Snart smörbrist

SVT.se

Mjölkbönderna i Sverige lägger ner pga för låg ersättning för mjölken. Samtidigt har efterfrågan på smör och grädde ökat, och nu är snart smörbristen ett faktum.
Vi får då acceptera att köpa importerat smör, eller avstå från det.
Jag tycker att det känns väldigt oroande. Det importerade smöret och grädden känns mindre tryggt att äta (GMO, antibiotika mm). Samt att de djur som har frambringat dem får utstå en sämre djurhållning än i Sverige.

Brist på svensk grädde och smör – Kostdoktorn

 

Comments

 1. 1

  Och smörberget har det blivit bränsle eller vad? Det borde vi sluta med och så kunde Arla sänka priset istället för höja det, eftersom smör är en lyx vi behöver.

 2. 2
  Nisse Hult säger

  Apropå hamstra så köpte jag 17 kg Svenskt smör (Arla) en butik i går bara för att ha på lager om det blir brist. Pris var minst sagt rätt. Nu kan man sova lugnt ett tag 🙂

 3. 3
  Lars Henrik säger

  Nyheten är från augusti 2012 men den visar ju på ett tydligt skifte i folks val av mjölkprodukter.

  Och samtidigt minskar antalet fall av hjärtinfarkt.

 4. 4

  Står det bara ARLA på paketet så är det tysk och dansk gmo-grädde. Korna är matade med gmo-foder! Företaget smyger in gmo i Sverige.

  Det som hotar mjölkproduktionen nu är att det är för mycket vildsvin som förstör monokulturerna för jordbrukarna.

 5. 5
  Nisse Hult säger

  @ 3

  ”Arla Svenskt Smör Normalsaltat är kärnat av färsk svensk grädde, adderat med en nypa salt.”

  https://www.arla.se/produkter/svenskt-smor/normalsaltat-82pct-500g-458920/

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  1 CastoroPollux
  Smörberget är uppätet sedan flera år. På senare år har det varit steady state, men nu börjar tillgången svikta.

 7. 7

  Jag kan rekommendera det franska smöret frân Bretagne. Hoppas att kossorna har det bra ocksâ!

 8. 8

  Heja LCHF!!!

 9. 9

  Nisse H.
  Jag är ledsen ARLA ljuger! Se tidigare trådar om Arla här hos Annika! Smöret är huvudsakligen från svenska kor. Men svenska bönder har gått med på att ARLA får blanda in dansk och tysk grädde vid behov och brist. Det fanns tidigare att läsa på deras hemsida. Så de skaffade en ny informationschef som gjorde om sidan och tog bort obehagliga frågor och svar. Det finns inga avtalade begränsningar utan de kan avyttra sin gmo-grädde efter eget tycke och det är okontrollerbart.

  https://www.lrf.se/medlem/foretagande/nyheter/lrf-styrelsen-antog-ny-position-i-gmo-fragan/

  https://www.lrf.se/pagefiles/153915/140320%20fr%C3%A5gor%20och%20svar%20gmo%20total.pdf

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  7 Lena Alsmo
  Hur får man tag i det smöret från Bretagne, när man bor i Sverige?

 11. 11

  Arlas ekologiska smör ska vara garanterat helsvensk. Fast det är just de bönderna som har problem med vildsvin. Eftersom de odlar sitt eget kraftfoder ekologiskt.

  Vildsvin älskar ekologiska jordbrukare, men det är inte ömsesidigt. En av vår tids stora frågor! Natur eller kultur för att föda människan? Naturens massproducerande vildsvin versus industriproducerad grädde?

 12. 12

  Smöret frân Bretagne lär finnas i vissa affärer. Jag har vänner som köper det, men nu sâg jag pâ regionala nyheterna att det kommer att bli brist här ocksâ. Världens bästa smör tillverkas av ”Bordier”. Semestertips? …..Just Saint-Malo, där jag bor hör till Frankrikes bästa semesterorter och är sâ vackert!

 13. 13
  Elisabet Wahlgren säger

  Sveriges bästa smör då? Lär tillverkas av Emåmejeriet i Småland (i alla fall bäst-i-test i SvD för några år sedan). Emåmejeriet, som 2015 hotades med stämning av Arla för sin slogan ”Vi mjölkar kor, inte svenska bönder”, förtjänar uppmuntran! Och deras smör är verkligen mycket gräddigt och gott, och finns exempelvis på ICA-butik i Stockholmstrakten! Grådömejeriets smör från Dalarna som säljs hos Hemköp är också väldigt bra, finns i eko-variant (och var inte med i SvDs test…).

 14. 14

  Hur är det med det finska Valio-smöret? Jag köper ofta det bara för att jag tycker att det är gott….är det ett bra smör, borde kanske kolla det. Det kanske är som Arla, med inblandad grädde från Tyskland eller nåt….jo, de har väl en hemsida, ska titta på den….

 15. 15
  Ragnhild säger

  Hvorda er det med Golden Hills fra Irland, pakket i Tyskland, selges på Lidel?

 16. 16
  Nisse Hult säger

  @ 9 Georg W

  Arlas konsumentkontakt informerar om att skulle smör ha inblandad grädde från annat land vilket kan förekomma vid brist då framgår det i text på förpackning samt att då utgår även den blå märkning med svenska mjölkkannan.

 17. 17

  ” Emåmejeriet, som 2015 hotades med stämning av Arla för sin slogan ”Vi mjölkar kor, inte svenska bönder”, förtjänar uppmuntran!”

  ARLA förnekar sig inte…. Dålig stil att börja vifta med advokater och ett erkännande förstås… En riktig manifestation. Vad annat kan den sura jätten komma med än ett pastöriserat prästerskap.

 18. 18
  foie gras säger

  Tror det handlar om en kampanj iscensatt av branschens särintressen, precis samma budskap som brist på smör och grädde sprids nämligen just nu även i medier i Frankrike.

 19. 19
  ByPass x2 säger

  Sprang av en slump på följande ”råd” från den nu kollapsande MKT sjuka svenska s.k. ”sjukvården”:
  (kopierat från https://www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Vad-ar-bast-att-ata-riktigt-smor-eller-lattmargarin-/ )
  ===================
  Fråga:
  Är det verkligen bra att äta lättmargarin, innehåller inte det en massa tillsatser? Är det bättre att äta smör?

  Svar:
  Vilken typ av bordsmargarin som är lämplig att välja beror dels på vilket energibehov du har, hur många smörgåsar du äter och hur mycket fett du tar på din smörgås.
  Men i aktuell forskning sägs att man ska begränsa mängden mättat fett som till exempel finns i smör och Bregott. Istället kan man äta mer av mjuka, vegetabiliska fetter och av det fett som finns i fisk.
  Olika lättmargarin som finns på den svenska marknaden innehåller inga tillsatser som skulle kunna skada hälsan.
  Bordsmargarin med låg fetthalt innehåller oftast:
  • Emulgeringsmedel för att fett och vatten ska kunna blandas, det kan till exempel vara lecitin.
  • Salt.
  • Någon form av konserverande ämne, oftast citronsyra.
  En del innehåller också mjölk och är berikade med A- och D-vitamin.
  Bra matvanor handlar om att ha en bra helhet. Vilket matfett du väljer att bre på din smörgås är en detalj. Men det är förstås en detalj som kan göra skillnad.

  Om du vill minska i vikt eller undvika att gå upp i vikt kan lättmargarin vara ett bra val. Låt oss säga att du äter fem skivor bröd per dag och har en tesked bordsmargarin på varje skiva. Det gör en skillnad på 95 kilokalorier per dag mellan lättmargarin med 38 procent fetthalt och smör eller ett bordsmargarin med 80 procent fetthalt. Men du kan ju också ta hälften så mycket av det fetare alternativet.

  Läs mer i vår text om hälsosamma matråd.
  Anna Karlsson, Dietist
  ===================

  Meningen ”… i aktuell forskning sägs att man ska begränsa mängden mättat fett som till exempel finns i smör och Bregott…” klargör med all önskvärd tydlighet att främst dagens läkare och dietister inte tar till sig det som AKTUELL forskning visar — nämligen att det är precis TVÄRTOM!! Den obsoleta referensen till ”mättat-fett-är-skadligt-teorin” är ju 50 år gammal och mångfaldigt bevisat fullkomligt livsfarlig.
  Av den anledningen borde t.ex. Uffe Ravnskovs och Andreas Eenfelds utmärkta böcker vara obligatorisk kurslitteratur för ALLA utbildningar inom sjuk- och friskvård.

  Att kalla denna information från ”1177-Vårdguiden” för ”hälsosamma matråd” borde därför vara åtalbart under paragrafen ”Vållande av allvarlig kroppsskada”! Och en lämplig påföljd för t.ex. läkare och dietister vilka ger liknande råd borde därför vara indragen legitimation på grund av grov oskicklighet.

 20. 20

  Vårdguidens ansvariga tyckte inte det var fel att inte rekommendera Ärtor som kaliumkälla, de tyckte det räckte med banan. Vilken ju innehåller långt lägre halter. Husmanskosten fick stryka på foten..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa