Barnfetman minskar i Sverige

Sverigesradio.se.

Fetmautvecklingskurvan för barnen har tydligen vikit av en aning. Forskarna tycks tro att det är ökad fysisk aktivitet som åstadkommit uppbromsningen. Man kan också tänka att det har spritt sig en medvetenhet  om att stor mängd socker till barn orsakar fetma och metabol sjuklighet.

 

Comments

 1. 1
  Ann-Therese Samuelsson säger

  Man kan tänka så här; Ökad fysisk aktivitet ger ökad hunger. Om hunger stillas med (riktig) mat, orkar barnen inte äta lika mycket socker/godis/läsk. Man kan inte heller äta medan man utövar fysisk aktivitet, vilket ju går alldeles utmärkt framför media av olika slag. På så vis kan det ge en minskning av vikten. Möjligen.

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Mindre socker ger mer plats för nyttig mat med mindre hunger och mindre fetma.
  Men man vet inget om motion, gissningar om omätta variabler som alltså borde strukits.
  Men om sockeranvändningen gått ned sista åren gäller mindre socker.
  Och att sockerintag minskar fetma är välkänt, även inom SLV nuförtiden.
  Motion däremot kan öka hungern och medelresultaten blir inte entydiga.

 3. 3

  Om jag gör en liten undersökning i min stora familj så anser barnfamiljerna nuförtiden att socker är lika med heroin. Man får inte ge ungarna en liten kola som muta utan att föräldrarna gnyr. Men när det gäller LCHF så gnyr de också tyvärr och kör med lättmjölk och Lätta..

 4. 4

  Kanske kan migrationen också spela in.

 5. 5
  Gabriel Kullberg säger

  Det lär snarast bero på att vi har många nya barn som kommer från andra matkulturer. Våra egna barn har nog aldrig varit så lite fysiskt aktiva som nu. När jag växte upp så var det alltid ungar ute som cyklade, lekte, sprang, klättrade och spelade boll, nu ser man ytterst sällan barn ute, de sitter mest vid datorn.

 6. 6

  nr 5 Gabriel
  Det är nog lite så och si med andra matkulturer och barnfetma – många barn är överviktiga i andra matkulturer här i Sverige.

 7. 7

  Det måste vara så att föräldragenerationen har tagit till sig att sötsaker inte är nyttig mat. Återstår att uppfostra far- och morföräldrar också, så att mutorna inte består av lösgodis.

 8. 8

  Arvid:
  Ja, samhället är mångfacetterat. Mathållningen är bl a beroende av hushållskassan, utbildningsnivån och vad man åt som liten.

 9. 9

  Erling, inga problem, här hos oss har det aldrig bjudits på godis, söta drycker, bullar o kakor och annan skräpmat. Det är verkligen tabu. – Vi har aldrig kört med matmutor.
  På sommaren kan vi bjuda på lite glass någon gång.
  Våra barnbarn, 6 st får nästan bättre mat hos oss – men deras föräldrar blir själva allt bättre på att äta bra och rätt, det är verkligen roligt att se.

 10. 10

  När det gäller fysisk aktivitet, så är det förmodligen väldigt olika i olika familjer. Så fort det blir något så när varmt så börjar våra barnbarn använda sina studsmattor. De tycks bli väldigt starka o viga, gör avancerade volter och hoppar ibland i timmar. Under skolterminerna så får de cykla eller promenera till skolan, de går på dans, 2 timmar varje gång, simmar och har fotbollsträning – 2 av barnen rider ofta.
  Jag tycker nog att de är starka o pigga.

 11. 11

  Kicki!
  Jättebra!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa