Alzheimer är oftast en kostrelaterad sjukdom

Inlägg av Lars Bern.
Alzheimer 2.

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  Frankrike har världens mest långlivade invånare i senaste undersökningen slagna endast av Sydkorea. I Frankrike är det i den sydvästra delen (Gascogne) som de friskaste äldsta invånarna finns. Den brittiske kemisten Roger Corder gjorde en omfattande undersökning av de äldsta i Gascogne som bor i distriktet Madiran. Han förklarar deras goda hälsa och rekordlånga liv med att invånarna dagligen och livet igenom dricker det lokala rödvinet Madiran till varje måltid, ett vin med exceptionellt hög halt av tanniner (Hans resultat i boken The Wine Diet från 2006 är fortfarande inte översatt till svenska men Madiranvinet finns på Systemet)
  Corders resultatet gjorde de mäktiga Bordeaux producenterna så ursinniga att boken inte kunde översättas till franska på flera år.
  Han tror själv att rödvin till maten är bra för hjärtat och hämmar utvecklingen av Alzheimer och diabetes.

  Han missar i mina ögon att kolla upp profilen på måltidskulturen i Madiran – den är tydligt och helt naturlig LCHF !! med en hel del ankfett, olivolja, smör i matlagningen, mycket färska grönsaker från egna täppor, utmärkt gräsbetat kött pinfärska ägg och fågel (anka) plus ostar.
  Om dagligt rödvin om än i små kvantiteter är så oumbärligt som Corder tror kan nog diskuteras. Själv tror jag mer på styrkan i en daglig ofylld bit choklad med 100 procentig kakaohalt dvs helt utan socker, en rejäl knockout till stor elegant bitterhet. Så starka njutningar får sannolikt inte säljas i Sverige antar jag för jag har aldrig sett det vid mina besök i fasterlandet.

 2. 2
  foie gras säger

  PS till mitt tidigare inlägg om den helt naturliga LCHF profilen på måltiderna hos Frankrikes mest långlivade invånare dvs i Madiran.
  Jag vill understryka att samma helt naturliga LCHF-profil är typisk för matkulturen dvs husmanskosten i hela Gascogne, denna den absolut bästa delen i oslagbara hälsolandet Frankrike.
  I Gascogne är invånarna så lyckliga att de aldrig reser nånstans under semestrarna. Det kanske också är en anledning till att de aldrig dör.

 3. 3
  Melker säger

  Å var kan du med ett så smakfullt nick tänkas husera ? 😉

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Melker: Gissar på Perigord, hemlandet till Fois Gras. En fantastisk bilresa jag kan rekommendera är Bergerac till Sarlat. Vägen följer en slingrande flod i en djup vacker dal och ibland skymtar slott igenom träden högre upp på sidorna. Helt delikat Fois Gras finns det gott om både i Bergerac och på restauranger och försäjningsställen på vägen.
  Men kanske även Gascogne har överflöd på dessa varor?
  Annars lär en spansk farmare fått förstapris t.o.m. på en Fransk FoisGras mässa. ”Tillverkad” naturligt av vilda gäss på väg till Afrika om jag inte missförstått helt. Dom landar årligen och får under veckor äta massvis med naturliga, men välvalda, frukter som producerar en ordentlig delikat fettlever på mycket kort tid, avsedd för högoktanigt flygbränsle långt förbi Sahara. En del gäss blir emellertid så tunga att de inte orkar lyfta, och på det viset fick vi Fois Gras, slutar sagan.

 5. 5
  sten bjorsell säger

  Lars Bern skrev bl.a. helt riktigt”…Det är ju inte så att ärftlig Alzheimer ökar….” Dock fortsätter forskningen på fel spår, något som kanske (!) kan stoppas med logik, om det biter.

  För att en ärftlig sjukdom skall öka procentuellt krävs att antalet människor med dessa gener ökar relativt de som inte har de sjukdomsalstrande generna. Eftersom INGET sådant samband någonsin påvisats beträffande Alzheimer’s samtidigt som sjukdomen ökar epidemiskt, föjer att hypotesen att sjukdomen är ärftlig är ogiltig, och därför måste förkastas. Samma gäller flera andra ”förmodligen genetiska” sjukdomar, inklusive cancer, autism och även fetma som ofta tillskrivs ”dåliga gener”, trots att de också ökar procentuellt utan motsvarande befolkningsökningar av det med dessa dåliga gener.
  Förändrad kost och miljö, två variabler som förändrats enormt samtidigt som Alzheimer och cancer ökat kvarstår som möjliga skäl till sjukdomsökningen, när de omöjliga sorterats bort enligt ovan.

  Men att ansvariga forskare fortsätter att leta efter sjukdomsalstrande gener trots att logiken inte stämmer ens från början kan knappast bero på att de är enfaldiga. Däremot är dom säkert influerade av ”ledande forskare” och fortsätter att sprida dessa vansinnigheter utan att tänka efter, eller i stil med ”kejsarens nya kläder”, alltså PK inom sitt fält för att undvika att forskningsanslagen torkar upp. Men den dagen etablissemanget erkänner att gener inte kan ha något att göra med den ökande frekvensen av Alzheimers, cancer, fetma, diabetes, autism m.m. sågar man den gren man sitter på. För då faller ljuset på det man döljer med sin ofta svårförståeliga genkryptik, nämligen kost och miljö. Dagens mirakelmediciner för generas av och påslagning blir då betydligt svårare att sälja eftersom den sannolika rotorsaken då kan åtgärdas, samtidigt som forskningen direkt måste riktas in på de kvarvarande möjligheterna!
  Att en del av oss inte drabbas av de metabola sjukdomarna med samma ”skräpmatsexponering” kan fortfarande vara genetiskt betingat. Hypotesen ovan faller fortfarande.

 6. 6
  Olle Holmqvist säger

  ”För att en ärftlig sjukdom skall öka procentuellt krävs att antalet människor med dessa gener ökar relativt de som inte har de sjukdomsalstrande generna. Eftersom INGET sådant samband någonsin påvisats beträffande Alzheimer’s samtidigt som sjukdomen ökar epidemiskt, ”
  skrev sten b.

  Tycker tvärtom. Aluminium är en misstänkt påskyndare av Alzhheimer, och har kanske ökat med ökad konsumtion av Al-innehållande deodoranter, varvid genetiskt (?) känsliga drabbats.

 7. 7
  Dr. Göran Sjöberg säger

  foie gras, sten b

  Man blir sugen på en ”kulinarisk” resa i södra Frankrike!

  Vi har just fått hem en kokbok ”Frankrikes mästerkockar bjuder till bords, Kött och fågel” från 1997 med fantastiska recept på bland annat kapuner, duvor och lamm. Det vattnas i munnen när man ser alla vackra bilder på de färdiga maträtterna! Så idag satsade vi på ett av lammrecepten med väldigt lyckat resultat.

  Vad som dock är chockerande att läsa är att man i nästan varje recept rekommenderar att man ska ta bort fettet som samlas på ytan i olika steg under tillagningen. Detta stämmer knappast med den ”franska paradoxen” och det trodde jag bara inte vara möjligt att läsa i en bok med recept från franska mästerkockar.

  Där fanns till och med ett recept på ”smördeg” gjord på mjöl och vatten; 1 kg vetemjöl, 100 g smör och 5 dl vatten. Ett recept på ”normal” smördeg som hedrar sitt namn fanns också med; 900 g smör och 300 g vetemjöl. Här kan man tala om paradoxer!

 8. 8
  sten bjorsell säger

  Olle Holmqvist:
  Om Aluminium påskyndar Alzheimer och genetiskt känsliga drabbas ligger den direkta orsaken i den förändrade miljön. Alltså ta bort de nya tillsattserna. På samma sätt är vi alla mer eller mindre genetiskt känsliga för snabba kolhydrater, p.g.a att det var en genetisk fördel att öka vikten under hösten för att få bättre utsikter att klara vintern, på liknande sätt som gäss naturligt bygger upp fettlever och fett för att klara längre flygturer. Ändra kosten och glöm generna. Men genmanipalutörer vill nog helst göra om varenda en av oss som om vi vore sojabönor och motivera det med ”genfel”.

  Jag står alltså fast vid vad jag skrev i #5 ovan:

  ”För att en ärftlig sjukdom skall öka procentuellt krävs att antalet människor med dessa gener ökar relativt de som inte har de sjukdomsalstrande generna. Eftersom INGET sådant samband någonsin påvisats beträffande Alzheimer’s samtidigt som sjukdomen ökar epidemiskt, föjer att hypotesen att sjukdomen är ärftlig är ogiltig, och därför måste förkastas. ”

 9. 9
  Melker säger

  Olle, du skriver inte alls tvärtom, men pekar på en annan tänkbar yttre parameter än Sten.

  Även om den genetiska spridningen inte ökar epidemiskt så kan det vara en annan nyckel. M a o både undvikandet av den utlösande yttre faktorn och ”åtgärdandet” av den svaga genen kan vara två vägar mot samma mål.
  Den som snabbast leder rätt vinner.

 10. 10
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Jag kanske ska tillägga att vi modifierade receptet och stekte lammet (leggryta på klassiskt vis) i ordentligt med ister som sedan fick ingå i den goda såsen och som knappast därför försvann vid diskningen.

 11. 11
  Olle Holmqvist säger

  Kamrater Arbetare !
  Medger att jag uttryckt mig alldeles för kompakt. In der Begrenzung zeigt sich der Meister. Men nån jävla ordning får det vara. Alltså vi ärver varierande grad av genetisk känslighet-mottaglighet för den yttre faktorn. Det är ett samspel. Canadas First Nations drabbades av övervikt och diabetes.
  https://i.cbc.ca/1.1392977.1378970979!/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/16x9_620/afn-620-rtr3cc07-1.jpg
  ”diet was changing and that, while the men were still eating traditional foods on the land, my grandmother was baking with sugar and flour, highly refined introduced foods in town. Both my grandparents developed type 2 diabetes as did other close relatives including my mother.
  https://www.drjaywortman.com/blog/wordpress/about/ mkt läsvärt !

  Ni har rätt, Ökningen kan inte bero på uppkomst genom mutation som ger nya genvarianter
  med direkt penetrans och som sprids..
  ””åtgärdandet” av den svaga genen kan vara två vägar mot samma mål.” Det tror jag däremot mindre på. När naturen ändras, regnskogarna minskar, så öppnar sig savannen som ett dukat bord med massor med mera kött än i djungeln.Vid valet ”anpassa dig eller dö ut” – så dör vi ut,

  Arv/miljö är fel. Det handlar om samspel för de flesta egenskaper. Dock inte blåögdhet som har hög arvbarhet = heretabilitet, men däremot för tyngdlyfteri som har låg =stor modifierbarhet..

 12. 12
  Per Spektiv säger

  foie gras: i sydvästra Frankrike lever man länge. Vi LCHF-are vill gärna tro att det beror den utmärkta kosten. Får jag tillföra ytterligare en parameter: hög radioaktiv bakgrundsstrålning. Där har uppmätts c:a 300 gånger högre joniserande strålning än vad som anses som vara planetens genomsnitt. Värstingen (bästingen) är Ramsar i Iran där man uppmätt 400 gånger högre strålning. Dit skickades medicinska team för att ta prover och diagnostisera oundvikliga sjukdomar och se vad man kunde göra för de stackars människorna. Men oj, provsvaren var utmärkta, människorna var friskare än genomsnittet i Iran. Nu börjar man tro att vårt immunförsvar stimuleras av höga strålningsnivåer. När våra förfäder under årmiljoner levde på Afrikas savanner anpassade evolutionen vårt immunsystem till de då betydligt högre strålningsnivåerna. Så fransoserna nere i sydväst lever i den bästa av världar: kanonkäk och hög bakgrundsstrålning.

 13. 13
  MickeB säger

  Om aluminium är en orsak till alzheimers som många misstänker så kan ju den ökade användning av vacciner med aluminium som sprutas rakt in i blodet ifrågasättas. Vilket också görs av många forskare/läkare. Influnensavaccinerna innehåller ofta thiomersal dvs kvicksilver som konserveringsmedel.

 14. 14

  ”KI-forskarna hoppas att de hittat en helt ny läkemedelsbehandling mot demenssjukdomen Alzheimers.

  Men läkemedelsföretaget Apodemus har hittills hemlighållit resultaten. En behandling mot sjukdomen är värd miljarder.”…

  https://www.expressen.se/nyheter/foretag-hemlighaller-ny-kur-mot-alzheimer/

  (Man kan undra om det är början på läkemedelsreklam, det ska bli efterfrågan!)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa