Matvanor i Norden

Nyhet från Livsmedelsverket.

”Allt fler nordbor äter ohälsosamt…” Sen kommer ett förvirrat bluddrande om socker, fisk, frukt, grönsaker och mättat fett. Man tycks utgå ifrån vad som uppfattas nyttigt, och att då socker och mättat fett är onyttigt.

Att naturligt mättat fett inte är onyttigt har ännu inte trängt fram till hjärnorna på Livsmedelsverket.

 

Comments

 1. 1

  Förvånad? Inte jag. Har för länge sen slutat bry mig om vad som meddelas från Livsmedelsverket. Men så klart synd om alla dom som tror att Livsmedelsverket sitter inne med sanningen om hälsosam mat.

 2. 2

  Undersökningen genomfördes via intervjuer via telefon, sen har man ett poängsystem för att utvärdera svaren utgående från vad någon eller några anser vara nyttig mat.

  Där anses det vara nyttigast att äta minst 5 frukter eller grönsaker per dag och förtära godis, kakor, läsk och pommes frites mindre än 3 ggr per vecka. Dessutom bör man inte äta korv mer än högst 1 gång par vecka. Tillägas bör att det anses vara nyttigt att äta minst 3 skivor fullkorns- råg- eller knäckebröd per dag!

  Detta var ett smakprov, läs gärna hela rapporten om ni har svårt att somna någon kväll!

 3. 3

  Jaså LivsFarligHetsVerket är i farten igen ..suck!

 4. 4

  Nordiska ministerrådet finansierar, Livsmedelsverket publicerar, och så ger de bara(?) ut rapporten på engelska…Den tycks inte direkt vara riktad till de nordiska folken.

 5. 5

  På Livsmedelsverket säger man sig tillämpa ”vetenskap och beprövad erfarenhet”, när man utformar sina råd om vad vi skall äta och dricka. Men deras kostråd de senaste decennierna kan verkligen inte sägas ha varit särskilt framgångsrika, eftersom övervikt, diabetes, cancer, Alzheimer och andra kroniska sjukdomar har ökat dramatiskt under denna tid. Detta kan förstås också ha andra orsaker i vår miljö och livsstil, men onekligen har just kosten en alldeles avgörande betydelse för vår hälsa.
  Möjligen kan Livsmedelsverkets misslyckande bero på, att man där formligen tycks dyrka ”vetenskap” – även om denna är förvanskad och resultat av uppenbart forskningsfusk – medan de i stället föraktar ”beprövad erfarenhet”, hur långvarig och väletablerad denna erfarenhet än är. Tragiskt!
  På sin hemsida använder man stor möda för att försöka få oss att tro, att kolloidalt silver (ett supereffektivt medel mot alla skadliga mikrober – och helt ofarligt) är BÅDE overksamt och farligt – hur man nu kan få det att gå ihop logiskt.
  För en tid sedan gick Livsmedelsverket ut och varnade oss för att äta aprikoskärnor. Sedan dess har man också förklarat, att krossade linfrön är livsfarliga att förtära och omedelbart bör tas bort från affärernas hyllor! Jag vet inte ens om man är medvetna om, att det i de båda senare fallen handlar om samma ”farliga” ämne – eftersom det i olika sammanhang ges olika namn (som Amygdalin, Vitamin B 17 eller Nitroliside).
  Jag vill inte uppmana någon att vräka i sig mängder av krossade linfrön, men nog bör man beakta, att denna produkt har funnits på affärernas hyllor i decennier och hela tiden konsumerats av tusentals människor. Många har använt krossade linfrön dagligen under åtskilliga år. Om Livsmedelsverkets uppgifter om farligheten skulle stämma, så borde man rimligtvis ha hört talas om några förgiftningsfall. Jag har aldrig läst eller hört om ett enda!
  Det är sant, att både aprikoskärnor och linfrön innehåller ett potentiellt farligt ämne – men det är också sant, att detta ämne här förekommer kemiskt bundet i en form som kroppen kan hantera utan risk. Det ämne vi här talar om användes redan i början av 1900-talet i ett botemedel mot cancer. Man gav det namnet ”Laetrile” – och det visade sig så effektivt att det började hota de stora läkemedelsbolagens astronomiska inkomster på traditionella behandlingar mot cancer. Med hjälp av förfalskade data, vilseledande information och korrumperade myndigheter lyckades man till sist få medlet förbjudet (vilket också hänt andra enkla botemedel mot cancer). Historien finns detaljerat återgiven, via rättegångsprotokoll och annat, för den som är intresserad.

  När Livsmedelsverket alltså varnar kraftfullt för kolloidalt silver, för krossade linfrön (och alltså tidigare för aprikoskärnor), så är det en intressant iakttagelse, att samtliga dessa ämnen har en kraftfull anticancereffekt!
  Man undrar förstås därför, om deras agerande beror på ren okunskap, eller om myndigheten har en hemlig agenda, som går ut på att till varje pris skydda de stora läkemedelsbolagens inkomster på traditionella ”cancermediciner” – på bekostnad av människors liv och hälsa. Jag tror förstås snarare på det förstnämnda, eftersom man i andra sammanhang (t.ex. betr. mättat fett och varning för naturliga fetter generellt) visat grundläggande kunskapsbrister. Och alternativ två vore förstås alltför gräsligt att ens tänka sig!
  Jag vill inte heller underlåta att nämna, att såväl kolloidalt silver som aprikoskärnor ingår i den ”diet” som gjort att jag blivit av med min cancer – utan vare sig kirurgi, strålning eller cellgifter. En enig läkarkår förklarade att detta skulle vara helt omöjligt!

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  Efterfrågan på EKO-produkter tycker jag LCHF har bidragit till – bra råvaror på många sätt:
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-kraftig-okning-for-ekomarknaden

  Ekomatens 10-i-topp i detaljhandeln
  Dölj

  1) Mjölk

  2) Vin

  3) Bananer

  4) Ägg

  5) Färska kryddor

  6) Kaffe

  7) Smör/matfett

  8) Yoghurt

  9) Barnmat

  10) Gräddprodukter

 7. 7
  Konsument i Sverige säger

  Nu är Livsmedelsverket på hugget och varnar för att det är arsenik i fullkornsrris.
  https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppfoljning-av-tungmetallhalter-i-ris-valling-och-grot

  Fullkornsrris som skulle vara så nyttigt!!! Nu är det farligt och ska inte ges till barn!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa