Torrfoder ger ökad diabetesrisk hos katter

I Aftonbladet.

Det är för att torrfoder innehåller mer kolhydrater än blötfoder.
Samma sak kanske gäller för människor – att de som äter mera kolhydrater har större risk för att få diabetes?

Länken till studien.

 

Comments

 1. 1

  Bra att detta uppmärksammas. – Gäller väl på liknande sätt för hundar och derad hälsa. – Vår hund äter enl B A R F sedan många år – rått kött, inget torrfoder – och mår prima. Hon är en medelstor hund och blir 15 år i maj. Springer fortfarande som blixten och knixar och står i när hon möter andra hundar och vill leka 🙂

 2. 2

  En katt med världsrekord i livslängd för katter levde i 38 år om jag inte missminner mig. Creme Puff, och matades aldrig med torrfoder utan istället fick hon samma ”mat” som ”husse” eller motsvarigheten för katter. Det var ägg, bacon och kaffe med grädde.
  Eftersom flera kolhydrativrare genast skulle hävda att ”det kan ju ha berott på gener”, bör påpekas att inga släktingar med liknande långt liv påträffats, att normallivslängden för katter ligger under 20 år, och att en annan ej släkt katt som matades p.s.s. levde i 34 år ! https://www.atlasobscura.com/articles/how-to-raise-a-165-year-old-cat

  Alla katter bör fnysa åt torrmat åtminstone när dom får sambanden klarlagda.

 3. 3

  Mina två hundar gick på torrfoder som valpar. Den yngsta var något av en ADHD hund? Efter 14 dagar på kokt kött och fisk lugnande hon ner sig och gick att vara tillsammans med den äldre tiken utan att man måste passa dem hela tiden. Torrfoder är sjukdomsframkallande mat liksom att vaccinera sin hund. Det finns ju en anledning till varför riskkapitalister startar vetrinärkliniker. Här i Örebro har det byggts minst 3 nya kliniker på några år. Och hundägarna fattar inte att det behövs sjuka hundar för att det ska löna sig för riskkapitalisterna. Mina hundar är 4 och 6 år nu och har ingen försäkring, äter riktig mat och jag har aldrig vaccinerat mina hundar. En hund hade jag från jag var 22 år tills hon 18 år enda gången vetrinären gjorde någon nytta.

 4. 4

  För att spetsa till det hela brukar jag säga till hundägare som bara ger sina hundar och katter torrfoder, att varför äter de inte själva torrfoder så slipper de ju laga mat. Men usch då säger alla men varför i helskotta ge sina djur torrfoder som de aldrig har ätit i naturen då. Men folk är så slöa och vill inte ha några gamla djur när de kan köpa ny

 5. 5
  katarina Godderidge säger

  Vår golden retriever som i år blir nio år var mycket sjuk som unghund med polyper i tarmen och blod och slem i avföringen. Han hade också problem med eksem, klåda och mjäll. Efter borttagande av polyperna med operation fick vi veta av veterinären att vår hund ej skulle klara sig utan medicin, annars skulle tarminflammationen komma tillbaka. Jag tyckte det lät skumt att medicinera en hund med en kraftfull medicin med kanske fruktansvärda biverkningar, och efter lite googlande och enkelt tankearbete förstod jag att en hund ska äta riktig hundmat, alltså rått kött, råa egg, fiskskinn, ister etc. Sådan mat som hunden kan hitta i naturen. Och absolut inte kolhydratstinn torrmat med en lång lista av e-nummer och konstiga ingredienser. Efter denna insikt slängde vi genast ut allt torrfoder som fanns i vårt hem. Vår älskade hund har nu varit helt frisk i sex år utan ett enda veterinärbesök eller i behov av någon som helst medicin. Själv har jag ätit LCHF i lika många år och blivit av med ständig värk i muskler och leder. Min man som i blotta förskräckelsen började äta som jag blev fri från en besvärlig IBS sedan 30 år.

 6. 6
  Catherine Andersson säger

  Oj, detta måste kollas upp noga. Vi har världens finaste katt, hon är 8 mån o äter bara torrfoder, som veterinären rek. Dock valde vi att inte vaccinera henne. Vad tror ni därute om ett torrfoder utan spannmål med högt innehåll av kött, fisk?? Köpte en liten påse på prov o katten älskade detta!

 7. 7

  Glöm ej bort att fett är viktigt även för djur. Många spårämnen kräver fett för att kuna tas upp, annars rinner dom bort i dyr urin. Bara en röd köttbit utan fett till katten enligt bilden är nog inte lika ohälsosam som torrmaten men inte så långt därifrån. Om köttet är Svenskt gräsbetat är det lite bättre. Fördelen med bacon är att det alltid är mer fett i det.

 8. 8

  Haft katter som bara käkat torrfoder och de blev över 18 år!!

 9. 9

  Så roligt att många har så pigga djur som får riktigt foder och får leva och må bra. Riktiga solskenshistorier! Jag ger min gamla hund fiskolja också och morötter och äppleskruttar. 🙂
  Ger också något hårt för hunden att tugga på varje dag, tänderna behöver sin motion.

  – Härligt Katarina att din hund blev frisk igen av bra kost, tänk om fler gjorde som du.

 10. 10

  Här är en länk till vår studie om någon vill läsa: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvim.14618/epdf
  Jag svarar gärna på frågor! malin.ohlund@slu.se

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa