Mer fett är inte till skada för hälsan

Kostdoktorn berättar om en norsk studie som visar att mera fett, upp till 73%, inte försämrade hälsovariabler.

Ett sötare blod berättar också om det.

 

Comments

 1. 1

  Men lågfettkost förbättrade resultaten ännu lite mer. Eller är det jag som missar nåt här?

 2. 2

  Alla fick bättre värden i studien. Lågfettsgruppen sänkte LDL lite medan högfettsgruppen höjde HDL. Utifrån artikeln så man kan inte säga att Lågfettsgruppen förbättrade mer än högfettsgruppen i denna studie.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 Seb
  Om lågkolhydrat-högfett inte är farligare, och lika bra som lågfettkost, då kan var och en prova sig fram till vilken kost som är bäst för dens hälsa och vikt, utan att behöva vara rädd för det mättade fettet.

 4. 4

  Citerat från studien:
  Design: Forty-six men (aged 30–50 y) with body mass index (in kg/m2) >29 and waist circumference >98 cm were randomly assigned to a very high–fat, low-carbohydrate (VHFLC; 73% of energy fat and 10% of energy carbohydrate) or low-fat, high-carbohydrate (LFHC; 30% of energy fat and 53% of energy carbohydrate) diet for 12 wk. The diets were equal in energy (8750 kJ/d), protein (17% of energy), and food profile, emphasizing low-processed, lower-glycemic foods. Fat mass was quantified with computed tomography imaging.

  46 män – ingen kvinna – studerades under 12 veckor. Borde vara svårt att dra några som helst slutsatser, underlaget är alldelesför magert. Kul ändå att någon försöker studera en rejäl LCHF.

 5. 5

  #4 Precis, underlaget var för begränsat för att man ska kunna säga nåt tvärsäkert. Men, det är precis såna här små studier som kan väcka intresset för att någon skulle vilja påbörja en stor studie för att ta reda på om det skulle bli ett liknande resultat då. Kanske nån hälsoinriktad producent, kanske nån läkemedelstillverkare kan offra lite av pengar dom tjänat, eller kanske nån hälsoinriktad myndighet, kanske t o m en svensk myndighet. Eller också blir det ingenting av det hela och den här studien stoppas undan i nån källarlokal och glöms snart bort.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa