Kan LCHF kombineras med motion och fasta?

Skaldeman skriver i senaste LCHF-magasinet en ’avskedskrönika’. Han kritiserar att många LCHF-are har intagit en liberalare kostregim. Han tycker att LCHF har urvattnats för att passa så många som möjligt. Han skriver avslutningsvis att den som måste fasta eller motionera för att hålla vikten äter fel.

Jag tycker att intermittent fasta och motion går utmärkt ihop med LCHF. Var och en måste själv pröva sig fram till vilken kost och kombination med ev fasta och motion som fungerar bäst för dess hälsa och viktkontroll. Den regimen kan förändras med ökande ålder. Oftast måste kolhydratintaget minska med ökande ålder om hälsan inte ska ta skada och vikten öka.
Man kan inte säga att alla måste äta på exakt samma sätt.
Eller…?

 

Comments

 1. 1
  Nisse Hult säger

  LCHF och varannandags fasta 24T kombinerat med tuff cykelträning på trainer 6-7 dgr i veckan funkar klockrent på många sätt.

 2. 2

  Alla människor fastar! För fasta är det man gör mellan måltiderna. Man äter inte.
  Hur långa pauser man gör ger naturligtvis olika resultat.
  16 – 8 t.ex. kan hjälpa en att komma över okynnes ätande. Alltså ändra dåliga matvanor,
  och äter man LCHF, så är det inte svårt att förlänga pauserna mellan måltiderna. Det kan påskynda nerbrytande av fett runt lever och bukspottkörtel, och varför skall man inte kunna göra det, utan att det skall ses som om det inte är förenligt med LCHF?

 3. 3

  Träna är något jag gör för att behålla styrka och kondition. Det spelar roll för mitt välbefinnande. Det tror jag underlättas av att äta LCHF. Men LCHF handlar om kosten, och kan rimligtvis spela olika roller för olika människor.

 4. 4

  ”Bara LCHF” är ett jättesteg i rätt riktning. Och hade vi startat där som barn hade det räckt ett långt liv ut. Men att ”vrida tillbaka klockan” är inte samma sak. Alltså vi som startade i 50 eller 60-årsåldern efter ett nästan helt liv med kellogs eller muesli med mjölk till frukost kräver massvis med extrainsatser bara för att kunna komma nära samma startlinje.
  Själv fann jag att IF definitivt kunde reversera mängder av symptom, förmodlingen genom att minska insulinresistensen eller reversera det metabola syndromet, endera var på god väg att ta livet av mig långt före 70. Men idag siktar vi på 80 !

 5. 5

  Vågar man sig på en gissning? Utan att (ännu) ha tillgång till Skaldemans ”avskedskrönika” så anar jag vad han tröttnat på. Jo, det handlar oerhört mycket om träning i trådar och inlägg i LCHF sammanhang. Det handlar ännu mer om fasta den senaste tiden. Dessa två företeelser är ju urgamla och ingen ifrågasätter väl nyttan av träning och ingen är väl främmande inför fastans fördelar i vissa sammanhang. Det finns ju kilometervis med litteratur i dessa ämnen. Vi löper jättestor risk att nypåstigna på LCHF-tåget går av vid första bästa station om de möts av fasta och träningssnack i kupén. För trettio kilo sedan hade jag stigit av om jag ens hunnit stiga på. Träning var absolut det sista jag kunde tänka mig i det tillståndet. Fasta! Jag var ju vrålhungrig jämt. Fasta hade jag prövat ett antal gånger och det slutade alltid med viktuppgång. Fasta och träning kan man syssla med oavsett vilken kosthållning man håller. Gissar att även veganer tränar och att vegetarianer fastar till och från. Det tar lång tid att lära sig detta med LCHF. Det tar flera år, åtminstone för mig. Nu när jag är på mitt nionde år och de där trettio kilona är borta, ja då kan jag ta till mig träningssnacket och fastasnacket utan att bli orolig. Men det är ju inte vi veteraner i ämnet vi skall utbilda, det är de nypåstigna vi skall värna och lära detta fantastiska sätt att äta för att få i oss rätt sorts födoämnen. Om nu Sten Sture har dessa mina tankegångar så är här i alla fall en person som har full förståelse. För över nio år sedan läste jag hans rosa bok ”Hur man äter sig ner i vikt” och jag tror inte Sten Sture använde orden träning eller fasta en enda gång i denna bok. Åtminstone inte i någon positiv mening. Därmed orkade jag läsa hela boken från pärm till pärm på två dagar och som ett resultat av detta sitter jag nu här och mår bra.
  Jimmie ”Bustas” Engelbrektsson

 6. 6

  Kan bara hålla med Bustas. Ät dig ner i vikt var den första bok jag läste om hur maten påverkar oss, tycker den står sig än idag och måste hålla med Skaldeman om att det verkar som fokus på maten har tappats. Nu mera är det mycket fokus på ”ut och spring, vattenfasta osv.”

 7. 7

  LCHF är utmärkt till att reglera blodsockret. Regelbunden fasta gör att man förbränner fett i lever, bukspottkörtel och andra organ vilket har stor betydelse för hälsan.

  Nu är det ju många elitmotionärer som upptäckt hur bra LCHF är för uthålligheten så de dyker upp med inlägg i olika bloggar. Det kan irritera en del.

 8. 8
  Nisse Hult säger

  @ Pingo

  Man kan ju undra vad det är som i så fall irriterar?
  Att man som ”elitmotionär” vid +60 har LCHF som bas och kör regelbunden fasta i combo
  med vardaglig träning vad är det då som stör?
  Är det störande om man mår för bra?
  Eller stör man dom som ”bara” äter LCHF men i övrigt har kass/standard fysik förutom förhoppningsvis rätt viktnivå?

 9. 9
  Elisabeth G säger

  Jag tror att Bustas har rätt! Vi får väl se om Sten Sture själv dyker upp och bekräftar eller dementerar.

  LCHF är enkelt och behöver, eller rättare sagt ska, inte kompliceras. Det handlar om kosten. Fasta och träning ligger utanför. All fokusering på fasta och träning riskerar att stöta bort dem som behöver äta LCHF allra mest. Ät mindre och spring mer har de redan hört till leda.

 10. 10
  Nisse Hult säger

  @ Elisabeth G

  Jag tror du missat poängen nu rätt ordentligt också

 11. 11

  Håller med Elisabeth G. Många kanske dessutom inte är i det skicket att de kan motionera men skulle ändå må bra av en ketogen kost. Sedan har vi alla dessa maträtter som skall efterlikna pizza, bröd, spagetti, lasagne osv. under namnet LCHF. Dessvärre kräver de ofta en massa ingredienser som inte ingår i ett normalkök. Att äta LCHF och vara strikt är dessutom avsevärt billigare än en massa junkfood. För att inte tala om pris i förhållande till näringstäthet.

 12. 12

  Ah… kort sagt så menar jag väl ”att man måste lära sig krypa innan man kan gå”.

 13. 13

  Träning och fasta är biverkningsfria sätt att läka en kropp som skadats under decennier av extrem högkolhydratkost (Tallriksmodellen) samt gifter i form av vegetabiliska oljor, tillsatser och rester av bekämpningsmedel.

  Min egen erfarenhet är att LCHF *håller* dig frisk, men kan bara *göra* dig frisk till en viss gräns och för att komma sista biten är träning kombinerat med fasta effektivt.

 14. 14

  @ Nisse Hult

  Träning och fasta ligger egentligen utanför LCHF och det kanske är störande för en del. För min egen del tror jag inte att jag skulle ha blivit friskförklarad så pass fort från diabetes utan regelbunden fasta. Fasta och vettig träning/motion samverkar positivt för att förbränna fettet i våra viktiga organ så de fungerar som de ska. Fettet i bukspottkörteln är särskilt illa för det stör produktionen av insulin.

  Fasta och någon form av motion är jättebra för att hålla oss vitala och undvika många åldersrelaterade sjukdomar. Några dygns fasta då och då renoverar immunförsvaret och nytt byggs upp från stamceller. Ett immunförsvar fria från genetiska skador är viktigt till skydd mot besvärliga sjukdomar.

 15. 15
  Nisse Hult säger

  @ Patrik

  @ Pingo

  Tack

  Äntligen några som är med på tåget.

 16. 16

  Jag kan hålla med om att många och mycket har urvattnat LCHF, men att fasta och motion kan rymmas inom LCHF är väl ok. Det är för mycket av bakverk och efterrätter.

 17. 17
  Nisse Hult säger

  @ Arvid

  Tack

 18. 18

  Tack tilla som hjälper Nisse Hult så han slipper åka ensam på tåget. Hoppas han tar med sig de rullstolsbundna, de som går på kryckor eller av annan anledning har svårt att röra sig.
  De som måste få i sig proteiner för att inte musklerna skall förtvina.

 19. 19
  Cecilia Westholm säger

  Jag håller verkligen med dig, Annika!

  Det är min erfarenhet också att var och en behöver känna in vad som gäller. Och att det kan ändras. Alla kan inte leva likadant. Att äta utifrån fasta regler kan passa en del men för andra passar det inte alls. Själv behöver jag ändra mig hela tiden för att följa det som känns rätt.

 20. 20

  Det här inlägget av Dr Annika gällde ju Skaldemans ”avskedskrönika”. Han har tydligen tröttnat på något. I min första kommentar så gissade jag vad Skaldeman reagerar på. Det gjorde jag utefter vad jag själv har reagerat mot. Jag skrev i kommentaren: ”Dessa två företeelser är ju urgamla och ingen ifrågasätter väl nyttan av träning och ingen är väl främmande inför fastans fördelar i vissa sammanhang”. Det är ointressant för någon som har 40 kilos övervikt, ont i leder och har högt blodtryck att studera nyttan av motion eftersom denne redan känner till det. Kanske skall tillägga att jag rör på mig jättemycket genom långa promenader och jättelånga cykeletapper samt att jag äter en gång per dygn. Alltså 24-timmarsfasta. Det hade jag aldrig klarat utan gedigna kunskaper om vad LCHF egentligen handlar om. Att LCHF, träning och fasta passar för många är ett axiom, men var sak har sin tid i processen.

 21. 21
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Jag tycker mycket om själva beteckningen LCHF för det säger vad det hela är frågan – ersätt kolhydraterna med fett och Skaldeman är här en av mina favoriter för att han är så rakt på sak.

  Dessutom verkar strikt LCHF fungera för de flesta men som stenbj påpekar kan det vara besvärligt att bryta sig ur när man som 50 – 60 + har fastnat ordentligt i det metabola syndromet och speciellt om man har fått diabetes T2.

  Här kan fasta då vara ett sätt att bryta sig ur om jag nu ska tro vad Jason Fung och Jimmy Moore berättar i den nyutkomna boken ”The Complete Guide to Fasting”. En mycket läsvärd bok där jag har lärt mig mycket nytt trots att jag har gått omkring och ansett mig själv som en ”fullärd” LCHF-are.

  Och Jason Fung vet vad han talar om efter att ha hjälpt hundratals diabetiker i sin klinik i Kanada. Hans allmänna erfarenhet är också att folk har mycket lättare för att fasta än vad de någonsin trott och att alla T2 (?) då kan komma ur sitt medicinberoende på ett par månader.

 22. 22
  Nisse Hult säger

  @ Jala

  Vem försöker hindra ”de rullstolsbundna, de som går på kryckor eller av annan anledning har svårt att röra sig. De som måste få i sig proteiner för att inte musklerna skall förtvina.” att inta proteiner?

  Det sätt som proteiner intas idag borde väl vara gångbart även i framtiden eller ?

 23. 23

  Tack Göran, nu slipper jag skriva så långt! Det jag vill lägga till är att när man väl ätit LCHF ett tag försvinner hungern med ett (par) glas vatten de dagar man fastar, inklusive första dagen! Fasta innebär samma metabolism som strikt LCHF. Skillnaden är att fasta använder den interna bränslekällan, fett och ”proteinskrot”. Gissar att Skaldeman aldrig provat ett par dars fasta, annars visste han hur enkelt det är och skulle inte blanda ihop något så genialt med träning!
  Det som fastan gör och varken träning eller LCHF kan är autophagy, som innebär skrotning och återvinning av deformerade proteiner, en process som hindrar både inflammationer och cancer att ”få fäste ” i kroppen, eller avslutar dem, genom storstädning på ”cellnivå”. Något som inte finns ens på de mest sofistikerade sjukhus, men finns i våra egna kroppar, utveckalt under miljontals år då det gällde att ta tillvara varje liten aminosyra, antingen till byggmaterial eller som bränsle.
  Annars sker autophagy nattligen när vi sover i vår djupaste sömn (deep sleep), något vi tydligen får mindre och mindre av på ålderns höst. Men med hjälp av fastan kan alltså dessa ”ungdomsaktiviteter” stimuleras långt senare i livet och vi vet ej till vilken nivå detta kan förstärkas av sina egna effekter, likt en metabol sjukdom förstärks och tar livet av oss genom förhöjt insulin, blodsocker, försockringar, förkalkningar mm, fast åt rakt motsatt håll!

 24. 24
  Dr. Göran Sjöberg säger

  stenbj,

  Så klokt 🙂

  Just nu kör vi en tredagars fasta för att bli unga och snygga – vi är på god väg när vi tittar oss i spegeln 🙂

 25. 25

  Med vemod läste jag idag Skaldemans tankegångar i senaste LCHF magasinet som damp ned idag. Hans rubrik är: ”När en bra idé går till spillo”. På ett ställe skriver han: ”Nu klipper man i princip ut recept ur Rutiga kokboken och kallar det för LCHF Husmanskost eller LCHF för pensionärer”. Han offentliggör även att han nu drar sig tillbaka. Personligen har jag samma åsikt som Skaldeman då hans budskap var och är så enkelt men ändå genialt då det gäller viktnedgång till en god hälsa. Lättförståeligt för gemene man. Nu är råden på de olika ”LCHF”-hemsidorna urvattnade och dessutom fyllda av budskap med så konstiga ord att det krävs ett uppslagsverk för att någotsånär förstå vad författarna egentligen menar med sina texter. Bifogat till dagens LCHF magasin var ett inbetalningskort för nästa års magasin. Jag kommer att ta mig en riktigt lång funderare innan jag bestämmer mig denna gång. Så, Sten Sture Skaldeman, man blir aldrig profet i sitt eget land! Men tack skall Du ha för att Du med enkla lättförståeliga råd räddade livhanken på mig och ett antal till av mina nära och kära.

 26. 26
  Elisabeth G säger

  Bustas, ge inte upp. Gör som jag, ge tidningen ett år till.

 27. 27

  Okey Elisabeth. 🙂

 28. 28
  Lars Henrik säger

  stenbj & Göran:
  Inspirerad av er påbörjar jag en ny fasta ikväll. Denna gång ska jag försöka sträcka ut den till åtminstone 36 timmar. De 24-timmars jag gjort tidigare gick lätt men hur blir det under första riktiga fastenatten?

 29. 29
  Nisse Hult säger

  @ Bustas

  Men dom lättförståeliga råden gäller ju fortfarande eller hur?

  Och definitivt för dom som vill förstå och ta till sig info för bästa hälsa osv.

  Dom som vill slå mynt och vrida råden mot nått annat är ju inget vi kan göra nått åt.

 30. 30

  @ Nisse Hult.
  Jo, så är det kanske. Jag är bara orolig för att de lättförståeliga försvinner i bruset av det svårförståeliga. Som du vet den där gången då professoren frågade studenterna om de förstod vad han just skrivit på tavlan och de svarade unisont JA! Han svarade: Ha, vänta bara tills jag förklarat! Lite sådär känner jag 🙂

 31. 31
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Lars Henrik

  Om man tillämpar strikt LCHF är det inte så farligt med hungerkänslor – de går lite i vågor.

  Efter två dagar är alla hungerkänslor borta.

 32. 32

  Jag tror att det är viktigt att vi alla lyssnar till våra egna kroppar, vad de säger oss och våra behov. Det finns inte one size fits all.

 33. 33
  Lars Henrik säger

  Göran:
  Nu är jag hur som helst igång med fastan igen 🙂 Vi får se hur det känns vid läggdags.

 34. 34

  Jag uppfattade kärnan i det Skaldeman kritiserade var att kokböckerna hej vilt blandar olika typer av LCHF-recept utan att på något sätt klargöra det eller visa kolhydratvärden för ett visst recept. Om jag skulle äta mat som lagats av någon av dessa skulle jag få förhöjt glukosvärde och gå upp i vikt. Tycker att det behövs en viss skärpning för att inte människor ska bli förvirrade och kanske besvikna..

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  34 kronikorfranskarholmen
  Vem har makten att rensa upp i djungeln av LCHF-råd? Internet är ju vildvuxet och okontrollerbart. Jag ser ingen annan möjlighet än att var och en av LCHF-rådgivarna får göra så gott den kan med sin information, och de som söker information får värdera råden så gott de kan.
  Detsamma gäller för LCHF-böckerna.

 36. 36

  @ Dr Annika.
  Du skriver: ”Jag ser ingen annan möjlighet än att var och en av LCHF-rådgivarna får göra så gott den kan med sin information”,
  Exakt, håller med dig till 100%. Nu blev jag inspirerad igen.

 37. 37
  monic newborg säger

  Jag håller med Skaldeman. Så störd som jag är, klarar jag högst en natts fasta innan jag klättrar på väggarna. Och alla dessa böcker med LCHF recept , nötter, mandlar, chiapudding, kakao, 70 % choklad och vad som helst som får mig sugen och tokig. Gick in på Kostdoktorns sida före jul och såg recept på godis. Gjorde mig en ”ketogen” dryck med vatten och kakao och blev sugen i flera dagar. Är 74 år, tränar inte mer än skogspromenader en 10000 steg om dagen. Kan inte hota eller locka mina missbrukargener med annat än Skaldemans råd.

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  37 monic newborg
  Man kan ju inte kräva att alla andra ska anpassa sig till vissa personers ’överkänsligheter’, utan de som inte tål måste lära sig att undvika det de inte tål.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa