DN idag: Är mättat fett bra? Vad säger vetenskapen?

Artikel i DN idag.
Jag är inte DN-kund och kan inte läsa artikeln. Är det någon annan som är det, eller har tidningen, och kan berätta vad som delgavs?

Ulf publicerade artikeln i kommentar till detta inlägg. Det strider mot copyright. Jag tar därför bort det och skriver här ett försök till sammanfattning av artikeln:

Artikeln är framför allt angrepp på LCHF, som nämns flera gånger.
Det uppges att myndigheternas kostråd är de som har starkast stöd i vetenskapen, inte LCHF.
Mai-Lis säger att Medelhavskosten är bäst för både hälsa och vikt.

Hon hänvisar till Predimed-studien, där 7000 personer följdes. En grupp åt nötter, en grupp åt olivolja, en tredje grupp åt fettsnålt. De som åt olivolja och nötter minskade vikt och midjemått.

Hon berättar att medelhavskost kan förbättra vikt och hälsa.
Bukfetma är tecken på ohälsa, i övrigt spelar vikt och BMI ingen stor roll för hälsan.

Hundra nordiska forskare tog fram NNR, Nordiska NäringsRekommendationer. De fann att man ska äta grönt, frukt, bär, fisk och nötter.  Istället för feta mejerivaror, vitt mjöl och smör ska man äta magra mejerivaror, fullkornsprodukter och vegetabilisk olja. Dessutom ska man begränsa intaget av rött kött, socker, salt och alkohol.
Enstaka studier tyder på att mättat fett inte är farligt.
NNR säger att allt går att äta i måttliga doser.

Dieter kan fungera olika för olika personer.

M-L har några råd för ett bättre liv:
Rör på dig, Utgå från det gröna, Välj vegetabiliska fetter och fisk som fettkälla. Som kolhydratkälla välj grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Det finns också plats för kakor och rött kött, men sällan och lite.

Journalisten som skrivit artikeln heter Amina Manzoor. Artikeln är först publicerad i juli 2016.
Amina tycks vara en varm anhängare till Mai-Lis Hellenius.

Artikeln är alltså ett återberättande av Mai-Lis Hellenius budskap. Hon tar tex upp ett samband mellan mättat fett och transfett – och förkortat liv. Hon har tydligen inte tagit till sig rönen om att industriella transfetter, härdade margariner, är skadliga för hjärtats hälsa. Hon har inte heller tagit till sig att många nyliga forskningsgenomgångar visar att naturligt mättat fett inte är farligt för hjärthälsan.

 

Comments

 1. 1

  ”Men nyligen publicerades en studie där det ingick fler än 80 000 kvinnor och 40 000 män som följts i runt 30 år. Resultaten visade att människor som åt mer mättat fett och transfett hade en ökad risk att dö i förtid.”

  Men så frustrerande det är att de fortfarande klumpar ihop mättat fett och transfett i samma kategori…

 2. 2
  foie gras säger

  det är en gammal artikel som framgår av det finstilta under artikelrubriken. Publicerades första gången i somras, 21 juli. Obegriplig nyhetskultur att återanvända sen länge publicerade artiklar genom att lägga ut texten på nätet så läsaren tror det är en nyhet¨.

 3. 3
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Av sådan här rappakalja blir man bara trött!

  Detta hindrar inte att jag själv tror att det är nyttigt att röra på sig, speciellt efter att nu ha varit i sängläge i fyra veckor. Den gångna veckan är den första på benen och jag har tagit allt längre promenader varje dag.

  Förra sommaren använde jag en pulsmätare när jag jobbade hårt i trädgården för att se hur jag kunde pressa pulsen mot mitt maxvärde på 160. Tyvärr försvann bröstbandet som registrerade pulsslagen men igår träffade jag på en bekant som hade allt i ett i form av ett nätt armband som han hade på sig och idag införskaffade jag mig en sådan dyr leksak som visade att jag på min första provtur hade gått 3300 steg, 2.5 km, på 32 minuter med en medelpuls på 112 och med en max puls på 126 så jag har en bit kvar till bästa träningseffekt.

  Bara för att Hellenius snackar strunt behöver hon inte ha fel i allt hon säger.

 4. 4

  Hörde en person som på gamla dar studerat svavel. Tyvärr tappat namn och URL. Hon hade en tanke om att det kanske var bara om man bodde i Medelhavsområdet som medelhavskosten var så nyttig. Svavel är den tredje vanligaste ämnet i kroppen och i Medelhavsområdets vulkaniska jordar finns mycket svavel. Det är väl inte så omfattande i gödselmedlen så jag gissar att våra livsmedel inte är så rika på det. Mantrat är att det får man i sig med en balanserad kost. För det första har man inte räknat ut RDI och heller vet man knappast vad moderna livsmedel innehåller.
  Skulle vara intressant att höra andras uppgifter. Och MSM finns.

 5. 5

  Från en Norsk studie ” Men de påstådda riskerna med att äta god kvalitet fetter hälso har kraftigt överdrivna . Det kan vara viktigare för folkhälsan att uppmuntra minskningar av bearbetade mjöl-baserade produkter, högförädlade fetter och livsmedel med tillsats av socker ”
  https://www.uib.no/en/node/103172

 6. 6
  Lars Henrik säger

  @tipp: Dr. Stephanie Seneff har skrivit en del om svavlets betydelse vid syntetisering av vitamin-D.

  Jag brukar ta lite MSM då och då utrört i lite vatten men kan inte påstå att jag upplevt någon fördel med det. Snarare ett svagt illamående faktiskt. Detta utesluter förståss inte att det är bra på sikt.

 7. 7
  Lars Henrik säger

  För övrigt: Vissa artiklar förtjänar mer än andra att bli inlåsta bakom DN’s betalvägg 😀

 8. 8

  Här har vi Amerikas ledande fettspecialist. Mättat fett kommer på tal efter 7 minuter.

  https://www.youtube.com/watch?v=5dpFFqN94JE

  Mary Enig framförde vetenskaplig bevisning för hur mättat fett är hälsosamt, delvis nödvändigt för hjärnan, levern, benstommen, hjärtat, lungorna, njurarna, magen och imunförsvaret. Vi refererade kortfattat hennes resonemang om detta i en bok vi skrev för att par år sedn (”Kulinaria”, sid. 191f). Mera utförligt finns i hennes egen bok ”Know your fats” (2000). De som fortfarande varnar för mättat fett bör kunna tillbakaviísa hennes resonemang om var och en av dessa åtta funktioner.

  Hon avled för två år sedan. Då hade hon varnat för industriellt skapade transfetter i många år innan hon äntligen togs på allvar.

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  Det klart mättat fett är farligt – det är därför mammornas bröstmjölk består till så stor del av detta. Undrar vad Hellenius har att säga om det faktumet.

  Det bästa i hela artikeln kommer dock på slutet.
  DN precis som all annan MSM och DÖ media är livrädda för sajter som Annikas , Lars Bern och Kostdoktorn t.ex.

  Läs bara detta – DN:s trohetsdeklaration – det är Orwell och 1984 – på riktigt.

  ”Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.”

 10. 10
  ByPass x2 säger

  Kosher-media saknar all trovärdighet och driver uppenbarligen en egen (dold) agenda.
  DN-journalisten Anders Bolling fick 2015 pris för ”kvalificerad analys” för sina producerade alster. Denne är nu påkommen med att ha författat en artikel utan att först ha kontrollerat källans trovärdighet — stick i stäv med deras egen policy rörande ”kvalitetsjournalistik”.

  EN av webbens hyfsat trovärdiga Alternativmedia — NewsVoice — har en bra artikel om det:
  https://newsvoice.se/2016/12/10/anders-bolling-kallkritik-fejknyheter/

 11. 11

  Till #9: ”I Like Neil Young says:”
  Håller med! Orwells framtidsvisioner gick bl.a ut på att man sätter nytt ”spin” på allting. Det mest fruktansvärda exemplet är väl hur ”krigsministeriet” bytt namn till ”fredsministeriet”, eller ”försvarsministeriet”, som det blivit. Inget sådant ministerium har någonsin börjat så många anfallskrig som USAs ”försvars”-ministerium.
  När det kommer till DN är man sitt eget ”sanningsministerium” där filtrering består av att alla nyhetskällor som är i linje med redaktionens egen övertygelse kan rapas om utan koll medans allt annat om det slängs eller publiceras blir med förbehållet ”overifierade” påståenden.

  Att man därmed fortsätter vara ett bekvämt gratispropagandaorgan för bl.a. de Sorosfinansierande ”milda” terroristerna som sett till att flyktingströmmen hit ökat har man i allmänhet inom DN/SvD inga som helst begrepp om, ”MSM Fake News” i ett nötskal.

 12. 12
  Neil Putilov Young säger

  #10 I Like Neil Young skrev:
  ”Det klart mättat fett är farligt – det är därför mammornas bröstmjölk består till så stor del av detta.”

  Vi ammas under en förhållandevis kort tid.

 13. 13
  I Like Neil Young säger

  #12

  Och?

 14. 14

  Det är inte helt okänt att ammade barn är lagom runda som bebisar. – ingen fetma alls. Däremot kan man hitta en hel del överviktiga småbarn som är enbart uppfödda på vällingar. Är det inte så att den typ och mängd fettceller vi har i kroppen byggs upp redan när vi är barn? – Kan detta påverka framtida övervikt och fetma?

 15. 15
  Anna Johansson säger

  #13

  Amningsperioden är en tid av stark tillväxt. Vuxna är ”färdigväxta”.

 16. 16
  I Like Neil Young säger

  #15

  Så mat för spädbarn är farlig för vuxna?

 17. 17
  Neil Putilov Young säger

  #16

  Att spädbarn har mycket stort behov av (mättat) fett, betyder inte att vuxna har det.

 18. 18

  16: ”farlig för vuxna?”
  Enig menar att på grund av de behov vi sammanfattade i 8 härovan bör MINST 30% av energibehovet vara mättat fett. Officiella ”kostråd” säger HÖGST 10%. Fleromättat bör man inskränka så mycket som möjligt, eftersom analyser visat att det är mest sånt som pluggar igen ådrorna. Behovet av 2 ”essentella” fettsyror (=fleromättade) är så pass lågt att det kan anses tillfredsställt vad man än tar sig till.

 19. 19

  Det borde nästan kunna täckas enbart av att äta smör, om det är gjort på opastöriserad mjölk..!?
  Videon med Mary Enig var mycket intressant, hoppas många har sett den!? Hörde även att hon lovprisade Uffe Ravnskov mot slutet, han är ju absolut en av dom få stora stjärnorna på himlavalvet…

 20. 20
  Hans Ahlén säger

  Har just läst en bok ”Stoppa alzheimer nu” av amerikanen Bruce Fifes. Hans första bok översatt till svenska. En stor förespråkare för LCHF. Han har vidgat mina vyer. Han har rätt många sidor om kokosolja. Om man inte tycker om kokossmaken så köper man ekologisk utan smak, tycker man att kokossmaken är OK så tar man den mindre raffinerad. Enligt honom finns det en hel del som talar till dess fördel. Jag har hela livet använt smör. Idag provade jag att göra lutfisksås. Fungerade utmärkt att byta ut smöret mot kokosolja. Istället för mjöl så använde jag emmermjöl, vilket är det som fanns innan man började förstöra vetemjölet med växtförädling. Han propagerar för oil-pulling. Enligt honom så är rotfyllning av tänder inte bra, eftersom det är omöjligt att få bort all infektion. Man tror att den är borta men den finns kvar. Något annat han pratar varmt om är palmolja, rena raketbränslet (tycker miljövännerna förstå inte om). En bok jag varmt kan rekommendera.

 21. 21
  Lars Henrik säger

  @Hans Ahlén skrev:

  ”Något annat han pratar varmt om är palmolja, rena raketbränslet (tycker miljövännerna förstå inte om)”
  Det är lätt att förstå varför miljövännerna inte gillar palmolja. Det fettet kan vi verkligen klara oss utan.

 22. 22
  Hans Ahlén säger

  Är det fettet som inte är nyttigt eller är det av miljöskäl man inte ska använda det? Bruce Fife är chef för The Coconut Research Center i Colorado Springs, USA. Han har skrivit åtskilliga böcker om kopplingen mellan kost och hälsa. Stoppa Alzheimer nu! är den första som har översatts till svenska. Läs gärna boken och återkom sen.

 23. 23
  Hanveden säger

  Från SVD ”Trädet som hotar naturen. Oljepalmen är alla naturvänners fasa. Den är orsaken till att enorma arealer regnskog har huggits ned i Sydostasien. ”

  https://www.svd.se/tradet-som-hotar-naturen/om/varlden

  Tyvärr är oljepalmen väldigt lönsam…

  ”Palmoljan har i stor utsträckning ersatt kokosolja som matfett i större delen av södra Asien. Arten är renodlat tropisk. Den kan med andra ord bara växa i bältet runt ekvatorn.”

  mLCHFh B-) .

 24. 24
  Lars Henrik säger

  Hans Ahlén skrev:

  ”Är det fettet som inte är nyttigt eller är det av miljöskäl man inte ska använda det?”

  Av miljöskäl.

 25. 25
  Hans Ahlén säger

  Om man då köper Palmolja Extra Virgin kan det ju knappast vara dåligt för miljön? Den palmolja som produceras i mängd är ju knappast Extra Virgin.

 26. 26
  LCHF-Bengt säger

  Hans Ahlén
  Stora ytor av regnskog huggs ner för att istället producera palmolja.

  https://www.wwf.se/vart-arbete/ekologiska-fotavtryck/palmolja-soja-och-forandrade-marknader/1551360-palmolja

 27. 27

  Majsolja och solrosolja skall vi avstå från med hänsyn tikll vår egen hälsa.
  Palmolja skall vi avstå från av hänsyn till hela världens långsiktiga hälsa.
  Olivolja behöver vi inte avstå från men vara uppmärksasmma på att vi får en som är hederligt producerad och etiketterad, vilket är mycket svårt.
  Linfröolja behöver vi inte avstå från men det härsknar så fort man öppnar flaskan.
  Den enda variant som är att lita på är kokosolja..

 28. 28
  Hans Ahlén säger

  Jag skulle vilja jämföra silverpaket kokosolja med palmolja som inte är extra virgin och som alltså inte ska ätas.

 29. 29

  För första gången i människans historia kan jag inom en minut flyga till vilken plats på Jorden. Jag kan flyga över området på 200m höjd och jag kan nästan flyga till månen och titta på vår Jord därifrån. Det är min nya hobby att hejdlöst forsa fram på jorden som ett ufo, hitta en stad. Jag kan till och med landa i staden och promenera omkring på gatorna. För mig som gammal globetrotter är detta fantastiskt!!!

  Men det jag ser på mina flygturer, vart på Jorden jag mig än vänder, är MONOKULTURER!!! Det är inte det enda som finns, det finns berg och öken också. Resten är urbaniserat, bebodda trakter. Ska man hitta det som en gång var naturlig natur. Så ser man att de vilda skogarna blivit reducerade till små oaser, parker i odlingslandskapet.

  Anledningen till att vi endast intellektuellt förstår att vi förstör planeten, inte emotionellt. Är för att vi svenskar kliver ut genom dörren och cyklar någon km och plötsligt befinner vi oss i vild natur. Om vi inte bor i Skåne eller slättlandet.

  Flyger vi över vår egen natur är de urbana centren omgivna av ett odlingslandskap men runt omkring omsluter granskogsplantagen som vi kallar den vilda naturen.
  Vi lever i ett paradis där man fortfarande kan ta bössan på axeln och gå ut och skjuta ett vildsvin.

  Så ser inte världen ut!!! Vi har förstört, vågar jag säga, vår hela terra firma. Allt är uppodlat. Åker gränsar till åker och varenda kvadratmeter av matjorden är exploaterad och industrialiserad. Flyger vi över de stora djungelområden som finns i världen så är det de sista resterna av det liv vi sett i naturfilmer som idag sågas ner eller bränns för odling av palmer. Idag finns INGEN planet för de vilda djuren. Det är därför djuren dör ut!!!!!!!!!!

  Snälla allihop! Ta en ordentlig titt och flygtur över vår planet och försök finna de ramar som den vilda mångfalden lever under. När alla sett det jag sett några knapptryckningar bort.

  Så ska vi diskutera vad vi ska göra åt den globala kapitalismen som INTE håller på att förstöra vår planet. För den är redan totalförstörd och enda lösningen är restaurering eller framtida totalt kaos.

  https://www.google.se/maps/@64.8947611,39.37247,4710492m/data=!3m1!1e3

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa