Mai-Lis Hellenius på Fråga Doktorn

Fråga Doktorn ikväll.

Mai-Lis Hellenius gästade studion. Hon har gett ut en ny bok, Livsviktigt, som både hon själv och Suzanne Axell var mycket entusiastiska över.
Sen pratade hon om livsstilsråd. Det är viktigt att sträcka på benen  varje kvart istället för att sitta stilla många timmar i sträck, och gärna ta en liten promenad. Bra!
Sen pratade de om kosten. Naturligtvis togs LCHF upp som negativt exempel. ML sa att hon inte har något emot att vi låter bli socker och minskar på stärkelsen, utan det är ökat intag av mättat animaliskt fett som är dåligt.
Motståndet mot LCHF kokar som vanligt ner till ett motstånd mot naturligt mättat fett.
(Susanne Axell påstod att LCHF rekommenderar ökat intag av kött – men det är ju inte sant. Det är naturligt fett som vi rekommenderar ska ersätta de uteblivna kolhydraterna)
Men med tanke på att många svenskar äter LCHF och hjärtinfarktdöden har fortsatt att gå ner borde motståndet mot animaliskt mättat fett även kunna minska.
Sen tog de upp att stroke i årsgrupperna 30-40 har ökat. Exakt hur många personer gäller det? Jag skulle tro att det är ett fåtal, och kanske en slumpfaktor? De som det gäller har kanske ätit skräpmat inklusive mycket socker? Det vore ju lämpligt att fråga detta sannolikt låga antal personer om hur de har ätit.
ML påstod att hon hade blivit mordhotad vid något tillfälle, och man fick intrycket att det  var (en/flera?) LCHF-are som hade gjort det. Man skulle gärna vilja få veta mera detaljer om detta dödshot. Någon som har fått se detaljer?
Någon som annars kan fråga, och rapportera svaret hit?

Lars Bern har skrivit om programmet.

 

Comments

 1. 1

  Mordhotad av LCHF:are? Men snälla Mai-Lis, nu får du väl ge dig. Är det bristen på fett som gör en så korkad?

 2. 2

  I sammanhanget slår jag ett slag för läkaren Nisse Simonsons kommande bok ”Lev frisk längre”. Läste en stor artikel i tidningen Östersundsposten med rubriken – ”Läkemedelsindustrin kan inte bota diabetes”.

  Hans tidigare böcker finns här:
  https://brombergs.se/sokresultat?s=Simonson
  https://brombergs.se/forfattare/nisse-simonson/305

 3. 3

  Precis vad jag tänkte.

 4. 4

  Tänk att SVT alltid kommer dragande med vissa gamla dinosaurier, som tycks genuint okunniga t.ex. om fettet i vår kost! Och tänk att Mai-Lis Hellenius råkar få vara med i ”Fråga Doktorn” just när hon kommit med en ny bok! Och tänk att ingen ifrågasätter hennes intima samarbete med läkemedelsjätten Pfizer! Klädsamt i alla fall att hon tycks ha slutat använda sin man Tommy Cederholms famösa ”Uppsalastudie” som hon tidigare sagt klart visar att de som äter LCHF-kost ”dör tidigare”! Men även om hon nu åtminstone tar visst avstånd från socker, så är det ändå tragiskt att hon skall fortsätta att på bästa sändningstid sprida sina irrläror! Och eftersom hon påstår att LCHF betyder ”massor av kött” så vet hon tydligen än inte vad hon pratar om…

 5. 5

  Ja, det är ju ren och skär reklam i en skattefinansierad kanal. Man man reagerar knappt längre på vansinnet. Dock har jag gjort mig av med TV för att slippa finansiera Radiotjänst.

 6. 6

  När ska programmet läggas ner? Hur kan sveriges radio/svt forsätta detta ytligt hurtiga dåliga ”doktorsprogram” i så många år? Journalistiskt kan det knappast kallas godkänt! Man serverar nästan bara information om sjukdomar och dess behandling enligt sk ”vedertagna” förlegade åsikter som knappast tillför något år 2017 då så mycket ny kunskap kommit fram! Sällan har jag hört om alternativa åsikter/behandlingar i Fråga Doktorn! Man kan ju undra varför programmet får fortsätta??

 7. 7
  Konsument i Sverige säger

  LCHF har ju i alla fall drivit fram det ohälsosamma med sockret – det har dessbättre nått fram till Mai-Lis Hellenius.

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  Rössners kronprinsessa – fy fan,,,

 9. 9

  ang. Mai-Lis mordhot !

  i vanlig ordning har Mai-Lis missuppfattat det där med mordhot, det är den svenska befolkningen som är mordhotad av Mai-Lis pseudovetenskapliga forskning och direkt vilseledande uttalanden. Och det är mycket värre än bara hot, varje år plågas och dör mängder av svenska medborgare helt i onödan. Under ordnade förhållanden och med hjälp av skattefinansierade medel.

  Finns det ingen politisk kraft som kan sätta stopp för all denna kapitalförstöring, mänskligt lidande och ohejdad korruption?

 10. 10

  Det var intervjuaren, Susanne, som sade att LCHF innehåller ”massor av kött”. Det är dåligt att inte intervjuaren är påläst om LCHF. Det går utmärkt att äta LCHF på vegetarisk kost.
  Inlägget var ren reklam för Mai-Lis bok. Undrar vad sådan gratis-reklam kostar läkemedelsindustrin.

 11. 11
  Rolf Löfgren säger

  Hellenius koppling till medicin-industrin är väl belagt. Programmet är alltså korrupt. Ren reklam för hennes bok och för hälsovådliga råd. Tyvärr litar folk på läkare och professorer, utan urskiljning.
  Frågan är, hur få fram rak och vettig information till folket.

 12. 12

  Hm … Är det sagt vilken diet programledarna själva följer?

 13. 13
  Maja gräddnos säger

  Jag har mailat till Fråga doktorn att det är på tiden att även bjuda in någon som kan diskutera och ge fakta om LCHF. Programledarnas partiskhet är bedrövlig!

 14. 14

  Det är så tröttsamt att höra åsikten att LCHF skulle innebära extra hög konsumtion av kött! Var kommer detta ifrån?

 15. 15

  Transfett och mättat fett är i Mai-Lis värld samma sak, att det ena är växtoljor som härdats (mättats) för att ge vissa egenskaper och att detta fett är skadligt vet alla men de skall inte sammanblandas med mättade fetter från animaliska källor.
  Men en grundkurs i fettkemi kanske vore något för både MH och läkaren i tv-programmet så att de klara av att skilja på de olika fetterna.
  Sen borde en ”professor” veta att omega 3 fettsyror från växtriket inte är raktöver jämförbara med animaliska, kroppen är väldigt dålig på att ta upp och omvandla omega 3 fetter från växter med en faktor 1:10.
  Man borde förvänta sig att läkre och ”professorer” åtminstonde kan lite biokemi.

 16. 16

  Borde inte damen, som intervjuade, göra en provtest med LCHF och gå ner några kilo i vikt??
  Sen det här med det mättade fettet, vilket underlag har det rådet från en vetenskaplig point of view?? Har alltid läst om här på Annikas blogg, att vi inte ska vara rädda för det mättade fettet, men inte heller frossa i fett…..
  Och att proteinintaget bör vara moderat…
  Plus ett lågt intag av kolhydrater, vilket ligger i beteckningen ”Low Carb”… och att detta förstås INTE innebär hallonbåtar…
  Vad vill du mer??

 17. 17

  Hej! Jag har mailat till redaktionen för Fråga doktorn flera gånger. Har föreslagit en mängd olika personer som är pålästa och uppdaterade,inom hälsa o mat. Tycker absolut inte om programmet, det har pågått alldeles för länge.

 18. 18

  Tur att jag inte är representativ för LCHF. Jag måste ha kött och fisk, jag har mina gener från urgammal jägar- och fiskarbefolkning. Och massor av fett från djur. Då mår jag bra. Min långa tunntarm och underdimensionerade tjocktarm fixar inte kolhydrater. Jag har många nära släktingar som fått Sockersjuka och då finns det bara en sak att göra för oss, skippa kolhydrater, alla blir ju till socker i kroppen. Och skippa alla växtoljor, utom kanske lite olivolja, kall i maten.

  Sådana gener som jag har finns nog hos många i Skandinavien-Finland (Norden). Mai-Lis och andra forskare borde väl kolla sådant, det kunde ju kanske ge dem en ny skjuts i karriären?! Istället för det gamla tröttsamma omtjatandet av fördomar om mat och hälsa. De kunde ta chansen nu när grönsaker lär ha blivit dyrare.

 19. 19

  Ja, det är ett väldigt partiskt program, Fråga doktorn. Tröttsamt att se de två klämkäcka damerna som inte kan tänka själva utan snällt går i etablissemangets ledband. Det är forskningen på KI som leder, sen Livsmedelsverket och Socialstyrelsen. Nåt mer presenteras just aldrig. Trist redaktionsgrupp måste jag säga! Det blir rätt uttjatat när ingen av dessa uppdaterar sig utan tragglar på med samma gamla vanliga goda råd. Och väldigt många tittare går ju på det här dessutom…utom vi som äter ”fel” och lever ”farligt”, vi sitter där och irriterar oss…och väntar förgäves på ett genombrott som a l d r i g kommer. Så ansträngande konservativt…..suck!!

 20. 20

  Det var en som ställde frågan om sina naglar som var sköra och skivade sig. Hade jag varit doktor så hade jag rekommenderat provtagning för D-vitamin, men det gjorde inte doktorn, utan tramsade runt med andra åtgärder, typ nagellack och gummihandskar!

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  20 Lekman
  Finns det belägg/vittnesmål om att D-vitaminbrist ger sköra naglar? Jag kommer inte ihåg att jag har hört det.
  Den mineral som ingår i särskilt naglar tror jag är kisel (?), så det skulle i så fall vara tillskott av det som skulle tas?
  Tex https://www.svensktkosttillskott.se/kategorier/halsa___livsmedel/vitaminer___mineraler/mineraler/kisel

 22. 22

  Uffe 15
  Det verkar som om biokemi är en optional i utbildningen av kostexperter??
  Har känslan av att dom inte ens betraktar ämnet som en vetenskap!?
  Och hur i all världen ska dom då kunna ge oss några vettiga råd??

 23. 23

  nr 21
  Nej, några bevis har jag inte, bara egen erfarenhet, att mina naglar blir mycket bättre när jag intar D-vitamin. Har testat mig fram med och utan D-vitamintillskott.

 24. 24
  Spanstind säger

  Kritiska kommentarer raderas på ” fråga doktorn ” på fb. Mai-Lis har uppenbarligen anhängare vars lovord går att ta del av. Läste någon ifrågasättande kommentar ( ej grova personangrepp ) som efterhand försvunnit i cyberrymden.
  SLV, Mai-Lis och det aktuella tv-programmet är alla etablissemangets lydiga lakejer.

 25. 25
  Maja gräddnos säger

  Veckans nya begrepp:” Alternativt fakta” från Trumps stab passar väl också utmärkt till MH:s och övriga sk experters kost- och livsstilsbudskap!

 26. 26

  Trump kanske kan få Media att tänka till!

 27. 27

  SVT finns ju på facebook så där går det väl få ut lite fakta beträffande rätt kost och övrigt beträffande Fråga Doktorn. https://www.facebook.com/svt/?fref=ts

 28. 28

  Spanstind 24, Jag har lyckats få behålla ett par undringar hela dagen. Får se hur länge det håller!

 29. 29

  MSM hjälper effektivt mot skrovliga naglar.

 30. 30

  BEKRÄFTELSE

  Vi har tagit emot din anmälan.

  Anmälningar och synpunkter är viktiga underlag för granskningsnämnden för radio och tv:s tillsynsarbete. Enligt myndighetens instruktion ska nämndens granskning främst avse de anmälningar vars prövning bidrar till en god efterlevnad av gällande regler. För att effektivt använda myndighetens och nämndens resurser prioriteras därför vissa anmälningar. Detta innebär att alla anmälningar inte kan prövas. Anmälningar som berör en enskilds personliga intressen eller ett företags intressen eller frågor av principiell betydelse ska dock alltid prövas av nämnden.

  VAD HÄNDER NU?

  Om din anmälan inte leder till någon prövning får du besked om detta inom cirka en månad.

  Ett ärende som leder till prövning bereds av en handläggare med utgångspunkt i bestämmelserna i radio- och tv- lagen och eventuella sändningstillstånd. I vissa ärenden behöver programföretagen yttra sig vilket kan påverka handläggningstiden. En kopia av beslutet skickas till dig och till programföretaget. Om ett program eller inslag anmäls av flera personer, handläggs dessa anmälningar gemensamt.
  Program: Fråga Doktorn

  Kanal eller station: SVT1

  Sändningsdag: 2017-01-23

  Sändningstid: 18:45

  Utveckla varför du vill få programmet eller inslaget prövat:

  Felaktig och partisk information om kost.

  Se länk:
  https://anthropocene.live/2017/01/24/varning-for-professor-mai-lis-hellenius-livsstilsrad/

  Anmälare (För- och efternamn måste alltid anges): Thomas Jansson

  E-post: info@jatek.se

  Adress: Anjalagatan 29

  Postnummer: 664 34

  Ort: Grums
  snabbsvar

 31. 31
  Nisse Hult säger

  @ 30

  Bra jobbat Thomas

 32. 32

  @ 30 Thomas Jansson

  Bravo Thomas! Jag ser framemot deras (förhoppningsvis snabba) svar..

  Man kan bara hoppas att skygglapparna snart faller och förpassas till papperskorgen!

 33. 33
  Thomas Jansson säger

  Förr var det Rössner som spred sina lögner överallt, nu verkar Mai-Lis ha tagit över hans agenda. Varför inte bjuda in Uffe Ravnskov, Annika, Kostdoktorn med flera istället för att låta etablissemanget sitta och ljuga på bästa sändningstid!

 34. 34

  nr 33 Thomas
  Uppskattar dina förslag.

 35. 35
  40-talist säger
 36. 36

  Vuxna människor som mobbar via en blogg, väldigt moget av er…

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  36 Elin
  Vem har mobbat? Är det i blogginlägget eller i kommentar?
  Om det är i kommentar måste man ha större acceptans. Det är svårt för blogginnehavaren att hålla stenkoll på alla ord i kommentarerna. Det skulle krävas mer än oavlönat heltidsarbete att göra det.

 38. 38

  Jag tror vi fått besök av en tevekändis som gillar att vi är censurerade och tycker att vi är omogna för att vi klagar. Eller kan det vara någon som personligen känner sig kränkt av ovanstående kommentarer? Det är för att motparten som är etablissemanget, vägrar att ta en öppen diskussion med oss. De är för fega för att pröva sina argument och utfästelser mot oss.

  Mättat fett är farligt för oss människor att äta! Smaka på den du kränkte!

  Vi säger sanningen, Ni säger falska saker som gör folk sjuka och de blir inte friska med era metoder, skapade ur ekonomiska intressen och spridda till massorna med folkets teve. Som ju har som skyldighet att göra människor klokare, inte dummare.
  Fråga doktorn blir man sjuk och missledd av. De vet nästan ingenting av värde och förnekar världens nyaste och friskaste folkrörelse. Som söker hälsa genom ekologisk närproducerad näringsrik mat. Utan ERT slaverigift, kolhydraten.

 39. 39
  Nisse Hult säger

  @ 36 Elin

  Vem har blivit mobbad?

  Och på vilket sätt då?

 40. 40
  RockMamma säger

  Intressant att läsa. Ibland kan man dra kopplingar till religös fanatism. Jag har läst Majlis bok och tycker den är rätt harmlös. Massa fina recept. Men jag fortsätter med mellanmjölk och Bregott. Äter inte rött kött om jag själv får välja.
  Det viktigaste budskapet i boken är ändå att vår stillasittande livsstil är ett allvarligt hot mot hälsan. Vi tränar på gym men åker rulltrappa och hiss i vardagen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa