Vanligare med hjärtinfarkt i Norrbotten än i Stockholm

I Senioren.se.

Det är dubbelt så vanligt med hjärtinfarkt i Norrbotten som i Stockholm. Det står inget om åldersfördelningen i befolkningen. Om det är högre andel äldre i Norrbotten spelar det förstås roll.
Sen kan man undra över D-vitaminhalterna på vardera området. Om man inte tar D-vitamintillskott får man lägre halt i blodet längre norrut. D-vitaminbrist ökar risken för många sjukdomar, bl a hjärtsjukdom.

Christer tipsar att dr Malcolm Kendricks har skrivit om att samer inte har lika många hjärtinfarkter.

 

Comments

 1. 1
  Christer O säger

  Mycket intressant, Dr. Malcolm Kendrick skrev om Norra Finland där hjärtinfarkter är väldigt vanliga men inte bland samer som mest äter renkött och har högt kolesterol där är det tvärtom:
  https://drmalcolmkendrick.org/2016/11/29/high-cholesterol-low-heart-disease-the-sami/

 2. 2

  Med ett högt kolhydratätande tror jag inte att D-vitamin gör så stor nytta. Det är i alla fall min erfarenhet. De jag känner som börjat äta D-vitamin har glömt det där med ett bra fett tillsammans med nämnda vitamin. Misstänker att det finns många i Norrland som stoppar i sig D-vitaminer och funderar på om det gör någon större nytta när de ändå drabbas av depressioner och/eller hjärtproblem.

 3. 3

  Alla dessa fantastiska bagerier som finns där uppe (hemma för mig). Aaah butterbullarna!!!!
  Tosckabutterkakan, rieskan, wienerbröd med jordgubbar, wienerkransar, Mariakakan…
  Jag packar min bil och åker upp!!!
  Det är bara i Frankrike de har lika gott fikabröd.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Savoi
  Äter de mera socker i Norrbotten än i Stockholm?

 5. 5

  @Annika
  Det vet jag inte, men det finns verkligt fina bakverk däruppe. Du skulle bara se nyrenoverade Coop i Gällivare. Göran har nog skrivit om den på din blogg. Man blir förfärad när man går in där för det första som möter en är en jättestor brödavdelning, med ”butiksbakat” i glasdiskar och mängder av hyllor med bröd av alla sorter. På den avdelningen fastnar man lätt. Största avdelningen.

  Jag bodde ju i Stockholm större delen av mitt liv och jag minns inget särskilt gott bröd.

 6. 6

  Har för mig att det går skrönor om att tandhälsan var märkbart sämre norr ut också. Det exemplifierades med att man fick lösgommar i konfirmationspresent. Kan det vara förknippat med mörker och depressioner, att man gärna tröstäter? Samerna är säkert bättre anpassade till de lokala förhållandena än de inflyttade sörlänningarna.

 7. 7

  Jag, som skulle vara tvungen att medicinera med waran och betablockerare för resten av livet, rekommenderas nu istället att fortsätta på ’mitt eget sätt’. I det ingår en kapsel 5000iu D3/dag och 5000mg C-vit. plus en hel del andra kosttillägg. Att jag dessutom har LCHF-stuk på kosten har naturligtvis stor del i att inte bara mitt hjärta utan hela kroppen mår bättre.

  Tack Dr Annika för allt du gjort och fortfarande gör för människors hälsa. Du är en klippa! – eller rättare.. ”You rock!” 🙂

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  6 Erling
  Lösgommar i konfirmationspresent, det var nog på 40-talet. Min mamma skickades till tandläkaren i övre tonåren för utdragning av alla tänder. Det var inte för att hennes tänder var dåliga utan för att förekomma kommande tandläkarräkningar när tandhälsan skulle försämras.

 9. 9
  Margareta Lundström säger

  Vilken ryslig historia Annika. Men jag kommer också ihåg att det talades om att många unga Finländare som kom till Borås på 50-talet lät dra ut friska tänder och satte in proteser. Det som om tänder bara var till besvär.
  Man kan fråga sig vad det var för tandläkare som lånade sig till detta!

 10. 10
  Lågkolhydratkost sen 2005 säger

  Har förundrats över mina norrländska kompisars förlärlek för mannagrynsgröt m sylt o liknande till frukost. De äter inget som jag kan äta – förutom pålägg – till frukost. Även andra måltider innehåller mer snabba kolhydrater. Deras familje-matvanor skiljer sig mkt från mina skånska familjevanor. Numera bor jag i sthlm o även här är det sällan jag ser så snabba kolhydratstinna mål mat som i Piteåtrakten. Kanske en pusselbit? Har fler noterat liknande?

 11. 11

  Hypotes. Det jag upptäckt i storstäder jämfört med landsbygd är att jag ofta finner att jag går eller cyklar längre sträckor i storstäder än på landsbygden. I storstäder verkar dessutom cykeln vara ett vanligare fortskaffningsmedel än på landsbygden där bilen verkar användas mer i proportionerlig andel.

 12. 12
  Lilla Fridolfin säger

  Idag fredag, 2017-01-27, kl.l 16:00, kan man besöka Akademibokhandeln i Mörby Centrum, Danderyd och lyssna på inspirationsföreläsning med Mai-Lis Hellénius. Hon har bland annat gett ut boken ”Livsviktigt”.

  Blir man yr i huvudet av alla fakta, kan man stärka sig med kaffe och wienerbröd på cafét, alldeles intill.

 13. 13

  Som norrbottning känner jag nu att jag nog ändå måste slänga in en kommentar. Min erfarenhet är att man äter lika illa i Norrbotten som övriga Sverige. Likväl kläder inhandlas på hm, dressman och lindex, så inhandlas maten på Coop, Willys, ica. Nästan alla kedjor är rikstäckande vilket innebär att de har nästan samma utbud över hela Sverige. Coop i Gällivare har jag inte besökt och med tanke på att det är 20 mil dit lär jag inte åka och kolla. Jag tror bara att statistiken slår snett när de jämfört olika stora geografiska områden. Likväl som någon måste hamna först måste någon hamna sist. Vad händer om man exempelvis skulle jämföra på något annat sätt kanske närhet till hjärtvård eller sjukhus. Närhet till universitet/högskolor etc. Jag tror att man, som så ofta inte har tillräcklig information så det blir mest svammel som man får svårt att använda konstruktivt. Och nej jag har ALDRIG upplevt att man äter mer fikabröd i Norrbotten än övriga Sverige så jag antar att det skiljer sig åt mellan olika familjer.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa