Resultat av gastric bypass hos unga

SVT-se.

Många av de unga gbp-opererade har alltså gått ner i vikt och behålit den lägre vikten. Forskarna har av det dragit slutsatsen att de har förbättrat sin hälsoprognos för framtiden – men hur kan de veta det? Många får komplikationer av operationen, infektioner och/eller tarmvred, näringsbrister, och många  får psykiska problem.
Man måste därför följa dem mycket längre för att se på hårda ändpunkter som sjuklighet och dödlighet.
Om de finge chansen att i stället för operation få stöd i att följa en LCHF-regim, skulle det vara ett ofarligt försök. Det finns alltid möjlighet att operera sen om det inte går.
I stället blir de primärt avrådda från LCHF och tillrådda operation.

Brister i uppföljning av gbp hos barn.

 

Comments

 1. 1

  SR – Stora brister i stöd till fetmaopererade barn
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=6602606

  ”Det är stora brister i stödet till barn som opererats för allvarlig fetma. Det visar en studie som presenteras i dag av Karolinska Institutet och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.”

  …”“Jag kräktes var och varannan dag, antingen för att jag åt för fort, åt för mycket eller inte tuggade maten ordentligt.”…

 2. 2
  Lennart säger

  Det behövs en ny utbildning.
  Certifierad Hormon utbildad dietist med rätt att bota övervikt.
  I grunden så är det otroligt enkelt
  Hög insulin nivå i blodet, vikten är fastlåst och ev ökar.
  Låg insulinnivå vikten minskar, särkilt vid fasta eller träning.
  Inget insulin, Du tappar all vikt dvs diabetes typ 1
  Vi kanske ska börja med att utbilda våra politiker, det finns säkert frivilliga som önskar gå ner i vikt.

 3. 3
  Johan Vestlund säger

  Propagandapåverkade barn och föräldrar får ”hjälp” av propagandapåverkade läkare. Dire straits gjorde en låt som hette Industrial disease; en av textraderna handlade om en läkare och löd: ” send me in another victim of industrial disease”

 4. 4

  Ja det här med att stympa barn för livet är ett av den sjuka sjukvårdens absoluta bottennoteringar.

 5. 5
  Annelie säger

  Stackars barn… Stympade för livet helt i onödan. Tänk om de istället kunde få korrekt undervisning i hur kroppen reagerar på olika födoämnen och hur hjärnan påverkas av kolhydrater och skapar en ond spiral med beroendeproblematik.

 6. 6

  Ett argument mot LCHF är ju att man inte känner de långsiktiga effekterna. Många har ätit LCHF i 10 år eller mer.
  Här kan de tydligen dra slutsatser efter 5 år.

 7. 7

  Man bli ledsen, man stympar barn och unga som inte kan föreställa sig hur livet kan komma att bli efter operationen (dvs resten av livet) – Man blir smalare, men priset kan bli oerhört högt. För mig framstår det som experimentell kirurgi på barn. Många vittnar om dålig hälsa på olika vis och ett stort beroende av sjukvården efter operationen. – Så tråkigt att man inte jobbar seriöst med lågkolhydratkost och stort stöd till barnen istället! — Dessa operationer borde inte få utföras på barn alls. — Claude Marcus tar på sig ett stort ansvar genom att propagera för detta.

 8. 8

  Liknande ingrepp bör betraktas som rent kriminella….

 9. 9
  foie gras säger

  Och den sk objektiva tv:n dvs Rapport låter en nöjd tonåring företräda de unga opererade patienterna. Man mår illa

 10. 10
  Kerstin säger

  Kontrollgrupp för undersökningen har enligt nyhetssändningen varit andra kraftigt överviktiga ungdomar, som hade fått äta efter de gällande kostråden. Gissar att de har rekommenderats att äta sparsamt med fett men rikligt med frukt, fullkornsprodukter, rotfrukter och annat som redan är socker eller snabbt blir till det i magen.
  Kontrollgruppen hade statistiskt sett inte gått ner så mycket i vikt som de opererade, många hade till och med ökat i vikt.
  Jag är inte alls förvånad. Det är ju de gällande kostråden med lite fett och mycket kolhydrater som får känsliga personer att öka i vikt så mycket.

 11. 11

  Skandal är ett milt uttryck! Både läkarnas sätt att agera och SVT:s aningslösa marknadsföring av deras barnmisshandel! Självklart borde en ”icke kirurgisk” intervention vara ett förstahandsalternativ vid svår fetma – och kunskapen finns ju! Jag har talat med ett antal by pass-opererade – och inte en enda av dem hade fått några kostråd eller ens fått veta något om ketogen kost eller LCHF! Om mitt kanske inte precis slumpmässiga urval (i strikt statistisk mening) visar hur man inom sjukvården hanterar detta problem, så borde sannolikt någon/några åtalas! Det som pågår är fruktansvärt!

 12. 12

  Vilken sorglig framtid för dessa barn och ungdomar! Skulle inte bli förvånad om nästa steg för GBP-opererade kan bli ECT-behandling!! 🙁

 13. 13
  keelisabet säger

  #12 Mayne, du menar elkonvertering antar jag, p g a svåra psykiska problem?

 14. 14

  SLVs kostråd är till för att viktiga livsmedelsföretag skall få sälja det de vill, och om någon inte trivs med resultatet, av att följa de kostråden, så är det dem, som det är fel på.
  Kostråden kan det inte vara fel på. För industrin vill verkligen sälja socker och stärkelserika sädesslag, så det är inte fel på kostråden, såvida man inte tycker att kostråden skall vara till för att tala om för folk vilken mat som är hälsosam att äta,

 15. 15
  Fetknoppen säger

  https://www.bokus.com/bok/9789174246193/blodsockerkoll-pa-8-veckor-med-michael-mosley-snabba-resultat-pa-bade-diabetes-och-overvikt/

  Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborgs Obesitasmottagning är helt uppenbart för stympningar av magen, eftersom de bara för statistik över dessa operationer, men har INGEN uppföljning eller facit över de som går ner i vikt med deras pulverdiet och efterföljande dietistråd för att behålla den nya vikten oavsett om det är barn eller vuxna!

  Tycker jag är väldigt skrämmande. Det är annat också de har för sig som får mig att fundera över hur deras obesitatmottagning verkligen fungerar och VEM det är som styr det hela.

 16. 16

  Man frågar sej om professor Claude Marcus skulle säja ”det här är bra” även om en gastric by-pass operation gällde hans eget barnbarn?? Skulle han inte först ha undersökt andra alternativ till viktnedgång?? Skulle han inte hellre rekommendera t ex sex månader av en diet, som LCHF, trots att detta skulle innebära motsatsen till de råd han själv så generöst och i god tro (får man hoppas) har gett under sin yrkestid till sina patienter med svår fetma och som skulle kunna ge en mer fördelaktig out-come än en stympad mage!? Om det alltså gällde hans eget barnbarn…??

 17. 17

  Skattefinansierad barnmisshandel och inget annat.

 18. 18
  Lennart säger

  Vi människor är olika, jag förstår tex inte hur Claude Marcus tänker. (hoppas han kan förklara)
  Kan det möjligen vara så att en del människor har inlästa kunskaper i hjärnan och inte kan tänka nytt, och se självklara logiska samband.
  Jag tycker blivande läkare ska testas om de kan tänka nytt och se logiska samband innan de får legitimation.
  Det problemet finns även i andra yrkesgrupper ex. det finns elektriker som kan felsöka och det finns elektriker som är bra på nyinstallation men ej felsökning.

 19. 19

  #15 Om det är som du säger att man inte jobbar tillräckligt intensivt med kostråd och stöd under lång tid enl lågkolhydratkonceptet så är det anmärkningsvärt.

  Att man inte dokumenterat och redovisar i t ex vetenskapliga artiklar hur man bedriver behandling med kost och hur man lyckas med kostbehandlingen är mycket märklig eftersom man förmodligen bygger sina erbjudanden till barnen och deras föräldrar på att man inte kan lyckas med viktnedgång med att använda kostförändringar och stöd.
  Varför lyckas man inte? Var finns finns den analysen???

  Mottagningen kallas tydligen Obesitasmottagning och då skulle man rimligtvis istället jobba intensivt med att stödja varaktiga kost- och livsstilsförändringar.

  Att erbjuda en stympande operation till unga under 18 år borde vara förbjudet.

  Det tycks som man håller på med experimentella operationer på barn – verkar oetiskt – Har man tillstånd för detta? Har en etisk kommitte godkänt detta?

  Att detta får pågå, borde verkligen allvarligt kritiseras.

  Macciarini – varning!

  Min mening är att denna verksamhet borde kritiseras offentligt.

 20. 20

  Från studien ”Varför blir barn feta….” som pågår vid Sahlgrenska sjukhuset och universitetskliniken i Göteborg, citerar jag följande:

  ” I de mycket svåra behandlingsresistenta obesitasfallen har vi erbjudit ungdomarna kirurgisk behandling inom Adolescent-Morbide-Obese-Surgery (AMOS) studien och har nu kompletta data på femårsuppföljning av de metabola, endokrina och psykosociala effekterna av kirurgin. Data från AMOS-studien visar att de dryga 80 ungdomar som opererades för fetma i barnaåren fortsätter behålla viktnedgången fem år efter operation och jämfört med icke-opererade har de en positiv social situation med partnerförhållande, genomgången skola och många är i arbete. Oroande nog ter sig benmineraliseringen påverkad av gastric by-pass operationen trots extra intag av vitamin D och andra näringstillskott, men denna påverkan är endå inte så uttalad att någon av ungdomarna fått frakturer. Huruvida detta och annan mer fördelaktig påverkan står sig upp till tio år studeras i samarbete med Gastlab på Sahlgrenska sjukhuser”

  Jag vill bara visa med citatet att forskningen visar att barn som genomgått gastric-bypass får problem med näringsupptaget. Detta problem tycks kvarstå trots medicinsk behandling som inte ger avsedd effekt. – Man kan alltså inte komma tillrätta med att barnen får ett svagt skelett och riskerar frakturer.

 21. 21

  Jag blev mörkrädd när jag hörde det på Tv-nyheterna igår. Unga människor som inte får det stöd de behöver och den rätta informationen om hur kroppen fungerar. Jag blev så ledsen igår och börjar ifrågasätta forskningen rejält!

 22. 22

  Den operation som görs är för radikal också. Det skulle räcka att koppla ur tolvfingertarmen.

 23. 23

  Konstigt att så många är upprörda?
  Har ni inte läst PETER C Götzsche’s bok
  ”DÖDLIGA MEDICINER OCH ORGANISERAD BROTTSLIGHET”
  Låna och läs!
  Där får också livsmedelsindustrin en släng av sleven.
  Jag upptäckte den när jag började tvivla på kolesterolhypotesen efter att ha läst Uffe Ravnskovs böcker!

  SKANDALEN är ENORMT STOR?

 24. 24
  Lennart säger

  Till läkare som tycker det är rätt att ändra funktionen i kroppen,
  operera in en ventil som styrs av kroppens näringsbehov, stängd ventil = proppmätt
  Den kan vara inställbar med en app. tex mager, normalvikt, mullig,
  Nu slipper Ni koppla om tarmarna, och det är mer high tek med en datastyrd ventil.

 25. 25

  #24 Finns en enkel low tech metod – man stänger munnen 😀

 26. 26

  Annika! Kan du inte tipsa SVT om ”Halva Linda”. Kvinnan som halverade sin vikt med LCHF. Tyckte mig förstå att 25% av de opererade hade problem och det är ju mycket allvarligt. Och varför togs inte det förhållandet upp. Hade Mai-Lis Hellenius fått det procenttalet om LCHF-ätare, så hade hon jublat. Kan som kuriosa berätta att min systerdotter på SVT Malmö tidigare har gjort ett reportage om tjejen som de hade som positivt exempel i TV. Möjligen var en del av inslaget från hennes reportage.

 27. 27

  Mikael 22
  Vilken del som helst av kroppen, som skärs bort, har förödande konsekvenser…
  Både gallblåsan och det viktiga sekretet med matsmältningsenzymer från bukspottkörteln
  mynnar ut i tolvfingertarmen….hur i all världen skulle det gå om man skär bort den??

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  26 Javo,
  TV bryr sig inte mera om jag tipsar än om någon annan gör det. Det går inte att anförtro mig allt arbete, utan vi måste agera tillsammans.

 29. 29

  Javo, om jag inte minns fel har Linda redan varit med i någon TV soffa.

 30. 30

  #26 #28 Jag hoppas på en gemensam rikstäckande organisation där vi kan alla vara med och verka. T ex kan man gå samman och arbeta med delområden som intresserar en.

  Exempelvis, diabeteskost, lchf kost tillgänglig för alla, rätt att begära lchf på sjukhus, ordna föreläsningar, uppvakta politiker, hänga på och vara med i olika media så mycket det går,
  ordna informationsmöten, namninsamlingar, skriva artiklar, insändare, skriva mail till politiker och makthavare. skapa opinion på olika vis.

  Vi måste hjälpas åt, det går inte att vissa personer förväntas göra allt.
  – Jag tror att alla, oavsett ålder har något att komma med, pensionärer kan t ex jobba för att deras pensionärsorganisation får besök av någon som föreläser om nytta av lågkolhydratkost. – De som har barn försöker påverka förskolan o skolan, uppvakta kommunala beslutsfattare om rätten till lågkolhydratkost i kommunens verksamhet.
  De som är engagerade i idrott försöker påverka där.

  Ja naturligtvis kommer man att möta motstånd, men många gånger kan det gå lättare än man tror.

  VDN-deklarera läkare o vård enligt Lars Berns förslag.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa