Scienitis – Vetenskapssjukan – En dold epidemi som man bör vara medveten om

Ett inlägg i Darwinian Medicine. Det är nutritionisten Eirik som skriver. Tänkvärt.

 

Comments

 1. 1
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Ja – detta var tankeväckande kring ”vetenskap” och medicin och var ungefär det jag försökte spegla i min senaste krönika.

  https://annikadahlqvist.com/2017/02/27/odmjukhet-och-vetenskap/

 2. 2

  “In religion and politics people’s beliefs and convictions are in almost every case gotten at second-hand, and without examination, from authorities who have not themselves examined the questions at issue but have taken them at second-hand from other non-examiners, whose opinions about them were not worth a brass farthing.”
  /Mark Twain

  Numera får man väl lägga till ”Science” i början av citatet, men tålamod vänner! Ingen vetenskapsman är perfekt. Alla med kommentarsfält kan upplysas om sin belägenhet när den upptäcks. Öppenhet, moralfilosofisk medvetenhet och karaktär är viktigare än 100% vetenskaplighet.

 3. 3
  Camilla säger

  Det var en bra text, som nutritionist Eirik skrivit. Heja!

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  #2

  ”Öppenhet, moralfilosofisk medvetenhet och karaktär är viktigare än 100% vetenskaplighet”

  Sure – säg det till VOF-gänget…;)

 5. 5

  ”Unlike what some people seem to believe, they don’t prove that it’s better to eat whole grains than no grains.”

  Författaren far efter något märkligt eftersom kroppen behöver vitaminer, mineraler varje dag så kan ju inte konklusionen bli att basfödans basala näringsinnehåll inte ens behövs.. Uppenbarligen behöver industrin någon som får folk att tro att de kan fortsätta äta industrialiserad föda eftersom det är bättre än inte äta någon (whole grain) alls…

  Exempelt med att ”rökning är farligt” vilket det givetvis är, inberäknar aldrig att den största delen rökare inte är så noga med vad de äter heller vilket ju spär på kroppens belastning och allt sämre skydd mot främmande ämnen.

  Men ”forskningens” bästa support att alla gifterna, bristen på näring, kvalitet i maten är det bästa vi kan få är vad lönsamheten har råd med. Att vår hälsa får betala dyrt för det är skrämmande men mot det tar man väl ett bloss, ett piller och hoppas det känslomässiga obehaget går över..

  Visst har det länge funnits seriös forskning men den har ju fått stå tillbaka och i skamvrån för livsmedelsindustrins och läkemedelsindustrins torpeder..

  Vårt dagliga vita bröd, siktade mjöl, vita socker är inte ett medel för överlevare av svensk kultur eller någon annans heller för den delen.

  Bara för att försäkra oss om att vi inte får någon näring genom tex brödet har man ju förvanskat och speedat upp de gamla och enda fungerande jäsmetoderna.. Att det vi i bästa fall trodde var näring innehåller snart sagt inget alls och måste väl i sin kondition betraktas som kroppsfrämmande. Det vita Sockret är ju definitivt det.. Alla intresserade bör läsa om Fytinsyra, som alltså binder all näring så hårt till sig att våra tarmar inte kan lösa bindningarna. Medan Fytas som bildas under långa jästider och surdeg bryter ner dessa bindningar.. Vilket ju måste göra förutsättningen att vårt dagliga bröd plötsligt gör lite nytta, men givetvis inte kan utgöra den enda näringskällan. Men utan nedbrytningen har ju vetenskapssjukan ändå gett en modell för hur man kan hantera och ignorera det problemet.

  De flesta som sett hur morfin fungerar, som är en raffinerad produkt, rövad o två kanske tresiffriga tal av olika ämnen, som ”inte behövdes” beroende på okunnighet, blir också en kroppsfrämmande mycket koncentrerad produkt, smärtstillningen till trots. Medan morfin i sin naturliga förekomst inte alls utgör en så kraftfull eller riskabel komponent i sitt naturliga tillstånd. Samma är det ju med råsockret och med honung.

  Den nu på allt fler platser legaliserade marijuanan är ju numer en förvanskad och patenterad produkt som genererar ofantliga inkomster till sina ägare.. och gör man inget åt orsakerna till att befolkningen blir sjuk utan profiterar på försäljningen av usla ”livsmedel” ser det ju för BNP inte ut som en dålig affär om befolkningen lider, shoppar, men inte klagar.. Biverkningarna av dessa produkter kan ju ta år att konstatera..

  Resonemangen tangerar ju en annan kunskap, som ju är vetenskap men inte på de villkor den själv bestämt.. Varför kroppen alltid reagerar med att skapa motreaktioner mot ett ämne, Ju starkare dess kraftigare reaktion kan ju förklara varför homeopatin lyckas få kroppen att reagera på rätt sätt, med acceptans. En mjuk övergång.

  Att se till hela människan vi behandling är ju inte mindre rätt än när adhd-medicine blott kuperar de mest besvärande symptomen men aldrig ser till roten av problemet. Piller mot depression är ju ingen särskild positiv lösning heller annat än för försäljningen. Här verkar ju vetenskapen framstå som fientlig mot mänskligheten..

  Men som sagt om vi tillåter en värld att producera så mycket fullständigt onödigt för vår överlevnad, med så stora brister på näring, till oförsvarligt höga priser och laddat med en cocktail av gifter måste ju den ständiga jakten på konsekvensen av dåliga val bli en sisyfos metafor för att vetenskapen har pysslat med fel saker alldeles för länge. Givetvis påskjuten av starka ekonomiska intressen, hotade av samma och uppbackade av en sjuk börshysteri som onekligen lärt sig leva av förlusterna också men onekligen utgör en riskfaktor för patientsäkerheten.. Vilket som gäller utgörs ju tyvärr av vinstfaktorerna.

  Utvecklingen går ju givetvis alldeles för fort och är för krävande och ju fler utslagna vi har längs vår spikraka väg dess mer fel måste ju samhällets principer på lönsamhet vara. Kvantitet har ju aldrig haft fördelar framför kvalitet även om den kortsiktiga vinsten ser ut som en bekräftelse.

 6. 6
  Mats Lindberg säger

  Får man komma med lite humor i sammanhanget?

  Några meningar och vad de betyder i forskningssammanhang:

  It has long been known that…
  I haven’t bothered to look up the original reference

  While it has not been possible to provide definite answers to these questions…
  The experiments didn’t work out, but I figured I could at least get a publication out of it

  High-purity…
  Composition unknown except for the exaggerated claims of the supplier

  Three of the samples were chosen for detailed study…
  The results on the others didn’t make sense and were ignored

  …accidentally strained during mounting
  Dropped on the floor

  …handled with extreme care throughout the experiments
  Not dropped on the floor

  Typical results are shown…
  The best results are shown

  Although some detail has been lost in reproduction, it is clear from the original micrograph that…
  It is impossible to tell from the micrograph

  …as good as could be expected
  non-existent

  The most reliable values are those of Jones…
  He was a student of mine

  It is suggested that/ it is believed that
  I think

  It is generally believed that…
  A couple of other guys think so too

  It might be argued that…
  I have such a good answer to this objection that I shall now raise it

  Correct within an order of magnitude…
  Wrong

  It is hoped that this work will stimulate further work in the field
  This paper isn’t very good, but neither are any of the others in this miserable subject

  Thanks are due to Joe Glotz for assistance with the experiments and to John Doe for valuable discussions
  Glotz did the work and Doe explained what it meant

 7. 7
  Daniel säger

  Bra text, men vad tror ni om det här?

  https://darwinian-medicine.com/saturated-fat-7-reasons-why-its-not-as-harmless-as-the-low-carb-movement-claims/

  Om han är så vetenskaplig, har LCHF-rörelsen fel om mättat fett?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa