LCHF är bäst och mättat fett är inte farligt

LCHF är bäst, och mättat fett är inte farligt.

Yusuf Salim, president i World Heart Federation talar.

Mättat och enkelomättat fett är bra, fleromättat är negativt. Frukt i moderat mängd är positivt, grönsaker är neutralt. Kolhydrater är negativt.

Här är studien han pratar om: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19540385 , men det är en gammal artikel, och det han pratar om är en nyare utvärdering som inte har publicerats ännu.

170221 När jag klickar på länken till filmen nu får jag svar att den är privat.  1/3 Jag fick nu i kommentar en länk till en film som fortfarande fungerar.

Filmen har tyvärr stoppats av upphovsrättsmässiga skäl, men här är en artikel som sammanfattar hans budskap.

 

Comments

 1. 1

  ”Mättat och enkelomättat fett är bra, fleromättat är negativt. Frukt i moderat mängd är positivt, grönsaker är neutralt. Kolhydrater är negativt.”

  MYCKET BRA sammanfattning! Kort o lättbegripligt! Kaoset i min hjärna från alla inläggen om mjölkens ”farlighet” la sig till ro!!!!!

 2. 2

  Det var riktigt belysande av honom.

 3. 3
  I Like Neil Young säger

  Undrar vad ML Hellenius ska ta sig till nu då?

 4. 4
  Maja gräddnos säger

  MLH lever kvar i sin bubbla och det kommer att dröja innan hon frångår sin övertygelse! Kommer också att förlora sina sponsorer om hon ändrar åsikt.

 5. 5
  Mats Olsson säger

  Underbart klar, tydlig och pedagogisk redovisning. Grönsaker tål att funderas på. Stort tack för blogginlägget.

 6. 6
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Som Dr. Malcom Kendrick uttryckte det kan ett framträdande av den här typen från en av etablissemangets främsta företrädare förebåda ett generellt paradigmskifte. Låt oss hoppas att Dr. Kendrick har rätt.

  ——–
  Dr. Malcolm Kendrick Post author
  February 15, 2017 at 10:52 pm
  4 0 Rate This

  He is what he is – establishment. For him to give such a lecture is a clear sign that the establishment is preparing itself for a shift. Four legs good, two legs better.
  ———-

  Själv tror jag att etablissemanget har investerat för mycket i nuvarande ovetenskapliga nonsens.

 7. 7

  Visst borde alla som fått Statiner ha rätt till skadestånd.

 8. 8
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Dennis,

  Det vore slutet för läkemedelsindustrin!

 9. 9

  Undrar just om inte statiner är ett av det jävligaste som föreskrivits människan. eller har ni något förslag på något ännu jävligare? Själv har jag i åtanke min morfar som fick ett sår i pannan och fick blyvatten att badda såret med. Han dog så klart efter några dagar. Det var 1923, men nu, 2017, skrivs det ut statiner efter parti och minut och det verkar som att slutresultatet av behandlingen är densamma som med blyvatten men lite mer inlindat så att säga.

 10. 10
  I Like Neil Young säger

  #9 Bustas.

  Statiner är en idiotmedicin och borde förbjudas. Om bara tar dess rent steroidhormon-sänkande effekt på människan så är det i sig , i mina ögon , ett skäl att förbjuda skiten. Jag antar att statiner är en av de största Quack-mediciner etablissemanget nånsin hävt ur sig.Kan bara förekomma i en korrupt värld av allra finaste märke.

 11. 11

  Intressant inslaget om utsöndring av saltmängd ur njurarna. Vad kan vi dra för slutsats?

 12. 12
  Cecilia Westholm säger

  Annika, betyder detta att mättat och enkelomättat fett är OK om man, som jag, har familjär hyper kolesterolemi?

  Det skulle vara givande att få reda på det.
  De flesta studier är förmodligen gjorda på friska personer.

 13. 13
  Hanveden säger

  #10 I Like Neil Young

  Vad är detta?

  ”Han bestämde sig emot statiner. Och därmed kommer nästa problem: En sådan patient som utövar, i enlighet med patientlagen, sin rätt till självbestämmande kostar mig kvalitetspoäng i Swedeheart-registret. Där måste minst 95 procent av alla självbestämmande patienter bestämma sig för samma sak: Statiner.
  Hur går dessa två stora paradigm – likabehandling och självbestämmande – ihop? ”

  Vad är det för kvalitetspoäng som läkare kan missa enligt denna krönika i Dagens Medicin:

  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/01/29/hur-manga-timmar-gar-at-till-att-diskutera-statiner/?acceptCookies=true

  Hur påverkar poängen i registret läkarens lön mm…

  mLCHFh B-) .

 14. 14
  Elisabeth G säger

  # 13

  Intressant länk, Hanveden. Hoppas man slipper träffa den läkaren…

 15. 15

  I HUFFPOST i USA skrvs det tvärtom!
  Ytterligare felinformering om LCHF i Huffington Post, idag!
  https://www.huffingtonpost.co.za/asunta-simoloka/here-are-the-downsides-to-a-lchf-diet-that-you-have-to-consider/
  Artikeln översätter LCHF korrekt i början, och nämner sedan aldrig ”fat” igen…
  Att LCHF är farligt ska bero på mycket kött, högre cancerrisk, men även leda till förvärrad diabetes!!!
  Det enda som är riktigt i artikeln är att oprocessad mat bättre än processad, men socker spelar det ingen roll var det kommer ifrån, vi behöver det, skrivs det!
  Och naturligtvis, inget kommentarsfält…! Ser ut som ett försök av Big food att minska marknadsförluster….

  Citat: ”A LCHF diet restricts the amount of starchy food like grains and potatoes while encouraging high amounts of meat. ”
  Är det samma låt i Sverige eller har Marcus, CEA, m.fl. skärpt sig och slutat felinformera på TV?
  LCHF-förkortningen är Annika’s, nu världskänd(!), och den säger ingenting om kött och vi som följt vet att proteinintaget är samma, eller t.o.m. lägre för dom av oss som ej vill stimulera cancer (via MTor).

  Men sedan följer helt nytt: LCHF är rena ”Ulven i Fårakläder” som lurar diabetiker enligt artikeln!

  ”What is even more concerning is that LCHF dieting can be misleading because when people with diabetes are on such an eating plan, they may experience reduced blood sugar levels. But this happens due to low starch intake and has very little to do with insulin controlling blood sugar”

  Att insulinresistens plötsligt förs in i debatten är viktigt, men påståendet om LCHF är helt uppåt väggarna!
  Har någon sett oberoende forskning om detta? Tror dock inte att det behövs:
  Det finns klar forskning som visar att högt insulin leder till högre insulin.
  Alltså med riktig LCHF, inte en kost där insulindrivande kolhydrater byts mot insulindrivande kött, sänks insulinpåslaget direkt. Med mer fett alltså, det författaren beslöt sig för att utesluta…

  Det finns tabeller som visar insulindrivande effekt av de flesta matvaror. Proteiner ligger högt, fett ligger på noll. Insulinresistensen går dock inte ned mycket på LCHF, men slutar förvärras vad jag vet. Levern måste tömmas på fett. Då försvinner ”högt morgonsocker utan anledning” och fasteinsulinet sjunker. I alla fell enligt Jason Fung och enligt egen erfarenhet. Periodisk fasta.

 16. 16

  # 13 Hanveden.
  Svårt att hitta vad och vem som egentligen ligger bakom Swedeheart. Och, vad är det läkaren förlorar (fysiskt) genom att få färre poäng? Sedan skriver Swedeheart på sin hemsida: ”Antalet avlidna med hjärtinfarkt som underliggande eller bidragande orsak har minskat från 18 000 individer 1987 till 9000 individer 2010. Denna minskning ses hos både kvinnor och män och i alla åldersgrupper under 85 år”.
  Detta tillskrivs säkert det intensiva tuggandet av statiner.

 17. 17
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Här är en av de bästa föreläsningar jag hört angående det metabola syndromet.

  Det är Ivor Cummins som talar klart ingenjörsspråk kring vad som kännetecknar insulinresistens

  https://youtu.be/xiUNNJrTDRQ

  Jag fick länken via Mercolas nyhetsbrev

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/02/18/insulin-resistance-causes-heart-disease.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20170218Z2&et_cid=DM133700&et_rid=1891935781

  Här finns också en fin intervju som Cummins gjorde med Dr. Kraft som är den som i sin kliniska praktik mätt insulinsvaret efter en standard sockerbelastning på många tusen patienter med diabetes.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  12 Cecilia Westholm
  Jag har inte sett någon information om att personer med familjär hyperkolesterolemi skulle få bättre hälsa och överlevnad av att äta fleromättat fett än måttat och enkelomättat. Någon som har sett något om det?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  13 Hanveden
  Statinförskrivningen ger ingen inkomst till den enskilde läkaren, men det kan ge en inkomst till vårdcentralen. Det är ett minst lika starkt incitament som om det hade kommit den aktuella läkaren tillhanda.

 20. 20
  Cecilia Westholm säger

  Tack för ditt svar, Annika.
  Jag får leta vidare för att förstå vad jag ska äta eller låta bli.

 21. 21

  #13 Hanveden: Den artikeln var nåt av det värsta jag läst!! Vore intressant med mer info om incitamentsystemet för statiner, någon?

 22. 22

  Cecilia Westholm, har du läst vad Uffe Ravnskov skriver ang FH? Har du apo-värden och HbA1c? Har du genomgått kärlröntgen och arteriografi? Koagulationsutredning?

 23. 23
  Cecilia Westholm säger

  22 Xiro

  Ja, jag har läst Ravnskov.
  Jag har genomgått 2 hjärtinfarkter och 3 stenter.
  Jag känner mig förvirrad av att inte veta hur viktigt det är för mig som FH-sjuk att bara äta lite kolesterol. Är det så att just FH-sjuka inte klarar kolesterol eller är det den vanliga kolesterolskrämseln som är anledningen till de kostråd som ges till oss?
  Jag äter LCHF sedan 6 år och har väldigt fina värden f.ö. Jag stortrivs med denna mat.
  Kan mitt hjärta blivit förkalkat på dessa 6 år?
  FH är ju en abnormitet i levern och då KAN det ju hända att kroppen inte klarar av att hantera kolesterolet på det sätt som levern klarar hos friska individer.
  Någon som vet?

 24. 24

  Cecilia, du har nu en utmärkt chans att ta reda på avgörande fakta. Gör en kärlröntgen och jämför med tidigare resultat. Och varför inte passa på att göra arteriografi när du ändå är igång. Med din historik borde det inte vara några problem att få dessa utförda, om vården är frisk så att säga. Jag hade också, med den historiken, bett om koll av benägenhet till proppbildning (vilket dock kanske försvåras/omöjliggörs om du tar propphämmande/förtunnande?). Återrapportera gärna här!

  F ö måste jag fråga – du skriver att du har FH men också att du har fina värden, hur hänger det ihop? FH är ju per definition så kallade extrema kolesterolvärden. Har LCHF gett dig fina värden och vad är du i så fall orolig för? Är dina övriga värden också ok, t ex HbA1c? Jag läste om en läkare som var orolig för sitt skyhöga kolesterol – längre ner i texten läste jag att totalkolesterolet låg strax över 8. Att kalla det skyhögt, som läkare dessutom, är ju märkligt. Övre ref, som är stark ifrågasatt om att vara för lågt, är ju strax under 8.

  Skulle inte förvåna mig om FH är allmänt överdiagnosticerat, samtidigt som dessa patienter i övrigt är underdiagnosticerade. Kolesterolet får all fokus och man glömmer resten av patienten. De positiva förändringarna kommer av patientens förändring i kost och livsstil. Läkaren påstår att det är medicineringen som hjälper, och försöker få patienten att fortsätta med statiner trots att patienten har svåra biverkningar. Till slut kan patienten inte längre vara fysiskt aktiv, men läkaren råder att fortsätta med statiner och bortförklarar/undervärderar biverkningarna. Det är många som, det är normalt, du är inte ung längre, alternativer är sämre bla bla bla…

  Bottom line: Gå till kärnan direkt med kärlröntgen och arteriografi!

 25. 25
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Hjärtinfarkter har många orsaker. Kolesterol finns absolut inte med bland dessa orsaker. Kolesterol är ett av kroppens viktigaste och nyttigaste ämnen.

  I kosten är en av de största orsakerna till hjärtinfarkter för mycket kolhydrater. Så var det var i mitt eget fall för 17 år sedan med min begivenhet på godis – ett sant kakmonster!

  Som jag har förstått Uffe Ravnskov och annat jag läst tillverkar levern extra kolesterol för att kompensera för att cellerna hos de med FH inte har så lätt att ta till sig det kolesterol som finns i blodet och ju högre kolesterolhalten är ju bättre är det.

  Att lura på patienter med FH statiner anser jag därför vara lika med överlagda ”mordförsök” från läkemedelsindustrins sida om än handlande i ”god tro” från läkares sida. För läkare är utdelning av statiner fråga om en ”religiös” trossats (på samma sätt som häxbränningarna var för 500 år sedan) och en trossats som de måste följa för att inte bli uteslutna ur läkarkårens gemenskap.

 26. 26
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Xiro

  Själv vägrar jag genomgå någon mer arterografi för jag vet redan att mina ådror är igensatta sedan jag genomgick den för 17 år. Stentar och bypassoperationer har jag tillsammans med alla mediciner också tackat nej till under dessa år för att de i det långa loppet bara ställer till med hälsoproblem.

  Arterografi är i mina ögon därför bara ett sätt för sjukvårdsindustrin att fånga in nya ”förökskaniner” till operationsavdelningarna. Efter en sådan undersökning är det sedan väldigt svårt för ett patient att ”protestera” mot all drakonisk behandling man föreslår. På femtiotalet dog hälften av alla infarktpatienter för att de tvingades ligga orörliga lång tid, veckovis, efter infarkten. När man slutade med dessa tvångsåtgärder dog sedan bara en bråkdel.

  Sjukvården är för övrigt inte intresserad av att bota folk – de lever faktiskt på de sjuka patienterna inte på de friska – och detta sa man också klart och tydligt till mig redan 2004, fem år efter min allvarliga infarkt då man slutade kalla mig till fler återbesök.

  För övrigt hade jag så låga kolesterolvärden vid min infarkt att jag ”slapp” statinerna. Vid ett ”återbesök” för tre år sedan skrev dock en arrogant kardiolog ut statiner igen trots att mina kolesterolvärden var ”perfekta” och fast han visste att jag aldrig skulle hämta ut några från apoteket. Han ”följde bara reglerna” som han uttryckte det. Ärligt talat vet de inte vad de håller på med utan är bara infångade som ”präster” i vilken ”religion” som helst.

 27. 27

  19 Annika. Är det inte så att enskilda läkare får åka på s.k. konferenser inbjudna av industrin ?

  För övrigt så verkar insulin-nivåer vara en betydande och kanske avgörande faktor för hjärtinfarkt.

 28. 28

  Tack för insikter och kloka tankar Göran!

  Ja man får vara försiktig med alla analyser, även kärlröntgen och arteriografi. Det jag är ute efter är att man, vid behov/önskan bör välja kärlröntgen och arteriografi istället för att gå vilse med kolesterolvärden. Som du är inne på måste man passa sig för vad läkarna kan hitta på med röntgenresultatet! Men skulle inte förvåna mig om både du och Cecilia W här hade fått bra röntgenresultat om man jämfört med era tidigare resultat. Och man måste ju alltid beakta åldersskillnaden när man jämför. I ditt fall 17 år.

  Jag är nyfiken på att lära mig – så jag frågar: Finns det några undersökningar du rekommenderar istället? Eller manar du ”bara” till försiktighet (enl ovan) kring tolkning av kärlröntgen och arteriografi?

  Tack för alla kloka inlägg Göran.

 29. 29

  @Cecilia

  Instämmer med föregående talare. Att det på något sätt skulle vara gynnsamt att med kost eller medicin sänka kroppens kolesterol är en absurd hypotes som aldrig bevisats.

  Minns inte var, men jag har läst att kriterierna för diagnosen hyperkolesterolimi är tämligen ”liberala” så det kan vara lätt att få den om man råkar vara hos fel läkare vid fel tillfälle.

  Tycker du ska fortsätta äta Lchf.

 30. 30
  Cecilia Westholm säger

  Dr. Göran Sjöberg, Intressant att du nämner att det finns flera olika orsaker till hjärtinfarkt. Jag har misstänkt detsamma, letat efter dessa men inte funnit svar på det.
  Vill du berätta?

 31. 31

  Jag kan absolut tänka mig att nivåerna av kolesterol sjunker när kosten består av mindre mängd kolhydrater. Om inflammationer avtar så borde en konsekvens kunna bli en lägre nivå kolesterol.
  För att få någon form av bevis på det krävs väl oberoende forskning kan jag tänka mig, om en sådan finns att få nu för tiden.

 32. 32
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Xiro

  När man bestämt sig för att ta tag i sin egen hälsa då man fått sin första rejäla ”käftsmäll” så är det första som måste åka ut socker och godis som i mitt fall. Strikt LCHF är sedan en tuffare utmaning men har man nu en gång hamnat i det metabola syndromet tror jag själv att detta är det bästa man kan göra för sin hälsa.

  Standard blodanalyser räcker sedan mer än väl för att tala om ifall riskerna minskar eller ökar. Kolesterolanalyserna är förstås nonsens men när HDL-värdena stiger kan man glädja sig åt detta som en positiv indikator. Triglyceriderna, blodsockret och blodtrycket bör alla vara låga på mätskalan. Nuförtiden mäter vi blodsockret hemma då och då tillsammans med blodtrycket och kissar även på en ketonmätsticka för att få bekräftat att vi sköter oss. Då slipper vi den kriminella sjukvården.

  Man kan om man vill göra upp långa listor på vad som är ”bra” och vad som är ”dåligt” när det gäller kosten, vitaminer, kosttillskott (här tar vi en hel del olika) och på olika hälsobefrämjande aktiviteter där valen sedan oftast är självklara.

  Kroppen är som sagt ett förbaskat bra ”mätinstrument” för att tala om om man mår bra eller inte. Mår man bra så är man troligen på ”rätt väg” som många nyblivna LCHF’are ofta intygar. Går det åt ”fel håll” måste man ”dra åt tumskruvarna” ytterligare enligt min mening.

  Kärlkramp som jag själv kämpar med verkar man kunna hålla i schack med naturlig E-vitamin. Nu har jag ökad dosen till 2 400 IU/dag efter att legat på 1 600 IU under ett par år. Jag kom nu just in från en 8 km skogspromenad utan några känningar i vårt gråruskiga väder och funderade faktiskt på om jag skulle lägga till en halvmil. Det verkar som om jag nu återhämtat mig hyfsat från den allvarliga lunginflammationen som drabbade mig november. Då var jag inte speciellt ”kaxig” förstås 🙂

 33. 33
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Cecilia,

  Som svar på din fråga kanske mitt svar till Xiro också fungerar.

  Annars är som sagt Cummins föreläsning en höjdare. Han har en bilder man kan titta på om man inte orka lyssna på hela föreläsningen på engelska.

  Det är Ivor Cummins som talar klart ingenjörsspråk kring vad som kännetecknar insulinresistens

  https://youtu.be/xiUNNJrTDRQ

 34. 34

  Rödbetan lär vara bra för blodkärlen – gör dem mer elastiska. Är ju inte lchf, men jag är inte dogmatisk. Gör goda smothies på rå rödbeta, ingefära, stjälkselleri, avokado, havtornsbär, blötlagda chiafrön och kokosmjölk och fett, smaksätter med lime eller citron. Gott och uppfriskande!

 35. 35

  I ICA´s senaste matmagasin Buffé tycker Maj-Lis Hellenius ”Var inte rädd för vare sig kolhydrater eller fett, men välj grovt fiberrikt bröd istället för vitt och olja eller mjukt fett istället för hårt”. Med det senare avser hon tydligen smör och hon skriver inte vilken typ av olja, även om hon i de citerade recepten använder olivolja.

  Sitt smörhat (LCHF) avslöjar hon för helt klart och kolhydrater är inget att oroa sig för.

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  27 Dennis
  Jo farmakaindustrin bjuder läkare, som de bedömer vara särskilt inflytelserika, på konferenser etc, men vanliga småläkare får inte ekonomiska dusörer i förhållande till sina ordinationer av olika farmaka.

 37. 37

  Kicki, helt riktigt, kärlvidgande kväveoxid bildas vid behov efter intag av rödbetor! Magnesium (Mg) har liknade kärlvidgande effekter. Mycket intressant för oss som är lite äldre är att mätningar av Mg inuti celler visar en genomsnittlig reduktion på ca 20% vid 65 jämfört med 20 år. Fritt Mg. Vid diabetes type 2 sjunker Mg-nivåm i celler ytterligare i genomsnitt. Kolhydratskonsumtion förbrukar magnesium både direkt och via insulin. Insulinet fungerar dessutom sämre vid lägre Mg-nivåer. Om man börjar med LCHF förbrukas alltså mindre magnesium, men hur man får upp värden igen är en annan fråga. Misstänker att inte bara flera små doser om dan hjälper utan även just kväveoxid, som man även får i sig mest genom främst spenat och sedan selleri och rödbetor. Magnesium och NO fungerar tillsammans på ej helt klarlagda sätt.

 38. 38

  Det fina med smothies, tycker jag, är att man kan blanda i många fina nyttigheter – även frusen bladspenat. Drinkarna blir riktigt goda och friska.
  Om man vill höja magnesium i sin kropp så kan man prova sk Magnesiumolja. Dvs upplöst magnesium som anbringas på huden, fungerar bra på mig och irriterar inte tarmen.

 39. 39

  Högsta ”verkningsgraden” på magnesium blir det med Magnesiumoxid, som inte smakar något alls. Det löser upp sig i magsyran och blir då lättabsorberad magnesiumklorid. (Men inte om man tar ppis, magsyrareducerande medicin)
  Genom bad i magnesiumsulfat tas magnesium också upp bra.
  Som komplement/alternativ till smoothie kan man göra riktigt god soppa på mycket, t.ex spenat som maxar kväveoxiden: Spenat, en uppskuren (charlotten-) lök, salt,pepper, turmeric och en klick kokosolja sjuds 20 -60 minuter varefter grädde blandas i, kanske 30%, och sedan i blender, ättemperatur direkt. Sparris p.s.s., mer spårämnen men mindre direkt kärlnytta. Kanske Vitamin C försvinner med värmen, men resten följer med spadet.

 40. 40
  Lars Henrik säger

  stenbj:

  Vad är den huvudsakliga skillnaden vad avser cancerrisker vid tillväxt som vuxen kontra under uppväxten? Är det andra tillväxtfaktorer inblandade, starkare immunförsvar eller högre halter av skyddande ämnen (magnesium t ex) under barnaåren.

  Om du ursäktar min skepsis så känns det något paradoxalt att träning som leder till muskeltillväxt efter uppväxtåren skulle innebära en ökad cancerrisk per se.

 41. 41

  #40 Lars Henrik,
  Var läste du att muskeltillväxt per se efter uppväxt skulle medföra högre cancerrisk ?
  Ron Rosedales föreläser om hur för mycket protein ändrar mTor-balansen från underhåll mot tillväxt, något som kan stimulera viktökning, muskeltillväxt och/eller cancer. https://www.youtube.com/watch?v=Yv-M-5-s9B0
  Men muskeluppbyggnad/träning utan större proteinöverskott bör inte öka cancerrisk.

  Mer muskler innebär dock mindre magnesium i snitt såvida Mg inte intas ordentligt innan och under uppbyggnaden. Annars följer bl.a muskelkramper, högre blodtryck, ibland även arrhythmia, det sista verkar vanligt t.ex. bland de som springer maraton. Med sådana symptom, och /eller diabetes typ 2 skulle jag hålla mig till extra magnesium, kväverika grönsaker, LCHF och endast promenader en längre tid tills symptomen minskat kraftigt.
  LCHF är viktigt vid symptom som ovan p.g.a. att kolhydratsförbränning i sig förbrukar magnesium; ingen höjdare med då upptagningsförmågan avtar med ökande ålder!
  Vid 20-25 har vi i snitt 25% mer magnesium lagrat i muskler och ben än vid 65…

 42. 42
  Cecilia Westholm säger

  Dr. Göran Sjöberg

  Tack för tips. Föreläsningen var intressant.
  Min situation är komplicerad eftersom jag har förkalkade kärl i hjärtat, hjärtinfarkt i nov -16 men inget metabolt syndrom. Så jag letar vidare för att utröna orsaken till infarkten.
  Kanske stress, miljögifter, för mycket omega 6 och för lite omega 3 innan jag började med LCHF för 6 år sedan. Det tar väl tid för kroppen att läka sig själv, antar jag.

  Det är inspirerande att läsa om hur du behandlar dig själv med naturliga metoder!

  Jag har av flera läkare blivit diagnostiserad med FH, men inte blivit kliniskt testad. Finns det ett sådant test? Jag känner mig osäker på om jag verkligen har FH. Det räcker väl inte med att pappa dog i hjärtinfarkt vid 62 års ålder? (Själv är jag 66 år nu.)

  Vet du om det finns något samband mellan FH och fettförbränningsproblem? Jag kan bara spjälka lite fett trots att jag har provat olika sorters fett utan framgång.

  Jag känner att jag skulle behöva en LCHF-öppen läkare, finns det någon sådan som du känner till?

  Jag uppskattar dina svar.

 43. 43
  Cecilia Westholm säger

  Dr. Göran Sjöberg

  Till skillnad från dig hade jag ”groteska” kolesterolvärden vid min infarkt.
  Tri 0,7
  HDL 2,9
  LDL 7,9

 44. 44
  Cecilia Westholm säger

  Xiro 24

  Arteriografi verkar intressant och jag ska fråga om jag kan få göra en sådan.
  Kranskärlsröntgen gjordes senast i dec och är inte riskfritt. Den längtar jag inte efter igen!

  Mina värden är fina dvs blodtryck, glukos, vikt, puls och allt annat som de har testat förutom kolesterolet som är skrämmande högt enligt läkarna.

  Vid infarkten i nov:

  Tri 0,7
  HDL 2,9
  LDL 7,9

  Totalt: 11,5

  Jag håller med dig om att FH är svårt att hantera och jag vet inte om det finns något tillförlitligt sätt att diagnostisera sjukdomen.

  Jag känner mig förvirrad av olikheterna mellan allt som jag läst mig till under mina LCHF-år och det som jag kommer i kontakt med genom sjukvården. Känner du till om det finns någon LCHF-öppen läkare som tar emot patienter?

 45. 45
  Annika Dahlqvist säger

  43 Cecilia Westholm
  Dina blodfettvärden är alldeles utmärkta. Låga triglycerider och bra HDL. Höga LDL har samband med bättre utfall av hjärtinfarkt.
  Se Ravnskovs, Hammarskjölds och Sundbergs artikel i Läkartidningen:
  Kolesterolhypotesen måste vara fel.

 46. 46
  Nisse Hult säger

  @ 44 Cecilia Westholm

  Jag har gjort Arteriografi mätning Maj 2015 +Juni 2016

  Kommer göra en ny mätning 2017 i Maj igen

  Väl värt varenda krona

 47. 47
  Lars Henrik säger

  stenbj:

  Tack! Det var jag som misstolkade. Om ”muskeluppbyggnad/träning utan större proteinöverskott ”[jämfört med aktuellt behov vid träningen] inte ökar cancerrisken så bör åtminstone jag vara på den säkra sidan. Dock undrar jag fortfarande om det överhuvudtaget blir någon tillväxt i vuxen ålder (förutom möjligen av fett) med proteinöverskott om man inte tränar?

  Arytmi var den främsta anledningen till att jag började med magnesiumtillskott för ca fem år sedan. Då fick jag lära mig att det var mg-citrat som hade det bästa upptaget. Kanske dags att byta till mg-oxid istället? Om jag glömmer att ta tabletterna brukar arytmin komma tillbaka inom ett halvt dygn. Även nattliga kramper gör sig då påminda liksom lätta darrningar i händerna. Det är tydligt att kroppens förmåga att lagra upp magnesium är dålig, i alla fall som vuxen.

 48. 48

  Lars Henrik: Rätt beträffande muskler.
  ”If you don’t use it you lose it ” är ett rim som åtminstone låter rätt.

  Arytmi var det som drog även mig till magnesium, och än så länge har det inte kommit tillbaka.
  En bror och en bekant lider av det då och då. Bägge har sportat mer än genomsnittet.
  Magnesiumcitrat innelhåller bara 11% magnesium, och oxiden innehåller 60%. Även om citrat tas upp dubbelt så bra, vilket inte är fallet, blir Magnesiumoxid ca 3x effektivare, viktmässigt.
  Det viktiga är nog att ta tillsammans med eller strax innan mat eftersom det är efter att maten smälts som ringmusklerna runt kapillärer i muskler och vävnader öppnar sig för ”näringsleveranser”. ”Överskjutande” magnesium verkar det bli mer av med ökande ålder då upptag från blod till celler försämras och detta ”spolas bort”. Förmodligen ett av åldrandets huvudproblem. Frågor jag har: Hur bygger får man upp magnesiumnivån i cellerna igen? Går det bra med stort dagligt intag typ mer än 700 mg per dag? Hur länge bör det hålla det sig?
  Hur kan man få cell-magnesium enkelt uppmätt, eller ska man vänta tills kramp eller arytmi återkommer? Det enda som är klart är att det håller sig längre med LCHF.

 49. 49

  Det har ar en mycket intressant artikel av docent Rune Eliasson i Integrativ Medicin om magnesiums betydelse for kroppen. Dar finns ocksa en tabell over biotillganglighet av olika typer av magnesium.

  https://integrativ-medicin.se/osteoporos-frakturer-och-behovet-av-mirakelmetallen-magnesium/

  Sjalv har jag provat olika typer av oralt magnesium mot besvarliga krypningar i hoftleder och ben. Det har varit mer eller mindre effektivt. Eftersom magnesium tas upp av huden har jag nu overgatt till magnesiumolja (ar egentligen ingen olja men koncentrerat magnesium) som jag smorjer in delar av huden med. Det fungerar alldeles utmarkt. Epsomsaltbad lar ocksa vara bra.

 50. 50

  #49 Tycker också att magnesium”olja” på huden fungerar bäst. Är mycket effektivt, man kan dosera efter behag – dvs man väljer själv hur stor hudyta man vill smörja in med magnesiumlösningen.

 51. 51

  På den här länken, sid 2, finns en tabell som visar upptag och behållning av nästan alla sorters magnesium. https://www.ahuroa-feed.co.nz/uploads/8/8/3/4/8834018/__newsletter_36_-_which_form_of_magnesium_is_best.pdf
  Den är gjord för hästar då magnesium är speciellt viktigt för kapplöpningshästar där allt bör hållas på topp för styrka, snabbhet, uthållighet och lugn, utan kramper, sträckningar eller arytmi.
  (Kanske borde tagit det där med veterinär istället för doktor på allvar…)
  Mätningarna är gjorda på möss, alltså uppskattningar för oss. Inga större skillnader i första tabellen, men i nästa tabell visas hur mycket Mg i de olika sorterna och hur mycket som behövs för samma dos. Det vänder det mesta upp och ned. Mg oxid blir bäst, men ta annars tabellen som en indikation då en hel del verkar felräknat!

  Hudabsorption finns det studier på och det fungerar bra både på epsomsalt och magnesiumklorid!

  Det vore fint om man kunde hitta ”första symptom” på att man har för lite och/elle för mycket Mg.
  Har någon mätt muskelcellmagnesium?

 52. 52
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Cecilia

  Man kan tycka att alla dessa ”medicinska” värden man mäter upp kan vara ”intressanta” men min nuvarande ståndpunkt, som jag dock inte hade för tio år sedan, är att alla dessa mätningar gör mer skada än nytta. Skyhöga blodtryck är jag dock fortfarande övertygad om ska behandlas med blodtryckssänkande medel men knappast måttliga värden. Blodtrycksmätningar är i mina ögon ur den synpunkten därför försvarbara men av egen erfarenhet vet jag att de missbrukas å det grövsta av läkare för att skrämma patienter till livslång behandling och de är då, som den kardiolog jag träffade för några år sedan som medvetet retade upp mig innan han tog blodtrycket, i mina ögon bara en del av den kriminalitet som genomsyrar sjukvårdssystemet.

  Skadan med alla ”screenings” är framför allt att dessa just ingår i det övergripande system som läkemedelsindustrin orkestrerar sedan mer än hundra år för att kunna kränga sina till största delen skadliga preparat och mer eller mindre meningslösa operationer till oskyldiga patienter som oftast inte har så mycket att sätta emot när läkaren tar fram receptblocket ellr föreslår någon åtgärd. Man är inte intresserad av att göra någonting seriöst åt själva orsakerna till sjukdomarna.

  Vad gäller infarkter finns det en hel del hypoteser och en uppsjö av riskfaktorer.

  I mitt eget väldigt allvarliga fall var alla min mätvärden utmärkta och det enda man kunde komma på var att stressen kunde vara orsaken och här tror jag att de delvis hade rätt. Men jag var som sagt en också godisgris och det insåg jag själv direkt var en viktig faktor i sammanhanget. Kärlröntgen talade sedan sitt tydliga språk och i mitt fall var kärlen så igensatta att sätta in stentar inte ansågs meningsfullt utan det enda raka var då en omfattande bypassoperation men som jag efter moget övervägande tackade nej till.

  Jag tackar nu min forskarutbildning för modet att stå upp mot hjärtspecialisterna och istället gå min egen alternativa väg för att försöka komma åt själva orsakerna till hjärtsjukdomen.

  Det ruskiga i mina ögon är att dessa specialister inte vet vad de håller på med och faktiskt inte är intresserade av någonting annat än de dogmer som kallas konsensus.

  Jag läste för ett par år sedan en mycket intressant medicinsk forskningsartikel om stressens och nervsystemets roll vid infarkter i hjärtat och om balansen mellan den stressande delen av vårt autonoma nervsystem (det sympatiska) och den lugnande delen (det parasympatiska delen). Variationen i hjärtfrekvensen var här en väldigt tydlig indikator på en nära förestående infarkt.

  Via en bekant fick jag då kontakt med en erfaren hjärtkirurg som dessutom nyligen hade doktorerat på hjärtats nervsystem och fick träffa honom och ville då diskutera den här artikeln och få hans synpunkter på den. Till min stora chock visade det sig redan efter några minuter att han inte hade en susning om själva frågeställningen i denna artikel så mötet blev totalt meningslöst. Han verkade tro att jag ville få en bypassoperation så fort som möjligt.

  Det fanns bara inget intresse hos dessa experter vilket förvånade mig som gammal forskare. Däremot har jag hos vanliga läkare i klinisk verksamhet ibland mött ett visst intresse för mina alternativa behandlingar i egen regi även om jag inte tror att de läst de böcker jag lånat ut till dem.

 53. 53

  Göran, var ditt långtidsblodsockervärde ”ok” även på den tiden du konsumerade mycket sött?

 54. 54
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Xiro,

  En relevant fråga du ställer!

  Vid infarkten 1999 visste jag ”ingenting”, varken om kost eller hälsa, även om jag själv omedelbart såg det klara sambandet mellan mitt ”kakfrossande” och infarkten. Men jag började då omedelbart ”läsa på”/forska och kom väldigt snabbt fram till att boven i kakorna troligen var de ”delvis härdade” vegetabiliska fetterna = margarinet. När sedan dietisten, som skulle lära oss nyblivna infarktpatienter att ”äta rätt”, visade sina bilder såg jag med fasa att alla hennes bilder var framtagna av ”Margarinbolaget”. Detta var den första stora knäcken i mitt förtroende för sjukvården

  Jag funderade då inte på vilka mätningar de hade gjort utan nöjde mig med att alla resultat tydligen var ”bra”. Det enda jag kommer ihåg var att de kommenterade mitt låga kolesterolvärde. På den tiden trodde jag faktiskt att man visste vad man pratade om inom sjukvården och att medicin hade med vetenskap att göra men det är nu för väldigt länge sedan.

  I stor sett är alla blodsockermätningar idag nonsens i mina ögon och speciellt efter att jag för ett par sedan läste Dr. Kraft’s bok och som också resulterade i en krönika.

  https://annikadahlqvist.com/2015/10/08/blodsocker/

  När långtidsblodsockret hamnat över det godkända ”gränsvärdet” har man redan ”kört sönder” sitt metabola system sedan lång tid tillbaka. Dvs. man har med tiden och med stora mängder kolhydrater i kosten blivit insulinresistent med höga cirkulerande nivåer av insulin och lång tid efter måltiderna. Om man ska tro Dr. Jason Fung går det dock att ”återställa” systemet med hjälp av periodisk fasta och strikt LCHF.

  Vi kör som sagt själva strikt LCHF och ska man döma efter våra mätvärden (blodtryck 110/60, blodsockervärden runt 6 efter en måltid, och fina utslag på ketonstickorna) har jag ingen hjärtsjukdom och min fru inte heller diabetes vilket naturligtvis inte är sant. Möjligen ”bevisar” vi båda genom våra mätningar att det hjälpligt går att ”hantera” allvarliga metabola sjukdomar med kosten och utan några skadliga mediciner eller någon meningslös hjärtoperation.

  Hippokrates skulle utan tvekan ha klappat oss på axeln om han hade levt idag och noterat att ”maten är vår medicin”. Men att läkemedelsindustrin, på samma sätt som min senaste kardiolog, måste betrakta LCHF som ”nonsens” och ett ”djävulens påfund” är jag helt övertygad om idag. Vid närmare eftertanke måste de rimligen ”hata” alla oss friska diabetiker och hjärtsjuka helt enkelt för att vi hotar deras jobb och förstör deras affärer. Tänk efter – det finns 500 000 000 diabetiker/hjärtsjuka i världen idag! Här kan vi tala om en lukrativ sjukvårdsmarknad!

  Jag inser just nu till min förskräckelse att jag mer och mer börjar likna President Trump i mina attityder till hela etablissemanget.

 55. 55
  sten bjorsell säger

  Hej Göran!
  Har du mätt fasteinsulinet? Min läkare fixade det. Fick tid på ett sjukhus och betalade extra.
  Betr. insulin kan jag inte glömma försökshunden med insulindropp som ”glömdes”, dog och obducerades. Blodkärlen i flödesriktningen nedanför kanylen var igensatta, förkalkade. Insulin är ett inlagringshormon. Med kännedom om hormoner så brukar det finnas två som motverkar varandra. (-) och (para-). Vid fasta eller svält går det faktiskt också åt ”andra hållet”. Om det beror direkt på autofagi eller hormonbalans vet jag inte, men insulinet kan gå väldigt lågt under fasta iaf.
  Häftigt om den filmen alltså kan spelas baklänges!
  Och glöm ej magnesium så att kalcium inte hamnar någon annanstans!

 56. 56
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Sten

  Att mäta insulinnivån vid fasta skulle vara intressant. Det kanske dyker upp någon mätare för hemmabruk och då skulle jag nog skaffa en sådan för enligt Kraft’s bok är det själva insulinkurvan i samband med en måltid som är det intressanta men det kräver förstås ett antal mätningar. Insulin förstörs lätt så direktmätning vore att föredra.

  Men Herregud – vad gör man med resultaten? Och det är ju problemet med de flesta mätningar av denna typ.

  Man gör så gott man kan för att ”backa” ur det metabola syndromet och det finns mycket man kan ”jobba” med. Magnesium måste jag ta tag i inser jag även om jag inte längre får några kramper som i början av min LCHF-karriär.

  Just nu smuttar jag på mitt glas med C-vitamin – runt 18 gram per dygn som Linus Pauling rekommenderade. Och E-vitaminet i hög dos verkar fungera bra mot kärlkramp.

  Mår man bra så mår man bra!

 57. 57
  sten bjorsell säger

  Göran, tack för snabbt svar!
  Insulinmätare för hemmabruk: Det lär dröja eftersom sådana mätningar berättar för mycket alltför tidigt: Folk hinner inte ens bli sjuka om dom följer sådana råd! Och det gör folk. Man följde lågfettråden så att den metaboliska sjukligheten exploderade i unga istället för i betydligt äldre år, t.ex. Då blir det som i Kina för kanske 3000 år sedan. Husläkare som optimerade sina klienter ungefär som varvtalsregulatorn till en generator håller konstant hastighet vid alla belastningar. Om man blev sjuk blev det inte längre regelbundna betalningar! Insulinmätning tar kål på hela komplexet skräpmat/kroniska sjukdomar/läkemedelsindustrin.

  Med sådana mätare som ger en direkt erkänd indikation på den metaboliska hälsan försvinner först alla dagens skräpmätningar. För hög kurva, periodisk fasta kanske en månad och mät igen…
  Ingen behöver då bli kroniskt sjuk…
  Noggrant med ”Kraftkurva”, snabbuppskattning med fasteinsulin.
  Titta var den röda Kraftkurvan börjar! Jag ligger på 5. Mercola har 3 som mål.
  Ett flertal stora, glömda(!) studier på fasteinsulin plus en mängd andra ”standardmarkörer” visade klart att fasteinsulin var den enda enkla markören som korrelerade med ökad dödlighet.
  Studierna hittas enkelt med Google.
  Det är svar på frågan ”vad du gör med resultaten”. Se Kostdoktorn idag för hur man enkelt fastar…

  Du har många bra krönikor skrivna och jag förväntar mig en hel del till så jag hoppas att du fixar dina förkalkningarna i tid, s.a.s.. Magnesium förlänger även telomererna… Tror fortfarande att MgO är bäst, kombinerat med transdermalt magnesium. Ska kolla med doktorn om han kan fixa
  biopsy för celltest av magnesium, the ultimate test. Dom biter en visst i tungan….

 58. 58
  sten bjorsell säger

  För att få upp Kraftkurvan snabbt, googla: ivor cummins graphs och välj bilder.
  Dom flesta bilderna från Mercola-videon och mer kommer då också upp.

 59. 59

  The Matrix är inte fel på det. Jo, på en punkt – det är inte något datorprogram vi upplever. Står vi inför the Great Forgetting, och the Great Remembering? Jag tror bestämt vi just nu är med och inleder dessa… https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Story_of_B

 60. 60

  @Sten
  Hur ser du på fasteinsulin vs c-peptid? Jag har fått för mig att momentanvärdet som fasteinsulinet ger kan vara mer svårtolkat. Eller?

 61. 61
  Cecilia Westholm säger

  45 Annika Dahlqvist

  Tack för det Annika! 🙂
  Nu har emellertid kolesterolet sjunkit undan eftersom jag äter statiner.
  På sjukhuset blir jag både hotad och skrämd.
  Jag känner mig mogen för att sluta ta dessa statiner men skulle behöva en läkare som stöd.
  Känner du till någon LCHF-vänlig läkare som tar emot patienter?

 62. 62
  sten bjorsell säger

  Xiro:
  Testen kan tydligen avgöra om det är fråga om typ 1 diabetes eller typ 2, vid diabetes, och om
  typ2 börjar förlora insulinproduktion.
  Alltså är c-peptid test en test på ett sent stadium, eller fastställer typ 1 efter skyhöga blodsockertoppar.
  Med Krafts kurvor och fasteinsulin kan typ 2 diagnos ofta ställas åratal tidigare.
  Både typ 2 och hjärtsjuka kan då få bekräftelse på att diabetes 2 som vi vet det idag ”är på väg” innan den gjort större skada. Koständring kan göras innan skador på lever och kärl blivit stora.

  Beträffande fasteinsulin:
  Samma Kraft-diagram i förstoring visar att både orange och gul kurva startar (vid fasta) minst 5 enheter ovanför den friska blå kurvan. Mitt fasteinsulin låg runt 8 och gick ned till 5.3 efter periodisk fasta i tre veckor. Mercola rekommenderar 3. Saknar tabellerna grafiken vilar på!

 63. 63
  Cecilia Westholm säger

  46 Nisse Hult

  Tack för svaret.
  Varför gör man återkommande Arteriografimätningar?
  Är det för att konstatera att man inte har några försämringar?
  Finns det något bra sätt för att åstadkomma en förbättring av kärlen?

 64. 64
  Cecilia Westholm säger

  52
  Dr. Göran Sjöberg

  Tack för svaret.

  Jag håller verkligen med dig om att man inte har mycket att sätta emot när man ligger på sjukhus och blir föreslagen läkemedel och diverse behandlingar. Man känner sig liten och svag inför hot och skrämsel. Nu har du ju gått din egen väg och det kräver både mod, styrka och kunskap.

  Det har slagit även mig att en del läkare är okunniga och även ointresserade av alternativa behandlingar. LCHF fnyser de år och anser vara livsfarligt.

  Själv håller jag på med att läsa, lära mig mera, samla mod och kanske till slut kunna – även jag – gå min egen väg i detta.

 65. 65
  Annika Dahlqvist säger

  61 Cecilia Westholm
  Jag kan inte uppge någon speciell LCHF-vänlig läkare. Jag brukar rekommendera att man ringer till vårdcentraler och frågar om de har någon LCHF-vänlig läkare. Då får de också veta att det finns en efterfrågan.

 66. 66
  Nisse Hult säger

  @ 63 Cecilia Westholm

  Anledningen till att jag väljer att göra årliga uppföljningar är flera.

  1: För att se om redan väldigt bra värden har förbättrats.

  2: Alt tvärtom och i så fall i vilken mängd har ev försämring skett.

  3: Har min kosthållning och tuffa träning (60år) gett resultat även här.

  4: Tvekar inte att investera i min kropp och hälsa.

  5: Rätt kost och träning ger spänstigare kärl i min värld, märks väl när det gäller
  syreupptagning och uthållighet på långlopp likt Vättern Runt och Vasaloppet

 67. 67

  42 Cecilia Westholm
  Det finns ett test online. Sök på FH-testet.se.

 68. 68
  Cecilia Westholm säger

  Annika Dahlqvist

  Kan man se om ens LDL-partiklar är täta eller fluffiga i ett blodprov?
  Det verkar ju vara det avgörande vad gäller LDL.
  Men jag har inte hört något om det trots massor med blodprover.
  De bara tycker att det är för högt.

 69. 69
  Annika Dahlqvist säger

  68 Cecilia Westholm
  Jag har aldrig hört att vanliga sjukhuslab kan undersöka fluffigheten hos LDL. Jag är inte insatt i var man kan kolla det. Någon annan som vet?
  Själv bryr jag mig inte om fluffigheten i mina LDL. Jag kan ändå inte göra något annat åt min hälsoprognos än att äta en bra LCHF-kost, och det försöker jag göra i vilket fall.

 70. 70
  sten bjorsell säger

  68 Cecilia Westholm
  Fråga efter Apo-B mätning. (Apolipoprotein-B). Det motsvarar antal LDL partiklar.
  Man kan samtidigt mäta Apo-A, som motsvarar antalet HDL partiklar.
  Det kan bli en kostnad, be om pris, det gjorde jag.
  Dividerar man Apo-B med Apo-A uttrycker kvoten en riskfaktor som ger risk för hjärtattack enligt diagrammet långt ned på kostdoktorns länk. Det är baserat på 15000 hjärtattacker som var och en jämförts med en person i samma ålder etc. utan sjukdom. om kvoten ökar från 0.43 till 1.28 stiger antalet infarkter 400%, alltså riskfaktorn ökar 4 x Enorma siffror jämfört med små tveksamma LDLprocenter, i vissa grupper med effekt.
  Det är alltså vettigt att insistera på att få ”aporna” mätta istället för att riskera ej önskvärda effekter av statiner, som bl.a förkortar liv om de tas över 65 eller 70.
  INTERHEART studien – se bl.a artikel på Svenska på kostdoktorn:
  https://www.kostdoktorn.se/kolesterol
  Interheart studien direkt: https://www.medscape.com/viewarticle/489738
  En bra artikel om varför antalet LDLpartiklar ökar med en sockerrik diet av Chris Kresser här:
  https://chriskresser.com/what-causes-elevated-ldl-particle-number/
  Han påpekar att LDL partiklar fraktar både LDLkolesterol och triglycerider. Med mer triglycerider behövs mer LDL partiklar för samma kolesterolmängd. Triglycerider bildas vid hög kolhydratskonsumtion.
  Det betyder även att låga triglycerider (standardmått) mycket väl kan indikera ofarligt högt LDL.

  Anledning till fortgående LDL fixering verkar för mig vara dåligt orienterade läkare som inte tar sig tid att söka oberoende information utan låter sig luras av industrins smarta och mycket välsmorda försäljare, plus att ”fortbildning” av läkare tillåts utföras av samma industri!
  Något som om det förekommer i Sverige snarast bör förbjudas.
  Samma lär gälla dietester, anledningen till att så många av dem ofta är oresonliga förespråkare för kolhydrater, och fettskrämda.

 71. 71
  LCHF-Bengt säger

  Cecilia Westholm
  Kostdoktorn har en bra kolesterolskola som du kan läsa.
  Vad jag förstått är triglyceriderna en viktigare markör för hälsa, och dina värden är ju perfekta. Min doktor tyckte jag hade lite högt kolesterol, då nämde jag mina trigyceridvärde var bara 0,5, efter det blev det ingen mer diskussion i ämnet.

 72. 72
  Cecilia Westholm säger

  69
  Annika Dahlqvist

  Tack, Annika för ditt svar.
  Ja. det är viktigt med livsstilen, det anser jag också.
  Men det är lätt att bli orolig när man snurrar runt i vården.

 73. 73
  Cecilia Westholm säger

  70
  sten bjorsell

  Tack för all info!
  Mycket intressant.
  Det är en del att sätta sig in i.
  Jag läser och lär mig mera.

 74. 74
  Cecilia Westholm säger

  71
  LCHF-Bengt

  Tack för det tipset.
  Det finns mycket att lära sig – som tur är!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa