Färre kolhydrater – bättre insulinkänslighet på bara en dag

I Diabetesportalen nov 2016

”En kost med högre andel kolhydrater förbättrade inte insulinkänsligheten vilket enligt forskarna kan leda till högt blodtryck, förstadium till typ 2 diabetes eller diabetes.”
Artikeln innehåller tyvärr en del okunnigt svammel om ketos och ketoacidos. Författaren är en journalist och kan inte förväntas kunna fysiologin omkring dessa termer.

Studien.

 

Comments

 1. 1

  Ajanki skriver: ”Vid brist på kolhydrater använder hjärnan, som nästan uteslutande använder glukos som energikälla, istället fett och andra kroppsvävnader.”

  Hjärnan kan inte använda ”fett och andra kroppsvävnader” som energikälla. Först när de metaboliserats till ketoner resp. glukos kan de passera blod-hjärnbarriären.

  Kan förefalla som en liten lapsus att skriva så, men då diabetesportalen är knutet till universitetet anser jag att det är ett dåligt tecken.

  / Erik Edlund

 2. 2
  bonilsinge säger

  Förstår inte riktigt texten, 30 -60 procent jämförs med 20 resp. 50 gram.
  Blir inte det som att blanda äpple o päron Gram o procent.

 3. 3
  Thomas Jansson säger

  Svammel – fick intrycket att det har varit en gymnasieelev ute på praktik som knåpat ihop artikeln. Har Diabetsportalen ingen kunnig människa som granskar vad de skriver på sin hemsida. Detta är ju inte första gången som de uppvisar en skrämmande okunskap,,,,

 4. 4
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Detta är kanske lite OT men det har definitivt att göra med hur andra tidningar tar upp vår LCHF-kost och förvanskar eller förringar vår vetenskap.

  Jag prenumererar på en tidning som heter Teknikhistoria och som har artiklar om den teknik som som varit mitt intresse sedan barnsben. Att tidningen täcker ett väldigt brett ”teknikfält” är uppenbart eftersom jag i det senaste numret till min förvåning fann en tvåsidig artikel om Banting. Vad som förvånade mig var att man inte nämnde ordet LCHF i artikeln. Detta föranledde mig att skicka följande ”läsarbrev” till redaktören.

  ———
  Hej och tack för ett som vanligt intressant nummer i raden; inte minst för dess stora bredd. Det blir ständiga överraskningar!

  En ”utvikning” i detta nummer som jag själv uppskattade väldigt mycket var artikeln om Banting, för att jag själv och min fru satsade på Bantings koncept genom att ersätta alla kolhydrater i kosten med fett och protein, nu för sju år sedan, och blev friska på kuppen. Det är Bantings idéer som idag går under beteckningen LCHF, Low Carb High Fat, och vi är ganska många i Sverige som nu med framgång provat hans idéer. Socialstyrelsen rekommenderar detta koncept sedan 2008.

  Som bonus blev vi själva av med vår måttliga övervikt på 20 respektive 16 kg på några år.

  Jag har nu förstått att det främst är kolhydraterna i maten som driver upp insulinproduktionen i kroppen och insulinet är de facto ett fettinlagrande hormon. Detta märker alla diabetiker av typ två när de tvingas ta insulininjektioner. Det finns därför en logik i att man genom att ta bort kolhydraterna ur kosten minskar kroppens produktion av insulin och därmed själva fettinlagringen.

  Du har helt rätt i att termodynamiken första huvudsats alltid måste gälla och att man i ”princip” därför alltid ”överäter” då man blir fet. Men börjar man som tekniker räkna på det hela och på en inte helt ovanlig viktuppgång på 30 kg över 30 år inbär detta dock att man bara överäter ungefär 3 gram per dag. Det är ju inte så mycket när man ser ett enda gram ”för mycket” på tallriken vid varje måltid om man nu råkar äta tre gånger per dag.

  Med en förhoppning att ni alltid ska hålla teknikfanan lika högt!

  Docent Göran Sjöberg, Material och Tillverkningsteknik, Chalmers
  ————

  De brukar ta in läsarbrev och vi får se om de gör det till nästa nummer som kommer om en månad.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Dr. Göran,

  Jag reagerade på samma sätt som dig när jag läste den artikeln. Jag hoppas de tar in ditt läsarbrev i nästa nummer!

 6. 6

  För att kommentera undersökningen som artikeln hänvisar till så ser jag den som ännu en bekräftelse på de underverk som lågkolhydratkost kan åstadkomma.

  Vi är nog många vid det här laget som gjort samma upptäckt. Jag kommer ihåg när jag började med LCHF så inledde jag det med tre dygns fasta. Jag kom ut på andra sidan som bokstavligen en ny människa. Skärpt i hjärnan, hård eller ”deffad” som muskelbyggare säger i kroppen, som bortblåst var tiden när man blev seg och trött efter en måltid och på den vägen är det.

 7. 7
  Stig Grenlund säger

  Lite upplysande läsning om ketoacidos och diabetes typ 1

  https://insulinnation.com/treatment/ketones-and-exercise-what-you-need-to-know/

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Stig Grenlund
  Den artikeln påminner om artikeln i Diabetesportalen för något halvår sen (?) som påstod att man kunde få DKA, diabetesketoacidos, med normalt blodsocker, om man åt LCHF. Jag undrar om inte den myten härstammar från någon insulinproducent. Det värsta som kan hända insulinproducenterna är att diabetiker börjar äta LCHF, för då sjunker insulinförsäljningen dramatiskt.

 9. 9
  Stig Grenlund säger

  Det är ingen myt. Det är bara att läsa innantill. Att förneka ett fenomenet leder inte framåt

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  9 Stig Grenlund
  Om en diabetiker typ 1 tar sitt insulin, äter LCHF, motionerar eller ej, mår bra, och blodsockret ligger bra, behöver den inte oroa sig för ketoacidos. Inga diabetesläkare har varit med om det, utan det är en myt. Om man får ketoacidos mår man väldigt dåligt, blodsockret stiger, man hyperventilerar och kissar ut en massa socker. Då är det lämpligt att uppsöka sjukhuset.

 11. 11
  Stig Grenlund säger

  Om du läser artikeln och är öppen för informationen som bifogas så kanske du förstår bättre. Jag har sett att den andra, större LCHF-sidan kommit lite längre i förståelse av fenomenet. Du kanske borde titta in där. Din argumentation baserat på enbart dina egna åsikter imponerar inte.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  11 Stig Grenlund
  Om man nu låter sig skrämmas för DKA av LCHF så är det viktigt att ändå prova ut hur mycket kolhydrater man tål utan att behöva höja insulindosen. Och så att man inte börjar äta LFHC

 13. 13

  @Stig Grenlund

  Du framstår själv som ganska oförmögen att ta åt dig vad andra skriver. Såvida du inte själv är eller har varit yrkesverksam läkare så tror jag faktiskt att fru Dahlqvist vet liiite mer än dig i de här frågorna.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa