LCHF mot psoriasis

Ett mail från Thomas:

En nära kompis till mig tipsade om lågkolhydratkost, och sedan ca 2 veckor tillbaka följer jag den strikta varianten i hopp om att bli av med mina problem. Redan nu har jag märkt av positiva resultat!

Jag är 43 år och har sedan 25 år lidit av psoriasis, psoriasisartrit, nagelpsoriasis, ångest och depressioner (mediciner Lyrica 25 mgx2/dag + en låg dos av Escitalapram). Samtliga problem är relativt lindriga, men ändå jobbiga. På kort tid har jag läst så mycket jag har kunnat om denna kosthållning, och ju mer jag läser desto mer inser jag vilket jäkla gift socker är. Jag blir glad men samtidigt förbannad och känner mig riktigt lurad av sjukvården och livsmedelsverket m.fl. I övrigt tränar jag mycket och är inte överviktig.

En fråga: Känner du till något fall där patienten har blivit av med nagelpsoriasis och psoriasis i huden p.g.a. lchf-kost?

 P.S. Har sedan 4 dagar sedan slutat med mina mediciner som jag hade mot GAD (generell ångest) och depressionsproblem. Har inte känt ett skvatt, utan mår bara toppen!

Försökte göra detsamma under min tidigare kosthållning (som ändå inte var så dålig), men kände direkt av ångesten och depressionsproblemen.

Socker är uppenbarligen ett jävla gift!

Bästa hälsningar,
Thomas

Jag svarade honom att i min gamla blogg hade jag insamling av hälsovinster, och där var det flera som blivit förbättrade i sin psoriasis sedan de övergått till LCHF.

 

Comments

 1. 1
  Jan Tagestam säger

  Har haft psoriasis sen 20-årsåldern. Är 72 idag. Efter 3 månaders strikt lchf försvann alla hudförändringar. Har nu efter 1 år med denna kosthållning gått över till en mer moderat lchf (ung. 70-100 g kolhydrater/dyngn). Innebär 1 smörgås, 1 ägg och kaffe med grädde till frukost. Normal lunch men högst 2 potatisar. Fil med grädde och krossad mandel till kvällsmat. Med detta har jag behållt min vikt. 75-76 kg. Gått ner 25 kg. Normalt blodyryck men fått tillbaka lite psoriasis på armbågar och knän. Fått tillbaka tandsten.
  Misstänker att det är vete som
  orsakar min psoriasis. Tar nu åter
  bort brödet och pastan helt men
  behåller potatis till lunch. Testar lite
  av varje men tillåter inte att vikten
  ökar. Lite jobbigt att laga 2 luncher
  då frugan inte äter lchf. Började med lchf pga övervikt men fick även andra häsovinster som normalt blodtryck, ingen tandsten, ingen känning av min knäarhtros och ej haft förmaksflimmer på 3 månader.
  Har nu funderingar att bara inta kaffe till frukost. 16/8. Man får kämpa på.

 2. 2

  Grattis Thomas.

  Sök på kostdoktorn.se forum där hittar du mycket. Jag gjorde en länk som du kan klippa ut utan <> och klistra in i din läsare.

  <>

 3. 3

  Nix. Länken försvann. Hoppas du hittar ändå. kostdoktorn.se

 4. 4

  Enligt 1177.se så är psoriasis en sjukdom av ”arv och miljö”. Det stämmer förvisso till viss del men kanske inte av de skäl författarna av artikeln tänkte sig.
  En kost av hög kolhydratkost kommer att hjälpa till att göra huden ännu torrare och frasigare än en kost som följer vi människors naturliga kost; fettrik och riktigt med protein och i avsaknad av de makronutrienter som vår kropp inte är van vid och endast kan handskas med vissa besvär.

 5. 5

  Har du psoriasisartrit bör du skippa alla mjölkprodukter också. Många reumatiker och andra med autoimmuna sjukdomar reagerar på kasein lika väl som gluten.

  https://www.gunnholtsskafferi.se/?p=562

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Janne I Jämtland
  Har du psoriasisartrit bör du skippa alla mjölkprodukter också. Många reumatiker och andra med autoimmuna sjukdomar reagerar på kasein lika väl som gluten.”
  Men om en psoriatiker eller reumatiker slutar med kasein och inte blir bättre, då bör han väl kunna prova att börja med kasein igen.
  Jag tycker att det är fel att säga att ’alla’ ska sluta med kasein, för det är kanske bara ett mindre antal som verkligen reagerar negativt på det.

 7. 7

  Tittar du på studien från Akademiska, Tarmens immunsystem och födoämnes-reaktivitet vid kronisk inflammatorisk sjukdom, så ser du att ca 40 % av de testade reagerade på komjölkprotein, i synnerhet kasein, Det är väl ändå hyfsat många?

  Jag är för övrigt mycket skeptisk till kasein då det ger en ganska kraftig insuliutsöndring. Detta för att kalven ska ha en snabb tillväxt initialt i livet. Tillväxt i den formen är inget man vill ha som vuxen. Nej, jag förstår över huvud taget inte vurmen för den processade, homogeniserade och pastöriserade industri mjölken.

  https://www.akademiska.se/sv/CoE/Inflamsjukdomar/Startsida/Unika-kompetensomraden/Reumatoid-artrit/

 8. 8
  Erik 2 säger

  7 Janne Jämtland

  Det är vassle-proteinet som drar igång insulinet, i övrigt kan jag bekräfta det du säger för egen del. Jag blir inflammerad i lederna av ko-mejeri. Dock händer ingenting med får- och getmjölk – så jag tror på A1 kasein / A2 kasein forskningen.

 9. 9
  Thomas säger

  Så kul och intressant att läsa era kommentarer!

  Kan bara säga att det nu har gått 6 dagar sedan jag slutade tvärt med Lyrica och Escitalopram mot ångest och depressionsproblem, och jag känner mig så himla bra! Ja, jag vet att 6 dagar inte är en lång tid, men för mig är det definitivt något positivt som på gång. Jag är superglad och lättad att äntligen tycks vara på rätt spår. När det gäller min Psoriasis så skall den besegras för eller senare. Resultaten har redan börjat visa sig. Jag bygger för varje minut en starkare och starkare mental styrka och med tiden så kommer denna nya kosthållning att krossa det jag har lidit av så länge.

  Jag önskar alla ett stort lycka till!

  P.S. Hjälp nära och kära genom att informera om att socker är ett jäkla gift som förstör våra kroppar och knoppar.

  Bästa hälsningar,

  Thomas

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  7 Janne I Jämtland
  Det är alltså ändå majoriteten som inte mår dåligt på komjölkprotein. Då kan det väl ändå vara värt att prova sig fram till om man mår bra på det eller ej. Det är ett stort ingrepp i människors liv att säga att ingen får äta ost alls.
  Däremot tycker jag att man inte behöver äta ost som basföda, utan bara som smaksättning.

 11. 11

  10 Annika Dahlqvist

  Jag säger inte att ingen får äta mjölkprodukter, jag säger bör inte. Sedan får var och en avgöra själv. När det gäller reumatiska sjukdomar verkar Paleo ge bättre effekt än LCHF, så jag tror absolut att den felande länken är mjölken. Tyvärr finns det få studier. Reumatologen Bo Ringertz bedrev studier under tidigt 90 tal på reumatiker som fick äta en glutenfri vegankost. Det blev fina resultat på alla sjukdomsmarkörer. Den gemensamma nämnaren med paleo är helt klart gluten-mjölk. Sedan får väl var och en agera därefter och prova sig fram. Det finns flera allergener som kan trigga reumatisms, natttskuggeväxter till exempel. En smart reumatiker börjar med Paleo immun protocol strikt under några månader och för sedan tillbaka ett födoämne i taget för att se vad man tål. Skriv även en matdagbok.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa