Förskolebarn fick för fet mat – köksansvarig varnas

I DN. (Betalartikel?)

Den köksansvarige gav barnen för mycket mat och för mycket fett.
Hen får nu en varning, och förebådas uppsägning om hen inte bättrar sig.

Snaran dras åt om halsen på fettet.

 

Comments

 1. 1

  Vilket uppvaknande det blir när barnen ändå kommer gå upp i vikt.. När ska det kompakta mörkret ge vika för renässansen? Sent ska ju skyndarna vakna, de som har så bråttom att messerschmita från sina plikter att upplysa sig själva på kunskapens bas.

 2. 2

  Var nog ingen betalartikel! Jag läste den obehindrat.

 3. 3
  Bertil Sandberg säger

  Jag har inga formella kunskaper om detta med LCHF som jag försöker leva efter så gott som det går. Jag är en tekniker utan formella medicinska kunskaper.
  Min läkare sa till mig att jag måste ändra mina matvanor annars skulle jag ligga väldigt illa till. Hur gör jag frågade jag. Läkaren reste sig ur stolen (hon var förbannad för att jag inte följt hennes råd tidigare) och sa att du måste sluta med potatis, pasta och ris!!!!
  Det har jag gjort. har även slutat med bröd. Ja, ok jag slarvar ibland men då säger kroppen ifrån!
  Men om jag nu skulle börja äta mindre naturligt fett innebär det också att det blir mer kolhydrater. Då skulle jag gå upp dom ca 12kg jag gått ner. Mitt blodtryck skulle väl öka 10 till 20 enheter så jag ligger över rekommenderade värden. Skulle väl också få börja med extra kromtabletter för att minska sötsuget och inte bli odräglig mellan måltiderna beroende på sockerfall. Kanske bli diabetiker. Idag blir jag aldrig hungrig på samma sätt som tidigare.
  Varför har allt detta hänt med min kropp efter jag började äta enligt LCHF-metoden?
  Idag känns det som att jag snart skulle varit DÖD om jag inte ändrat matvanor!
  Allt detta beroende på ändrade matvanor och ingen extra motion. Den träning jag gör är att promenera framförallt på helger när jag inte jobbar.

 4. 4

  Hej Annika. Måste fråga om inte råris är en bättre produkt ur kolesterolsynpunkt. Det vita riset är ju förkastligt annat än som hälsotjuv?

  Grovt bröd på surdeg, jäst över natt är det lika illa som vitt bröd, bröd på siktat mjölkchoklad allt mot naturen snabbfäste för att rusa genom kroppen annat än som svampartad bukfylla?

  Själv gick jag ner många kilo bara på att äta soppa och klarade av att betala tandläkarens nota på 8-9 tusen på en futtig sjukpension. Bröd i den form jag föredrar åt jag i samma omfattning med delikata soppor. Livremmen återvann 2 hål.. Grå moln har en guldkant.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 CastoroPollux
  Troligen är råris bättre än vitt ris, och surdegsbröd bättre än snabbjäst bröd. Men ris och bröd innehåller mest kolhydrater, stärkelse, som höjer blodsockret och insulinet för den som är insulinresistent. Insulinresistent blir den som äter mycket kolhydrater, framför allt är socker skadligt. Högt blodsocker och högt blodinsulin är mycket skadligt för hälsan.
  Kolesterolvärdet säger ingenting om vad som är bra att äta. Strunta i att ta kolesterolprov.

 6. 6

  Tack för bekräftelsen. Den raffinerade boven socker, salt måste ju ställa till med mer skada än råsocker, havs o mineralsaltet som ju bär med sig av mineraler o vitaminer. Så att kroppen slipper röva på sina tynande förråd. Vårt dagliga bröd är ju mer än en kant av favoriten för att hålla förråden på en hyfsad nivå.

  Min brödkonsumtion var ju konstant under soppamånaderna. Mycket Ost som pålägg och rejält med hemlagad bregott kryddad med svartpeppar, örtsalt o ev. gräslök. Medan potatis, kokt eller stekt var sällsynt på tallriken.

 7. 7

  Hur gör man för att strunta i kolestroltest. Ingår inte det i ett standardprov.

 8. 8

  Konstig artikel, åtminstone den delen som kan ses via länken. Kritiken grundas på att maten är för dyr och för stora portioner. Äter barnen eller slänger de mycket? Varför blir barnen inte mätta när de får fet mat? ”Alla” lchf:are talar ju om att de blir mätta på mindre och fet mat. Var maten alltför rik på protein och kolhydrater trots vad som sägs i rubriken?

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  7 Dennis
  Ingen kan ordinera ett kolesterolprov mot patientens uttalade önskan.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  6 CastoroPollux
  Vi behöver inte hålla saltet lågt. Det är värre om vi får i oss för lite salt, än om vi får i oss en aning i överskott. Kroppen har inga problem med att utsöndra överskottssalt via njurarna.

 11. 11

  Gällande själva artikeln så var nog huvudproblemet kostnaderna och en dålig attityd kring att slänga överbliven mat.

 12. 12

  Bra att veta om saltets nivåer. Tackar för det.

 13. 13
  Lilian Rooth säger

  Läs om det animaliska fettets nödvändighet i David Perlmutters bok ”Hotet mot din hjärna”, 2013, Pagina förlag och kostar 50 kr i pocket, 315 sidor. Perlmutter som är läkare och hjärnforskare inriktar sig på sjukdomarna i hjärnan, som också orsakas av kolhydrater. Budskapet är LCHF-mat, inget gluten, motion och god sömn. ”I stället för bröd bör man äta ägg och smör”

  I USA blir man tydligen inte av med legitimationen när man botar människor på ett naturligt sätt.

 14. 14
  Christer O säger

  Jag och mina pojkar använder soltorkat havssalt, det är lite dyrare men innehåller en mängd mineraler och spårmineraler som försvinner vid upphettning. Då många av spårmineralerna är värmekänsliga är det bäst att ha detta som ”bordsalt” eller i slutet av matlagningen, det smakar dessutom mycket bättre. Det är det saltet vi människor har ätit i några tusen år,

 15. 15
  Gert Wahlström säger

  Det här är nog DN’s egen tolkning. ”Barnen fick för fet mat” Det mest troliga är nog att barnen fick för DYR mat och för mycket! Klart att kommunen reagerar om de upptäcker att på en skola är kostnaden för maten dubbelt så dyr, dessutom att stor del av maten tvingas slängas. Kan inte den ansvarige på ett pedagogiskt och trevligt sätt förklara sina handlingar så är nog en varning på sin plats. Inga konstigheter.

 16. 16
  Jon Jonsson säger

  Än håller Claude Marcus på och argumenterar för Gastric Bypass på barn.
  Dvs operera friska kroppsdelar vid en sjukdomsframkallande vana.
  Skulle så gärna se att man i stället utbildade dessa barn (och deras föräldrar) i lchf.
  Är övertygad om bättre resultat både kortsiktigt men framför allt långsiktigt.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/operation-framgangsrikt-mot-barnfetma

 17. 17

  Kniven åker fram när karpaltunnelsyndrom ska korrigeras också. Trots att orsaken är B-vitaminbrist.. B-vitamin bygger upp myelinet, det som skyddar de känsliga nervbanorna.. Skalpellen har ju annars varit ett bitvis otäckt verktyg i omänsklighetens tjänst redan innan lobotomin.

  Förmedlas kunskapen går ju sjukdomen inte i arv… kanske inte ens hos den spöklika kåranden..

 18. 18

  Om man har en traditionell behandling som inte fungerar, så är det ju inte så svårt att visa att operationerna ger bättre resultat. Claude Marcus som varit chef för överviktsenheten för barn/ungdomar på Karolinska/Huddinge i 20 år har uttalat sig att med deras behandling får de vara nöjda om ungdomarna inte går upp i vikt. Att då förespråka operation är ju i princip att erkänna att ”vi har ingen jävla aning vad vi håller på med” vad gäller orsaken till att man går upp i vikt. Det är inte operationerna som är effektiva, det är den traditionella behandlingen med att äta mindre och springa mer som är värdelös för kraftigt överviktiga. Hur en läkare och proffessor kan vara så bunden av prestige och ha en sån avsaknad av nyfikenhet är obegripligt. Följden av den inställningen är ju ett totalt misslyckande där han inte lyckats med någonting vad gäller överviktsbehandling och nu tar till att skära sönder och stympa friska ungdomar för att slippa svälja sin stolthet och erkänna att han haft fel i alla år. Obegripligt att han får fortsätta

 19. 19

  Det var ju en lite konstig artikel, som egentligen handlade mest om bristande organisation, felaktiga inköp och tråkig attityd hos personalen och mindre om att de fick för fet mat, även om det senare också förekom.

 20. 20

  Om dubbelt så mycket i inköp per månad var sant och bristande lagerföring kompletterade, ser det ut som hrm förlustliknande stöld.

  Men fetthysterien gick inte ta miste på. 🙂 Den överdriver man ju alltid medan intrycket av stöld kanske skulle tonats ner.. Någon kan bli kränkt..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa