Rött kött och livslängd

På Text-TV igår (Jag hittar inte länken?) påstod Mai-Lis Hellénius att svenska folkets livslängd kommer att sjunka pga ökat intag av rött kött.
På det kan man svara minst två saker.
1. Det finns inte bevisat i jämförande behandlingsstudier att livet förkortas av intag av rött kött.
Det röda köttet är människans ursprungliga föda, från årtusendena/-miljonerna på savannen i Afrika, och en arts ursprungliga föda kan inte vara till skada för arten. Säg något exempel från naturen där en arts evolutionära föda är till skada för individerna?
2. Under de senaste halvseklet har ökningen av välståndet gjort att intaget av kött har ökat. Människor tycker att kött är både gott och mättande. Men det är inte det röda köttet som har ökat nämnvärt , utan mest fågel. Det är kycklingar från uppfödningsfabriker som har ökat mest.

Vi LCHF-are tror däremot att största orsaken till minskad livslängd är ökat intag av socker.

En artikel i Läkartidningen av Hellenius och Cederholm.

Ur artikeln: ”…Under senare år har vissa metaanalyser indikerat att mättat fett är hälsomässigt neutralt. Dessa metaanalyser kan kritiseras, bland annat för att man inte tar hänsyn till balansen mellan mättade och omättade fettsyror. Dessutom försvinner de negativa hjärt–kärleffekter som är associerade med vissa långkedjiga mättade fettsyror i de ojusterade modellerna, när riskmodellen på ett tveksamt sätt justeras för effektmedierande faktorer som till exempel kolesterol [27].”

Förstod alla precis vad de menade?

 

Comments

 1. 1
  ByPass x2 säger

  En pdf ur Läkartidningen ligger här:
  https://www.lakartidningen.se/EditorialFiles/MA/%5bDYMA%5d/DYMA.pdf

  Är det den artikeln som avses?

 2. 2

  Alla sådana undersökningar bygger på förhållandevis enkla frågeformulär. Blir de detaljerade struntar man i att svara.

  Hur redovisas då en Big Mac med extra allt? Blir det den sötade drycken, pommes, brödet eller ”rött kött”?

 3. 3
  Siv Wetterberg säger

  Det ÄR sockret som är boven, inte det sk röda köttet Jag har helt slutat med socker och mjöl. Mår bra nu Din blogg är jättebra.
  Siv

 4. 4

  Det är kanske skillnad mellan gräsbetat kött och kött från mera ”industriuppfödda” djur?

 5. 5

  Jag förstår precis hur de tänker och vad de vill förmedla:
  – Ni, allmänheten, den stora dumma massan av befolkningen fattar ingenting av det här.
  Mättat fett är farligt! Förstått? Punkt slut!

 6. 6

  Absolut ingenting!! Men är böjd att hålla med Bustas..!?!

 7. 7
  Johan Palmqvist säger

  Jag tror att vi måste börja förstå att bara för att något är naturligt eller att vi ätit det under lång tid är det inte nyttigt oavsett mängd. Man kan dö av att dricka för mycket vatten.

  För mycket socker är typ alla i världen ense om att det är farligt. Trots det finns det ca 35 E% socker i vår arts modersmjölk. Men inte ska vi väl undvika ge barn modersmjölken?

  Det är en dosfråga helt enkelt.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Johan Palmqvist
  Självklart ska vi inte äta mer än vi behöver av vare sig rött kött (eller andra proteinkällor), eller fett.

 9. 9

  Ta del av det här klippet av Dr. MIchael Klaper.
  https://youtu.be/qCpI26Vw2Eo

 10. 10
  I Like Neil Young säger

  Ur min synvinkel så bedömer jag det helt meningslöst , onödigt och irrelevant att överhuvudtaget bry sig om vad korrupta Hellenius och hennes likaledes korrupta man har att säga om kost , hälsa och sjukdomar.Att de överhuvudtaget erbjuds förkomma och deltaga i debatten är ju en fullskalig katastrof för samhället och ett oerhört missgrepp av redan misslyckade MSM-media.

  Räven vaktar hönshuset o.s.v…

 11. 11

  Ta även del av denna kanal på Youtube med Kristina Carillo Bucharam som lever enbart av rå vegansk mat och är frisk och hälsosam som få. Jag säger inte att man måste äta rå mat, det kan vara oerhört svårt att övergå till det, en stor omställning för många. Vad jag vill förmedla är vad vi människor tycks må bäst av och det är mat från växtriket.
  https://youtu.be/fd7SqKaGygg

 12. 12

  Ännu en fullständigt onödig studie!!

  Felet ligger ju i den ”industriuppfödda” kosten.

  Ekologiskt (bl.a. gräsbetat) ska det vara – oavsett om det gäller ’fågel, fisk eller mittemellan’!!

 13. 13

  Skulle det stämma det Mai-Lis fabricerar ihop till skrämselpropaganda så skulle inte Argentinas befolkning bli speciellt gamla. De äter överlägset mest rött kött i världen.
  En annan intressant observation är att de är knappt på top50 listan över cancer. Sydkorea, Danmark är på toppen. Sverige på runt 25:e plats.

 14. 14

  Nenna, folk säger mycket på sina fanatiska YouTube-kanaler. Det är inte detsamma som att de är det. Klart som tusan de har skäl säga det också med tanke på att kanalerna genererar pengar ju fler som tittar på dem.

 15. 15

  @ 13 Nenna

  Jag anser att det är gifterna i vår miljö som orsakar skador, sjukdom och för tidig död ..inte animalisk föda!

  Den som vill vara vegan får gärna fortsätta med det – men att ’missionera’ bland dem som inte vill leva på vegankost är onödigt.

  Det gamla talesättet att ”..var och en blir salig på sin tro..” bör respekteras, oavsett egen åsikt.

 16. 16
  Lars Henrik säger

  Javo skrev:

  Det är kanske skillnad mellan gräsbetat kött och kött från mera ”industriuppfödda” djur?

  Jag är numera helt övertygad om att det är just så. Köttet från de med spannmål, kraftfoder och ofta hormoner uppfödda djuren är inte det kött som är vår ursprungliga föda. Dess omega-6-halt är skadligt hög. Däremot är det det billigaste köttet. Alltså det kött som de flesta konsumerar. Då får det också genomslag i studier som tycks visa en sjukdomsrisk.

  Oinformerad om eller ointresserad av dessa förhållanden dras lätt allt rött kött över samma kam. I all synnerhet i en tid då själva ordet kött sällas till svordomar och allt som inte är PK.

  https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/forskning/forskningsprojekt/fettsyresammansattning-i-notkott/

  https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2016-1/pagar-en-konspiration

 17. 17
  Lena i Umeå säger

  @ 16 Rune Bengtsson
  Ett litet tankeexperiment: Om du istället för nudlar äter smör så skulle du kunna äta 250 gram per dag (1800 kcal). Det skulle bli en total kostnad av ca 750 kr per månad (ej ekologiskt smör).

  Sjävklart rekommenderar jag inte att man äter bara smör, men det kan ge lite perspektiv på vad det kan kosta att äta LCHF.

  Om jag skulle rekommendera en alternativ och nyttigare kost för dig som har knapp ekonomi så är det ägg. Du kanske har möjlighet att köpa från en gård i närheten. De brukar ha ”andra sortering” som kanske kostar 1 kr/ägg. 10 kr för 10 ägg. Komplettra med 125 gr smör (12,50 kr). Det blir 22,50 per dag eller 675 kr / månad. Grönsaker är viktiga också. Du kan själv odla ärtskott året om. En påse (500 g) gula ärtor kostar ca 15 kronor, och borde räcka ganska långt. Sen är det ofta kampanjer då man kan köpa grönsaker ganska billigt. En sådan kost är betydligt nyttigare än nudlar, och sannolikt inte så jättemycket dyrare.

 18. 18

  Jag har en snittkostnad för min mat på 55:-/dag. Vildfångad lax, ägg, mycket smör, lever, räkor, rödbetor, vitkål, spenat, broccoli, kokar även benbuljong. Detta är något av vad jag äter.
  Jag har nog aldrig ätit så näringstät mat till så lågt pris.

 19. 19
  Gabriel Kullberg säger

  Det är väl som vanligt baserat på en amerikansk studie. Där är en liten hamburgare (35 gram) 1 serving red meat. 1 big mac är 3 servings och folk äter detta tillsammans med ett stort bröd med extra socker, dressing med extra socker, en stor pommes frites med extra socker, en gigantisk läsk med massor av socker och en äppelpaj med extra socker som efterrätt. På väg hem måste man äta ett par godisbars för då får man ett rejält blodsockerfall när kroppen släppt ut en massa insulin för att göra av med allt socker man satte i sig till lunchen. Så har man skapat statistik som visar att de som äter mer än 2 servings red meat/dag blir sjuka och dör i förtid.

 20. 20

  Tummen upp för Jala ovan – locost vinnarkost!

 21. 21

  Kan nån förklara för mig varför ML Hellenius anses vara experten inom området folkhälsa i Sverige. Alltså inte bara att hon är chef på Livsstilsenheten på KS utan utbildningsmässigt, antal studier hon startat eller varit med på, mångårig kliniker, eller om det finns nåt annat som kvalificerar henne som den man alltid ska konsultera om man jobbar på SVT eller annan massmedia.

 22. 22

  # 22 Nisse.
  Såhär skrivs det i Wikipedia:
  ”Mai-­Lis Hellénius, född 1953 i Sundsvall, är en svensk professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hellénius tog läkarexamen vid Karolinska institutet 1978 och blev specialist i allmänmedicin 1986. Hon disputerade 1995 vid Karolinska institutet på en avhandling om hur man med råd om motion och bra mat kan förebygga hjärtkärlsjukdom. Hon utnämndes 2006 till professor i allmänmedicin, med inriktning mot kardiovaskulär prevention och med fokus på livsstil. Hon blev 2007 överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna”.

  Men det står även:
  ”Denna biografiska artikel om en svensk akademiker eller forskare saknar väsentlig information. Du kan hjälpa till genom att tillföra sådan”.

  Det är väl det där sista tillägget som du funderar över. 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa