Mindre mat ger friskare (och längre?) liv

På SVT.se.
Man har sett att om man minskar matmängden till apor med 25% så lever de ett friskare och längre liv.
Men om man redan äter den optimala matmängden, blir man då friskare om man minskar mängden ytterligare med 25%?

Självklart ska vi äta precis den mängd mat, och som består av de bästa andelar av nutrienter, som ger bästa hälsa. Sen kan denna mängd säkert vara mindre än många tror att de behöver/vill äta.

LCHF ger den bästa näringen: Uteslutande av socker, minimalt av stärkelse, lagom mycket protein av bra kvalité, och resten av energi- och näringsbehovet bestående av naturligt fett, gärna animaliskt.

Kerstin Brismar verkar inte vara hundraprocentigt inriktad på LCHF. Hon är mera för kaloribegränsning rakt av?

 

Comments

 1. 1

  Min erfarenhet är att du har rätt Annika, när jag lever efter det du säger mår jag som bäst. Jag försöker även följa Stig Bengmarks råd att äta dagens föda under en period på 6-8 timmar för att sedan inte äta ngt. Det fungerar om man planerar sin dag rätt.

 2. 2

  ”Överhuvudtaget har man också tidigare sett att lite extra fett på kroppen kan vara bra för äldre personer; ett fenomen som har kallats för fetmaparadoxen.”

  En paradox uppstår när en (omhuldad och försanthållen) förklaring kolliderar med verkligheten. Som jag ser det är det långt enklare och mer fruktbärande att omarbeta förklaringsmodellen. Verkligheten är svårare att förändra.

 3. 3

  Håller med alla tre, både Annika, Lars Bern och Stig Bengmark….och vill råda Kerstin Brismar att läsa Jason Fungs bok ”The Obesity Code” där han precis förklarar varför det är bättre med intermittent fasting i stället för kalorireduktion….
  Och LITE extra fett på kroppen som reserv när man är äldre är då bara bra…!!

 4. 4

  Just så…lite extra fett om man är äldre!

  ”En amerikansk studie som publiceras i medicintidskriften JAMA där man gått igenom 97 studier med nära tre miljoner vuxna visar att överviktiga har mindre risk att dö i förtid än normalviktiga och kraftigt feta.”
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/extrakilon-kan-ge-langre-liv

  Men, professorn i allmänmedicin Mai-Lis Hellenius tycker att motion/raska promenader är bra! Visst, utomhusvistelse med lek, promenad och jogging tycker vi alla är nyttigt och kul.
  Ingen LCHF-ätare är emot vad jag vet.

 5. 5

  Naturligtvis är en diet som naturligt befordrar ett mindre kaloriintag att föredraga. Ingen vill ju gå och vara hungrig utan att kunna äta. Den enda kosten som ger långtidstillfredställelse är LCHF, medan HCLF ger motsatsen, ofta hungrig för jämnt.
  Tre eller två mål mat om dan utan mellanmål med LCHF blir både bekvämare och spar tid och pengar. Vem har egentligen råd att INTE äta LCHF i dagens knappare samhälle ?

  Mellanmålen är den verkliga ”dödsstöten” av den HCLF kost som SLV fortfarande tvingar på vårdinrättningar och propagerar för med sitt nyckelhålsmärke, dock numera ett varningsmärke för allt fler. Trots forskning som visar att den förkortar livet och ökar sjukdom.
  Grisar görs snabbast feta genom att ge dom lågfettkost, bäst lättmjölk eller ännu bättre skummjölk. Den mjölken innehåller både socker och tillväxtbefodrande proteiner. Utan fett blir grisarna aldrig nöjda eftersom många spårämnen och vitaminer dels försvann i mjölkfettet och dels inte finns kvar för att binda upp nyttigheter i spannmål de får till skummjölken. Resultatet blir att grisarna blir hungriga jämt och åter så snart dom kan och därför snabbt går upp i vikt. Metaboliskt sett finns det få djur som är så lika människan som grisen, av vilket följer den troligaste förklaringen till både ökad fetma och den nu sviktande långlivsstatistiken för medelamerikanen, som trots allt även innehåller de som lyckats bryta sig bort från HCLF i USA är sämst i världen åtminstone när det det kommer till kostnaden.

  Här länk till vad Jason Fung skriver om mellanmål En bit ned finns diagram över hur insulinnivåer aldrig hinner reduceras på en mellanmålsfylld standarddiet , alltså vanligen en nyckelhålsdiet. En varning om kontrollerade jämförande studier av låg och högfettdieter: Ofta stora missvisningar p.g.a. att lågfettsgruppen under studietiden tvingas avstå från både mellanmål och nattmackor…, något som inte suger längre på LCHF, och något som dom snabbt återgår till efter studien, eller ”biggest loser tävlingen”.

 6. 6

  Till matfrisk #2 och 65+ #4.
  Glöm ej att endast bukfetma, uppskattat med midjemåttet, har visat sig hälsovådligt.
  Gissar att ”ölmagen” då egentligen är en förstorad lever som trycker ner så långt det går tills det ”putar ut” längst ned.
  Fasteblodsocker över 6 indikerar för mig att det är något fel, så då är det nog dags för en ny 3 dagars vattenfasta. Men om man druckit vin kvällen innan får man ett ”falskt” lågt fasteblodsocker pga att levern haft fullt upp med att neutralisera etanolen och ej haft tid att göra om leverfett till glukos.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa