckar på mina ögonbottnar som enligt läkaren berodde på diabetesen, 4 månader efter var fläckarna borta + att synskärpan hade blivit bättre, detta var 2006 och har inte behövt ändra på glasögonen sedan dess.

 5. 5

  Fantastiskt Göran och Lars! Hoppas gemene man hittar ut ur den epidemiologiska labyrinten snart…

 6. 6

  Min optiker mäter alltid trycket. Det kostar inget extra utan ingår i den vanliga synundersökningen.

 7. 7
  Mormor säger

  Jag har faktiskt alltid hört att det är högt blodsocker som är boven…i och med att socker drar åt sej vätska!?

 8. 8
  Ethel Loberg säger

  Göran Sjöberg säger:

  ”Det blir bara bättre och bättre – strikt LCHF lönar sig!”

  Jag brukar säga att såna som oss får man slå ihjäl för att bli av med nån gång.

 9. 9
  Göran Sjöberg säger

  Ethel,

  Alla ”martyrer” tenderar till att öka anhängarskaran 🙂

 10. 10
  Göran Sjöberg säger

  Det slår mig dessutom nu att själva idén att ändra kosten för att angripa själva orsakerna till glaukom bara inte finns med ”på kartan” i den ”evidensbaserade medicinen”. Här är det ögondroppar och operationer som gäller!

 11. 11

  På en golfrunda för åtta år sedan började plötsligt alla bollar rulla rätt och ner i koppen. Efter en stund upptäckte jag att jag var helt blind på ett öga vilket jag berättade för mina kompisar. ”Jag måste omedelbart åka till sjukhuset” sa jag. ”Nej, för allt i världen åk inte dit, du har aldrig spelat bättre” blev svaret.

  Jag fick behandling och de akuta besväran försvann. Jag fick veta att jag hade glaukom som skulle vara livsvarigt med dropp i ögonen morgon och kväll.

  Efter två år tröttnade jag och sa till en läkare att jag skulle göra en test och sluta med dropparna en månad. Det visade sig att jag hade perfekt tryck utan medicin så jag slutade definitivt. Han troddde inte sina ögon. När jag sa att det helt och hållet berodde på min LCHF-kost stängde han sina öron för vidare konversation.

  I förra veckan kollade jag hos en optiker. ”Du har utomordentligt bra tryck” blev utlåtandet. 14 och 17. Testet var gratis. En annan optiker ville ha 200 kr men prutade till 150 när jag gick mot dörren. Testet är ett ögonblicks verk och kostar inget hos de flesta.

  Jag vet inget annat svar på detta mirakel. LCHF!

  Golfen då? Nu när jag ser på båda ögonen ser jag koppen ett par decimeter ifrån var den i verkligheten är. Därför missar jag ofta när jag glömmer detta faktum.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa