Misstänkt gift i odlad lax

Medlet Etoxikin tillsätts fiskfodret till odlad fisk för att det inte ska härskna, och tom explodera(?), under transporten.
Det är stark misstanke på att Etoxikin är giftigt för människor, eventuellt cancerframkallande.

 

Comments

 1. 1

  Vildfångad lax kostar knappa hundringen per kg på Lidl. Den är väl ett bra alternativ till alla dessa? Synd bara att den är från långtbortistan. Men mycket fisk har ju transporterats runt långväga, även mycket av den lokalfiskade.

 2. 2
  Marcus h säger

  Jag skulle vilja veta vilken fisk som egentligen är ok att äta? Jag äter själv bara fisk, ägg och grönsaker så jag måste vara extra noga då jag får i med en del fisk.

  Vi vet att den vildfångade laxen från Sverige innehåller höga halter av gifter, samma sak ang. fisk från Östersjön. Samt nu då att den norska odlade laxen ska vara ett problem (Vilket jag inte tycker låter orimligt med tanke på att det handlar om pengar för uppfödaren och inte min hälsa). Vad ska jag äta? Jag försöker nu få tag på en fiskare som kan ge mig makrill från västkusten, är det en bra idé?

 3. 3

  Det är välbekant för många att den odlade laxen är allt annat än nyttig. Ej heller så bra Omega3 innehåll längre. – Bortvald av oss, vi köper vildfångad när vi hittar, den är annorlunda och smakar inte så utpräglat men blir god om man kryddar den med lime/citron och ingefära slår också över fullfet grädde.

 4. 4

  Den vildfångade laxen brukar inte vara lax, salmo salar, utan pink ”lax” eller chum”lax”, med ett helt annat latinskt namn. Den har inte samma sammansättning som den riktiga laxen, den är mycket magrare.

 5. 5

  Ja, den ”äkta” vildfångade laxen är svår att komma över. Då får man väl bo i Kanada kanske? Laxfiskarna är ju flera olika arter, vet inte om de mer magra sorterna har så mycket Omega3?

 6. 6

  Livsmedelsverket skyler över med att det inte finns lagstiftning i EU om gränsvärden i fisk. Bort med vidriga EU och dagens otäcka Livsmedelsverk som låter gifterna flöda in i våra kroppar och som gör sitt bästa för att stoppa nyttigheter tex amygdalin (krossade linfrön) riktigt smör, kokosolja mm.

 7. 7
  Konsument i Sverige säger

  Svt – fiskfoder…ETOXIKIN…
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/odlad-lax-full-av-forbjudet-bekampningsmedel

  …”Reglerat i grönsaker och kött

  Etoxikin tillsätts i fiskfoder för att det inte ska explodera under transport. Det är förbjudet som bekämpningsmedel i jordbruket sedan 2011. Däremot finns det inga regler för fiskfoder vad gäller att använda ämnet som konserveringsmedel för att fodret inte ska härskna och explodera under långa transporter. ”…

 8. 8

  Willys och Lidl har vildfångad lax.

 9. 9
  Dr. Göran Sjöberg säger

  jala,

  Den vildfångade ”Pinklax” är den enda vi köper men den är inte så lätt att få tag i. Hos Willys hittar vi den inte längre. Hos ICA Maxi fick vi senast tag i den.

 10. 10

  Testa Willys i Vänersborg.

 11. 11

  Det var då ett himla hymlande om var ni har köpt er fisk. Tror ni verkligen på att laxen ni köper i butik är vildfångad?
  Kanske ni har haft större tur än den här kunden! (OBS! Norge) Kan det vara en uppfångad rymling ifrån en mjärde ?.

  https://wp.me/p2eAkp-5a8

  Ca 85% av den övriga fisken som finns att köpa i butik kanske kommer ifrån Mekongdeltat

  https://wp.me/p2eAkp-43X

  https://wp.me/me/p2eAkp-2mE

  Längst ner på den sidan(Save the baltic) finns det fler intressanta länkar att följa, men bara för de som har tid och är intresserade.

 12. 12

  Tråkigt att du blir så störd av vårt ” hymlande ”. Personligen är jag helt övertygad att fisken är vildfångad och inte har något som helst att göra med dina länkar.

 13. 13

  Dokumentet till kommunalråden i Örnsköldsvik och Kramfors kommuner nedan är en programförklaring för vår förening Rädda Höga Kusten (RHK) de närmaste åren!

  https://savethebaltic.wordpress.com/2017/09/28/krav-pa-sanering-efter-fiskodlingarna-vid-hoga-kusten/

 14. 14

  Hej Själv äter jag inte odlad lax. Jag brukar fiska lax i sverige under sommaren. Jag säljer också vildfångad lax från östersjön om nån är intresserad. Ni kan bara skicka mail till mig.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa