Artikel om Salim Yusuf

En artikel i CardioBrief  av Larry Husten: Top Cardiologist Blasts Nutrition Guidelines.

Jag länkade den 16 feb till hans inspelade föreläsning, men den Youtubefilmen har stoppats av upphovsrättsmässiga skäl. I den här artikeln står en sammanfattning av hans föreläsning.

1/3 Vi fick nu i kommentar en länk till hans föreläsning som fortfarande fungerar.

Han refererar till en jättestor epidemiologisk studie, PURE.
Sammanfattningsvis:
Kolhydrater i stor mängd är kraftigt kopplade till ohälsa.
Mättat fett är neutralt, enkelomättat är positivt, fleromättat är neutralt. Fett från mejerier var mer positivt än andra animaliska fettkällor.
Beträffande salt är det farligare med för lågt saltintag än för högt. Salt är ett essentiellt näringsämne, vi kan inte tillverka det själva. Lagom är förstås bäst. (5-8 g per dag?)
Angående frukt och grönt säger han att frukt är svagt positivt, medan grönsaker är neutrala. Han uppmärksammar att de gällande kostråden är gjorda av rika vita män som inte vet något om matens kostnader. Majoriteten av världens befolkning har ont om pengar, och de har inte råd att köpa de mängder av frukt och grönt som WHO rekommenderar.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Säger han verkligen att frukt är svagt positivt för hälsan? Jag kan bara se att han säger att grönsaker är neutrala. Men artikeln kanske återger vad han sa i föredraget fel? Fast jag tycker att det verkar mycket konstigt att frukt skulle vara bättre än grönsaker.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Elisabeth G
  Jag håller med. Frukt innehåller ju mera fruktos, som är den farligaste kolhydraten.
  Men det är ju en epidemiologisk studie, och man kan ta fyndet med en nypa salt.
  Jag tycker absolut inte att vi ska börja äta en massa frukt nu. Någon enstaka ibland gör kanske inte så stor skada, om man inte är sockerberoende och triggar ett missbruk av det.

 3. 3

  Jag tror att vi framtiden får se en form av LCHF-rörelse där man bejakar vikten av antioxidanter och en god bakterieflora i tarmen – dvs. vikten av ett klokt intag även av vissa frukter och grönsaker.
  En mindre mängd fruktos klarar en frisk kropp galant.

 4. 4
 5. 5

  @Jan #3
  LCHF tillåter redan kloka mängder frukt och grönt, och bejakar redan god tarmflora – så ingen behöver vänta på nån framtida revision av LCHF. Du kanske förväxlar med zero carb vilket är nåt helt annat, men har sina poänger.

 6. 6
  Viola säger

  Utan frukt och grönsaker får vi väl skörbjugg,

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 Viola
  Jag avråder inte från ett måttligt intag av grönsaker. De ger både näring och ätkvalitet.

 8. 8
  Georg W säger

  Man kan äta hur mycket frukt o. grönsaker som helst under förutsättning att de inte är industriellt producerade på monokulturer och/eller är importerade, framför allt från andra världsdelar. De som äter biomassa från andra länder är värre miljösvin än de som åker till Thailand på semester. De representerar två grupper av människor som fattar noll av det som sker i vår samtid och utgör cirka 75% av medborgarna

  Ett annat namn på skörbjugg är mjölätarsjuka! Det får man om man lever på smörgåsar och pasta och inte äter kött eller annan mat med näring i, t.ex. mjölk och ägg (:

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa