Rött kött orsakar inflammerade tarmfickor?

Nyhet på SVT idag.

Jag skulle ju ha trott att det är överintag av kolhydrater, som socker och stärkelse, som ökar risken för inflammation i tarmfickor, divertikulit.
Är det någon som har sett studieartikeln, som kan se om de har korrigerat för socker och stärkelse?

Jag mailade Andreas E och frågade. Han svarade lakoniskt att det är en observationsstudie – som inte bevisar orsak och verkan.
Och så är det förstås.

Lena i Umeå tipsar om länken till artikeln: https://press.psprings.co.uk/gut/january/gut313082.pdf.
RR, risk ratio, var 1,58, i praktiken inom slumpområdet, och riskökningskurvan var inte lineär. Allt talande för slumpresultat.
Om ett resultat ska vara betydande så bör RR vara mycket högre, och riskökningskurvan ska förstås vara jämn.

 

Comments

 1. 1

  Jag undrar, var kommer tarmfickorna ifrån? – Inte helt solklart, men det som Annika skriver verkar vara en trolig orsak.

 2. 2

  Det er resirkulering av Mens Health Professional data
  Den mannlige ekvivalenten til Nurses Health Study.
  Det er litt underlig det hele. Inntak av rødt kjøtt i USA har gått ned viser statistikk. Undres om divertikulit også har gått ned
  Eller er det enda en triksing med tall. Richard Feinman burde se på denne

 3. 3

  Handeln ser rött. Köttpriserna kommer gå ner sig efter detta..

 4. 4
  Vivisfaxarn säger

  Enda gången jag haft inflammation i tarmfickorna är när jag varit på hälsohem och ätit vegetariskt med massor av kolhydrater!

 5. 5
  Hanveden säger

  Det vi vet är att forskare följt över 46.000 amerikanska mäns kostvanor i nära tre decennier. De som åt mer än en portion kött i veckan hade en ökad risk att drabbas av infektioner i en typ av tarmfickor.

  Eftersom amerikanska djur är uppfödda till stor del på majs som ger omega 6/3 fördelning
  mer än 15/1 och omega 6 överskott är inflammatoriskt…

  Denna video om ”Omega 3 / Omega 6 och dessas roll i inflammation” inspelad hos Integrativ Medicin tar Karl E Arfors upp just det faktum att djur i USA har fel omega 6/3 fördelning pga fodret.

  https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM

  Hela videon är tänkvärd med detta nämner Karl ca 20 min in.

  Eftersom Karl har forskat i USA har han koll. Dessutom har han testat att få till en så bra fördelning hos sig själv med hjälp av gräsbeteskött mm…

  mLCHFh B-) .

 6. 6

  Man har sannolikt ej gjort skillnad på kött från djur som ätit sin naturliga föda (gräs för nötkreatur) – och köttet har nog mestadels bestått av sådant från djur som uppfötts på kraftfoder (baserat på vegetabiliska oljor), d.v.s. med ett överskott av Omega-6 och liten andel Omega-3. Okunskapen även bland forskare om den viktiga skillnaden tycks vara betydande! En observationsstudie med självrapporterade uppgifter om kosten har förstås också sina svagheter…

 7. 7

  Nina Teiholz har skrivit om att konsumtionen av rött kött gått ner i USA, och det som gått upp är kyckling(som räknas som vitt kött).

 8. 8

  Jag har tarmfickor och innan jag gick över till strikt lchf så var det sjukhus med dropp minst en gång om året. När jag slutade med vitt så är jag fri från det problemet. Så vad det gäller mig så är det skitsnack i artikeln.

 9. 9

  Eftersom det är en observationsstudie kan man kanske lite förenklat förklara det som så att den som äter två hamburgare jämfört med den som äter en hamburgare äter bevisligen dubbelt så mycke kött. Men, denne äter även dubbelt så mycket bröd och dricker troligtvis dubbelt så mycke ”sockerdricka” till sina två burgare. Vad är det då som orsakar ”dubbelätaren” hälsoproblem?

 10. 10
  Lena i Umeå säger

  För den intresserade, artikeln finns via denna sida:
  https://press.psprings.co.uk/gut/january/gut313082.pdf

 11. 11

  Jag hade för mig att tarmfickor uppstår när man är förstoppad under en längre tid ,och måste ,krysta fram ett resultat på toaletten. Men jag kan vara vilseledd?

 12. 12
  Kerstin L säger

  Jag fick åka in akut till SöS natten mellan juldagen och annandagen. Inflammerade tarmfickor konstaterades. Helt obegripligt, jag har aldrig tidigare haft problem med magen, och äter LCHF sedan drygt nio år. Så mycket rött kött äter jag inte, föredrar fisk i de flesta fall. Själv misstänker jag de jättegoda kokoschipsen som jag brukar ha på fjällfil med CF. Nu skippar jag både fil och chips.

  Hur som helst, nu har jag fastat i två veckor på bara vatten, buljong och te. Inga problem när man utesluter kolhydrater. På sjukhuset fick jag bråka för att slippa dropp med glukos. Man rekommenderade mig att äta nyponsoppa och dricka saft bl.a. Man blir ingen populär patient, när man inte följer doktorns anvisningar.

  Men fortfarande grubblar jag över, varför jag drabbades.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  11 Janne I Jämtland
  Jag tror att tarmfickor kommer av att gaser pressar ut tarmslemhinnan mellan muskelfibrerna. Men vävnadssvaghet bör också spela in. Vävnadssvaghet kommer som resultat av näringsfattig kost, som spannmålsbaserad sådan.

 14. 14

  Annika, det låter mycket sannolikt! Drar mig till minnes när jag var vegan i 20 år innan jag började med LCHF. och drabbades av Inflammerade tarmfickor och hög feber i flera dagar. Detta hände två gånger under tiden jag var vegan. Har aldrig hänt sedan igen och jag är så glad att jag ’hittade dig’ för åtta år sedan och kom på bättre tankar…

  https://www.gunnholtsskafferi.se/?p=137

 15. 15
  Vivisfaxarn säger

  Låg inne ett dygn när jag fick inflammation i tarmfickorna. Det var tydligen rutin att man blir inlagd första fången det händer. Så mycket socker som jag åt/drack får jag aldrig i mig. Det var Proviva och saft. Jag sa till sköterskan att det var så. Han blev inte irriterad utan tvärt om väldigt intresserad och frågade en massa. Det var positivt tycker jag.

 16. 16

  Min egen uppfattning är att tarmfickor beror på högt insulin som i sin tur beror av kolhydrater, själv så hade jag kallade ”skin tags” eller hudflikar som de kallas på svenska. Jag började med LCHF och efter några månader började jag fasta 3 dygn en gång i månaden. Varje gång jag fastat började en eller flera ”skin tags” att blöda för att sedan helt enkelt ramla av.

  Min enkla teori är att divertikuler/tarmfickor handlar om samma sak för mina tarmproblem minskade också samtidigt.

 17. 17

  Jag såg min tarm på teve! Den var perfekt efter 10 års LCHF! Tack Annika!

 18. 18

  Hur tarmfickor uppstår har jag ingen teori om, men för min del fick jag i bland ont i nedre delen av magen. Smärtan var kramplik och varade ungefär ett dygn. Senaste gången, för ca ett halvår sedan inträffade detta efter en måltid med svårtuggade grytbitar av nötkött. Läste någonstans att dåligt tuggade köttbitar var svåra att bearbeta i magsäcken och därför fördes ut i tarmen i bitar som sedan fastnade i tarmfickor och orsakade smärta. Kanske kan detta förklara varför rött kött i form av lättsmälta charkprodukter och annat processat rött kött inte tycks orsaka problem. Så det kanske inte är köttet man ska hänga upp sig på utan hur väl det tuggas. Lever efter denna teori, tuggar väl och mår bra.

 19. 19

  Jag har inte tarmfickor men ibs-mage och mår bättre om jag inte äter rött kött..

 20. 20

  Jag hade problem med tarmfickorna tills jag började med lchf för många år sedan. Problemen försvann. Så det där verkar lite galet. Fickorna är väldigt snälla nu för tiden 🙂

 21. 21
  Lars Sundström säger

  Jag fick inflammation i någon tarmficka. Det tog ca 9 dagar innan smärtan försvann, självläkte. Troligen var maten, en hemmagjord köttgrytan med rotfrukter, skämd. Jag och sonen kräktes efter ca 2 timmar. Bara jag blev ihållande sjuk.
  Vi har ätit LCHF i ca 3 år.
  Om det var köttet eller moroten vet jag inte. Första och enda gången jag haft denna åkomma på 53 år.

 22. 22

  Ann F. skriver idag om ett närliggande ämne, inflammationer i tarmarna hos unga, https://ettsotareblod.se/inflammatorisk-tarmsjukdom-kan-paleolitisk-kost-hjalpa/

 23. 23
  Gabriel Kullberg säger

  Den stora felorsaken lär väl vara att man inte registrerat vad man åt tillsammans med köttet. I USA tror jag ”one serving red meat” är lika med en liten hamburgare på McDonalds. I samband med detta kommer då en kraftigt sockrad dressing, en bulle vetebröd, sockrad ketchup, en stooor läsk och troligen en kraftigt sockrad efterrätt, kanske en del sockergodis på väg hem. Så, det som verkar rätt och riktigt kan visa sig vara något helt annat när man tänker vidare. Och till detta ska naturligtvis läggas att amerikanskt nötkött har en annorlunda komposition pga. hur de fodras och medicineras.

 24. 24

  Ni måste förstå att kött är lättsmält mat som är snäll mot tarmen, även rökt kött! Alla former av vegetabilier är väldigt jobbiga för tarmen att hantera! Jag kan inte komma på någon vegetabil som är snällare mot magen och tarmen än kött??? Varför ni tror att kött är svårsmält, är ett mysterium??? Det är helt enkelt omöjligt! Lika omöjligt som att en blond och blåögd är laktosintolerant! Vi är alla mer eller mindre glutenintoleranta och insulinresistenta!

  Det är självklart att vi inte blir bra i magen så länge vi tror på falska folkmyter, skapade av livsmedelsindustrin. Sanningen befriar oss från dålig mage! Sanningen lever på denna blogg! Bortsett från att vi alla ska vara så hänsynsfulla mot lurade människor och inte kränka deras integritet och religiösa tro.

 25. 25

  Rött kött är klart mer ansträngande för tarmarna än fisk och fågel enligt egen erfarenhet – har inte lyssnat på några ”myter”. Är jag är riktigt dålig i magen äter jag inte kött alls… polentagröt fast det innehåller mycket snabba kolhydrater. Det är kanske också så att vi är olika så det inte finns en enda frälsning vad gäller kosten på tal om religiös tro??

 26. 26

  Nu har jag läst alla kommentarer om tarmfickor etc. man lär sig nytt i Annikas blogg.
  Jag har en fundering kring matsmältning, är det inte så att kött bryts ner nästan till 100% i vår långa tunntarm (ca 2 m) och vad jag förstår så är det mest i tjocktarmen det bildas fickor.
  Människan är anpassad till att äta rött viltkött, men inte anpassad till att äta processade kolhydrater och socker.
  Försök tala om det för Mai-Lis Hellenius att människans matsmältning påminner mest om Vargens matsmältning. Tror Ni vargen får ont i magen av att äta rött kött?

 27. 27

  Har alltid trott på beskrivningen att köttätare har mycket kortare tarmsystem än vårt.

 28. 28

  Det är ju inte bra för systemet om det inte finns slaggprodukter som följer med hela vägen ut. vi är ju inte konstruerade för att allt som går in ska absorberas. Det är kanske därför det är jobbigt att äta rött kött när man har känslig mage – att magen får arbeta för mycket med att smälta köttet. Att allting av något bryts ned behöver ju inte vara sak samma som att det är lättsmält…

 29. 29

  Man kan fundera på om människor lider brist på saltsyra i magsäcken. När vi intar föda så börjar maten påverkas och brytas ner redan i munnen. – En vanlig åtgärd när man söker vård för att ha magproblem är att man får ett recept på saltsyreminskande medicin. – Jag undrar är det verkligen rätt väg att gå – varför skulle var och en ha för mycket saltsyra. Detta antagande utan en riktig undersökning. – Kan det inte vara tvärt om, man har för litet saltsyra i magsäcken och att det påverkar matsmältningen negativt så att det uppstår olika matsmältningsproblem?

 30. 30

  Vi har ca 8 m tarm. Det är en utpräglad rovdjurstarm! Bli inte sur Viola. Fast jag hävdar att du har fel när du säger att kött är svårsmält. Det är det inte. Allt annat är svårsmält, men inte kött. Det sitter i huvudet.

 31. 31

  Snacka om religion och dogmer. Andras erfarenhet som går emot läran är noll och intet värt. Jag har märkt det i fler sammanhang att lchf-fanatiker visar noll respekt för andras erfarenhet, erfarenhet som inte speglar den egna läran.

  Min mage blir som en sten när jag ätit rött kött – speciellt helt och speciellt nöt och när jag har dragit ned starkt på det så märker jag ännu tydligare skillnaden när jag äter det.

 32. 32

  Jag betvivlar inte att du mår dåligt. Men faktum kvarstår du kan inte säga något som är lättare för kroppen att smälta än kött. Eller har jag missat något? Vad äter du istället för kött? Hur får du ditt näringsbehov tillgodosett utan kött?

  Kött bryter tarmarna ner fullständigt och tar upp all näring däri. Många äter onedbrytbara fibrer för att få ordning på magen och de fortsätter att äta fibrer fast det förmodligen är fibrerna, som inte går att bryta ned, som gör magen dålig.
  När jag undersökte saken så testade jag att ta en kvällsmacka innan sänggåendet. Vaknade på morgonen och var tvungen att springa till toaletten. Nästa kväll åt jag köttrester istället och behövde inte gå på toaletten alls på morgonen, testa. Stor skillnad! (:

 33. 33

  @ Viola betr. rött kött och matsmältningsproblem.

  – Jag undrar om problemet uppstår oavsett vilket land köttet kommer ifrån och huruvida köttet är ekologiskt eller ej?

  – Har du samma tillbehör till fisk eller kyckling som du har till köttmåltiden?

  Ibland får man vara lite detektiv när det gäller orsaken till ohälsa. Det är så sant som det är sagt att ’liten tuva kan stjälpa stort lass’.

  Längre upp i tråden finns det en bra kommentar (29) om brist på saltsyra i magsäcken. Detta är inte ovanligt ..speciellt när det gäller kvinnor över 40. Själv tar jag en ’Enzyme Digest’ tablett före middagen – samt äter ett par tre matskedar surkål varje dag. Allt i min (LCHF) kost är ekologiskt – eftersom jag får (bl.a.) matsmältningsproblem av besprutningsmedel och annat syntetiskt elände.

 34. 34

  Problemet med att äta biomassa, förutom naturliga växtgifter och pesticidrester, är att så fort man svalt och det blir syrefritt, så börjar biomassan att jäsa och bilda metangaser. Lägger man därtill socker så är det som raketbränsle, för jäsprocessen. Tarmen blir då uppblåst som en ballong. Men eftersom den inte är gjord av gummerande plast, så börjar den med tiden spricka och läcka istället.

  Violas problem tror jag kan härröra från dålig bakterieflora i tarmarna, som alla andra livsmedelsaffärskonsumenter, eller någon obskyr allergi mot proteiner. Som inte heller är helt ovanligt.

  Kan man inte äta kött bör man kolla upp att man får alla de essentiella näringsämnen man behöver för att leva ett komplett liv. Biomassa är skräpmat som innehåller ytterst små mängder absorberbara essentiella näringsämnen. En köttfri diet bör innehålla en 6-7 kg biomassa för att komma i närheten av RDI.

 35. 35

  En måltid är tämligen komplett med 200gr ekologisk entrecote och 200gr animalisk mättat fett.

  Om alla förstod sig på att söka i livsmedelsdatabasen, så skulle åkermarken kunna minskas och det skulle bli plats för mer djur, som blir näringsrika av värdelös biomassa. Som i alla fall har vissnat nu och återgått till att bli växthusgas. Som tur är kan vi lugnt räkna med att dessa gaser kommer att tas upp av kommande vårs biomassa.

  Vi har sagt det tusen gånger och vi kommer att få återupprepa det tusen gånger till!

 36. 36
  Ing-Marie säger

  Är bra i magen efter nästan hela livet haft problem med magen Slutat med bröd Äter en hel del kött. Vilken garanti på kvalitén på kycklingen

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa