Periodisk fasta vs kaloribegränsad LCHF

När jag började med LCHF var den mirakulösa effekten för mig beroende av de ingående makronutrienterna. När jag minimerade kolhydraterna och ökade på det naturliga fettet, samt minskade totala matintaget (kaloribegränsning) gick jag ner det jag ville och behövde i vikt, och blev frisk från alla mina krämpor på köpet. Jag har sedan dess, i tolv år, behållit vikt och hälsa på samma sätt utan större problem, förutsatt att jag följer kosten. Jag har inga problem med hunger eller energibrist.

Jason Fung är den främste förespråkaren av periodisk fasta, åtminstone i Kostdoktorns blogg. Nu har han skrivit ett översatt inlägg om periodisk fasta vs kalorirestriktion, där han skriver att periodisk fasta fungerar mycket bra, men att kalorirestriktion misslyckas i nästan 100 %.
Det jag saknar är en distinktion i vad kaloribegränsningen avser beträffande makronutrientsammansättning. Jag håller med om att kaloribegränsning av fettsnål-kolhydratrik kost är dömd att misslyckas, dels pga en oemotståndlig hunger och dels pga brist på essentiella näringsämnen.
Men kaloribegränsad LCHF ger ju ändå alla viktiga näringsämnen, samt att hungern inte blir svårhanterlig.
Ett problem med periodisk fasta är att få den att fungera i en familjesituation. Jag skulle själv tycka att det kändes svårt att låta bli att äta vid måltiderna, när min på gränsen till underviktige man bör äta ordentligt. Risken är att han tycker att han också ska fasta av lojalitet med mig, och då blir han ju ännu magrare. Så därför väljer jag att äta små måltider, och mår alldeles utmärkt av det: ingen hunger, god ork, och håller vikten lagom.

Min nuvarande måltidsordning är att jag äter ’barnportion’ till frukost och lunch, och ’damportion’ till middag.

Jag tycker att var och en måste prova sig fram till vilken matmodell som passar dens mående, viktkontroll, och sociala situation.
Jag tycker inte att man ska utmåla att alla ska äta på precis samma sätt. Hur hälsoeffekten sen blir på lång sikt vet vi alltför lite om, vi får nu framför allt se till hur vi mår på kort sikt.

 

Comments

 1. 1

  Jason’s förklaring till att kalorirestriktion är sämre är att kroppen justerar ned ämnesomsättningen.
  När kalorirestriktionen upphör återstår en lägre ämnesomsättning (JoJo effekten).

  Ämnesomsättningen minskar inte enligt Jason vid kortare fasta (ett par dagar), den kan t.o.m öka enligt. Han brukar referera till studier på detta. Hans föreläsning i Breckenridge och i Vail (förra året) går nog att se på nätet (Breckenridge videor är på gång).

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Michel
  Jag vet att Jason säger detta, men jag förbehåller mig rätten att själv prova ut vad jag mår bäst på, och vad som fungerar i min situation. Jag upplever inte att jag har fått en lägre ämnesomsättning med försämrad ork, lägre kroppstemperatur etc.
  Man kan undra hur en person som har fått en lägre ämnesomsättning av kalorirestriktion och jojo-bantning ska göra för att öka den igen? Det är det ingen som talar om.

 3. 3

  Att äta LCHF är ju i princip kalorirestriktion.
  Att hoppa över måltider är lite problematiskt då
  man kan komma i obalans och börja överäta.

 4. 4
  Melker säger

  Jag upplever inte heller de positiva effekterna av fasta.
  Tycker jag binder vätska och får svullen mage när jag bryter fastan.

  Mår däremot utmärkt om jag istället för att helt hoppa över måltider äter t ex 5 ostskivor med en rejäl klick smör på.

 5. 5
  Dennis säger

  Nu tar jag upp här något som har med denna site att göra och det är om annikadahlqvist.com av någon anledning skulle ligga nere i framtiden så behöver vi ha ett alternativ (skuggsite eller grupp) där vi som är mer eller mindre aktiva här ändå kan nå varandra. Jag menar att vi kan inte stå och falla med att något sådan oförutsett inträffar ?

 6. 6

  För mig blir överätning inget problem med fasta snarare tvärtom, det kan låta konstigt, men jag blir snabbare mättare och mindre hungrig om jag fastar, detta oavsett vilken macronutrient fördelning som jag valt (jag äter dock rent och inte en massa processat skräp).

  Om jag tränar ett högintensivt pass på fastande mage så totaldödar det aptiten i minst 24 timmar, jag började med fasta av en ren slump, jag fick ordentligt ont i halsen och hade problem med att svälja och hade bommat att gå till affären innan jag blev sjuk, så jag drack bara vatten i 2 dagar och mådde riktigt bra av det. När jag sedan åt så märkte jag att jag kände mig mätt väldigt fort och att mättnadskänslan satt i länge.

  För mig är fasta = aptitkontroll, har någon annan samma erfarenhet?

 7. 7

  Att korttidsfasta upp till 60 timmar påverkar inte ämnesomsättningen.
  Dock är frågan vad det har för effekt för en som redan äter lchf och är frisk?
  I stort förmodligen en väldigt marginell skillnad.
  För en diabetiker eller på annat sätt metabolt sjuk person har det säkert en väldigt positiv effekt, då den ju i så fall kommer ner i fettförbränning och ketos på ett snabbt och effektivt sätt, vilket vi ju vet är bra för hälsan på alla sätt och vis.

  Det viktigaste, som ni ju redan sagt, är ju att se till att kroppen får den näring den behöver, med så pass regelbundenhet att den inte går i svältläge.
  Kalorier spelar i detta sammanhang i stort ingen roll alls.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  5 Dennis
  Ja det kan ju hända att jag blir sjuk eller dör. Då upphör denna blogg.

 9. 9
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Jag tror också att man måste prova sig fram själv med ett öppet sinne för att komma fram till vad kroppen och inte minst humöret mår bra av. Vi är alla olika även om LCHF verkar hjälpa de flesta. Kroppen är dessutom ett instrument som är väldigt bra på att omedelbart berätta hur ”läget är” efter en måltid men sämre på att varna innan man hugger in på det som ligger på tallriken eller vad som kan hända med hälsan på längre sikt.

  Jag träffade nyligen på en bekant som jag för ett år sedan hjälpte att komma igång med LCHF. Han och speciellt hans fru var väldigt seriösa när det gällde att prova på. Han berättade för mig att det hade fungerat bra för hans egen del med en rejäl viktnedgång medan hans fru hade ”misslyckats” och inte alls mådde bra på LCHF så de hade därför i stort sett återgått till sin tidigare mathållning.

  Man vill då som inbiten LCHF-are gärna tro att de som misslyckats har fuskat med kolhydraterna. Jag tror att detta är en alldeles för lättvindig förklaring även om vi ständigt utsättes för frestelser som är svåra att motstå. Redan de gamla grekerna hade insett att man inte mår bra av raffinerade bakverk och denna kunskap är väl dokumenterat bland annat av Sokrates och Platon.

  Själva var vi nyligen på en spahelg med en tre rätters middag och då blir det garanterat en del fusk även om vi hade bett om LCHF med ostbricka istället för någon söt efterrätt.

 10. 10

  Apropå fasta – så äter jag min LCHF-frukost först vid 12-tiden och middagen vid 18-tiden. På morgonen så blir det bara en halv mugg kaffe och ett stort glas vatten med en rågad tesked potatismjöl i. I kaffet har jag en skvätt vispgrädde och en tesked kokosolja.

  Så under ca 18 timmar under dygnet så äter jag inget – förutom kaffet morgon, eftermiddag och kväll vid 21-tiden – och det fungerar utmärkt bra för mig.

 11. 11

  För min del så har fastan kommit av sig själv för aptiten har ibland uteblivit så jag har helt enkelt hoppat över måltider. Så har det skett och i sakta mak har det blivit 24 timmars fasta som sedan blev längre och längre helt utan hunger. En gång i månaden fastar jag tre dygn då aptiten är dålig.

  Jag har inte försökt tvinga kroppen på något vis utan passat på då kroppen inte vill ha mat helt enkelt. All fasta har då skett helt utan hunger eller umbäranden.

  Igår morse upptäckte jag att jag glömt äta middag dagen innan så då hade jag fastat 36 timmar. Det blev en rejäl frukost som mer liknar en rejäl middag. Idag blir det en sen middag så det blir alltså två stycken fastor på 36 timmar. Det var inte planerat utan kom av misstag.

  Som regel äter jag 16:8 men ibland missar jag så det blir längre som de sista dagarna.

  Personligen tror jag inte på att plåga sig in i ett visst schema utan att istället lyssna på kroppen och anpassa när och om man äter,

 12. 12
  Bustas säger

  Med LCHF som stenhårt fundament har jag prövat både det ena och det andra. Vad som fungerar bäst för mig, är att äta när jag ”känner för det”. Alltså att äta då det suger lite så där lagom i kistan. Nu på mitt nionde LCHF: år så blir det med automatik en form av underskott av kalorier. I stort kan man säga att jag äter en till två gånger mellan 12.00 – 21.00. Denna livsstil fungerar utmärkt i min ålder (67) då man inte är styrd av ett kollektivt ätande vid bestämda tider på en arbetsplats. Detta med att inte känna efter om man behöver äta eller ej utan att klockan 12.00 så SKALL man äta för att vara social med alla andra på arbetsplatsen kan ju knappast vara något vi ägnade oss åt för ett antal tusen år sedan. Att fasta var väl inget självändamål då det begav sig. Det var väl mer en orsak av oturlig jakt.

 13. 13

  Kaloribegränsning vette sjutton, här är ett recept jag kört senaste dagarna:

  500 gr vit fisk
  2 dl creme fraiche
  1 dl vatten
  en kruka gräslök (som är en medicinalväxt fick jag reda på så, nyttig)
  citronsaft på flarra, ekologisk

  koka upp creme fraiche + vattnet + kryddor + citronsaft, klipp ner gräslöken. Häll över detta i fisken som är i en ugnsform

  Sätt ugnen på 225 grader, grädda i en 15-20 minuter = Klart.

  Sååå gott 🙂

  Här är receptet:
  https://www.ica.se/recept/fisk-i-ugn-med-citron-och-graslokssas-720954/

  Poängen är att jag går ner i vikt trots att jag äter upp hela rätten, måste vara massor av kalorier.
  äter annat också under kvällen, låter kroppen bestämma hur mycket genom hungerkänslor.

  Kör intermittent fasta på dagarna och äter på kvällarna, kört dennas rätt senaste tre dagarna
  nu och lassar in mycket av andra rätter också, vikten går ner. Så. jag äter mycket kalorier, ändå går jag ner i vikt, jag räknar kolhydrater inte kalorier.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  13 Bo
  Min poäng är att det fungerar olika för olika individer. Många, kanske de flesta, går ner till idealvikt genom att bara äta strikt LCHF, eller tom liberalt – men andra, inklusive mig, måste också tänka på matmängden. Var och en måste prova ut vad som gäller för den.
  Jag räknar inte kalorier, men jag håller matmängden nere, med gott resultat beträffande vikten, och utan hunger.

 15. 15
  Melker säger

  Bo,
  Din fiskmiddag innehåller ”bara” ca 1000 kcal enligt Kostbevakningen.se

 16. 16
  Thomas Jansson säger

  Det gäller att hålla ned insulinnivån och det kan man göra på olika sätt.
  Kaloribegränsning fungerar och är lättast att lyckas med om man äter LCHF.
  Även GBP fungerar fast ger som regel problem efter att vikten gått ned till rätt nivå,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa