Om ortomolekylär medicin

Krönika av Göran SjöbergProfessor Göran Sjöberg

LCHF-magasinet breddar innehållet i tidningen med kosttillskott som medicin – så kallad Ortomolekylär Medicin

Idag anser jag att skolmedicinen är helt korrupt i händerna inte bara på läkemedelsbolagen utan även i händerna på livsmedelsindustrin som står bakom våra officiella kostråd. Med sin verksamhet orsaker de ett enormt lidande för hundratals miljoner människor. Det är ett faktum att var tredje dödsfall kan kopplas till mediciner som så villigt skrivs ut av läkare. Tar man även hänsyn hur livsmedlen som vi utsätts för på butikernas hyllor och frysdiskar och som långsamt ger upphov till de flesta av våra kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom och psykisk ohälsa undrar man hur denna psykopatiska och kriminella verksamhet kan få fortsätta och dessutom växa med våra hälsovårdande myndigheters benägna bistånd.

Våra myndigheter är inte våra utan befinner sig i helt händerna på dessa industrier, och bekämpar med näbbar och klor varje försök att ändra på sakernas tillstånd så att vi kan återfå vår hälsa. Med, t.ex., 500 miljoner diabetiker i världen rekommenderar myndigheterna en kolhydratrik kost som ytterligare förstör vår hälsa. Detta kan tyckas vansinnigt om man inte inser att läkemedels- och livsmedelsindustrin går hand i hand och där alla dessa diabetiker erbjuder en enorm marknad för ”läkemedel”.

Myndigheternas bekämpande av kosttillskott och framför allt deras medicinska effekter har pågått i över hundra år men har idag intensifierats. Detta kan ibland te sig patetiskt som när man nu försöker förhindra att vitaminer säljs i doser som kan ha terapeutisk verkan. Att det inte är så patetiskt som det kan verka har jag personlig erfarenhet av.

Efter 15 år som allvarligt hjärtsjuk men som klarat mig utmärkt utan operationer och alla mediciner med hjälp av olika alternativa metoder, bl.a. med kosttillskott av olika slag, och inte minst genom strikt LCHF drabbades jag för ett par år sedan ändå av instabil kärlkramp och uppsökte sjukvården för att få saken ”utredd” vilket slutade i en fientlig konfrontation med en stöddig kardiolog som ”bara följde riktlinjerna”. Jag borde ha vetat bättre men lärde mig en nyttig läxa.

Min åsikt idag är därför: ”Uppsök aldrig sjukvården!” Bli din egen expert istället. Sjukvården är en gång för alla korrupt och kriminell och vill i grund och botten bara läkemedelsbolagens väl. Din ohälsa är faktiskt deras levebröd och ju längre du kan vara sjuk ju bättre är det för affärerna.

Nå, efter denna konfrontation började jag forska på egen hand och blev min egen expert på samma sätt som jag hade gjort 15 år tidigare och kommit fram till det meningslösa och faktiskt kontraproduktiva med bypassoperationer och hjärtmediciner. Jag sökte nu senast för en mycket obehaglig kärlkramp och ganska snabbt kom jag fram till att det fanns ett verkningsfullt alternativ till knivar och mediciner som dessutom saknade biverkningar. Det var en omfattande kanadensisk klinisk verksamhet med tiotusentals patienter med kärlkramp som framgångsrikt behandlades med stora doser av naturlig E-vitamin. Att det knappast var någon patetisk verksamhet som myndigheterna bedrev när de bekämpade denna verksamhet framgår med all önskvärd tydlighet av detta dokument.

https://orthomolecular.org/library/jom/2003/pdf/2003-v18n0304-p205.pdf

Jag har nu under ett par års tid tagit 1600 IU naturlig E-vitamin och har ytterst lite känning av min kärlkramp och hela tiden blir det bättre. Därför blev jag bestört när jag fick reda på att myndigheterna försökte förbjuda försäljningen av E-vitamin i så stora doser hos Vitaminbutiken Kenkou. Till min glädje fick jag reda på att ägaren hade dragit saken inför domstol och faktiskt vunnit rättegången. Jag kunde därför nyligen förnya mitt förråd av ”kosttillskott”.

Själv är jag en stark anhängare av naturvetenskap eftersom jag har ägnat hela mitt liv åt denna vetenskap och inser att det finns en hel del diskutabelt ”flum” inom alternativmedicinen i denna belysning. Alternativmedicinen är dock ofarlig och utan allvarliga biverkningar och har bevisligen inte dödat någon till skillnad mot skolmedicinen som har miljoner människors liv på sitt samvete. Det omfattande, sofistikerade missbruket av vetenskapen i händerna på de kriminella läkemedelsbolagen är i själva verket ett ofantligt kvacksalveri och här kan jag som exempel peka på den ohyggligt omfattande förskrivningen av statiner som trotsar all naturvetenskap som jag nu själv förstår den. Dessa förskrivningar förstör långsamt men säkert hälsan och tillvaron för de som sjukvården lyckas fånga i de nät de ständigt lägger ut.

https://youtu.be/0gaJH-DvdnU

Att nu LCHF-magasinet tar upp kosttillskottens medicinska egenskaper är i mina ögon därför väldigt lovande och är som komplement helt i linje med den tvåtusenåriga Hippokratiska inställningen: ”Låt medicinen vara din mat och maten din medicin”.

Detta är förvisso en Davids kamp mot Goliat och jag kan bara önska redaktionen lycka till i denna vetenskapliga mission.

Comments

 1. 1
  Ingvar Bergdahl säger

  Mycket intressant läsning. Har just fått mera besvär av min kärlkramp och börjat fundera på att söka för kärlkrampen. Nu gör jag inte det utan börjar med E-vitamin istället. Tack Göran

 2. 2
  Ingvar Bergdahl säger

  Vad är naturligt E-vitamin och var köper man det? Vilken dos bör man ta?

 3. 3

  Vad tar man mot astma? Håller på med pulmicort just nu. Men detta vägrar jag ta i längden så är nån som vet om det finns nått alternativ? Äter lchf sen 2010

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  3 Anna
  Strikt LCHF inklusive rejält med kokosfett, är det primära mot astma. Har man en allergisk astma får man naturligtvis undvika det man är allergisk emot. Ev allergivaccination.
  Om inte det hjälper får man gå in på skolmedicinens behandlingar, varav Pulmicort är en.
  Andra förslag?

 5. 5
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Det finns mycket skrivet om E-vitamin och vår hälsa , inte minst av Wilfrid Shute och Linus Pauling Det är den naturliga varianten E-vitamin (d-alfatokoferol) som ska användas, inte den syntetiska varianten.

  Om man är väldigt hjärtsjuk bör man, om jag förstått vad jag läst om detta, börja med lägre doser och under några veckor öka till 1600 IU för att undvika eventuella problem enligt Shute.

  Jag köper min E-vitamin hos Vitaminbutiken.

 6. 6

  Allerigvaccination är inget annat än ett fiasko. Att med dessa råd från vår sjuka vård tro att det ska hjälpa. Att vaccinera sig är samtidigt att trycka in tillståndet till en långt sämre och allvarligare sjukdom. Att tro att en giftcoctail sprutas in i blodbanan för något som kroppen reagerar på via luftvägar och slemhinnor är det sämsta man kan göra. Så enkelt som att ta Pycnogenol mot allergier mot pollen mm har hjälpt många jag känner där min sambo rekomenderades dyra astmamediciner som jag stoppade henne från att slänga ut pengar på. Pycnogenol gjorde susen och idag har hon inga symtom alls. Visar hur viktigt det är att inte gå till den felinstruerade sjuka vården utan att själv forska och lära sig om vad vi behöver när vi blir sjuka. Själv har jag haft en knöl vid tjocktarmen i 5 år utan att någonsin fått det undersökt eller diagnostiserat och jag mår bra av det. Men som sagt man måste veta vad man ska göra och därför forska i alternativa vårdmetoder! LCHF räcker långt jag lovar!!

 7. 7

  Hur mycket kokosfett är rejält? Äter just nu på morgonen i kaffet ca 25 g cocosfett och 50g smör sen inget mer cocosfett utan andra källor resten av dagen. God fortsättning! Tack för svar!

 8. 8
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Anna,

  Frågan är var gränsen går mellan vad som är ”medicin” och vad som är en kost som är nyttig för vår hälsa.

  Kokosfett ingår ju inte normalt i den naturliga kosten för oss ”nordbor” så en sked med kokosfett kan därför möjligen betraktas som har en positiv medicin som en förebyggande åtgärd för vår hälsa trots att det inte är ”naturligt”. Kokosfett hjälper bevisligen epileptiker men läkemedelsbolagen är allergiska mot själva tanken att ett födoämne kan fungera som ”medicin”.

 9. 9
 10. 10

  Jag har jobbat som personlig assistent och sett med egna ögon barn som blivit av med epilepsi med ketogen kost. Men de får bara äta det i ett år! För läkarna tror det hämmar tillväxten på barnen!!! Herregud! Bättre i sånt fall att vara kortväxt och anfallsfri! Men allt handlar bara om pengar och som du skriver inte vår hälsa. Så tragiskt!

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Anna
  Läkarna förmedlar bara budskapet från läkemedelsindustrin. Tipsa vårdgivare att se filmen ”First do no harm” om en svårt epilepsisjuk gosse som blev helt botad med ketogen kost. Tillväxthämmande – bah!

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  7 Anna
  Det låter som rejält med fett. Möjligen att du kan öka kokosfett på bekostnad av smör?
  Kokosfettet är mera mättat och luftrörsslemhinnan byggs bäst av mättat fett. Mättat fett är också mest inflammationsdämpande.

 13. 13
  Bill Robinson säger

  Thank you so much for the link to Dr Langsjoen.

 14. 14

  Ok, testar det. Tack!

 15. 15

  Om man vet att man har förkalkningar (synliga på röntgen) i halspulsådrorna vad kan man göra åt det? Läkaren ryckte bara på axlarna o sa att det är vanligt i min ålder (63 snart)

 16. 16

  Min kärlkramp försvann helt efter 3 st 5 dagars vattenfastor; veckodagarna, 3 veckor i rad. Många skräms säkert av bara tanken att fasta så länge. Men jag siktade initialt bara på 2 dagar, kanske 3, men det var lättare för var dag! Eftersom jag redan åt LCHF blev det knappt någon hunger alls efter dag 1. Men om jag kände något sug blev det citronvatten. En halv citron i två liter vatten för att ge någon smak och ta bort något sug. Ett par nypor (oraffinerat) havsalt om dan också, plus sista dan ett gradvis ökande intag av benbuljong för att göra övergången till första målet lättare.
  Så kanske 4 1/2 dars fasta ”netto”. Mitt fasteinsulin sjönk från nära 8 till 5.3, som Jason Fung indikerat, alltså mycket kraftigt, varvid jag minskade risken för stroke eller hjärtattack en hel del.
  Ett flertal oberoende studier om kärlsjukdomsorsaker som inkluderat fasteinsulin har pekat ut detta som den främsta orskaken till kärlsjukdom. T.ex fann man mer än en fördubbling av risk för stroke och kärlsjukdom i grupp med högsta fasteinsulin jmf med lägsta ( Risk 1.14 per standard deviation) i den här studien https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0040263 De vanligare markörerna som fasteblodsocker, LDL, HbA1c hade mycket liten effekt. 3200 kvinnor 60-80 år som bedömt friska vid studiestarten följdes i snitt i 4.6 år. Studien redovisad 2007.

  För att få fasteinsulin mätt krävs remiss till sjukhus som kan ta blodprov och testa eller skicka för testning. Regelbunden sådan testning och förebyggande kost med intermittent fasta vid behov kan som jag ser det helt komma tillrätta med en majoritet av de som behandlas eller behandlar sig så.

  Förhoppningsvis bör Kostfonden kunna göra en sådan pilotstudie. Det som bör mätas i en då förutom fasteinsulin är andra säkra indikationer på kärlsjukdom, framförallt kärlförkalkningar. Min erfarenhet idag är att många kardiologer inte ens är intresserade av att mäta förkalkningar! Kanske dom som min (tidigare) kardiolog fått lära sig att dessa endast försämras när diagnos väl ställts, så ingen idé…
  Men detta har motbevisats många gånger bl.a. av kardiologen David Williams, han som skrev Wheat Belly, och bl.a. mäter med vilka metoder han kan få ner kalcium i sina patienters ådror snabbast/mest genom årlig kontroll med datortomografi av hjärtat, ”calcium score scan”. När han fann dagens vete som en ansenlig bov skrev han sedan sin bestseller.
  Om vi alla stöder kostfonden kommer vi snart få rätsida även på dom här problemen.
  Kontroll grupper med naturlig e-vitamin och ingen behandling alls samt frivilliga som nogsamt äter SLV-kost bör väl SLV kunna leta fram om dom vill få svart på vitt.
  För intermittent fasta gruppen plus LCHF kan det alltså räcka med en månad för att få fram ordentliga skillnader. Då behövs knappast SLV-gruppen eftersom den vedertagna modellen endast frågar hur fort man blir sämre.

 17. 17
  Hanveden säger

  # 14 Ewa
  Här berättar bla professor Karl E Arfors om hur han ”föryngrade” sina blodkärl…

  https://karlarfors.se/wp-content/uploads/2014/03/hj%C3%A4rtk%C3%A4rl12-kopia.pdf

  mLCHFh B-) .

 18. 18
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Som jag ser det är det meningslöst att försöka få med sig sjukvården på sin hälsoresa.

  De vet ju knappast vad insulinresistens är!

  Trots Socialstyrelsens beslut är det därför inte troligt att hälsovården kommer att stödja LCHF på något sätt – vi är ju deras ”fiender”! Vi hotar helt enkelt deras jobb! De vill inte ha några ”friska” patienter, det är på de sjuka de får sitt levebröd!

  Man får därför bli sin egen expert.

  Strikt LCHF vet vi som hamnat i de metabola problemen fungerar för att lösa våra problem även om det hade varit fint att få stöd av sjukvården, men det är nog ett fåfängt hopp enligt min uppfattning. Själv skulle jag inte drömma om att närma mig ”sjukvården” i denna fråga även om det vore väldigt ”intressant” att få sin ”insulinresistens” utredd.

 19. 19
 20. 20
  Håkan Eliasson säger

  Ang. Förkalkningar halspulsåder.
  Använd organiskt svavel typ MSM som tas i ett glas vatten varje morgon, deltar i kroppens celluppbyggnad bl a. Fanns i maten förr saknas nästan helt idag. Börja med ett halvt kryddmått i ett glas vatten för att känna av kroppens reaktion, ev kan njurarna bli lite ansträngda i början, ta då en paus någon dag och öka dosen upp till två till fyra kryddmått MSM dagligen hjälper hela kroppen och blodkärlen blir rena och elastiska över tid. Lycka till

 21. 21
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Mats,

  Tack för intressant länk och berättelse – och för din ständiga kamp och entrepenörsanda för att förändra vårt sjuka samhälle!

  Vad din berättelse säger mig förutom att ditt framträdande troligen var någon slags ”krydda” på denna tillställning är att dessa framstående forskare (speciellt din bordsgranne som började med statiner vid 40) verkligen tror på vad de säger.

  De är alltså inga cyniker som säger en sak och gör en annan och det kanske måste vara svårt att leva som en cyniker och samtidigt vara medicinare – då kanske det är bättre att istället byta jobb?

  Det skulle vara en intressant undersökning att ta reda på hur stor del av dessa hjärtspecialister som själva tar statiner. Det framförs ofta (?) som ett argument av läkare till motsträviga patienter att de själva tar statiner.

  Det är som jag brukar säga mer tro än vetenskap inom dagens medicin.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  20 Håkan Eliasson
  Hur ter sig symtomen på ”ansträngda njurar”?
  Så vitt jag vet har njursvikt gått mycket långt innan symtom börjar uppträda.

 23. 23
  Hanne Koplev säger

  Nogle allergi-vacciner (ALK-produkter) indeholder aluminium.
  Der er meget, som tyder på, at aluminium kan ende på hjernen hos mennesker med Alzheimers Demens, Parkinsons Sygdom, HPV-vaccine-skade.

  Ved allergi………kig også efter eksponering med toksiske metaller i mundhulen.
  Læs gerne mere her: http://www.tf.nu

  I Dansk Selskab for Orthomolekylær Medicin (en lægelig forening, men med mulighed for medlemskab for andre akademikere) er vi ikke så flittige med at skrive artikler, men lidt ligger der da på hjemmesiden: http://www.DSOM.dk eller https://www.facebook.com/dsom.dk/

 24. 24

  Håller med .Som Naturläkare fick jag 100 åtal och anmälningar efter att ha tagit fram ett naturmedel som kunde halvera en tumörcell. Medlet fick inte ha sådana egenskaper, enligt läkemedelsverket.

 25. 25

  Om att minska kroppens inflammation – en ”kur” att göra då och då från Frisk Av Mat
  https://fethalsa.wordpress.com/2016/12/30/friskavmat-gott-nytt-ar/

 26. 26

  ????? HUR FÅR JAG FUNKTIONEN – Svara – att fungera???! Snälla! Kan någon hjälpa mig???? Tack på förhand. /Kicki

 27. 27
  I Like Neil Young säger

  En mycket bra Krönika. Den säger inget nytt för oss gamla i gemet – med det sagt så vill jag också säga att ämnet MÅSTE tas om – hur många gånger som helst, precis som konceptet LCHF (som är i det närmaste löjeväckande enkelt) eftersom det måste hamras in. VI BEFINNER OSS I EN KORRUPT, DYSFUNKTIONELL VÄRLD. PUNKT SLUT.

  Ju snabbare man inser det ju snabbare kan man som individ göra motstånd. D.v.s börja tänka själv och i många fall tänka om. Livet blir jobbigt ett tag men efter det så känns det som om man sluppit ut ur buren. Och det är det ”eliten” är livrädda för. En massa självständigt tänkande människor.

  Man kan tycka att svensken borde stå på barrikaderna och vråla rakt ut. Men så är inte fallet och man kan verkligen fråga sig varför.

  Smaka på följande två påståenden:

  *Vi har ett pensionssystem som gör att vi snart har sämst pensioner i Europa.

  *Varannan människa estimeras i dag få cancer någon gång under sin livstid.

  Dessa två separata frågor i sig borde ju vara nog för att starta en mindre revolution i folkmedvetandet och för dem flesta att fråga sig – vad i hela h****e är det som gått fel?

 28. 28
  Neil Putilov Young säger

  #27 I Like Neil Young

  Pensionssystemets konstruktion har knappast något med LCHF-kost att göra.

  Om människorna skulle börja att äta en hälsosammare kost, t.ex. LCHF-kost, så skulle pensionerna bli ändå lägre, eftersom människorna skulle leva längre och ett givet pensionskapital skulle fördelas över en längre tid.

 29. 29
  Hanveden säger

  # 25 kicki

  Hos Integrativ Medicin finns flera föredrag inspelade med massor av information.
  Bland annat denna om ”Omega 3 / Omega 6 och dessas roll i inflammation”

  Länk: https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM

  Där tas flera saker upp bla om hur viktigt det är att ”må bra” dvs hur viktigt det är med förtroende mellan patient och läkare för att behandlingen skall vara framgångsrik.

  I dagens läge med minskat förtroende för läkarna som bara är satta att skriva ut recept för att hålla uppe vinsterna för läkemedelsbolagen kanske det har större betydelse än vi anar…

  Föredraget av Karl E Arfors tar i frågestunden upp hur viktigt det är att vi får i oss rätt omega 3 dvs fiskfett och inte ALA från växtriket…
  Där hoppas jag att alla som läser här har genomskådat bluffen från de som propagerar för tex Becel.

  Men i frågestunden frågade en nutrionist om linfröolja var bra omega 3 för det hade hon lärt sig under sin utbildning på Karolinska… Denna video är från slutet på 2012 och förhoppningsvis har undervisningen rättat till denna felaktighet.

  mLCHFh B-) .

 30. 30
  Lars Henrik säger

  @kicki: Svarafunktionen finns inte längre. Man får själv skriva vem ens inlägg riktar sig till.

 31. 31
  Lars Henrik säger

  Jag håller med ”I Like Neil Young”. Det är en historia som är väl värd att återberätta gång på gång.

 32. 32

  10. 11. 12. Kan det vara bra ligga i ”ketos” under kanske flera år i sträck ?

 33. 33

  Tack Lars Henrik! Trodde jag blivit ”utslängd”

 34. 34

  Jag kompletterar E med Q10, magnesium och B-vitaminer vid dessa problem. Det är mer komplett enligt min åsikt och enligt de vetenskapliga rön vi har till förfogande.
  Det är också viktigt att sluta med allt intag av det som kan störa frisk funktion.

 35. 35
  Håkan Eliasson säger

  Ang. Njurkänning pga MSM
  Jag hade ätit mycket magmedicin i många år och hade även gallsten när jag provade med MSM. Jag tog en tesked i ett glas vatten första dagen inom ett dygn fick jag känningar i njurtrakten på båda sidor och fick då förklaring av min leverantör att jag tog alldeles för mycket som startdos då svavlet når ut till alla celler inom ett dygn och gör cellmembranen mera genomsläppliga. Jag hade tydligen mycket skräp upplagret som släpptes ut ur cellerna för transport till njurarna. Jag fick rådet att hålla upp ett par dagar och starta sedan med max 1/2 tesked MSM per dag vilket har hjälpt mig och många i min omgivning på många sätt, har använt MSM varje dag över 10 år

 36. 36
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Ja – det är verkligen synd att ”sjukvården” fnyser åt alla kosttillskott men som alltid finns det ”marknadsaktörer” som lovar ”guld och gröna skogar” även inom denna alternativa bransch och det kan göra vem som helst ”misstänksam”.

  I den bästa av världar borde den medicinska vetenskapen ägna sig åt att undersöka alla dessa ofarliga kosttillskott genom samma omfattande försök som nya mediciner måste genomgå innan de godkänns.

  Tills vidare får man prova sig fram och bli sin egen expert.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  35 Håkan Eliasson
  De enda smärtnerver man har i njurarna är utspänningskänsliga. Det är därför att den enda njursmärta man kan ha är vid urinstas, tex njursten eller annat utflödeshinder. Alla andra njuråkommor går utan smärta. Njurinflammation eller njursvikt ger andra symtom.
  ”känningar i njurtrakten ” är alltså inget signifikant symtom på någon njuråkomma.

 38. 38
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Det slog mig just nu att det egentligen är något alldeles oerhört att förlora själva sin TRO på vårt sjukvårdssystem och dessutom se det som någonting korrupt i händerna på läkemedelsbolagen.

  Vad finns kvar efter en sådan förlorad TRO?

 39. 39

  20 Håkan Eliasson.
  Tack men tar redan msm en knapp matsked dagligen sedan några år, så oklart om det hjälpt men det funkar rätt bra för magen. Tar även Omega3, D-vit, Q10 samt B-vitkomplexet o Magnesium. Lagar mat med kokosolja eller smör, äter fisk flera ggr i veckan oftast lax samt 2-3 ägg dagligen. Fuskar dock med att inta mjölk o fil i mindre mängd samt lite potatis. Broccoli, blomkål, gröna bönor, linser, ärtor, lök etc. Blåbär, lingon, hallon, ibland äpple. Sällan sötsaker. Är jag hos andra på middag äter jag det som bjuds.

 40. 40

  # 39 – du tar väl det lugnt med den odlade laxem = tveksam fisk !! ??

 41. 41

  För tips gällande besvär med astma läs på
  medvetenandning.se
  Om vad andningsträning kan hjälpa till med. Det är fenomenala resultat som beskrivs!

 42. 42

  Göran,

  Det som jag hoppas finns kvar är din tro på människorna som jobbar i det sjuka sjukvårdssystemet. Det är många tusen människor där som gör storartade insatser varje dag.

  Själva systemet fungerar dessutom ypperligt för en stor mängd olika åkommor. T ex fick min 11-åriga son en akut blindtarmsinflammation nu i höstas. Han blev opererad direkt när vi kom in på sjukhuset och dagen därpå kunde han åka hem frisk med lite små snygga ärr som minne.

  Allt är m a o inte nattsvart men det är ett stort problem med de skygglappar läkemedelsindustrin har lyckats få på så stora delar av vårdapparaten.

 43. 43
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Melker,

  Jag håller med dig.

  De flesta inom hälsovården vill göra ett bra jobb och i akuta lägen har de ofta den möjligheten som i ditt fall men detta verkar trots allt vara undantagen.

  Problemet är de kroniska sjukdomarna, som diabetes, hjärtsjukdom, högt blodtryck och psykiska sjukdomar som utgör den ”stora volymen” och som vi drabbas av med stigande ålder. Framför allt är det hur dessa sjukdomar ska förebyggas som är akilleshälen och här är enligt min uppfattning sjukvårdens intresse nära noll. Skulle folk bli friska med LCHF skulle sjukvården helt enkelt inte ha något att göra.

  Man kanske kan se det som en bilverkstad – om det inte finns några kunder är man tvungen att stänga butiken!

  När du nämner blindtarmsinflammation så verkar det som om ”traditionella befolkningar” över huvud taget aldrig drabbades av detta. Och då är vi tillbaka på ruta gå. Ska vi ha en hälsovård vars jobb det är att hålla oss friska eller ska vi ha en vård som helt går i läkemedelsindustrins kriminella ledband och skriver diskutabla preparat och dessutom bekämpar varje försök att göra folk friska är min grundläggande frågeställning.

 44. 44
  Kerstin L säger

  Nu händer det saker! I dagens SvD på nätet är Kostdoktorn intervjuad om LCHF. Tyvärr verkar artikeln vara låst för icke-prenumeranter. https://www.svd.se/lchf-lakaren-varden-hanger-fast-vid-foraldrade-dieter/om/dietsuget

  I vanlig ordning illustreras artikeln med ett foto på kött av olika slag plus ett torskpaket i ena hörnet. Men artikeln i sig är helt ok.

 45. 45
  Lisabet säger

  Värna om alternativmedicinen och rätten till hälsofrihet!
  Jag fick epost från skrivunder.com om höjningen av kostnader för naturläkemedel.
  Läs mer här https://www.skrivunder.com/a/153010 och skriv under, om ni inte redan gjort det!

 46. 46

  Instämmer.

 47. 47

  Vad det gäller Astma är förekomsten hälften på Grönland. Trolig förklaring : Man äter mycket fiskolja!

 48. 48

  Bra , mycket Bra!

 49. 49

  Du kan tro på något annat. Alternativ. bongotrummor. Jesus. Eller du kan tro på behandlingen. Eller så måste behandlaren tro på behandlingen. Någon måste tro!

 50. 50
  Christer O säger

  Tack Dr. Sjöberg, mycket intressant.

  Dr. Frank Shallenberger skriver om E-vitamin i form av tokotrienol som hjälper med produktion av CoQ10, regulera blodfetter och inflammation på sitt ”newsletter”:
  https://www.advancedbionutritionals.com/Cholesterol-Supplements/Delta-Fraction-Tocotrienols.htm

  Dr. Russel Blaylock skriver i en studie om bla. E-vitamin: tokoferoler och tokotrienoler tilsammans som prevention av cancer:
  https://www.researchednutritionals.com/library/cancer/review-of-cancer-prevention-treatment/

  Andrew Saul, vars studie om E-vitamin länkades i Dr. Sjöbergs artikel har ett intressant ”newsletter” om ortomolekulär medicin, och är värd för ortomolecular.org:
  https://www.orthomolecular.org/forms/omns_subscribe.shtml

  Saul’s omtalade film ”That vitamin movie” visas gratis mellan den 4:e och 11:e Januari:
  https://thatvitaminmovie.com/

  Till sist Dr. Joel Wallach’s berömda ”Dead Doctors don’t lie” presentation om essentiella näringsämnen och näringsbrist och hur man kan hålla sig frisk och bli av med sk. kroniska sjukdomar:
  https://www.youtube.com/watch?v=ARB73jV4mro

 51. 51
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Christer O

  Tack för insiktsfulla länkar!

  Jag kände inte till Dr. Wallach men den här sammanställningen av föreläsningar var det mest inspirerande jag sett på mycket länge.

  Speciellt avslutningen tilltalade mig.

  ”De som gjort tvärtom mot vad deras läkare uppmanat dem till var de som levt friskast och längst.”

 52. 52
  Hanne Koplev säger

  Så vidt jeg husker anbefaler Dr. Joel Wallach brug af kobber ved lavt kobber-indhold i blodet, men desværre er det således, at der kan være omvendt proportionalitet, idet lavt indhold af kobber i blodet kan ses ved abnormt store lagre af kobber i indre organer (diagnosticeres f.eks. ved kelerings-test).

 53. 53

  hej,
  Jag letar efter ett ortomolekylärläkare. Jag fick upprepade gånger lungembolier och har ulcerös kolit. Jag har dåliga erfarenheter med Asacol och Eliquis (nu har jag fragmin) och vill gärna ha handledning med naturalalternativt. (Hur mycket kurkuma och ingenfära och vitlök kan jag ta i kombination med Fragmin, eller behöver jag inte vanliga mediciner? Jag har flera frågor. Finns det ett ortomolekylärläkare i Falun eller Karlstad? Tack på förhand!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa