Periodisk fasta bra eller dåligt för cancer?

Cancerfonden.se: Cellens återvinningssystem har betydelse vid cancer.

Autofagin har både möjliga positiva och negativa effekter på cancerceller. Vad kan detta ha för praktiska betydelser på levnadsvanorna? Ja, tex om periodisk fasta är bra eller dåligt mot cancer, och i så fall hur långa och hur täta fastor är bra.

Det bästa vore ju då att testa olika grupper med avseende på periodisk fasta, och se hur det går med  deras hälsoutveckling.
Görs någon sådan studie?

 

Comments

 1. 1

  Citat från Cancerfondens artikel om ”Cellen s återvinningssystem…”
  ”Autofagi verkar kunna skydda mot cancer innan tumörceller har bildats. Men när tumörcellerna väl finns på plats tycks autofagi snarare hjälpa dem att klara sig undan behandling, berättar Klas Wiman, professor i molekylär–, cell och tumörbiologi vid Institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet.
  – Med hjälp av autofagi kan cancerceller bättre klara av stressförhållanden, som brist på näring. Nya resultat tyder också på att autofagi kan påverka cancercellers rörlighet och förmåga att bilda metastaser, säger han.
  Hans egen forskning, som har stöd från Cancerfonden, är inriktad på p53, en så kallad tumörsupressor som förhindrar att vanliga celler omvandlas till cancerceller. Här finns dock kopplingar till autofagi.”

  Det verkar som man menar att svälttillstånd kan verka både posi tivt och negativt mot cancer?

 2. 2

  Autofagin är, som jag tolkar det, kroppens sophämtningssystem som jobbar med återvinning av aminosyror. Förmodligen även mycket annat. De skriver att det krävs 2-3 hg av dessa varje dygn och att det inte går att äta sig till dessa mängder, vilket rimligen är sant.

  Då alla celler, friska såväl som de med skadade mitokondrier (cancer), kräver aminosyror är det självklart att autofagin ”levererar” byggmateriel. På så sätt kan autofagin betraktas som skyldig till att hjälpa cancern. Dessutom bidrar den med den/de aminosyra som kan metaboliseras till energi.

  -Men-, så vitt jag vet finns ingen process som aktivt ”stjäl” byggmaterial och energi från andra delar av kroppen, cancerceller får stå i kö som alla andra. Då de har enorma effektivitetsproblem i sin glukosanvändning kommer en ketogen kost att slå hårt mot dem och deras processer även om deras aminosyrametabolism kan hålla dem hjälpligt vid liv.

  Via länken i artikeln diskuterar man pH i tumörer, men nämner inte att det är ”avfallet” från den usla glukosmetabolismen som ger denna effekt.

  Minns att det är mjölksyran som är biprodukten i den inledande anpassningen av glukos där pyruvat för mitokondriens behov skapas. Dels bildas det i stora mängder, dels är blodflödet underdimensionerat i tumörer i förhållande till behovet och båda faktorerna gör att avfallshanteringen laggar, det blir ”surt”.

  Så något om insulinets möjliga roll. Det finns långt fler insulinoberoende glukostransportörer (GLUT) i kroppen än de som styrs av insulin, GLUT4. Alla celler får därför ett grundbehov av glukos för sin överlevnad även om det inte täcker hela energibehovet. GLUT4 har en betydligt större transportkapacitet än de övriga, när den är aktiv är det som en lucka i botten av en vattentunna där de övriga är mer som olika stora hål i dess sidor. Typ.

  Hur väl cancerceller är bestyckade med GLUT, särskilt 4-an vet jag ej, men med tanke på deras enormt stora glukosmetabolism är det troligt att mycket av den går via den insulinstyrda ”bottenluckan”. Också av det skälet är det logiskt att hålla insulinnivån låg genom uttalad LC-kost, ketogent!

  En av de allra mest uttalade formerna av ketogen metabolism sker vid några dagars vattenfasta då kroppen övergår till att utnyttja naturligt animaliskt fett från egna fettlager samt återvinner den allra bästa aminosyrasammansättningen, även den från kroppen själv.

  Så tänker jag, men det är ju bara en lekmans funderingar.

  Erik Edlund / MatFrisk Blogg

 3. 3

  Hur många är det inte som idag är undernärda på näringsämnen men övergödda på energi – ett slags svält.

 4. 4

  Den där artikeln bygger helt på spekulation och inte på data från några som helst försök.

 5. 5
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Det verkar knappast finnas någon nu för tiden utom möjligen det medicinska etablissemanget som inte anser att det är bra med periodisk fasta för att förbättra hälsan. Kanske är fastan bra för att den minskar insulinresistensen hos alla oss som hamnat i det metabola syndromet och ett syndrom som egentligen borde kallas insulinresistens med höga insulinnivåer som följd, hyperinsulinemi. Fasta ingår som en naturlig del i människans utveckling som art.

  Cancerforskaren prof. Thomas Seyfried förespråkar också en inledande veckolång fasta på vatten för att snabbt komma in i ett ketogent tillstånd med låga blodsockervärden och höga blodketonvärden och ett tillstånd som missgynnar cancercellerna eftersom de då inte får så stor tillgång till det enda bränsle de kan utnyttja, blodsocker med övriga celler inklusive hjärncellerna använder ketonerna som ett ”superbränsle”.

 6. 6

  Jag brukar på morgonen ha det ungefärliga värdet i P-Glukos 6.0 mmol/l och ett dygn efter en avslutad 4 dagars vattenfasta blev resultatet 5.1 mmol/L.
  Får se hur det ligger med tiden.

 7. 7

  5 Dr Göran Sjöberg.

  Du har enligt min åsikt fullständigt rätt.

  I februari 2013 dvs för precis fyra år sedan fick jag en stroke och hamnade på akuten. Där upptäckte de att jag även hade diabetes. Det gick snabbt till att jag hamnade hos diabetessköterskan. Hon pratade om växtoljor, margariner etc. Hon frågade om jag ville gå till en dietist men jag tackade vänligt nej. Efter en orolig natt så vaknade jag och förstod att jag måste satsa på LCHF.

  LCHF fungerade helt utmärkt och särskilt efter ett tag började jag med periodisk fasta. Först var det 5:2 och jag tappade en hel del fettvikt och då särskilt runt midjan,

  Numera är det 16:8 eller 23:1 beroende på humör och jag mår helt utmärkt. En gång i månaden fastar jag tre dygn och det regenererar mitt immunförsvar från grunden. Det är då så starkt att det kan bekämpa eventuella små embryon till cancer som jag borde ha pga min ålder.

 8. 8

  Hej, läser Annikas blogg regelbundet, men det här är första gången jag skriver något.
  Jag har fråga ang Zoledronsyra.

  Jag har metastaser i skelettet och läkarna vill stärka mitt skelett med Zoledronsyra. Pga Tandläkarförbundets och Tandskadeförbundets varningar för sån medicinering med tanke på biverkningar och då i käkarna vill jag inte göra en sån behandling.
  Min fråga är om det finns någonting annat och om kosttillskott typ d-vitamin, k3, kalcium mm har någon verkan.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  8 Lilian
  Jag vet inte om Zoledronsyra är bra eller dåligt mot benskörhet.
  Annars är det väl D-vitamin och magnesium som är det viktigaste i kosttillskottsväg för att stärka skelettet.

 10. 10
  Anna Moradi säger

  Skulle möjligen en alkalisk diet bättra på och eventuellt strypa den sura miljön där cacerceller verkar trivas?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa