Kostdoktorn och Hellenius i SvD

LCHF-dieten är populärast i SvD:s mätning.

Artiklarna kan läsas bara av betalande.  Men man får se rubrikerna. Andreas: Sjukvårdens skepsis till LCHF är sorglig.
Han efterlyser en kampanj för att utbilda vårdanställda om lågkolhydratkost.
Mai-Lis: LCHF livsfarligt för den orörlige.
Det är ett chockerande budskap. Man kan undra varifrån hon har fått det, att de som inte kan motionera måste äta kolhydrater! De har ju en alldeles särskild anledning till att minimera kolhydraterna för att slippa blodsockerhöjning som orsakar metabol obalans i kroppen.

SVT skriver om undersökningen.

 

Comments

 1. 1

  LCHF är livsfarligt för den orörlige och Tallriksmodellen är dödlig för alla.

 2. 2

  Antingen är Hellenius helt okunnig (inte helt ovanligt bland professorer) eller så är hon korrrumperad av sin finansiella beroendeställning (ännu vanligare bland professorer). Patetiskt oavsett vilket, och sorgligt att media köper sådana utspel för att få många klick. Ta en utflykt till diverse nyhetssajter (AB, DN, SVD med flera) och roa er med försöka hitta något objektivt och granskande innehåll. Skratta sedan åt eländet, för det är det bästa för den egna hälsan.

 3. 3
  goranlowenberg säger

  Den damen har en dold agenda, så dum kan man inte bli utan att få rejält betalt….skulle kanske kunna vara obotlig stolthet oxå…

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Prestige spelar en mycket stor roll i detta elände. Det man har propagerat i 40 år får bara inte vara fel.

 5. 5

  Håller helt med alla tidigare kommentarer om Hellenius.
  När alla andra av hennes argument mot LCHF motbevisats kommer hon ut med en ny hypotes som presenteras som en sanning utan att informera om att det är vad hon tror. Och inga frågor ”varför”, för hon är ju professor så hon ”vet”. ( ”vet”enskap ?)
  Kan den dolda agendan bakom ”orörlig” vara att behålla den kolhydratsdominerade kosten på våra sjukhus, alltså åtminstone för de stackare som är sängliggande ?

  Eftersom varje hypotes motbevisas med ett enda fall där den inte stämmer bör det vara enkelt i det här fallet.
  Känner vi någon som bytt till LCHF som sängliggande och blev bättre, reducerad livsfara?
  Eller inte blev mycket dålig med fara för livet när LCHF fortsattes ?
  Själv har jag aldrig blivit tillräckligt sjuk för att bli sängliggande sedan jag började med LCHF.

 6. 6
  foie gras säger

  Har Hellenius nånsin bedrivit forskning och i så fall om vad?

 7. 7
  40-talist säger

  Är detta en bra början för en kampanj?
  https://www.kostdoktorn.se/vill-du-traffa-team-kostdoktorn

 8. 8

  Professorn vet mycket väl vad hon pratar om. Professorn är rädd om sitt ”rykte” sitt ”jobb” och sin plånbok. Professorn gör det som förväntas av henne, att ge rent av skadlig information. En kvinna som gör rätt för epitetet ”Affärsman/kvinna i vit kavaj”

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  6 foie gras
  en artikel om Mai-Lis och hennes forskning
  https://ki.se/forskning/mai-lis-hellenius-fett-saker-pa-den-ratta-livsstilen

 10. 10
  Jösses säger

  Kan någon göra en copy / paste på artikeln i SvD?

 11. 11

  6 och 9,

  Där i länken kom den siffran igen, 200 000 studier och de flesta visar att mättat fett är dåligt….

 12. 12
  Lennart säger

  Jag minns att 2 dietister anmälde Dig Annika, nu är det dags att 2 kunniga välutbildade
  dietister anmäler Professor Hellenius för livsfarlig rådgivning (kolhydrater) till människor som ej motionerar.

 13. 13

  Dr Hellenius är aktiv i paraplyorganisationen EAT som grundats av bl a Gunhild Stordalen.
  Organisationen är ett forum för livsmedelsindustri och nutritionsvetenskapen samt statliga institutioner, främst här i norden
  Eftersom man verkar tillsammans och har tillgång till Stordalens miljoner så undrar jag hur mycket inflytande man har – och kan komma att få på vad som ska sägas och ätas.
  Man har bl a på sin agenda att ”lära” människor att äta ”rätt mat”. Jag tycker det är bekymmersamt att alla så att säga – sitter i knä på varann. – Någon som vet mer om detta? Har diskuterats här förr? – Som sagt Maj-Lis är en av aktörerna.
  https://eatforum.org/eat-initiative/partners/

 14. 14
  foie gras säger

  Tack Annika, intervjun med Hellenius fick mig att sucka djupt inför dess okritiska underdånighet, en journalistik som inte blir mindre obehaglig av att publiceras i en medicinsk tidskrift.
  Hellenius lyfter fram betydelsen av att ”föra ut kunskap” innebärande otaliga framträdanden land och rike runt till ständig synlighet i tvsoffan. Men hur är det med innehållet i det hon för ut? Intervjuaren har inte tillstymmelse till koll och än mindre funderingar kring hennes forskningsprojekt. Oavsett nivån på missionsverksamheten är den heller inte gratis. Beskrivningen av professorns klädsel låter förstå guldkant på en redan välavlönad tjänst.

 15. 15
  foie gras säger

  OBS MItt inlägg ovan är min läsning av den intervju Annika i no 9 tipsar om till min fråga om Hellenius forskning.

 16. 16

  Foie gras – läs länken om EAT – skrämmande maktkoncentration – industrin och nutritionen – Maj-lis är en av spelarna – hon agerar inte själv utan lierar sig med makt o pengar

 17. 17

  Snälla – någon – kan man kopiera artikeln från SVD??

 18. 18
  Elisabeth G säger

  # 10 och 17
  Det skulle jag inte rekommendera. Det har med upphovsrätten att göra och om artikeln läggs in här finns det en risk att Annika råkar illa ut.

 19. 19

  18 Elisabeth
  Där har du nog fel. Artikeln är redan publicerad offentligt! Om man uppger sin källa så kan man vara lugn. Att den ligger dold beror på att man vill tjäna pengar. Tidningsartiklar citeras hela tiden, överallt.

 20. 20
 21. 21
  Elisabeth G säger

  # 19
  Nej, det har jag inte. Det är en sak att citera delar (med angivande av källa) men något helt annat att kopiera och klistra in.

  Att artikeln redan skulle vara publicerad har inget med saken att göra. Offentlighetsprincipen gäller inte i sammanhanget.

 22. 22
  Elisabeth G säger

  # 21
  Tillägg. Jag missförstod dig när du skrev ”offentligt”. Förstår nu att du inte syftade på offentlighetsprincipen utan på att verket offentliggjorts vilket är något annat. Strunta därför sista stycket. (Hade strukit det om det hade gått.)

 23. 23
  Jösses säger

  Kan någon som har läst hela artikeln bedöma om det är något i den som sakligt sett är anmälningsbart? Det är inte bra att Hellenius sprider desinformation. Men detta måste skötas sakligt och proffesionellt.
  Man bör även stämma av med Henrik.Ennart(a)svd.se så att inget är felciterat etc. Henrik är inte ”knäpp”, han rapporterar vad olika sidor i en debatt hävdar och om det lilla jag kan om journalistik är det så en reporter skall jobba, d v s ta fram fakta utan att ta ställning.

 24. 24

  Att lägga upp en artikel som redan är publicerad går bra, man anger källa och författare. Man kan lägga den som en egen post – utan kommentarer. Kommentarer tar man för sig i ett annat inlägg – man få inte förvanska någons text, men man får naturligtvis kritisera och diskutera utan problem.

 25. 25

  Det vore roligt om någon kommenterade organisationen EAT som jag skickade länk om. – Sägs det inte att det är bra strategi att – ”lära känna sin fiende/motståndare” ?

 26. 26
  Elisabeth G säger

  # 24
  Inte ens länken du själv hänvisade till angående rätten att citera ger ju stöd för att lägga upp hela artiklar. Så nej, citat går bra men inte att kopiera och klistra in hela artiklar. Eller är du möjligtvis jurist specialiserad på upphovsrätt? I så fall ska jag omvärdera det du påstår; upphovsrätt är ett ganska svårt och snårigt område.

 27. 27

  Känner till området väl. har arbetat med vetenskapliga artiklar och är väl förtrogen med hur man söker tillstånd för publicering och vilka reglerna är när man citerar texter. Men det var väl inte alls detta som Annika ville diskutera. Jag slutar här. 🙂

 28. 28
  Mats Lindberg säger

  Det är meningslöst att försöka gå i svaromål på påståenden i tidningar, intresset saknas. Nu hävdar DN i en rubrik att sockerberoende inte finns. Jo, tjenare!
  Som jag skrev i inlägg #1: skratta åt eländet och upplys era nära hur journalistik fungerar idag. Sprid era egna erfarenheter i andra fora stället. Journalister är inte intresserade av någon sanning..

 29. 29

  Hellenius är verkligen bedrövlig och som nån skrev tror jag inte att hon är dum. Hon är halsstarrig och har investerat för mycket prestige i sitt ”livsstilsprojekt” för att kunna backa. En kvinnlig version av Stefan Rössner således.
  Det tragiska är att folk kan gå på hennes lögner och får betala för det med sitt liv.

 30. 30

  Som jag skrev om Hellenius – så förekommer hon även i ”stora” sammanhang.
  Människor söker makt ock pengar, jag tycker inte att man kan kalla henne patetisk – jag tror att hon är mycket Strategisk istället.

  Med en dåres envishet – har ni hört talas om EAT??

  https://eatforum.org/eat-initiative/partners/

 31. 31
  Jösses säger

  Här pratar Gunhild Stordalen en del om sitt projekt EAT som hon tror på, med betoning på tror.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/741081?programid=2071

 32. 32

  Hmm, men hon (Gunhild Stordalen) har lyckats engagera många intressenter – statliga institutioner bl a har enats kring ett program tillsammans med industri och nutritonsforskning – Livsmedelsverket med Maj- lis är med. –
  ÄR DETTA EN ORGANISATION SOM VI Lchf-are behöver ha koll på!!!
  Hellenius är en strateg och lär inte lägga ner sin kamp i första taget.

 33. 33
  sinelinea säger

  Jag skrev ett mail till journalisten som underdånigt intervjuat Hellenius:

  Hej Johanna,
  som gammal journalist blir man ledsen över att Mai-Lis Hellenius ständigt
  får kritisera LCHF-dieten utan att journalisterna redovisar hennes
  bindningar till läkemedels- och livsmedelsindustrin.
  Nu kom på Svd.se idag ett nytt påhopp från Hellenius
  vilket kan skrämma upp bland annat diabetiker som äter LCHF.
  Läs kirurgen Ralf Sundbergs nya bok ”Forskningsfusket bara fortsätter” där han redovisar
  att Mai-Lis Hellenius arvoderas av läkemedelsföretaget Pfizer för sina insatser.
  Pfizer har ett avtal med Karolinska Institutet avseende Mai-Lis Hellenius verksamhet vid livsstilsmottagningen där
  Pfizer bidrar finansiellt.
  Mai-Lis har också varit aktiv i Swedish Nutrition Foundation (SNF) som stöds av bl a McDonald’s. SNF är en
  lobby-organisation för livsmedelsindustrin. Bland svenska stödjande företag finns
  matoljetillverkaren Carlshamns vars produkter Hellenius framhåller som nyttiga.

  Med vänliga hälsningar
  Inga Hamngren

 34. 34

  EAT är en del av alarmiströrelsen med bl a Johan Rockström. Han och Hellénius är samma andas barn och de traskar gärna patrullo efter diverse oligarker i när och fjärran. Det är där pengarna finns att hämta. Sen kvittar det hur illa det går med människorna som lyder deras råd.

 35. 35
  Dr. Göran Sjöberg säger

  sinelinea,

  Jag tror att det är bra att man som du direkt kontaktar journalisten med fakta. Men som Mats Lindberg påpekar kommer tidningarna knappast att ändra uppfattning men det skadar inte att journalisterna får veta när de faktiskt uppträder som rena ”lakejer” åt etablissemanget.

 36. 36
  Johanna säger

  I anslutning till artiklarna uppmanas man att ställa frågor till Henrik Ennart och Johanna Drevinger som håller i artikelserien Dietsuget (”Vad vill du veta om dieter? Finns det några dieter som verkligen ska undvikas? Hur ser forskningen ut kring dieter?”). De ska ha en chat kring detta på onsdag kl 13.

  I anslutning till artiklarna uppmanas också läsarna att skriva och berätta om sina erfarenheter av dieter direkt som kommentar, som mail till webredaktion@svd.se eller till reportrarna (samma som ovan). ”Vilka dieter har du testat?” ” Nu vill vi gärna höra vilka dieter som har funkat bra och dåligt för er läsare.” ” Det går också bra att maila nyhetstips till reportrarna bakom artikelserien Dietsuget: Joanna Drevinger och Henrik Ennart. ”

  Med ett stort hopp om att 2017 ska bli ett bra år för folkhälsan och en gnutta förtroende för SvD som brukar gå lite djupare i sin journalistik än konkurrenterna tänker jag att de med sin manöver försöker få fram något mer än vad som är brukligt…

  Om vi alla skickar in våra hälsoresehistorier (och dessutom nämner några ord om alla bekantas och släktingars hälsoresor) och ställer genomtänkta frågor som vi tycker att de ska gräva vidare i tänker jag att vi har chansen att påverka innehållet i artikelserien framåt och kanske kan påverka så att frågorna lyfts på lite högre nivå i media.

  I mitt önsketänkande var också ovanstående deras mening med att ha med kommentarer från både Kostdoktorn och Hellenius vid samma tillfälle (dvs att få extra respons från hätska lchf-ätare ;-)!

  Jag ska författa mina mail med erfarenheter och frågor nu ikväll!

 37. 37

  Studierna i det här dokumentet är inget som Mai-Lis skulle gilla att läsa:

  https://www.nutrition-coalition.org/manifesto-3/

 38. 38

  #38 Ja visst är de 11 punkterna bra, håller med helt!

 39. 39

  Vad menar Hellenius med ”Lchf livsfarligt för orörliga” – någon som har läst och kan berätta?

  Orörliga – betyder det något så illa som döda? Eller handlar det om personer som är totalt handikappade – helt beroende?

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  40 kicki
  Den som undrar vad det står i artiklarna kan betala in sig på SvD, det går också att få en provperiod gratis.

 41. 41
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Hur professorer på olika sätt köps av livsmedelsindustrin för att dölja farorna med socker avslöjas på ett mycket övertygande sätt i Mercolas senaste nyhetsbrev.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/01/04/industry-funded-study-questions-validity-sugar-guidelines.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20170104Z2&et_cid=DM130044&et_rid=1826173022

  Standard är de skriver ”vetenskapliga” papper som ska så tvivel på alla de undersökningar som pekar på farorna med sockret.

  När professorerna avslöjas med att dölja de mutor de fått från t.ex. CocaCola slingrar de sig patetiskt.

  Hur detta företag på alla sätt försöker förbättra på sin dåliga image var uppenbart för alla som såg den svenska julannonsen där Stadsmissionen villigt had låtit sig fångas in i deras garn. Här hade ”uteliggare” ”bjudits in” till ett julbord där de mest verkade bli ”utfodrade” med just CocaCola.

  Detta var nog den mest cyniska annons jag någonsin sett.

  Så här skrev jag till både CocaCola och Stadsmissionen.

  ——————————–

  Det är sällan jag har reagerat på en annons som på denna och här är mina funderingar

  En chockerande julannons
  I COOP’s mattidning inför julen ser jag en annons för Coca-Cola i samarbete med Sveriges Stadsmisioner som har skakat om mig mer än någon annan julannons jag sett.
  På ytan ser det ut som om att en välbärgad och vänligt leende medelklassfamilj har bjudit in tre uteliggare till sitt julbord men man behöver verkligen inte fundera speciellt länge innan man inser att dessa uteliggare minst av allt är välkomna som gäster hos denna familj.
  Till att börja med har de inte ens fått hänga av sig sina bylsiga ytterkläder eller ställa ifrån sig sina shoppingvagnar vid ingången. Vem behandlar gäster så? Att de inte heller fått möjlighet att ta av sig sina smutsiga ytterskor och därför smutsar ned golvet är i mina ögon rent pinsamt. Uteliggare är ju trots allt människor.
  Sedan får de tydligen en tallrik med mat och min egen fundering är hur de ska kunna få i sig denna mat på stående fot eftersom det varken finns några stolar eller något bord att sitta vid. Den enda möjligheten är förstås att de som hundar äter direkt från tallriken
  En annan tanke som slår mig är att uteliggarna till skillnad mot familjen alla är feta. De befinner sig därmed i något som medicinsk kallas för det metabola syndromet, dvs. de tål inte kolhydrater och speciell inte fruktos. Man kan då undra om det är så vänligt att bjuda dem på sötade drycker det första man gör.
  Jag undrar om denna annons har granskats av någon etisk nämnd?
  Vilken syn har för övrigt annonsbyrån på människor?

 42. 42

  Prof. Robert Lustig hade ett bra kort föredrag på EAT Stockholm Food Forum 2015.
  PROCESSED FOOD: AN EXPERIMENT THAT FAILED

  https://youtu.be/h-8Sbem4G3s

 43. 43

  42# Tack Anna för att du lade upp länken med Robert Lustigs föredrag. Det var verkligen bra och mycket tydligt. Det är sockret (kolhydrater) som orsakar fetma, metabolt syndrom, diabetes mm. – Tydligt visat med med grafik.

 44. 44

  Hellenius på Nyhetsmorgon i TV4 idag. Enligt vad jag förstår ljuger hon TV-tittarna rakt upp i ansiktet (som vanligt?) Hon påstår att massor av ny forskning visar hur farligt mättat fett är för människan. Det stämmer väl inte, eller…..? Ca 6.30 in i klippet.
  https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/professorn-s%C3%A5-h%C3%A4r-lever-du-l%C3%A5ngt-och-friskt-3722512

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa