Fasta kan bota diabetes

På SVT.se. Det står att diabetiker kan börja tillverka insulin igen.
Det år något där som inte stämmer. Typ1-diabetiker kan inte tillverka insulin. En autoimmun process har skadat deras insulinproducerande betaceller. Denna skada kan inte botas med fasta. T1-diabetikerna måste fortsätta med insulininjektioner, eller -pump, livet ut.
Typ2-diabetiker har insulinresistens – deras insulinproduktion är åtminstone i början tillräcklig, eller hög, men insulinet kan inte sänka blodsockret som det ska pga insulinresistensen. När sjukdomen har fortskridit länge blir betacellerna utmattade av att gå på högvarv hela tiden, och då börjar de svikta och insulinproduktionen går ner.
Det fastan ’botar’ är insulinresistensen, troligen genom att levern blir renad av fastan. Sen kan insulinet göra sitt jobb – att sänka blodsockret genom att föra in det i cellerna. Ännu viktigare är att insulinet kan minska på glukoneogenesen, egentillverkningen av glukos. Det är inte alls säkert att insulinproduktionen behöver ökas. Det är bättre om insulinbehovet sänks genom LCHF-kost.

Jason Fung har gjort flera filmer om intermittent fasta kombinerat med LCHF. Det kan bota diabetes, så länge man fortsätter med åtminstone LCHF.  Jasons filmer om detta kan ses på Kostdoktorns team-sidor. Bli medlem där!
När vikten har gått ner till normal nivå och blodsockret är stabilt normalt, kan man troligen minska på fasteperioderna, men fortsätta med LCHF.

 

Comments

 1. 1
  Arvid säger

  Är det Kerstin Brismar som säger detta?

  …”Diabetes typ 2 är ett av de stora hoten mot folkhälsan i världen i dag. Den är i första hand en konsekvens av vår livsstil med för mycket mat och för lite motion, sjukdomen ökar I hela världen och inom 15 år kommer var tionde vuxen på hela jorden att ha diabetes. ”…

  För mycket mat? För lite motion? Det låter som professor Rössner!

 2. 2
  Rolf Löfgren säger

  Vissa typ-1 diabetiker kan ha viss insulin produktion kvar, och kanske få hjälp med att fasta och naturligtvis LCHF. Men bör kollas noga.

 3. 3
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Efter att ha lyssnat på professor Roger Ungers föreläsning om samverkan mellan insulin och glukagon ett antal gånger har jag nu fått följande förklaringsmodell.

  Alfacellerna i de Langerhanska öarna i bukspottskörteln är de celler som producerar hormonet glukagon och som ansvarar för nybildningen av socker i levern. Dessa alfaceller är intimt fysiskt förbundna med de betacellers som producerar vårt insulin just för att de snabbt ska reagera på de insulinspikar som uppstår när blodsockret stiger efter en kolhydratrik måltid och då snabbt stänga av produktionen av glukagon och därmed blodsockerproduktionen..

  Hos personer i det metabola syndromet är det detta grundläggande samspel som har havererat och därmed också själva blodsockerregleringen. Bland annat har alfacellerna som alla andra celler blivit insulinresistenta och reagerar därför inte längre som de ska på insulinet och fortsätter då producera glukagon som håller igång blodsockerproduktionen i levern trots de höga blodsockernivåerna som redan finns i blodet.

  Låt mig återigen länka till denna fantastiska föreläsning.

 4. 4
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Här är länken

  https://youtu.be/VjQkqFSdDOc

 5. 5
  LenaK säger

  Kerstin Brismar kommenterade detta på Aktuellt ikväll, medan jag hela tiden funderade över varför LCHF, som bevisligen fungerar vid diabetes, aldrig slås upp på det här sättet i media. Förklaringen kom på slutet, när någon sa att man nu hoppas på ett läkemedel som ger samma effekter på diabetes som man får när man fastar.
  Det lär vara svårt att uppfinna ett läkemedel som ersätter LCHF-kost!

 6. 6
  sten bjorsell säger

  Vad svt-artikeln säger om Typ 2 diabetiker, att de börjar med att producera för lite insulin stämmer inte alls med vad Jason Fung har sagt. Fung menar att insulinresistensen gradvis driver upp insulinbehovet, vilket på ett ganska(?) sent stadium slår ut egen insulinproduktion. Hur ligger det till?
  Men att fokusera på bristande insulinproduktion även för typ 2 passar ju bra som motivering till att fortsätta dosera insulin istället för att dra ned på kolhydrater. Medveten desinformation?
  Att fastan inte bara ökar insulinkänsligheten utan även har effekt på insulinproduktionen är däremot en intressant detalj. Men fasta-typen beskriven, 5:2, kan knappast jämföras med 5 dars fasta för möss. Gissar att 5 musdagar kan motsvara minst 5 veckor för oss!
  Fung har pekat på flera studier som visar att både konstant högt insulin ökar insulinresistensen och att konstant lågt insulin länge minskar densamma. Riktigt lågt insulin får man bara vid fasta, ju längre desto effektivare, plus gradvis lägre insulin. Alltså ett par dar i sträck kan göra underverk för inbitna ätare med kärlskador och/eller diabetes. 1, 2 dar i veckan med 500 kalorier når aldrig ned till samma insulinnivåer än 2-3 dar i sträck. Endast med LCHF blir sådan fasta enkel.

 7. 7
  sten bjorsell säger

  er om intermittent fasta, via en intressant artikel:
  Insulinresistens har skyllts på fett, nämligen att fettmolekyler gradvis lagras upp i bl..a muskler som inte är gjorda för att lagra fett.
  Genom att mata biffkor med rikligt med spannmål sista 6 månaderna lagras fett just på det viset, ”på fel ställen”, i muskler. Vi kan t.o.m se det insprängda fettet i köttet vi köper, och det steker naturligtvis bättre!
  Men med minskat näringsintag, störst vid fasta, löses samma fettdroppar i muskler och lever upp för att användas som bränsle. I takt med att fettdroppar löses upp minskar insulinresistensen, alltså en given mängd insulin får högre effekt, ungefär som om fettet i musklerna blockerat näringsupptaget. Samtidigt rensas levern på liknade fettdroppar.
  På liknade sätt, drivet av den temporära näringsbristen, löses även fett och annat smått och gott i våra blodkärl upp och blir bränsle, åstadkommet av fastan. Alltså rena rama totalrenoveringen dras igång varje gång man fastar ett par dar!
  Varning, tag bara en, högst två dar första gången och drick ca 1 dl välsaltad buljong om dan för att hålla elektrolyter i trim. Avsluta gärna med ett par dl buljong ett par timmar innan fastan bryts.

  Nu tycker jag dock att det var utmärkt att SVT trots allt öppnade ögonen på många att ”det går” att lösa diabetes med fasta.
  Den dag SVT når lite djupare ned i detta, som ovan, har läkemedelsbolagens inflytande i Sverige säkert sjunkit nära noll, eftersom en nyckel till permanent metabol friskhet för väldigt många ligger däri.
  Den mycket intressanta artikeln jag hittade om det här ligger här: https://www.mangomannutrition.com/you-are-when-you-eat-intermittent-fasting/
  Avsnittet om insulinresistens följs av mycket fina bilder av blodådror, rena och fyllda med det vi vill att fastan ska äta upp. Och av bildena förstår jag betydligt bättre vad livsfarliga ”tromber” är och hur dom plötsligt ”blir till”, ungefär som röksvampar.

 8. 8
  Gunilla Jansson säger

  Vad var svaret på frukost som var på dag 2

 9. 9
  Pingo säger

  Diabetes typ 1 är ju en autoimmun sjukdom som kommer i unga år. Så unga människor är det ingen som vill att de ska fasta. Under Ramadan är ju barn undantagna från att fasta och det är troligtvis på grund av urgamla erfarenheter. Då barnen blivit så pass stora att de skulle kunna fasta så är det tyvärr nog inte så mycket kvar av bukspottkörteln.

  Mer och mer pekar på att fasta 3 dygn då och då regenererar immunförsvaret och det verkar ha positiv effekt på autoimmuna sjukdomar som exempelvis MS. För en som nyligen fått typ 1 skulle det då kanske kunna gå att få stopp på den autoimmuna delen av sjukdomen men vem kan tänka sig att sätta en nioåring på hård fasta varannan månad eller en gång i månaden under en period.

  Här är en artikel om just autoimmuna sjukdomar och där skrivs om Fasting Mimicking Diet som ligger på runt 700 kcal per dag men den är inte lika effektiv som vattenfasta.

  https://www.sott.net/article/319373-Fasting-like-diet-has-profound-effect-on-autoimmune-inflammatory-conditions

 10. 10
  sten bjorsell säger

  Pingo !
  Så länge man fortfarande växer ser inte heller jag fasta som en lösning, såvida inte klar övervikt.
  Det bör kunna blir allmän bättring om en snabbmatsdiet dominerad av nyckelhålsmärkta fettfria produkter som lättmjälk, cornflakes och sockerladdad ”hälso”-yogurt ersätts av en mer närings- och fettrik diet där dom viktiga A,D,E och K vitaminerna kan tas upp.
  Vad om något vet man om ”bakgrundsdieten” när barn drabbas av typ 1? Med tanke på att det blir vanligt och bl.a. nyckelhålsdiet och fleromättade fetter samtidigt ökat bör möjliga samband undersökas för att om möjligt förhindra upprepning pga riskfylld kost. Kan ju vara för mycket mättat fett i kosten, t.ex….
  En av mina döttrar har två flickor 9 och 11 år som dom sista 3-4 åren äter en ordentlig lagad frukost ofta med bacon och ägg mm. som dom står sig flera timmar på, istf cornflakes dom fick innan som ofta ”kräver” mellanmål eller tandagniss snart efter. Skillnaden i humör och mottaglighet är helt klar. Kanske blir det för våra ögon osynliga skillnader invändigt också? När börjar muslimbarn fasta?

 11. 11
  Sofie säger

  Enligt svt kan det vara livsfarligt för diabetiker att fasta på egen hand utan man hoppas på läkemedel som kan uppnå samma effekt. Antar att de menar att det är livsfarligt för läkemedelsföretagen om folk börjar fasta på egen hand, eftersom det är gratis och ingen kan tjäna något på det?

 12. 12
  sten bjorsell säger

  Sofie, där har du absolut rätt. Men vi är sedan fattigsverige(?) inkörda på att mat 3 ggr om dan är livsnödvändigt. Men med för mycket kolhydrater i kosten blir man ofta hungrig 6 ggr om dan.
  Första steget är alltså uppenbart!

 13. 13
  Nisse säger

  Att det skulle vara livsfarligt för diabetiker att fasta beror säker på att om dom inte äter får dom för lågt blodsocker, relaterat till den insulindos de har ordinerats. Jobbar i sjukvården och ser många patienter som får smörgås eller juice för att inte få för lågt blodsocker. Insulindosen de har ordinerats är helig, allting annat ska justeras för att passa den.

 14. 14
  Nisse säger

  Kollade på Ann Fernholms blogg och hon skriver också om den här studien. Tydligen fick mössen en ketogen kost. Varför nämnde inte SVT nåt om det? Jo, jag vet ju förståss varför, LCHF är bannlyst av public service.

 15. 15
  Camillapa säger

  Vår trettonåriga son har övervikt och vi Lät honom äta mindre av potatis och ris, som han egentligen älskar. Sedan när jag kom mer in i LCHF, så sa jag att han fick välja, bearnaisesås eller ris och potatis…då valde han bearnaisen! 😉 Jag lät honom också att slippa äta på morgonen, eftersom han inte vill.
  När vi gick till övervikts enheten, så blev de så förvånade, de hade aldrig sett sådana resultat på tre månader. Gått ner i fettvilkt och dubbelt upp i muskelvikt. ”Vad har ni gjort” frågade de. Halv sanning, sa jag ”mindre potatis och pasta och mer brottning med sin storebror” 😀

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa