Kan LCHF motverka cystnjurar?

På Netdoktor.se.

Man har funnit att mindre mat kan motverka njursviktsutvecklingen i den ärftliga sjukdomen cystnjurar.
Alla medicinska effekter av ”mindre mat” kan vara misstänkt beroende av kolhydratrestriktion.
Forskarna kommer nu att undersöka om effekten beror av andelen kolhydrater, protein eller fett. Det ska bli intressant att följa vad de kommer fram till.

 

Comments

 1. 1

  Direkt associerade jag till gastric by pass-operationer och andra liknande operationer, där avsikten är att patienten inte ska eller ska kunna äta så stor mängd mat som innan operationen. Alltså automatiskt: ”mindre mat för kroppen”. De operationerna (och som jag personligen ser det att patienterna äter mindre med kolhydrater) bidrar till att diabetespatienter blir ”friska” från sin diabetes.
  När en person är sjuk, är det också vanligt att kroppen svarar med att aptiten minskar.
  Min magkänsla säger mig att många sjukdomar kan förbättras eller läkas ut med mindre mat. I denna fall även cystnjurar.
  Är orsaken mindre med fett, protein eller kolhydrater? Eller är orsaken bara minskning av energi (kalorier).
  Detta kan bli intressant att följa.

 2. 2

  Om man har en tarmflora som är frisk och innehåller rätt variation av bakterier så tycks risken för fetma minska. Vissa olämpliga bakterier tycks hjälpa till att lagra in mycket fett i kroppen. Kan svår fetma hanteras bäst med prebiotika, probiotika och lchf-kost? För optimal hälsa bör man nog stå på fler ben. Frisk tarmflora hjälper nog till att minska risken för överätning. Man äter mindre och minskar risken för metabola och andra typer sjukdomar. (kanske de flesta är metabola?)

 3. 3

  Ja receptet mot de flesta av våra västerländska åkommor verkar vara – Ät
  mer näringsriktig och näringstät mat vid färre tillfällen. Dvs LCHF och periodisk fasta.

 4. 4
  T Forsberg säger

  Jag har just fått diagnosen att jag har cystor på binjurarna. Hög aldosteronproduktion och därmed ett högt blodtryck och ett lågt kaliumvärde.
  Läkaren säger att jag inte rår för min åkomma och att jag inte heller kan påverka den på något vis.
  Jag är överviktig 114 kg men rörlig, röker, snusar inte. Jag har slutat med kaffe och hjärtat går lugnare.
  Är det någon som har någon erfarenhet av detta?

 5. 5
  kaelisabet säger

  Har du gjort några kostförändringar? – Om inte, är du motiverad att göra det? Många äter mat som understödjer allmän inflammation i kroppen.

 6. 6
  T Forsberg säger

  # 5
  Jag gick på ordentligt strikt lchf för ett antal år sedan. Då minskade jag från 125 til 100 och kände mig frisk. Sedan tog det tvärstopp. Jag började långsamt gå upp i vikt. Sedan har jag i perioder försökt att hitta ett bra lchf men tyvärr inte lyckats. Då jag ” dietat” har jag inte känt hunger överhuvudtaget, då har jag ökat kolhydraterna igen.
  Jag mig väldigt osäker på hur jag kan komma tillrätta med problemen.

 7. 7
  Elisabeth G säger

  # 6

  Har du prövat att köra strikt LCHF och samtidigt utesluta alla mjölkprodukter utom smör? Själv har jag blivit friskare och gått ner ett antal kilon genom LCHF men sedan tog det stopp. Men – när jag striktade till kosten samtidigt som jag inte åt några mejerivaror utom smör förbättrades hälsan samtidigt som vikten rasade.

 8. 8
  T Forsberg säger

  Absolut, helt ärligt tror jag att du har rätt i det. Men! Faktum kvarstår i att jag har dessa utväxter på binjurarna och äter piller för att stoppa aldosteronproduktionen och därmed få lägre blodtryck. Sjukdomen heter Primär aldosteronism eller Conns syndrom. Jag har gjort binjurevenkatetisering och jag har överproduktion i båda binjurarna. Min läkare säger att jag inte kan göra något åt detta. Trots att jag önskar annat!
  Mvh

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  6 T Forsberg
  Du skriver att du inte känt hunger när du ’dietat’, och då ökade du kolhydraterna.
  Själv har jag inte heller några besvärande hungerkänslor när jag äter ganska strikt LCHF. Det tycker jag är bra, för då kan jag rätta in kosten så att jag mår bra och får en normal vikt.

 10. 10
  Kristina A säger

  Det ska bli intressant och se resultatet när studien är klar. Jag har cystnjurar och läkaren har beräknat att det är dags för behandling med transplantation eller dialys från 65 års ålder, dvs om ca 17 år. När jag fick diagnosen för snart 4 år sedan fanns en studie som påvisade att mindre intag av kaffe och te samt mer av vatten gjorde att försämringen gick saktare, men jag tror att den studien inte var utförd på människor. Även när jag arbetade på njurmedicin själv så fick patienter med dåliga kreatininvärden minska intaget av protein så att inte njurarna skulle blir försämrade så snabbt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa