Varför blir vissa människor LCHF-fanatiska?

LCHF-metoden är sedan många år nu ledande bland ’dieter’ för hälsa och viktnedgång. Att ledningen håller i sig måste bero på att många som provar på upptäcker att det fungerar, många gånger mirakulöst, mot sjukdomar och krämpor, och övervikt.
LCHF är kraftfullt motarbetat från ’etablissemanget’. Varför kan man fråga sig.
Ibland ögnar jag i vissa LCHF-trådar på Facebook. Då kan det vara någon som klagar på ’LCHF-fanatiker’ och deras argument, och att den minsann ska lämna denna fb-grupp. (Man kan då undra varför den har gått med tidigare)
Men varför blir vissa sk LCHF-fanatiker? Det måste ju vara att den har blivit så övertygad om LCHF:s fördelar att den prompt vill övertyga även den skeptiske, den som inte vill förstå och acceptera.
Jag tycker att vi ska vara lite mer anspråkslösa. Svara att LCHF nog inte passar alla, och tydligen inte vederbörande som klagar – men att de flesta som provar upplever fördelar för hälsa och vikt. Det finns därmed ingen anledning till att avråda alla från att prova.
Man kan också påminna om att Socialstyrelsen har godkänt kostmetoden 2008.

 

Comments

 1. 1

  Felstavning av ”fantastiska”?

  / Erik Edlund

 2. 2
  goranlowenberg säger

  Man kan säkert bli lite fanatisk helt enkelt för att det är en mindre revolution för kroppen!!

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 goranlowenberg
  Frågan är ju hur man kan kommunicera detta till en lchf-antagonist utan att reta upp den ytterligare?

 4. 4
  Carl August Arge säger

  Så här definierar Wikipedia fanatiker:

  ”Fanatism (av latin fanaticus ”inspirerad”, ”besatt”, ”förryckt”) är en allmän, pejorativ benämning på religiösa, politiska eller personliga riktningar som driver sin sak utan någon hänsyn till rationella argument. Fanatikern är skeptikerns (extrema) motpol.

  Jag delar denna uppfattning av ”fanatisk”. Dvs. att fanatism i sig själv är ett allvarligt fel idet man inte kan ta inn rationella argument.

  Folk kan vara fanatiska LCHF företalare såväl som fanatiska LCHF hatare. Båda två är lika fel.

  Man kan vara ivrig företalare för det ena eller det annat – det är helt OK. Bara man inte förlorar förmågan att ta till sig rationella argument.

 5. 5
  Karl Lindholm säger

  Jag är hängiven LCHF minus 31 kilo förbättrad hälsa, och ett gott välbefinnande, men jag tycker man ska vara nöjd med dom egna framgångarna, och inte raljera utan respektera andras val av dieter.

 6. 6
  goranlowenberg säger

  2 Annika,
  Ja, de är ju inte lätt att vara entusiastisk och saklig samtidigt, men jag brukar berätta att jag inte varit sjuk på 3,5 år nu och att man inte är beroende av maten längre eftersom jag bär med mig bränslet hela tiden.

 7. 7

  Jaaa…jag tror frågan har flera dimensioner.
  För det första blir det ju en uppenbarelse när man övergår till mer och bra fetter, och slutar med spannmål och socker – man mår så mycket bättre. Och tänk på alla år man trott på alla dessa fettsnåla fullkornsråd, tänk på hur många som skulle mått bra om råden varit bättre – visst blir man frustrerad. Då vill man frälsa världen…
  För det andra räcker det ofta med att säga ”nej tack, jag äter inte spannmål och socker” för att bli anklagad för att ingå i en fanatisk sekt. Och alla, läkare och andra kunniga, som rekommenderar lchf ingår förstås i sekten; alla som rekommenderar kolhydrater gör det inte och kan därför lyssnas på. Jag har ingen förklaring till detta, men har sett och hört det. Jag hävdar numera bara att jag äter lchf för att jag mår bra av det. Blir folk nyfikna får de gärna fråga, men för det mesta ser de mig som väldigt udda.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Effie
  Ja vi får nog acceptera att det finns ett starkt LCHF-motstånd ute i samhället, och rätta oss efter det. Smyga med informationen, och akta oss för att bli arga.
  Vi får acceptera att vi är en underjordisk rörelse.

 9. 9

  Det finns två sätt att leva idag. Antingen försöker man bli kompisar med människorna och acceptera dem, eller så satsar man på att rädda människorna och vår planet och då måste man tyvärr överbevisa människorna om att de är lurade idioter som egentligen inte vet något alls. Tyvärr är situationen integritetskränkande idag. Vilket jag skiter i. Jag lämnar människorna och flyr till Naturen. Ska bara försöka överleva och jäklas så mycket jag kan.

  Jag anser att vi här har en högre metabolt och biologiskt medvetande än de som inte omfattar våra uppfattningar! Det är vår förbannade skyldighet att informera varje människa om det vi lärt oss genom vår livserfarenhet. Så de har åtminstone en chans i livet att få välja rätt information. Jag kan inte hjälpa att de hatar mig för det och blir rädda för mig. Det försöker jag skita i och jag blir bättre och bättre på att strunta i mörkret. Det är vi som vet vad vi inte vet och behöver veta. Vi vet att vi inte förstår komplexiteten i vår organism och att vi nu lever i en tid då det kollektiva medvetandet växer i kvadrat varje dag.

  När jag nu varit aktiv på fastighetsmarknaden ett tag inser jag att det vi alla går och väntar på ska hända, sker just nu och det är tydligt. Jag vill påstå att fastighetsbranschen har kollapsat fast det inte finns några rubriker om det. Jag slår vad om att det finns många mäklare där ute som undrar var köpare och säljare håller hus. Förutom att de sitter och klickar på Internet. Bostadsmarknaden är enligt mig helt knäpp! Det är mycket märkligt att ungdomar som flyttar hemifrån fortfarande lyckas skaffa sig en egen bostad. Ursäkta stickspåret.

 10. 10

  Jason Fungs senaste artikel passar in lite grann här. Se:
  https://intensivedietarymanagement.com/patient-profile-gina/

 11. 11

  Jag tycker att ett bra sätt äta LCHF är att kombinera fet mat att odla egna grönsaker såsom sallad och dill. Det gör maten mycket god och du känner att du bryr dig om både dig och miljön.
  Kolla in hur man odlar hemma!
  https://www.youtube.com/watch?v=7lGcD1pPTok
  Det är enkelt!

 12. 12

  SLV tyckrer att matvanorna utvecklats till det sämre i sverige mellan 2011 – 2014
  Se:
  ” Between 2011 and 2014, the intake of fish and whole grain bread and the proportion with a high consumption of sugar-rich foods decreased while the proportion with a high consumption of foods rich in saturated fat increased.”

  Från: sid. 38 i https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2017/the-nordic-monitoring-system-2011-2014.pdf

 13. 13

  Jag åt bort min livshotande kärlkramp för ca sex år sedan med LCHF-kost. Så det lär dröja ”evigheter” innan jag slutar med den kosten.

  Men jag har lärt mig att vara återhållsam med att rekommendera den kosten till andra – precis som jag är återhållsam med att rekommendera en alkoholberoende person att minska på eller helt sluta med alkoholintaget.

  De som äter normalkost är helt enkelt socker- och kolhydratberoende – och droger går som princip aldrig att bota – om den drogberoende ej själv vill det. Sånt är livet !

  Sugar: The Bitter Truth
  https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

  Döljer fetmakrisen ett större problem ? https://www.kostdoktorn.se/peter-attia-doljer-fetmakrisen-ett-storre-problem

 14. 14
  Lars Henrik säger

  Jag håller för det mesta klaffen numera och försöker istället passivt visa resultaten av mina kost- och levnadsvanor. Det verkar finnas en väg framåt i den metoden.

  Men jag kan också förstå att när man blir angripen för de val man gjort är det lätt att man anstränger sig extra för att försvara valen. I framtida diskussioner kanske man därför låter lite ”fanatisk” och sluter sig närmare de likasinnade. Både i verkligheten och på Internet. De som vill kan nog likna det vid en sekt men det är nog en naturlig och vanlig reaktion.

  Om man dessutom allt tydligare ser hur vår hälsa- och sjukvård och kostråd till inte försumbar grad vilar på gissningar, missuppfattningar och troliga lögner är det svårt att undvika desillusion och kanske t o m förbittring. De som skulle vårda och hjälpa visar sig svika!

  Men jag tror tålamod är en dygd även här. Låt meningsmotståndarna spela ”bad guys”. Det passar bäst så 🙂

 15. 15
  Hanveden säger

  När människor gjort precis tvärt om än vad de som skall tjäna folkhälsan med hjälp av läkemedels och livsmedelsindustrin propagerar och sedan mår bättre blir man kallad fanatisk…

  https://www.dn.se/debatt/de-populara-fettdieterna-ar-ett-hot-mot-folkhalsan/

  Så här inleder de: ”Trendbrott. Stroke och hjärtinfarkt ökar hos unga män och kvinnor i Sverige. En förklaring kan vara att fettintaget har stigit kraftigt under de senaste tio åren. Populär fettdiet kan ge höga blodfetter som skadar blodkärlen och ökar risken för blodproppar, skriver läkare och professorer.”

  Tror ni håller med att de inte får många rätt där…

  De fyra professorerna och en med dr borde ställas till svars för dylika debattinlägg i en stor svensk tidning.
  Kanske att skriva till fråga Doktorn nu på måndag och be MLH om en förklaring…

  mLCHFh B-) .

 16. 16
  Hanveden säger

  På Fet Hälsa skriver Mats Lindgren om ”Hur många kan Mai-Lis Hellenius skrämma den här gången?”

  https://fethalsa.wordpress.com/

  mLCHFh B-) .

 17. 17
  Gert Wahlström säger

  Visst vill man skrika rätt ut åt alla som man ser tjocka och förklara VARFÖR dom är tjocka!
  Man ser ju ofta vad dom lägger i sina kundkorgar på ICA.
  Men visst, man får ju vara lite försiktig så man inte ses som en fanatiker eller desinformatör vad gäller intaget av fett istället för kolhydrater.
  Jag berättar med inlevelse vad jag tjänat på att ändra mina kostvanor, då uppstår ofta ett intresse, men leder ofta till ett: ”Nja,jag vet inte har det lite jobbigt just nu, mår inte så bra, så jag får ta itu med det när jag känner mig starkare för det känns lite jobbigt att lägga om kost och bryta allt det där andra nu”

  Pust och stön. Varför mår dom inte så bra kan man fråga sig.
  Det positiva är att vi i Sverige nu är cirka 1 miljon som äter eller provar LCHF.
  Varför inte ett upprop till SLV med en mängd anekdoter som får dom att vakna upp från sin törnrosasömn.

 18. 18
  Gabriel Kullberg säger

  Jag upplever ju snarast att det är just skeptikerna som är mest fanatiska. Oavsett hur många eller hur starka argument man har så bryr de sig som regel inte ens om att lyssna, för de VET att de har rätt, där finns ingen förståelse för girighet, makt och forskningsfusk av ideologiska skäl. Jag själv har inte ingått i någon studie utan tillhör de föraktfullt nämnda anekdoterna. Jag vet dock skillnaden mellan före och efter, att jag väger 25-30kg mindre, orkar göra saker och har inte fullt med bölder och slipper kapplöpningar med min mag/tarmkanal för att hinna till toaletten. Om någon vill kalla mig fanatisk för det så skrattar jag bara. Jag minns så väl den fanatiska dietisten som i förtroende viskade till mig att ”allt fett är livsfarligt” och fick mig att börja en diet som fick mig att gå upp 40 kg i vikt och ändå alltid vara hungrig. Det är vad jag kallar en riktig fanatiker.

 19. 19

  Jag är då så tacksam för att jag kom på att äta LCHF, joo livskvaliteten ökade. Jag har inte varit förkyld, haft flunsor sedan jag började äta mycket fett och nästan inga kolhydrater.
  Jag har lite bekymmer just nu för jag har ”fuskat” en del sedan i somras, det tar faktiskt tid att kravla sig upp från den ravin man ramlade ner i med ”fusket”.

  Jag önskar att jag varit mer fanatisk, men jag har gett efter för andras krav på mig. Att äta och dela måltider med någon som betraktar en som en tok som inte vill äta allt möjligt är för jäkla svårt. Någon som inte respekterar att man faktiskt blivit av med glaukom tex genom att äta LCHF, någon som själv har denna ögonsjukdom.

 20. 20

  Förbannat bra skrivet Gabriel. Minus 30 här också. Och dina tankegångar om fanatism tar jag till mig och skall användas flitigt. 🙂
  Annika skriver: – Men varför blir vissa sk LCHF-fanatiker?
  Inte alls konstigt i mina ögon. Att känna lyckan av att ha fått hälsan åter och lyckan av att tappa 30 kilon och att som följd av detta envist förmedla och hjälpa andra genom information ser jag mer eller mindre som ett kall. Om sedan andra väljer att kallar detta fanatism så må det vara hänt. Bryr mig inte ett smack. Hade jag inte varit ”fanatiker” så hade fem personer i min omgivning mått pyton idag, om de ens levat.

 21. 21

  Om vi vidgar vyerna lite så ser vi att det pågår en vetenskaplig revolution ute i världen. Jag har totalt slutat prata om LCHF men berättar gärna om alla dessa läkare, professorer och vetenskapsjournalister jorden runt som driver åsikterna om vår kost åt rätt håll. På hemmaplan skrattar alla åt mig. Med alla menar jag min fru, min mor, mina syskon, mina vänner, mina bekanta och andra jag träffar. I går träffade jag en pensionerad hjärtläkare på en restaurang. Han var numera alldeles ensam för alla anhöriga hade dött i hjärtinfarkt. På min fråga vad hjärtsjukdom beror på drog han snabbt valsen om kolesterol. Vis av erfarenheten argumenterde jag inte emot honom. Hade det varit för några år sedan hade jag genast börjat prata om LCHF. Nu satt jag och lyssnade och njöt av att veta mer än en hjärtläkare som varit i branchen i 40 år.

 22. 22

  8 Annika
  Underjordisk rörelse, är inte så säker på det. Vi som äter lchf har väl passerat 1,5 miljoner i Sverige, det är ju inte så underjordiskt direkt. 🙂
  Det är nog därför man (=dom) ligger på och kör kampanjer mot oss, eller snarare mot lchf.
  Börjar bli farligt många friska i samhället nu … det är inte bra för ekonomin … deras alltså …

 23. 23

  Medhåll på Gabriell Kullberg ovan! Fanatiker finner man oftast bland LCHF-skeptiker och folk som fortsätter med mediciner istället för att lägga om till vettiga livsvanor. Jag berättar avslappnat för andra om LCHF, kärnfullt och enkelt. Ofta med mina egna erfarenheter som exempel.

 24. 24

  Fanatiker är inte vi, som tror på LCHF, varande den enda diet som vilar på vetenskaplig grund…utan på alla andra inom vården, som borde veta, men som Lars Henrik säjer ovan, sviker oss, för deras råd vilar på missuppfattningar och grav okunskap om både fysiologi, biokemi och annat…..att sedan inte ”one fits all” är en annan femma….
  Läste just om tydligen ny metod för viktminskning på Sophiahemmet, s k ballong-metoden, ”ta första steget mot din nya vikt…”, kostar 37.000 sek, icke ett ord om korrekt kosthållning!
  By-pass el sleeve lite dyrare, 83.000 sek, men då ”erbjuds privatbetalande kunder gratis konsultation… inriktning på att arbeta långsiktigt för att skapa bestående viktnedgång och positiva beteendeförändringar som ökar din livskvalitet…”
  Hur går det med vår namninsamling?? Verkar som om det funnes stort behov av en snabb förändring och även om det inte går över en natt, så borde fler och fler få upp ögonen för alternativa förslag för en optimal livskvalitet..tycks det mig!?
  Varför acceptera att vara en underjordisk rörelse…?

 25. 25

  Obs! ”Odlaren”= Reklam.

 26. 26
  Lena i Umeå säger

  15 Hanveden
  Det var precis den DN-artikeln som fick mig att intressera mig för vetenskapliga belägg för LCHF-kost. Jag hörde ett alarmerande reportage kring artikeln på radion och tänkte att jag kanske förstörde min hälsa med LCHF. Jag googlade på något lämpligt och hamnade på Kostdoktorn där den där artikeln kommenterades. Sen dess samlar jag på vetenskapliga artiklar både för och emot LCHF för att själv kunna bedöma trovärdigheten i de slutsatser som dragits.

  Just nu känner jag mig ganska uppgiven kring myndigheternas förnekande av de forskningsresultat som dykt upp på senare tid som säger att t.ex. mättat fett inte är farligt. Bekymrad även över de motstridiga forskningsresultat kring köttets eventuella farlighet och att PK verkar styra rapporteringen i media av allt som säger att kött är farligt, medan rapportering om studier som säger tvärtom lyser med sin frånvaro.

 27. 27

  Går att läsa på livsmedelsverket: ”I genomsnitt äter nordborna mindre fisk och fullkorn och mer mättat fett än 2011. Andelen vuxna i Norden med dåliga matvanor har ökat från 18 procent till 22 procent mellan 2011 och 2014.”

 28. 28
  Stockholmare säger

  På 60-talet så var det söndagsstängt i livsmedelsaffärerna och på lördagar stängde man klockan 13 eller 14. Några snabbmatsställen fanns inte utöver korvkiosker, ”en kokt med mos” eller ”en grillad med brö”, en och annan ”varm-korv-gubbe”.

  Konditorier och fik fanns det förstås på helger, likaså restauranger, men inga snabba som man typ åt gående.

  Idag äter man överallt: gående på stan, på bussen, på t-banan, på pendeltåget, på perrongen, på hållplatser, i varje kvarter ett par tre matställen, alltifrån pizzerior till hamburgerställen.

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  Detta med ryktet/myten om fanatism får mig att tänka på att vi LCHF-are nu är en maktfaktor att räkna med, och att vi därför kanske borde tänka på att uttrycka oss balanserat och seriöst. Undvika ilska och aggressivitet?

 30. 30
  Hanveden säger

  @ Magnus

  En stor orsak är: ”Bengt Vessby satt med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor 1989-2005, i egenskap av fettexpert. Medan margarinindustrin betalade hans lön medverkade han till Livsmedelsverkets kostråd att äta mindre naturlig mättat fett. Och att istället äta mer fleromättat fett. Som finns i margarin.”

  https://www.kostdoktorn.se/att-kopa-en-professor#comments

  ”Att köpa en professor om hur företag kan köpa sig en ”adjungerad” professor. Mer än var åttonde professor i Sverige beräknas vara en ”köpeprofessor”, med sin lön betald exempelvis av privata företag.”

  https://www.svd.se/mojligt-att-kopa-professorstitlar

  ”Möjligt att köpa professorstitlar”

  När näringslivet påverkar samhället genom att köpa professurer kallas de inte fanatiska men jag tycker denna åtgärd är väl så fanatisk…

  Livsmedelsveket har nog inte fattat vad de har varit utsatta för…

  mLCHFh .

 31. 31

  Dr Annika, du ä la go! Du skriver: ”Undvika ilska och aggressivitet”?
  Det var ju just det som jag gillade med Dig för c:a 8 år sedan 🙂
  Det var just det som gjorde mig nyfiken och som i slutändan bidrog till att jag idag är frisk och kry och 30 kilo lättare. Nej för fasen, stå på i ullstrumporna som Annika gjorde då det begav sig så fixar vi det. 🙂 Lägg nu inte sordin på oss ”korsriddare” i hälsans tecken. 🙂

 32. 32
  Vivisfaxarn säger

  Uttrycka oss balanserat och seriöst – det gillar jag. Det är vår enda chans att inte betraktas som fanatiker. En annan sak, som jag vet att Kostdoktorn själv har nämnt, är att det bästa är att vara ett föredöme. Jag jobbar på det. Går jag ner som jag planerar kommer omgivningen garanterat att reagera och fråga!

 33. 33

  @Vivisfaxarn
  De skiter en del i att jag har blivit smal och frisk. Jag kan inte vara ett föredöme för folk som inte sett mig som det tidigare. Jag tycker själv att jag ser smal och mycket friskare ut än innan jag började med LCHF. Riktigt fin. 🙂

  Ibland funderar jag om jag egentligen borde vara skadeglad, när jag ser ur illa det går för en del i min omgivning sådana som varit rabiata anti-LCHFare och/eller anti-Savoianer, eller om jag bara ska gråta i något hörn?

  Nå i alla fall man får faktiskt tänka på sig själv också.

 34. 34

  Hanveden 15
  Jätteintressanta länkar båda två…tack! Detta förklarar ju en hel del..
  Även artikeln i DN var tankeväckande…

 35. 35
  Nisse Hult säger

  @ Mormor

  Att ohälsa är ” big business ” råder det väl inget tvivel om eller?

  Kost & livsstilsändring är nått man inte pratar onödigt mycket om av förklarliga skäl.

  https://kirurgkliniken.se/overvikt/om-overvikt/behandlingsmetoder/gastric-bypass/pris/pris-for-overviktsoperation

 36. 36
  Lars Henrik säger

  Annika skrev:

  Detta med ryktet/myten om fanatism får mig att tänka på att vi LCHF-are nu är en maktfaktor att räkna med, och att vi därför kanske borde tänka på att uttrycka oss balanserat och seriöst. Undvika ilska och aggressivitet?

  Jag tror det kan vara en god idé. Många verkar komma ihåg de hårda orden mer än argumenten.

  Savoir skrev :

  Ibland funderar jag om jag egentligen borde vara skadeglad, när jag ser ur illa det går för en del i min omgivning sådana som varit rabiata anti-LCHFare och/eller anti-Savoianer, eller om jag bara ska gråta i något hörn?

  Jag känner igen funderingen. Dystopin var ibland djup för en tid sedan… Ibland ersattes den dock av hoppfulla men svårt radikala tankar 🙂

 37. 37
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Jag är just nu hos två släktingar som drabbats svårt av cancer och där den ena nu strax ska läggas in en vecka på sjukhus för en allvarlig operation. Den andra kan tyvärr inte klara sig själv med matlagningen och jag har därför lovat ställa upp en vecka. Det intressanta är att båda i flera år nästan har varit ”fanatiska” motståndare till vår LCHF-kost. Båda är kraftigt överviktiga och skafferi och kylskåp är fulla av ”sockerbomber”.

  Hur som helst lagade jag nu den första middagen idag och som var en jättegryta med köttfärsröra – min klassiker! Grunden är en rejäl klick smör (100 – 200 gram) där jag fräser lite grönsaker och lök och sedan och sedan i med dryga kilot köttfärs. Fettkvoten ligger gissningsvis på 75 %, kolhydrater 5 %. Till detta river jag blomkål som jag fräser i rikligt med smör i en stekpanna.

  Man kanske skulle kunna tro att de skulle rata min gryta men deras aptit och entusiasm visade inga gränser. Rena ovationerna! Mannen undrade om den lilla sjö som fanns kvar på tallriken var fett och kanske skulle sätta igen avloppet i köket så jag föreslog honom att äta upp det och han bad då sin fru om en brödskiva för att suga upp det med och som avslutning slickade han tallriken. Högsta betyg för strikt LCHF med andra ord! De ser båda fram mot att äta resterna imorgon innan ha ska åka iväg till sjukhuset.

  Smaklökarna är kanske våra främst bundsförvanter 🙂

 38. 38

  Du gömde väl brödet och gav honom en sked istället?

 39. 39

  35 Nisse Hult
  Joodå, att ohälsa är Big Business gick upp för mej för åtskilliga år sen…men att dessutom låta dom komma undan utan att poängtera slikt oetiskt uppförande tycks mig lite för mycket!?
  Är också helt överens med Bustas 31….stå på i ullstrumporna bara..!!

 40. 40

  LCHF-antagonister är det inte lönt att ödsla krut på, men naturligtvis måste man bemöta dom med saklighet om de hävdar sin tes t ex i en tråd, som handlar om LCHF, annars förvrider de gärna budskapet. Carl Augus Arges citat om fanatism är bra att ha i huvudet. Motmedlet är alltid sakliga argument och det finns många källor att ösa ur.
  Här ett smakprov på argumentation:

  Kolhydrater kräver insulin, eftersom de omvandlas till glukos i kroppen. Halten glukos, eller blodsocker, måste hållas strikt inom sina gränsvärden för att inte ge allvarliga skador. Hos en frisk människa sker detta med ett mycket känsligt reglersysten och kroppseget insulin.

  Men kroppen har en obehaglig förmåga att bli résistent mot insulin, dvs regleringen av bs blir sämre. Då måste kroppen gasa på med mera och resistensen ökar. I den situationen har man ett svårstyrt bs och alldeles onormalt höga nivåer av insulin. Resultatet blir inflammationer och kärlskador, manifesterade i hjärtinfarkter, ögonbottenförändringar, njurskador, högt blodtryck dålig cirkulation i fötterna och till sist amputationer. För en typ 1-diabetiker blir situationen snabbt ohållbar.

  Naturligtvis ska man hålla bs korrekt, men de medel man har i form av tillfört insulin och andra medikament är oerhört trubbiga till sin effekt och resistensen infinner sig bergsäkert.

  Enda riktigt effektiva sättet att bemästra fortsatta skador av sin diabetes är att hålla intaget av kolhydrater så lågt det bara går. En liten synd kan kompenseras med lite extra insulin vad gäller bs-nivån, men inflammationen den orsakat i kärlen kvarstår flera veckor. Det är mot denna bakgrund Du ska se reaktionen från oss LCHF-tillämpare, när det gäller kostens inverkan och fördelarna av kostbehandling gentemot medikamentell behandling.

  Det är dessutom en kostnadsfråga av gigantiska mått: Metabolt syndrom, där diabètes typ 2 ingår, utvecklas som följd av ett 10-tal år av tyst insulinresistens. Vården av de olika yttringarna av metabolt syndrom kostar oss skattebetalare i runda tal 100 miljarder SEK per år. Det drabbar bortåt 1/4 av befolkningen. Är verkligen bananer, potatis, pasta, smörgåsar och läsk värd allt detta?

 41. 41

  Dr. Göran Sjöberg 37. Detta kallar jag Hands On! Inget fungerar bättre än detta, inte minst i ”barnuppfostran”! Det goda exemplet är oslagbart!

 42. 42

  Men visst blir man väl lite fanatiker när sitter i ett sällskap och de ska övertyga om hur viktigt det är med en ”balanserad” kost. Och det vetenskapliga rådet från församlingen är att ”balanserad” är ”lite av varje”. Och när man frågar om hur många essentiella kolhydrater de kan räkna upp så blir de rätt tysta.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa