Fet diet lindrar depression

I SvD. Henrik Ennart har skrivit om en studie av Professor Felice Jacka, Australien, som visat att 30% av deprimerade patienter blev förbättrade av medelhavskost. Kontrollgruppen behandlades med socialt stöd.
Nederst i artikeln finns en faktaruta där det står att medelhavskost är rik på enkelomättat fett och antioxidanter, med olivolja, frukt och grönt, nötter och fullkorn. Restriktivitet med  mejerivaror och rött kött (samt socker förstås).

Jag fattar det inte som att hennes undersökning har jämförts med LCHF, med generöst av naturligt mättat fett och minimalt av socker och andra kolhydrater, samt restriktivitet med industriella kemikalier.
Vi kan utgå ifrån att svenskt smör är (minst?) lika bra som olivolja, och riskerar inte att utebli vid krissituation, som olivolja kan göra. (Förutsatt att vi inte driver smörproducenterna till nedläggning)
Det finns inga jämförande studier som visar att olivolja är bättre för hälsan än smör.

 

Comments

  1. 1

    Med tanke på att studien var randomiserad så är ju resultatet fantastiskt. Och med tanke på folks problem att hålla sig undan ”fel mat” så borde ju ett antal av de 33 personerna ha avvikit en smula från de råd de fick för kosthållningen. Som Du nämner Dr Annika, så skulle det vara väldigt intressant med en kontrollerad studie av samma slag på LCHF-kost. Jag har mina aningar om vad resultatet skulle blivit.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa