Staffan Lindeberg död

Dödsannons

Staffan var en framstående representant för paleolitisk kost i Sverige. Vi beklagar hans bortgång.
Stephan Guyenet har skrivit om honom.

 

Comments

 1. 1
  40-talist säger

  Som alltid blir man berörd trots att man aldrig träffat personen, men läst lite här och där vad han skrivit om. Tråkigt för familjen.

 2. 2
  Bill Robinson säger

  From Wikipedia: ”Foods he recommends are: vegetables, fruit, lean meat, fish, nuts, eggs”
  Don’t know the circumstances of his passing but he might have shorted himself some fat.
  Apparently he was greatly caught up in fat phobia.

 3. 3
  Bill Robinson säger

  Barrels = fat

 4. 4

  Jag läste hans ’Maten och folksjukdomarna’ när den kom ut och drogs från paleo mot lchf när en kollega och jag diskuterade vilka böcker vi höll på att läsa. Jag läste då Pauluns bok om stenålderskost och kompisen läste Litsfeldt vid tillfället. Min kompis åt sig sedan frisk från sin diabetes typ 2 med LCHF. Jag upplevde inte Lindebergs texter som extremt fettfobiska eftersom han pratade en hel del om fet fisk mm. Jag fick även intrycket att han tog till sig rön om mättade fetter. Ren, älg och annat vilt är generellt magrare än tamboskap, så att det blir mindre fett under ”köttmåltider” om man inte äter mejerifett eller matoljor är rätt naturligt. LCHF och stenålderskosten har flera likheter trots allt.

 5. 5

  Det finns likheter men PALEO-kost innebär att man äter väldigt mycket frukt och det är en avgörande skillnad mot LCHF.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  Många paleolitiker rekommenderar mycket frukt, men är fettskrämda. Det gör att deras kost snarare kan bli LFHC.

 7. 7

  @Annika Dahlqvist:

  Stämmer, en kombination av mycket frukt och litet fett – och dessutom förvånande nog, potatis och ris som många PALEO-kostätare på något outgrundligt sätt kopplar till stenålderskost, den vanliga berg- och dalbanan för blodsockret med det ofrånkomliga påslaget av insulin som det medför.

  Det är nog huvudanledningen till att man aldrig hör någon som ätit sig frisk från sina pre-metabola- och metabola syndrom på PAELO-kost på det sätt som man kan göra med LCHF, det funkar helt enkelt inte.

 8. 8

  Kan det inte till en viss del bero på att frukt, på den tiden man åt paleolitisk kost naturligt, inte var så ”avlade” till att innehålla mer och mer socker. Frukten ska nu passa gommen till den moderna människan som har ett oerhört sockerstört smaksinne. Jag såg en sida på nätet som visade frukter i sitt naturliga/paleolitiska tillstånd, https://www.kostdoktorn.se/sa-sag-frukt-och-gronsaker-ut-forr-i-tiden#more-340534.

  Jag tror att man i princip skulle kunna äta sådana utan att få något insulinpåslag och därmed är det svårt att i dagsläget äta sådan, äkta, paleolitisk kost man åt på stenåldern och som jägare/samlare. Skulle vi däremot gå ut i skogen och äta rönnbär, vildapel och sådant vi inte har avlat/modifierat/förädlat så tror jag att paleolitisk kost skulle vara praktiskt taget identisk med LCHF. Dåtidens frukt kan knappast ha innehållit mer socker än dagens ovanjordsgrönsaker och dem kan man äta inom relativt strikt LCHF, om man använder sitt sunda förnuft.

 9. 9

  Jag är chockad över beskedet. Han har varit min guru sedan jag först träffade honom på en vårdcentral, där han jobbade tillfälligt. Han berättade då sanningen för mig. Sedan har jag följt honom.
  Senast under våren 2016 fick jag hans bok ”Maten och folksjukdomarna” i min hand av honom själv. Jag trodde då att jag skulle få hans nya bok i min hand så småningom med. Nu blev det tyvärr inte så. Jag hoppas du får vila i frid Staffan.

 10. 10
  Ulf Andersson säger

  Är det officiellt känt vad som var dödsorsaken (cancer)?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Ulf Andersson
  Det vet jag inte, men via inofficiella källor.
  Jag vet ingen kost som garanterar mot cancer. Det finns även LCHF-are som dött i cancer. Och det finns definitivt många lågfett-ätare som dött i cancer.
  Men det vore intressant med en statistik på kost och cancer. Någon som vet någon sådan?
  Tills vidare får vi nöja oss med att vi (LCHF-are) mår bättre för stunden. Framtiden vet vi inget om.

 12. 12
  Mormor säger

  Enligt mej behövs det ingen statistik på kost och cancer…eller på kost och andra metaboliska sjukdomar… Det räcker med att läsa Seyfrieds bok om cancer, där han övertygande bevisar att dom metaboliska sjukdomarna alla har sin början i en defekt andningskedja….
  Och att vi alla borde vara mycket försiktiga med ett högre intag av kolhydrater, även de som ännu inte har fått diagnos av vare sej diabetes, övervikt, cancer etc…eftersom glukos är den enda substans som oxideras till ribos…visserligen livsviktig för oss alla, ingår ju i alla nukleinsyror, men att med den kännedomen om den biokemiska vetenskapen bakom ryggen tro, att kolhydrater bara är tomma kalorier är väl lite väl blå-ögt?? Nån gång borde väl ”expertisen” vakna upp??

 13. 13
  Thomas Dahlen säger

  För nästan trettio år sedan träffade jag Staffan. Vi var då båda underläkare och arbetade en tid vid lasarettet i Landskrona, som då var ett akutsjukhus. Staffan gjorde stort intryck på mig. Han talade om kost och hälsa. Staffan var vänlig och omtänksam. Vi gick vidare. Nu många år efteråt har jag av hälsoskäl börjat med paleo i kombination med daglig power walking. Staffan hade rätt. Frid över hans minne.
  Thomas Dahlen leg.läkare, pensionerad chefsöverläkare.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa